maerdal' Alıntı:
bence bizim motorlar rodajdan sonra rahatlıkla (gazı köklemezsen) 2,5 litre ile 100 km gider gibi.
şu an 50-60 km hızla ben 110-125 bin yakıyorum (250 km deyim daha), 103 kiloyum ve yolumun çoğu yokuş yukarı.
1,8 litre yakıyor demiş arkadaş motoru yormadan sürekli uzun yolda belki yakar kilosu da 50-60 kg falansa.
özellikle ani kalkışlar tüketimi artıyor.
her gazı kökleyip kalkmak yerine menzile 0,5 km ekle.
birde mesafe varsa fren yerine gazı keserek yavaşlamak.
tam gaz makinayı zorlamayı anlatmaya gerek yok.
Maerdal kardeş senin 50-60 km hız dediğin hız göstergesinde gördüğün rakam. Gerçek hızın 10 - 15 km daha düşük yani 50-60 km dediğin hız aslında 35 - 45 km hız gerçekte. Bunu defalarca test ettim. Ve bunu otomobillerle karşılaştırmayın çünkü otomobillerde hızı biraz fazla gösteriyor. En iyi yöntem şehirler arası tabelalardaki belirtilen mesafeyi katetmek. Yani iki levha arası 10 km dir. Bizim burada denize kadar olan mesafe 50 km ve her 10 km de bir levha var 50 kaldı 40 kaldı 30 kaldı diye buradan anlıyoruz.
Gerçekte 100 km sabit hızda giderseniz 100 km uzaklıktaki noktaya 60 dakikada varacağımıza göre, dakikada 1,66 km yol gidiyoruz demektir. Dolayısıyla 10 km yolu 6 dakikada bitirmemiz gerekiyor.
İşte ben buradaki 10 km yolu göstergeye göre 100 km sabit hızda (hiç altında ve üstünde gitmeden) tam 7 dakikada gittim. Buda göstergenin ne kadar aldatmaca olduğunu size açıklar sanırım. Hesaplarıma göre göstergede 100 km gördüğüm hız aslında 85 km civarı bir hızmış.
Fakat burada beni şaşırtan bir durum oldu Km göstergesi çok doğruymuş. 10 km gittiğim yolu km göstergesi tam 10 km gösterdi :cat:
İşte benim kriterlerim gördüğünüz gibi gerçeğe dayalı, öyle göstergelere göre yorum yapmak avuntudan başka bişey değil.
Yakıt sarfiyatını nasıl hesaplamak gerekiyor ? Onuda çoğumuz biliyoruz. Çok basittir. Ben yinede açıklamak istiyorum bilmeyenler olabilir.
Depoyu ağzına kadar doldurursunuz, km sayacındaki değeri aklınıza veya bir yerlere not edersiniz, daha sonra gitmek istediğiniz kadar giderseniz yada benzinin bitmesini beklersiniz, depoda benzin biter ve tekrar yakıt almaya gidersiniz, depoyu ağzına kadar doldurursunuz (dikkat edin ağzına kadar burası çok önemli) ve km sayacına bakıp en son fullediğinizden beri ne kadar yol gittiğinize bakıp kaç litre ve kaç ytl benzin aldısanız onu km sayacından çıkardığınız rakama bölersiniz ve ne kadar sarfettiğinizi görürsünüz. Bunun dışındaki hesap yöntemleri doğru değildir. Fakat burada km sayacınızın as 150 t 19 a nın ki gibi gerçeği göstemesi gerekiyor. Eğer göstermiyorsa lütfen bildiğiniz mesafeyi katettikten sonra hesabınızı yapınız.
Evet arkadaşlar
motoru yormadan tek kişi ve duraklamadan uzun yolda ve sabit 60 km hızda 1,8 lt değilde 2,5 lt yakacağına inanırım. Ama kim bu kadar perişan bir halde gitmek ister ki. Rahat, dertsiz tasasız tamamen günlük kullanım koşullarına göre motorunuza binerseniz yakıt sarfiyatı 3,5 lt ile 4,5 litre arasında değişecektir ( 100 - 130 bin lira arası km de)