Teşekkür ederim. 19000'de lastikler. Ben diş derinliğini normal buluyorum. Ama servisteki usta ve çevremde bunlar bitmiş artık değiştir falan dedi. Diş derinliğine baktım, ortası 2.3 mm. Değişmesi gereken 2.0 diye biliyorum. 20 gün sonra askere gideceğim, daha kısa mı uzun mu belli değil. 1 yıl yatabilir motor. 1000 lira verip de 1 yıl yatması mantıklı gelmiyor. Bu 20 günde en fazla 2500 km yaparım. Kafam karıştı :salut:
İşinize karışmak gibi olmasın ama arasıra takip ettiğimden yazasım geldi
Öncelikle lastiklerin yanaklarında TWI diye yazılan Threat / Tyre Wear Indicator olarak bilinen bir işaret vardır ;
Bu üçgenin hizasında lastiğe baktınızda, lastik dişleri arasında çıkıntılar görürsünüz ;
Anlamı; lastik dişleri bu çıkıntılara kadar (~homojen olarak) aşındıysa ömrünü tamamladığı kabul edilir ve değiştirilmesi tavsiye edilir. Aksi taktirde, dişlilerin derinliği hakkında mm olarak bir bilgiye yada kontrole ihyitaç yoktur. Keza yine göz kararı ile "bu lastik bitmiş" denmesine de gerek yoktur :wiinkk: Eğer lastik üzerinde oluşmuş olan anormal aşınma-parçalanma kastedilmiyorsa.
Ve dişleri azalmış olan lastikler için kullandığımız "bitmiş" kelimesi lastiğin tamamen bittiği anlamına gelmez. Bunu lastiğin tutuş kapasitesinin %70-60'a indiğini felan düşünebiliriz(belki daha az belki daha fazla). Yani hala bir tutuş söz konusu olacaktır ve bu durumu göz önüne alarak kullanırsanız riski azaltmış olacaksınız.
Tercih sizin tabi, hayatımızı riske etmenin bir anlamı yok. Ama 1 yıl boyunca lastik depolama şartlarına pek de uygun olmayan şekilde bekletilecek yep yeni bir lastiğe de yazık etmiş olacaksınız sanki