Lastikleri değiştirmeli miyim?

Motosikleti
BMW 1300 GS ADV
Teşekkür ederim düzgün anlattiginiz için, eser aşkın adım soyadım bir şey sormuyorum yani ismimde:).
instagramda eseraskin olmuyordu sonuna g koymuştum her yerde öyle kaldı
Mesaj otomatik olarak birleştirildi:

Hayır hayır abartı dediğim küçümsemek değil de aslında o kelimeye ben şu anlamı yüklemiştim,

benim düşündüğümden çok çok fazla

ve zaten bu anlatilariniz sonucunda da eğitim alacağımı bunu merak ettiğimi de ekledim.

Sadece mesela ben motosiklette virajı stabil alabilmek, motoru yatirabilmek, trafikte olacakları hesap etmek ve frenle en iyi şekilde durabilmek dışında pek kavram bilmiyorum, yani aklıma daha ne gelir bilemiyorum. Açıkçası o eğitimlerde bunlar dışında pek bir şey yoksa,

benim bilmediğim engin bilgiler dediğim de buydu, gerçekten bilmediğim şeyler olabilir yine küçümsemek değil bu da eğitim almadigim içindi yani belki de cidden bilmediğim engin bilgiler vardı,,

ama bazı sürücüler kötü de olsa bir sekilde bunlarda ustalaşabiliyor veya en azından iyi bir noktaya gelebiliyor.

Bu cikarimda ben açıkçası lastiğin önüne koyamadim eğitimi, çünkü bence lastiğin yol tutuşu performansının bir sınırı vardır ve buna sen karar veremezsin ya, eğitimsiz kendini gelistirebilirsin fakat lastiğine müdahale edemezsin.

Benim temelde lastiği daha önemli görmenin sebebi buydu ve hiçbir şekilde saygısızlık veya küçümseme yok belli ki kelimelerimi yanlış seçmişim, ama yüklediğim anlamlar farklıydı yani
Açıklamanız için teşekkür ederim. Siz yine bulunduğunuz şehirde, iyi bir eğitmenden eğitim alın. Mutlaka size basit gelen fakat sürüşünüzü bir kaç kat güvenli ve akıcı hale getirecek kazanımlar elde edersiniz.

Lastik konusu çok gereksiz uzadı ama şunu söyleyim yukarıda kalın işaretlediğim cümlenizde lastiğin yol tutuş performansı, kullanım, lastik kalitesi, eskimesi vb sebeplerle değişir ve bu normaldir, az kullanıp, eskitmemek dışında :) müdahale edemezsiniz fakat eğitimle kendini geliştiren sürücü bu sınırlara çok daha çabuk adapte olur.

Eğitimli birisinin altına kötü bir lastiği olan motor verdiğinde bu lastiğe çok çabuk adapte olur ve o sınırlar dahilinde kullanır. Bir sebepten iş yerimdeki arkadaşın motorunu servise götürmek durumunda kaldım. Lastik naylon bile değil o kadar kötü. İlk gaz açmamda sıkıntıyı anladım ve servise kadar dikkatli ve kendimi güvende tutarak, lastiğin sınırlarının farkında olarak gittim. Biraz acemi olsaydım, o lastikle il göt attığında yere kapaklanırdım.

Şimdi tersini düşünelim. Ben acemiyim ama altımdaki lastikler on numara beş yıldız. İlk trafiği okuma, planlama ya da konumlanma hatasında lastikden değil ama benim bilgisizliğimden kaza yapmam kuvvetle muhtemeldi.

Fakat eğitimli bir sürücü zaten lastiklerinin iyi bir performans sergileyecek kalitede olmasını kendine şart koşar. Yoksa düz manada lastik mi eğitim mi tartışması gerçekten çok sığ kalıyor. Eğitim bilinçlendirir. Farkındalık sağlar ve sürekli gelişime ön ayak olur.

@okansinanocan hocam da bunca yıllık eğitim tecrübesine rağmen hala eğitim peşinde ha keza bende 5 defa ismi Türkiyede tanınan eğitmenlerden eğitim aldığım halde hala eğitim peşindeyim. Hala Okan hocamı darlarım sorularımla.

Mükemmeli yakalamak diye bir şey yok bana göre. Eğitim süreklilik arz etmesi lazım. Tabi şunu da unutmamak gerekir "sihirli bir değnek" de değildir. Sen geliştirmez isen, üstüne katmaz ve dublajını yapmazsan eğitimin bir anlamı da kalmıyor. Yapmış olmak için yaparsın bir süre sonra.

Adam konumlanıyor görüyorum, takip ediyorum. Tamam konumu doğru fakat kamyondan çakıl dökülmüş yola. Sola viraj var sağa tam da o çakılın üstüne konumlanıyor. Neymiş sol virajda sağa konumlanılırmış.

Konumlanmanın öncelikleri vardır. Önce güvenlik, sonra tutuş en son görüş. Güvenli değil ise sol virajda en sola da konumlanabilirsin tabiki hızını düşürmek ve dahada kontrollü olmak kaydıyla. Hiç bir şeyi yapmış olmak için yapmamak lazım. Eğitimi de almış olmak için almayıp, özümsemek ve sürekli üstüne katmak gerekir düşüncesindeyim.

Tekerinize taş değmesin.

Motosikleti
Honda Forza 250 / Triumph Street Triple 765 RS / Yamaha BWS 100
Samimi birşey söyleyim mi aklımın zekatı senin gibi on kişiyi adam eder....

Cahil kardeş sanada artık birşey demiyorum neye istiyorsan ona inan. Cehalet gerçekten çok kötü...

https://www.dekra-roadsafety.com/en/motorcycle-tires-cold-start-warning/
Birde Makale paylaşayım merak eden açıp okusun sonra da neye istiyorsa ona inansın....
Konuşmanın en başında "LASTİK MODELİ BELİRTEREK" örnek vermemin sebebi buydu zaten. At gözlüğünü çıkaralım artık rica ediyorum. Fazla uzadı bu muhabbet. "PİYASADAKİ EN İYİ LASTİKLERDEN" örnekleme yaptığım bir kriter üzerinden "GENELLEME YAPARAK" bomboş bilgiler satmayı geç artık. (Sonradan dahil olan arkadaşlara kısa özet geçeyim, bilgi edinmeye çalışan adama "iyi lastik al yeaaağ, yımışah ossun yımışah, iyi lastig yoksa bende yoqum." minvalinde mesajlara istinaden yazdım. Amacım neye göre iyi lastik kriterini sorgulatmaktı.)

kimsenin canını sıkmak istemem ama, ben daha lastik yüzünden kaza yapan birini görmedim. IRC HRC FRK her ne ise, kayıp tamamen asfalttan ayrılıyorsa, orada supercorsa'nın zamk gibi tutacağını düşünmeyin. supercorsa kullanan biri olarak söylüyorum bunu.
Ek olarak lastiklerinde kullanım amacına göre maksimum performansı verebildiği bir ısı aralığı var. Bu detayı da göz ardı etmeyelim. Aaaa yumuşak hamur bu iyidir diye alınmış bir lastik yanlış ellerde veya koşullarda daha verimsiz olabiliyor.

Son olarak tekrar ediyorum. İyi lastik şartlara en uygun lastiktir. Bir lastiğin çok iyi olması sizi yolda süper kahraman yapacak anlamına gelmez. "GERÇEKTEN İYİ" lastiklerin limitine çıkabilen adam zaten bu kadar tantana yapmaz.

Son düzenleme:
Motosikleti
K 1600 GTL
Konuşmanın en başında "LASTİK MODELİ BELİRTEREK" örnek vermemin sebebi buydu zaten. At gözlüğünü çıkaralım artık rica ediyorum. Fazla uzadı bu muhabbet. "PİYASADAKİ EN İYİ LASTİKLERDEN" örnekleme yaptığım bir kriter üzerinden "GENELLEME YAPARAK" bomboş bilgiler satmayı geç artık. (Sonradan dahil olan arkadaşlara kısa özet geçeyim, bilgi edinmeye çalışan adama "iyi lastik al yeaaağ, yımışah ossun yımışah, iyi lastig yoksa bende yoqum." minvalinde mesajlara istinaden yazdım. Amacım neye göre iyi lastik kriterini sorgulatmaktı.)

Son olarak tekrar ediyorum. İyi lastik şartlara en uygun lastiktir. Bir lastiğin çok iyi olması sizi yolda süper kahraman yapacak anlamına gelmez. "GERÇEKTEN İYİ" lastiklerin limitine çıkabilen adam zaten bu kadar tantana yapmaz.
Yahu arkadaş şakamısın lastiklerin verimli çalışma aralığı 60 ile 80 derece arasıdır hangimiz lastiği bu derecelere çıkartabiliyoruz dedin hatta çıkartan varsa söylesin elini öpmeye gidelim dedin. Bende lastiğin çok rahat o derecelere çıkacağını söyledim şimdi konuyu başka mecralara çekip şark kurnazlığı yapıp haklı çıkmaya çalışma. Gerçekten çok uzadı nette çok kısa bir araştırmayla ulaşabileceğin bir bilgi lastikler kısa sürede 60 - 70 derece sıcaklıklara çıkar. Senin kabul etmediğin tartıştığımız konu bu... Diğer söylediğin şeylere zaten itiraz etmedim...

Açıklamanız için teşekkür ederim. Siz yine bulunduğunuz şehirde, iyi bir eğitmenden eğitim alın. Mutlaka size basit gelen fakat sürüşünüzü bir kaç kat güvenli ve akıcı hale getirecek kazanımlar elde edersiniz.

Lastik konusu çok gereksiz uzadı ama şunu söyleyim yukarıda kalın işaretlediğim cümlenizde lastiğin yol tutuş performansı, kullanım, lastik kalitesi, eskimesi vb sebeplerle değişir ve bu normaldir, az kullanıp, eskitmemek dışında :) müdahale edemezsiniz fakat eğitimle kendini geliştiren sürücü bu sınırlara çok daha çabuk adapte olur.

Eğitimli birisinin altına kötü bir lastiği olan motor verdiğinde bu lastiğe çok çabuk adapte olur ve o sınırlar dahilinde kullanır. Bir sebepten iş yerimdeki arkadaşın motorunu servise götürmek durumunda kaldım. Lastik naylon bile değil o kadar kötü. İlk gaz açmamda sıkıntıyı anladım ve servise kadar dikkatli ve kendimi güvende tutarak, lastiğin sınırlarının farkında olarak gittim. Biraz acemi olsaydım, o lastikle il göt attığında yere kapaklanırdım.

Şimdi tersini düşünelim. Ben acemiyim ama altımdaki lastikler on numara beş yıldız. İlk trafiği okuma, planlama ya da konumlanma hatasında lastikden değil ama benim bilgisizliğimden kaza yapmam kuvvetle muhtemeldi.

Fakat eğitimli bir sürücü zaten lastiklerinin iyi bir performans sergileyecek kalitede olmasını kendine şart koşar. Yoksa düz manada lastik mi eğitim mi tartışması gerçekten çok sığ kalıyor. Eğitim bilinçlendirir. Farkındalık sağlar ve sürekli gelişime ön ayak olur.

@okansinanocan hocam da bunca yıllık eğitim tecrübesine rağmen hala eğitim peşinde ha keza bende 5 defa ismi Türkiyede tanınan eğitmenlerden eğitim aldığım halde hala eğitim peşindeyim. Hala Okan hocamı darlarım sorularımla.

Mükemmeli yakalamak diye bir şey yok bana göre. Eğitim süreklilik arz etmesi lazım. Tabi şunu da unutmamak gerekir "sihirli bir değnek" de değildir. Sen geliştirmez isen, üstüne katmaz ve dublajını yapmazsan eğitimin bir anlamı da kalmıyor. Yapmış olmak için yaparsın bir süre sonra.

Adam konumlanıyor görüyorum, takip ediyorum. Tamam konumu doğru fakat kamyondan çakıl dökülmüş yola. Sola viraj var sağa tam da o çakılın üstüne konumlanıyor. Neymiş sol virajda sağa konumlanılırmış.

Konumlanmanın öncelikleri vardır. Önce güvenlik, sonra tutuş en son görüş. Güvenli değil ise sol virajda en sola da konumlanabilirsin tabiki hızını düşürmek ve dahada kontrollü olmak kaydıyla. Hiç bir şeyi yapmış olmak için yapmamak lazım. Eğitimi de almış olmak için almayıp, özümsemek ve sürekli üstüne katmak gerekir düşüncesindeyim.

Tekerinize taş değmesin.
Çok güzel yazmışsın mallaca hocam ama bence bir soruya da burada cevap vermek gerek. Arkadaşınızın motoru sizin olsa o lastikle kullanmaya devam edermisiniz?

Son düzenleme:
Motosikleti
Yahu arkadaş şakamısın lastiklerin verimli çalışma aralığı 60 ile 80 derece arasıdır hangimiz lastiği bu derecelere çıkartabiliyoruz dedin hatta çıkartan varsa söylesin elini öpmeye gidelim dedin. Bende lastiğin çok rahat o derecelere çıkacağını söyledim şimdi konuyu başka mecralara çekip şark kurnazlığı yapıp haklı çıkmaya çalışma. Gerçekten çok uzadı nette çok kısa bir araştırmayla ulaşabileceğin bir bilgi lastikler kısa sürede 60 - 70 derece sıcaklıklara çıkar. Senin kabul etmediğin tartıştığımız konu bu... Diğer söylediğin şeylere zaten itiraz etmedim...
Örneğin; Supercorsa V4 lokum gibi lastik. Ancak verimli çalışma aralığı 70 dereceden sonra başlıyor. Aranızda lastiği bu sıcaklıklara çıkarabilen varsa söylesin elini öpmeye gelelim.
İlk olarak ben senin gibi "kıvırarak" lastiklerrrrrr diye konuşmuyorum. İkincisi performans lastiklerinin pist ortamında bile 80-110 derece bandına gelmesi 3 tura kadar uzayabiliyor. Sen halen bana 60-70 derece sıcaklığa çıkar diye maval okuyosun. Gidip gündelik lastiklere bakarak konuşma artık. Ben lastik özelinde niş bir örnek verdim. Arada çok ince bir fark var. Kısa bir araştırma diye tutturmuş gidiyorsun sabahtan beri. O kadar hızlı o sıcaklıklara çıkan bir lastik tempolu sürüşte kaşar gibi eriyip gider altında.

Motosikleti
K 1600 GTL
İlk olarak ben senin gibi "kıvırarak" lastiklerrrrrr diye konuşmuyorum. İkincisi performans lastiklerinin pist ortamında bile 80-110 derece bandına gelmesi 3 tura kadar uzayabiliyor. Sen halen bana 60-70 derece sıcaklığa çıkar diye maval okuyosun. Gidip gündelik lastiklere bakarak konuşma artık. Ben lastik özelinde niş bir örnek verdim. Arada çok ince bir fark var. Kısa bir araştırma diye tutturmuş gidiyorsun sabahtan beri. O kadar hızlı o sıcaklıklara çıkan bir lastik tempolu sürüşte kaşar gibi eriyip gider altında.
Yahu burda pistte motor süren var mı? Gündelik lastiklere bakarak konuşmayacam da neye bakarak konuşacam? Bu postun başından beri herkes gündelik lastikler için konuşuyor zaten. Şuan yaptığın savunma mekanizması başka bir şey değil. Zaten saçma sapan bir bilgi, bilinmesinin yada bilinmemesinin gündelik hayatta kimseye pek bir faydası olmaz. Bu kadar yazıp çizdiğim için kendimede kızıyorum inan. Sonuç olarak sen haklı ol pist lastikleri ideal sıcaklıklara geç ulaştığı için gündelik hayatta motorlarımıza pist lastikleri takmayalım. Senin içinde uygunsa bu şekilde anlaşalım olur mu ? genç arkadaşım....

Motosikleti
Yahu burda pistte motor süren var mı? Gündelik lastiklere bakarak konuşmayacam da neye bakarak konuşacam? Bu postun başından beri herkes gündelik lastikler için konuşuyor zaten. Şuan yaptığın savunma mekanizması başka bir şey değil. Zaten saçma sapan bir bilgi, bilinmesinin yada bilinmemesinin gündelik hayatta kimseye pek bir faydası olmaz. Bu kadar yazıp çizdiğim için kendimede kızıyorum inan. Sonuç olarak sen haklı ol pist lastikleri ideal sıcaklıklara geç ulaştığı için gündelik hayatta motorlarımıza pist lastikleri takmayalım. Senin içinde uygunsa bu şekilde anlaşalım olur mu ? genç arkadaşım....
Benim altını çize çize verdiğim uç örnek karşılığında gündelik lastiklerle cevap yazan sensin. Kaldı ki bu lastik fabrika üretimi motosikletlerde de gelen bir lastik. Konunun pist olmadığını sen hariç herkes anladı zaten. Yırtık dondan fırlarcasına müdahil olup bu kadar sabit fikirle konuyu uzatan bir adamla anlaşmayı kabul etmiyorum. Sen bildiğin gibi devam et, ben bildiğim gibi.

Motosikleti
K 1600 GTL
Benim altını çize çize verdiğim uç örnek karşılığında gündelik lastiklerle cevap yazan sensin. Kaldı ki bu lastik fabrika üretimi motosikletlerde de gelen bir lastik. Konunun pist olmadığını sen hariç herkes anladı zaten. Yırtık dondan fırlarcasına müdahil olup bu kadar sabit fikirle konuyu uzatan bir adamla anlaşmayı kabul etmiyorum. Sen bildiğin gibi devam et, ben bildiğim gibi.
Bu agresifliğini gençliğine ( cahilliğine ) veriyorum. Anlaşma konusunu bence biraz daha düşün acele karar verme...

Motosikleti
SYM JetX 125 2026 E5+
Vay arkadaş, hiç mi derdiniz yok ben hayatımda bu kadar pasif agresif bir tartışma görmedim. Sayfalardır kapışıyorsunuz gerçekten. :ROFLMAO:

Motosikleti
2022 Suzuki V Strom 650 (DL650)
Tekrar hatırlatayım; daha önce ilettiğim üzere DL650 ile lastiklerimi yaz aylarında 95 - 125 sürat aralığında şehir dışı turlar kapsamında en fazla ortam sıcaklığı +21C ısıtabiliyorum. Bu tip kullanımda lastikleri cayırdatırcasına frenlemeler veya gazlamalar olmuyor tabi ama yine de şehir içi ulaşım amaçlı sürüşten daha fazla ısınıyor. (Şehir içi kullanımda TPS'teki PSI değeri 1-2 birim falan artıyordur en fazla, şehir dışı senaryosunda en fazla 4-5PSI...) Dolayısıyla benim özelimde lastiklerimin 60-80C arasına çıkması mümkün değil. Zaten o derecelere çıkabilse sürüş sonrası lastiğe dokunduğumda elimin yanması lazım, hiç böyle bir anım yok - belki durunca çok çabuk soğuyorlar?

Sözün özü: Bu 60-80C aralığını ben anlayamadım, gerçek yaşam tecrübelerimle uymuyor. Yüzey ısısı falan diyen oldu da 2,5 saat otoban sürüşünde de yüzey sıcaklığı içeriye sirayet edecek kadar vakit bulur yani, neden TPS'de bunun karşılığını göremiyorum?

(Ulan DL650, tam dede motorusun valla, bir lastik ısıtmayı bile beceremiyorsun! :D)

Motosikleti
Tekrar hatırlatayım; daha önce ilettiğim üzere DL650 ile lastiklerimi yaz aylarında 95 - 125 sürat aralığında şehir dışı turlar kapsamında en fazla ortam sıcaklığı +21C ısıtabiliyorum. Bu tip kullanımda lastikleri cayırdatırcasına frenlemeler veya gazlamalar olmuyor tabi ama yine de şehir içi ulaşım amaçlı sürüşten daha fazla ısınıyor. (Şehir içi kullanımda TPS'teki PSI değeri 1-2 birim falan artıyordur en fazla, şehir dışı senaryosunda en fazla 4-5PSI...) Dolayısıyla benim özelimde lastiklerimin 60-80C arasına çıkması mümkün değil. Zaten o derecelere çıkabilse sürüş sonrası lastiğe dokunduğumda elimin yanması lazım, hiç böyle bir anım yok - belki durunca çok çabuk soğuyorlar?

Sözün özü: Bu 60-80C aralığını ben anlayamadım, gerçek yaşam tecrübelerimle uymuyor. Yüzey ısısı falan diyen oldu da 2,5 saat otoban sürüşünde de yüzey sıcaklığı içeriye sirayet edecek kadar vakit bulur yani, neden TPS'de bunun karşılığını göremiyorum?

(Ulan DL650, tam dede motorusun valla, bir lastik ısıtmayı bile beceremiyorsun! :D)
Gençliği cahillikle orantılayan adama bunları anlatamazsınız. Yol yakınken vazgeçin. 😁

• Haha
Tepkiler: F54
Motosikleti
K 1600 GTL

İnternette konuyla ilgili bir sürü yayın çalışma var. Oradan okuyabilirsin. Sonradan takılmış tps nin hassasiyeti belki yeterli değildir. Sürüş sonrası lastiğe dokunduğunda elin yanar zaten bence bunu tekrar dene...

Aranızdaki tartışmaya dahil olmayayım ben. Samimiyetle anlamaya çalışıyorum sadece. :)
Valla bende kendimi kurtarmaya çalışıyorum ama bir şekilde içeri çekiliyorum.

Gençliği cahillikle orantılayan adama bunları anlatamazsınız. Yol yakınken vazgeçin. 😁
Yalnız Cyanın lastiği sana göre gündelik lastik lerden senin verdiğin uç örneğe uygun değil....

Motosikleti
İnternette konuyla ilgili bir sürü yayın çalışma var. Oradan okuyabilirsin. Sonradan takılmış tps nin hassasiyeti belki yeterli değildir. Sürüş sonrası lastiğe dokunduğunda elin yanar zaten bence bunu tekrar dene...
Bulamadım ben, yapay zekâya sorunca 60-80C diyor, eklediği linklere bakıyorum hiç öyle bir ibare yok, tamamen halüsinasyon. Ayrıca TPS cihazım kalibresi ile Xiaomi Mi lastik şişirme cihazımınki ile tutuyor. İki aynı miktarda hatalı gösteren cihaza sahip olma ihtimalim matematiksel olarak son derece düşük.

Hangi kaynaklar onlar ve güvenirlilikleri neye dayanıyor acaba?

Motosikleti
Suzuki Vstrom DL650 XT, Yamaha X max 250
Bulamadım ben, yapay zekâya sorunca 60-80C diyor, eklediği linklere bakıyorum hiç öyle bir ibare yok, tamamen halüsinasyon. Ayrıca TPS cihazım kalibresi ile Xiaomi Mi lastik şişirme cihazımınki ile tutuyor. İki aynı miktarda hatalı gösteren cihaza sahip olma ihtimalim matematiksel olarak son derece düşük.

Ben otobana çıkınca arka lastikte yaklaşık 8PSI fark gördüğüm oluyor. Ön lastikte o kadar fark olmuyor, son zamanlarda bakamadım ön lastikteki tps sensörüm formulax yüzünden bozuldu. :)

Geçen hafta Cuma günü Sıcak yaz güneşi altında Tekirdağ, Uçmakdere, Şarköy yolunda 4PSI fark gördüm, sonradan Keşan taraflarında anayola çıkp 120 gibi hızlara çıkınca 6-7 PSI farka çıktı, hatta 47PSI'a ayarlamıştım yüksek basınç ayarını 47PSI olup ekranda yanıp söndüğünü gördüm, evden çıkmadan gölgede hiç sürmeden 39PSI hava basmıştım.

• Beğen
Tepkiler: Ged
Motosikleti
K 1600 GTL

Eklediğim linkte normal kullanımda motosiklet lastiği dakikalar içinde 60 dereceye çıkar cümlesi var. Yapay zekaya yayın çalışma döküman istediğini yazarsan çıkıyor. Sonuçta yapay zeka da 60 80 derece yi buralardan aldığı verilerle yazıyor. Hepsi bir yana lastiğin bu sıcaklıklara çıkması çok ekstrem bir şey olsa lastik üreticileri lastikleri ideal çalışma sıcaklığı 60-80 olacak şekilde üretirler mi?

Motosikleti
Ben otobana çıkınca arka lastikte yaklaşık 8PSI fark gördüğüm oluyor. Ön lastikte o kadar fark olmuyor, son zamanlarda bakamadım ön lastikteki tps sensörüm formulax yüzünden bozuldu. :)

Geçen hafta Cuma günü Sıcak yaz güneşi altında Tekirdağ, Uçmakdere, Şarköy yolunda 4PSI fark gördüm, sonradan Keşan taraflarında anayola çıkp 120 gibi hızlara çıkınca 6-7 PSI farka çıktı, hatta 47PSI'a ayarlamıştım yüksek basınç ayarını 47PSI olup ekranda yanıp söndüğünü gördüm, evden çıkmadan gölgede hiç sürmeden 39PSI hava basmıştım.
Bir sefer fazla basmışsın; arka lastik yolcusuz 36PSI olmalı. Bende arka lastik en fazla 36'dan 41'e çıkıyor. Bir de senin TPS ile Xiaomi aynı göstermiyordu, bir ayarsızlık var onlarda.

8PSI dersek lastiklerini ortam sıcaklığı + 42,5C'ye çıkarmış oluyorsun ki 30C üzerine ekledik mi 60-80C arasına denk gelen 72,5C yapar. Ama senin TPS ne kadar güvenilir bilemedim.

Benim 5PSI üzerinden gidersek ortam sıcaklığı + 26,5C oluyor.

... Hepsi bir yana lastiğin bu sıcaklıklara çıkması çok ekstrem bir şey olsa lastik üreticileri lastikleri ideal çalışma sıcaklığı 60-80 olacak şekilde üretirler mi?
İşte bu bilgiyi güvenilir bir kaynaktan doğrulayamıyorum açıkçası. Hangi lastikler, hangi kullanım senaryosu vs vs

F54

hani TÜRKİYE için diyorlarya içinde yaşamamasan aslında eğlenceli ülke!!
bu konuda aynı böyle benim için cahilin biri kuyuya bir taş atmış 40 akıllı 40 delil ile taşı çıkartmaya çalışıyor bu yetmiyor başka bir cahil daha geliyor oda bir avuç taş atıyor ama malesef forumda o 1 avuç taşı çıkartacak kadar akıllı üye yok

Motosikleti
ChatGPT'te sordum çok daha muhafazakâr bir cevap verdi + kendi tecrübelerimle de örtüşüyor.

Buyurun buradan okuyabilirsiniz.

Türkçe çevirisini de ekliyorum:
Kısa cevap şudur: Yol kullanımında motosiklet lastikleri için üreticiler tarafından tanımlanmış tek bir "ideal sıcaklık" değeri yoktur. Pist lastiklerinin aksine, yol lastikleri geniş bir sıcaklık aralığında güvenli çalışacak şekilde tasarlanır ve üreticiler sürücülere genellikle hedef lastik sıcaklığı değil, soğuk lastik basıncı tavsiye eder.

Bununla birlikte, Michelin, Bridgestone ve Pirelli gibi üreticilerin teknik dokümanları ile lastik mühendisliği kaynakları birlikte değerlendirildiğinde oldukça tutarlı bir tablo ortaya çıkmaktadır.

Büyük üreticiler ne söylüyor?​

1. Michelin​

Michelin, yol lastikleri ile pist lastiklerini açık şekilde birbirinden ayırmaktadır.

Yol kullanımı için tavsiyesi:
  • Motosiklet üreticisinin önerdiği soğuk lastik basınçlarını kullanın.
  • Yol lastikleri için belirli bir hedef çalışma sıcaklığı bulunmamaktadır.
  • Yol lastikleri, normal trafik koşullarında kendi çalışma sıcaklıklarına doğal olarak ulaşacak şekilde tasarlanmıştır.
Michelin, yarış lastiklerinin aksine yol lastikleri için herhangi bir hedef sıcaklık değeri yayımlamamaktadır.

2. Bridgestone​

Bridgestone da benzer yaklaşımı benimsemektedir.

Teknik dokümanlarında şu ayrım yapılmaktadır:

• Yarış lastiklerinin belirli çalışma sıcaklıkları ve buna bağlı sıcak basınç hedefleri vardır.
  • Yol lastiklerinde böyle bir hedef sıcaklık bulunmaz.
  • Sürücünün yapması gereken, lastiğin sürüş sırasında doğal şekilde ısınmasına izin vermektir.

3. Pirelli​

Pirelli, SC0, SC1, SC2 gibi yarış hamurları için ayrıntılı çalışma sıcaklığı aralıkları yayımlamaktadır.

Buna karşılık Rosso, Angel vb. yol lastikleri için herhangi bir "ideal sıcaklık" belirtmez. Bunun nedeni, yol kullanımındaki sıcaklıkların sürüş koşullarına bağlı olarak çok geniş bir aralıkta değişmesidir.

Sayısal bir sıcaklık aralığı var mı?​

Üreticiler yol lastikleri için doğrudan rakam vermese de, lastik mühendisliği literatüründe ortak kabul gören bir aralık bulunmaktadır.

Dunlop'un teknik mühendislik kaynaklarında günlük kullanım lastiklerinin yaklaşık 40°C ile 70°C arasında en verimli çalıştığı belirtilmektedir.

Bu aralığın dışında:

• 40°C'nin altında
    • kauçuk daha sert davranmaya başlar,
    • mekanik tutunma azalır,
    • özellikle soğuk asfalt üzerinde fren ve viraj performansı düşebilir.
  • 70°C'nin üzerinde
    • hamur gereğinden fazla yumuşamaya başlar,
    • aşınma hızlanır,
    • uzun süre yüksek sıcaklıkta çalışması lastiğin ömrünü azaltabilir.

Bu değerler otomobil lastikleri üzerinden verilmiş olsa da, modern silika katkılı motosiklet yol lastikleri için de benzer fiziksel prensipler geçerlidir.

Neden motosiklet üreticileri sıcaklık belirtmiyor?​

Çünkü yol kullanımı son derece değişkendir.

Lastik sıcaklığı;
  • ortam sıcaklığı,
  • asfalt sıcaklığı,
  • sürüş hızı,
  • motosikletin ağırlığı,
  • sürüş tarzı,
  • lastik basıncı,
  • viraj yoğunluğu

gibi çok sayıda değişkene bağlıdır.

Örneğin:

• 15°C havada sakin kullanılan bir sport-touring lastiği 35–40°C civarında kalabilir ve buna rağmen mükemmel yol tutuş sağlayabilir.
  • Aynı lastik yazın dağ yollarında sportif kullanımla rahatlıkla 55–60°C seviyelerine ulaşabilir.
Her iki durumda da lastik normal çalışma koşulları içindedir.

Pist lastikleriyle karşılaştırma​

Yaklaşık çalışma sıcaklıkları şu şekilde özetlenebilir:

Lastik tipiTipik çalışma sıcaklığı
Touring (yol)40–60°C
Sport (yol)45–70°C
Trackday / Hypersport60–80°C
Yarış slick'i80–110°C

Bu değerler çeşitli üreticilerin teknik yayınları ve mühendislik verilerinden derlenmiş tipik aralıklardır. Michelin, Bridgestone ve Pirelli'nin yarış lastikleri için yayımladığı sıcaklık hedefleriyle uyumludur.

Sonuç​

Eğer soru şu ise:

"Sportif yol kullanımında motosiklet lastiğinin ideal sıcaklığı nedir?"

mevcut teknik kaynaklar şu sonuca işaret etmektedir:
  • Modern yol lastikleri için 40–70°C genel çalışma aralığıdır.
  • 50–60°C, birçok kaliteli sport-touring ve hypersport yol lastiğinin hem yüksek tutunma hem de düşük aşınma açısından en verimli çalıştığı bölge olarak kabul edilebilir.
  • 70–80°C'nin üzerindeki sıcaklıklar ise çoğunlukla pist kullanımına özgüdür ve normal yol sürüşünde hedeflenmesi gereken değerler değildir.

Dolayısıyla Michelin, Bridgestone ve Pirelli'nin ortak yaklaşımı şudur: Sürücü belirli bir lastik sıcaklığını hedeflemek yerine üreticinin önerdiği soğuk lastik basınçlarını korumalı, uygun lastik seçmeli ve lastiğin sürüş sırasında doğal olarak çalışma sıcaklığına ulaşmasına izin vermelidir. Bu yaklaşım hem güvenlik hem de lastik ömrü açısından en doğru yöntem olarak kabul edilmektedir.

hani TÜRKİYE için diyorlarya içinde yaşamamasan aslında eğlenceli ülke!!
bu konuda aynı böyle benim için cahilin biri kuyuya bir taş atmış 40 akıllı 40 delil ile taşı çıkartmaya çalışıyor bu yetmiyor başka bir cahil daha geliyor oda bir avuç taş atıyor ama malesef forumda o 1 avuç taşı çıkartacak kadar akıllı üye yok
Okuyana araştırana var, var merak etme :)

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Yeni mesajlar

Çok Beğenilen Mesajlar