Vietnam'da Ehliyet

Az önce Top Gear isimli programın bir bölümünü izledim, sunucular Vietnam'a gidiyorlar ve motosikletle geziyorlardı.

Dikkatimi çeken iki nokta oldu: ilki hemen hemen bütün sürücüler kask takıyordu, diğeri ise ehliyet sınavını gösterdikleri bölüm. Avrupa ülkeleri ile kıyaslanamasa da bizimkinden zor bir sınava sokuyorlar, belirli bir çizginin dışına taşmayacak şekilde 8 çizdiriyorlar. Gerçekten burada ki ehliyet sisteminden utandım :(

CBA

valla haklısın abi,lafa geldimi vietnam bile deriz ama adamların çoğu şeyi bizden düzgün ilerliyo.

geçenlerde vietnamda çok fazla kişi motosiklet kazasında öldüğü için çok sıkı tedbirler alındığını yazılmıştı buda onun devamı bir önlem olsa gerek gerçi bu tür ülkelerde insanlara bu tür kuralları uygulatmak için polise kasksız gezeni vur gibi emirler verilmesi gerek sanırım :) yinede helal olsun.

http://www.youtube.com/watch?v=20sjkPPqtfI&feature=related
kaskı bu sene takmaya başlamışlar hani iyi de olmuş bu trafikte

Bu kadar çok motosiklet olmasının sebebi otomobillerin piyasaya yeni girmiş olması ve bu yuzden de oldukca pahalı olmaları. Dolayısıyla motosiklet neredeyse tek cozum yolu. O videodaki herkesin araba kullandığını düşündüm bir an, trafik sanırım tamamen dururdu. Buradan iki tekerin faydasını görüyoruz :)

Her ülkenin belli kriterleri vardır.. Bizde de otomobil ehliyeti diğer bir cok ülkeden cok daha zordur :)

cakalaz haklı..
özellikle duygusal ($) açıdan acaip kasıyor bizim devletimiz..
şimdi yiğidi öldür, ama hakkını ver! :p

videoyu izldim koptum =) süper birde arada çok bisiklet var motorlarında heps iaynı tip =) oraya hayabusa 1300 le gitmek lasım bi ara gaz sinek gibi dağılsınlar =) maşallah dönerkende sinyal veriyorlar =)

Arkadaşlar avrupa ülkelerinde sürücü belgesi almak deveye hendek atlatmaktan daha zordur, uzun bir süreçtir ve bizdekinden çok daha pahalıdır. Bizde ise sürücü kursuna gidersiniz (güya) eğitiminizi alırsınız. (Uyduruk bir ) yazılı sınava girersiniz. (fasulyeden bir) uygulama sınavına girersiniz. Arabayi çalıştırıp 100m yol gitmeniz yeterlidir sürücü belgesi almak için.
Hatırlıyorum da bundan 35 yıl kadar önce Almanya'da sürücü eğitimi alan bir akrabamın eğitimcisi ile defalarca şehir içi trafiğine girdiğine şahit olmuştum. Ve bu eğitim 1 ay kadar sürmüştü. Dikkatinizi çekerim 35 yıl önce...
Biz ise hala gelene gidene sürücü belgesi veriyoruz. Sonra noluyor? Her bayram tatilinde ortalama 150 ölü... Yılda iki bayram var toplamda 300 civarı ölü 500 civarı yaralı :( İllaki savaş olması gerekmiyor insanların ölmesi için.

Bizdekinin neresi zor anlayamadım?

yaa bizim sistemde adama ehliyet sınavında scooter kullandırıp A2 veriyorlar sonra 1000 cc lik makine kullanıyor millet.iki tur atıyor haa tamam bu biliyor deyip variyorlar A2 yi.sistem çok bozuk maalesef

Arkadaşlar avrupa ülkelerinde sürücü belgesi almak deveye hendek atlatmaktan daha zordur, uzun bir süreçtir ve bizdekinden çok daha pahalıdır. Bizde ise sürücü kursuna gidersiniz (güya) eğitiminizi alırsınız. (Uyduruk bir ) yazılı sınava girersiniz. (fasulyeden bir) uygulama sınavına girersiniz. Arabayi çalıştırıp 100m yol gitmeniz yeterlidir sürücü belgesi almak için.
Hatırlıyorum da bundan 35 yıl kadar önce Almanya'da sürücü eğitimi alan bir akrabamın eğitimcisi ile defalarca şehir içi trafiğine girdiğine şahit olmuştum. Ve bu eğitim 1 ay kadar sürmüştü. Dikkatinizi çekerim 35 yıl önce...
Biz ise hala gelene gidene sürücü belgesi veriyoruz. Sonra noluyor? Her bayram tatilinde ortalama 150 ölü... Yılda iki bayram var toplamda 300 civarı ölü 500 civarı yaralı :( İllaki savaş olması gerekmiyor insanların ölmesi için.

Bizdekinin neresi zor anlayamadım?

Abi birincisi yaş kaç maşallah.. 35 yıl önce, akraba, almanya falan!.. :)

Oradaki hayat standartlarıyla bizimkini kıyaslamak bile yersiz aslında, bakma bizimkisi işin geyik kısmı! Oradaki adama Türkiye'deki sistemle sürücü belgesi versende yine değişen birşey olmaz aslında. Çünkü EĞİTİM zihniyeti çoktan oturmuş durumda! Sinyal nedir, korna nerede kullanılır, şehir içi azami hız nedir, hangi havada nasıl sürülür, takip mesafesi ne kadar olmalıdır hepsinin bilincindeler her halukarda. En önemlisi işte bu; kurallara uyuyorlar! Sadece trafik kuralları değil, her konuda KURALCILAR.

Ama ne yazıkki bizde durum çok farklı. Ehliyeti alan, acelesi varsa emniyet şeridinide kullanıyor, şehir içi hatlarda Supersportuyla 180'e de çıkıyor, kırmızıda da geçiyor! Olay sınavların zorluk vs.'nde değil.. Zihniyette..
Yoksa eminimki bizim millet o sınavlardanda geçer çatır çatır, ama ehliyeti eline alınca gene yapar yapacağını!

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Yeni mesajlar

Çok Beğenilen Mesajlar