Yaş sınırı ile ilgili bazı şeyleri tekrar etmem gerekiyor sanırım.
Yoksa yanlış anlaşılacağız.
Aslında daha önce anlatmaya çalıştım ama uzun uzun okuma alışkanlığımız olmadığından, ilk mesaja şöyle bir bakıp geçiliyor.
Halbuki topic içinde bir çok arkadaşın çok değerli katkıları oldu.
Neyse....
16 yaş hem bana göre, hem de bir çok gelişmiş ülkeye göre, motosiklet kullanmak için uygun bir yaştır.
Hatta motosikleti spor yapmak için kullanacak olanlar için bir hayli geç bir yaş olduğunu düşünüyorum.
Motosiklet Kullanmak ana temasının içeriğini hepimiz kendi yaptığımız ya da etrafımızda gördüğümüz serseriliklerle tartınca, bir de bunları 16 yaşında birinin yapacağını düşünüp, hemen itirazı çakıyoruz.
Bunun nedeni motosiklet kullanmaktan anladığımız şey tabii ki..
Fakat benim bahsettiğim şey çok farklı...
Özetlemek gerekirse,ben diyorum ki;
* 16 yaşına gelen bir genç, kısa bir trafik eğitimi alarak motosiklet kullanmaya başlamalı.
* Bu gencin kullanacağı motosikletten kastım, scooter ya da mopet türünde küçük hacimli ve zayıf motosikletler.
* Motosikleti kullanacağı yerden kastım da sınırlı. Yani çıksın otobana hız rekorları kırmaya çalışsın demiyorum.
Bu sınırlama ile ilgili devletin bir alt yapı hazırlaması gerekiyor.
Örneğin işlek caddelerde motosiklet ve bisiklet için ayrılmış alanlar yapılması ile işe başlayabilirler.
Ben diyorum ki çoğunluğun öğrenci olduğu bu yaşlarda okula, bakkala motosikletle gidip gelebilsin gençler...
Bu onların trafik kültürünü de geliştirecektir.
Eğer motosiklet kullanımı yaygınlaşırsa, kafes kullanıcıları motosikletlere daha çok dikkat edecekler.
Çünkü o kaskın gizlediği surat, kendi kızının ya da oğlunun son kez göreceği suratı olabilir.
Peki denetim nasıl olacak?
Herşeyin çözümünü de ben bulacak değilim.
O kadar kapasitem olsa.....
Ama denetimin kolay yolları var elbette.
Örneğin amacı dışında kullanım sonucu yakalanan motosikletlinin gelecekte ehliyet alması ile ilgili büyük problemler çıkarılabilir.
Bunu bilen sürücü ehliyet yaşına kadar olan süreyi oldukça dikkatli geçirecektir.
Bunun gibi şeyler işte.