Motorda frenlemek daha mı kolay

Motosikleti
250sr
3 yıl 50bin+ kilometrelik otomobil ve servis aracı tecrübemin üstüne motor sürmeye başladığımda frenlemenin ve yavaşlamanın anormal derece kolay olduğunu fark ettim. Yavaşlamak için gaz kesmek ve vites düşürmek çok yeterli oluyor frene dokunmaya dahi gerek kalmıyor ve ani frenlerde de motor kuş gibi duruyor 4 5 tane ciddi kaza pozisyonunda o hızda nasıl öyle kolay durabildiğime hayret ettim abs bile devreye girmedi hiç ve sert hissettirmedi. İnternette ve zafer akçayın fln videoların izlediğimde önüne araç atlayıpta kornaya basarak yandan, arkadan giren insanların frenlememek için bazı sebepleri mi var çünkü hepsinin durulabilecek pozisyonlar olduğuna emin oldum deneyimledikten sonra, bu konuda bilmediğim riskli bişey var mı. "şuna dikkat etmen gerekiyor senin durumun şans olmuş" dediğiniz. yoksa cidden bu makineler arabadan ve büyük araçlardan çok daha kolay mı duruyor ve bu doğal olması gereken şey mi, o zaman neden motor sürmek daha riski deniyor dikkat edildiğinde çok daha büyük bir hakimiyetimiz var aracın üstünde.

Motosikleti
D400
valla kayınpeder kırmızı ışıkta öyle bi yerde fren yapıyor ve sarsmadan durduruyor ki motorda o mesafede fren yapsam arabanın arka tamponunda vesikalığım çıkar.

eşit hızda bence araba daha iyi durur. 4 lastik de durduruyor sonucta.

Motosikleti
250sr
valla kayınpeder kırmızı ışıkta öyle bi yerde fren yapıyor ve sarsmadan durduruyor ki motorda o mesafede fren yapsam arabanın arka tamponunda vesikalığım çıkar.

eşit hızda bence araba daha iyi durur. 4 lastik de durduruyor sonucta.
Bunun bir testi fln kıyaslandığı bir video var mı acaba? Motorsiklet-araba fren mesafesi karşılaştırması, bakayım bulursam.

Motosikleti
Ns200 15"
Motosiklette frenleme yaparken bir çok teknik gerekirken otomobilde hiç bir teknik gerekmeden bir pedala basılarak durulabiliyor.

Motosikleti
2022 Suzuki V Strom 650 (DL650)
Motosikletin fren mesafesi kesinlikle arabalardan uzun. Benim 2001 model Fiat Bravo'mun fren 100-0 fren mesafesi 34m idi yanlış hatırlamıyorsam, 36m de olabilir. Bu değerlerin her ikisi de -1g üzerinde bir frenleme ivmesi anlamına geliyor ki motosiklet bağlamında -1g ile frenleme yapabilmek oldukça iddialı ve başarılı bir durum.

@ÇagrıBye'ın burada arabaya göre farklı hissettiği şey kompresyon etkisi olsa gerek; yeni arabalarda siz gazdan ayağınızı çekip enjektörler çalışmadığında kompresyonu ve dolayısıyla yavaşlamayı azaltmak için supapları gevşeten bir sistem veya kam mili profili vardır, araba o durumda hiç yakıt yakmadan yağ gibi süzülür ve ataletini kaybetmez. Verim odaklı bir sistem. Motosikletlerde ise böyle bir sistem (en azından benim bildiklerimde) yok, dolayısıyla kompresyona biner ve kompresyon etkisi ile direkt fren yapmışsınız gibi yavaşlamaya başlar. O fark tarif edilmiş bence...

Motosikleti
Harley-Davidson CVO Road King / Honda Shadow VT 750 C4
Şüphe götürmez bir şekilde arabalar motosiklerden çok daha iyi frenlerler. Sebebi de elbette sürtünme alanı. Arabaların yere dokunan 4 noktaları varken motosikletlerin 2 noktadan temasları olur ve arabalar düz lastik formundayken, motosikletlerin lastikleri yuvarlaktır, bu da mevcut temas alanını daha da azaltır. Üstüne bir de araç ağırlığı parametresi dahil edilirse motosikletler kızaklamaya arabalara göre çok daha meyillidir.

Peki motosiklette napabiliriz?
İlk parametre lastikler. Kabak lastiklerle isterseniz 4 kaliper seramik frenlere sahip olun farketmez, teker kızaklar ve düşersiniz. Bu yüzden mümkün mertebe yumuşak hamurlu (bedeli lastiğin daha erken bitmesi) ve doğru ölçülerde lastik kullanımıdır. Diğer parametre (hayat kurtarıcı) ABS'dir. Frenleme her zaman araçla ilgili değildir, üstünden geçtiğiniz küçük bir su birikintisi hayatınızın hatası olabilir, ABS bu gibi durumlarda ciddi bir önlemdir. Son olarak kombine frenlemeyi öğrenmek hayat kurtarır, bu noktada önerilerim biraz kısıtlı çünkü bu sürdüğünüz motosiklet tipine göre değişken bir kullanım stiline sahip. Ağırlık merkezinin konumu, maşa uzunluğu, kampana / disk durumu gibi birçok parametreye bağlıdır. Ama hepsi için ortak olan şey sürücü faktörüdür :)

Boş alanda mutlaka acil durum fren çalışması en az birkaç kere yapılıp, frenlerin limitlerini öğrenmek adına paha biçilmezdir. Bu pratikle motosikletin nereden sonra bırakmaya başlayacağını, fren kabiliyetinin sınırlarını keşfetmiş oluruz.

Motosikleti
D400
bi de motorla fren yapcan
yer ıslak mı
yağ bişi var mı
çakıl taşı var mı
yol çizgisi kaydırır mı
yolda yama var mı

zart zurt. 50 tane kriter var.

Ged

Motosikleti
Forza 250, Tiger Sport 660
Motosikletin fren mesafesi kesinlikle arabalardan uzun. Benim 2001 model Fiat Bravo'mun fren 100-0 fren mesafesi 34m idi yanlış hatırlamıyorsam, 36m de olabilir. Bu değerlerin her ikisi de -1g üzerinde bir frenleme ivmesi anlamına geliyor ki motosiklet bağlamında -1g ile frenleme yapabilmek oldukça iddialı ve başarılı bir durum.

@ÇagrıBye'ın burada arabaya göre farklı hissettiği şey kompresyon etkisi olsa gerek; yeni arabalarda siz gazdan ayağınızı çekip enjektörler çalışmadığında kompresyonu ve dolayısıyla yavaşlamayı azaltmak için supapları gevşeten bir sistem veya kam mili profili vardır, araba o durumda hiç yakıt yakmadan yağ gibi süzülür ve ataletini kaybetmez. Verim odaklı bir sistem. Motosikletlerde ise böyle bir sistem (en azından benim bildiklerimde) yok, dolayısıyla kompresyona biner ve kompresyon etkisi ile direkt fren yapmışsınız gibi yavaşlamaya başlar. O fark tarif edilmiş bence...
Motosiklette genel ortalama 100-0 frenleme tepki suresini de dahil edersek 80m civarinda diye hatirliyorum.
Mesaj otomatik olarak birleştirildi:

bi de motorla fren yapcan
yer ıslak mı
yağ bişi var mı
çakıl taşı var mı
yol çizgisi kaydırır mı
yolda yama var mı

zart zurt. 50 tane kriter var.
Ayni faktorler otomobilde de var ama motosiklette bu faktorler cok daha fazla etki ediyor. Bi bu yuzden bi de teker sayisi farkindan arada ciddi fark olusuyor.

Motosikleti
250sr
Evet önce ki açılmış konulara da baktım gerçekten de motor fren konusunda baya zayıf bir araçmış. o zaman yaşadığım bu tecrübeyi şuna bağlıyorum, motor sürmeden önce teorik olarak motorun durmayacağı konusunda haddinden fazla korkutmuşum kendimi, normal şekilde durduğunda bu bana esktra bir meziyetmiş gibi geldi ama yinede dediğim gibi çoğu büyük sorundan frenleyerek kurtulabildim, önüme atlanan pozisyonlar, hızlı girip alamadığım virajlarda bile direkt frenleyerek yolun dışına çıkmadan durabildim, kaçırmak üzere olduğum dönüşlerde ani frenleyerek manevra hızına düşüp dönebildim sanırım motorla fiziksel bütünleşme konusunda iyi anlaşıyoruz ben sınırlarını denemekten keyif alıyorum.

Motosikleti
Sym Wolf Sb250Ni
Evet önce ki açılmış konulara da baktım gerçekten de motor fren konusunda baya zayıf bir araçmış. o zaman yaşadığım bu tecrübeyi şuna bağlıyorum, motor sürmeden önce teorik olarak motorun durmayacağı konusunda haddinden fazla korkutmuşum kendimi, normal şekilde durduğunda bu bana esktra bir meziyetmiş gibi geldi ama yinede dediğim gibi çoğu büyük sorundan frenleyerek kurtulabildim, önüme atlanan pozisyonlar, hızlı girip alamadığım virajlarda bile direkt frenleyerek yolun dışına çıkmadan durabildim, kaçırmak üzere olduğum dönüşlerde ani frenleyerek manevra hızına düşüp dönebildim sanırım motorla fiziksel bütünleşme konusunda iyi anlaşıyoruz ben sınırlarını denemekten keyif alıyorum.
Eğitim almanı öneririm, her zaman bu kadar şanslı olamayabilirsin. Tehlike anında motosikletin arabalara göre bir avantajı da durmaktan ziyade kaçabilmesidir.

Motosikleti
250sr
Eğitim almanı öneririm, her zaman bu kadar şanslı olamayabilirsin. Tehlike anında motosikletin arabalara göre bir avantajı da durmaktan ziyade kaçabilmesidir.
Çok istiyorum hele de açtığınız foruma özel eğitim konusundan sonra iyice heves ettim maddiyatım çok iyi olamasa da bütçe ayırmaktan çekinmeyeceğim bir iştir, zaman bulunca nereden ve kimden alınması gerektiği ile ilgili bir konu açarım. Manevra yapma limitleri, kontra ve diğer kaçma hareketlerini de çalışıp fiziksel olarak kendimi alıştırmaya çalışıyorum umarım yaşadığım şans değil güçlü refleksler ve sezgilerle alakalı bir durumdur da eğitim alana kadar tatsız bir durum yaşamam. Teşekkürler.

Ged

Motosikleti
Evet @tommygun dogru soyluyor. Egitim hepimiz icin faydali. Hatta bu haftasonu forumdaki arkadaslar @Okan Sinan Ocan hocadan egitim aldilar ve hepsi de cok faydali oldugunu soyluyorlar. Meb onayli bir akademiden almaya dikkat etmenizi oneririm.

Motosikleti
Hero Dash 125, CB125F
Modele göre değişir ama arabalar daha güçlü fren yapıyor ve frenlemek kesinlikle arabada daha kolay.

Motosikleti
D400
Ayni faktorler otomobilde de var ama motosiklette bu faktorler cok daha fazla etki ediyor. Bi bu yuzden bi de teker sayisi farkindan arada ciddi fark olusuyor.

faktörler var ama bazıları gözardı ediliyor. mesela biz ufak bir ıslaklıkta fren yapmamaya calısıyoruz. bizim servisçi geçen izmiri su basmış, su gölünün ortasında frene bi asıldı laps diye durdu :D

Ged

Motosikleti
faktörler var ama bazıları gözardı ediliyor. mesela biz ufak bir ıslaklıkta fren yapmamaya calısıyoruz. bizim servisçi geçen izmiri su basmış, su gölünün ortasında frene bi asıldı laps diye durdu :D
Motosikletle yapsa nanay😂

Motosikleti
BMW K1200GT , BMW S1000XR M Sport
Evet @tommygun dogru soyluyor. Egitim hepimiz icin faydali. Hatta bu haftasonu forumdaki arkadaslar @Okan Sinan Ocan hocadan egitim aldilar ve hepsi de cok faydali oldugunu soyluyorlar. Meb onayli bir akademiden almaya dikkat etmenizi oneririm.

Sevgili @Ged benim MEB onaylı bir sertifikam yok . Bu durumda verdiğim eğitim işe yaramıyormu ?

Tabi bu işin şaka tarafı . Cümleni şöyle geliştirirsek daha iyi olur. Akredite kurumlardan alınmış eğitmenlikler daha güvenilirdir .

Sevgilerimle

Not: MEB onayım yok , istedim Almanyada şubeleri yokmuş . Postayla yollayın dedim olmaz dediler 😂😂😂😂

Ged

Motosikleti
Sevgili @Ged benim MEB onaylı bir sertifikam yok . Bu durumda verdiğim eğitim işe yaramıyormu ?

Tabi bu işin şaka tarafı . Cümleni şöyle geliştirirsek daha iyi olur. Akredite kurumlardan alınmış eğitmenlikler daha güvenilirdir .

Sevgilerimle

Not: MEB onayım yok , istedim Almanyada şubeleri yokmuş . Postayla yollayın dedim olmaz dediler 😂😂😂😂
MEb onayi almanyada gecmiyor ki, napacaksin orada meb onayini😂 her ulkenin akreditasyonu kendine ozel.

Frenleme derken kast ettiğimiz şeyi hızı azaltma mı, durmak mı, bunu ayırmak gerekiyor.
Motosikletlerde hızı regüle etmek çok daha kolay diyebiliriz. Kompreson çok daha yüksek, gaz kapatıldığı anda hız ciddi şekilde düşmeye benziyor. Bu açıdan elektrikli otomobillere çok daha yakın mesela motosikletler..
Ama orada da bakıyorum "bu elektrikliler durmuyor" gibi bir şikayet var. Senin videolarda gördüklerinle de birleştirirsek, sebebin ne olduğu biraz ortaya çıkmış olur =)

Tamamen durma performansı başka bir şey. Onu konu dışında tutuyorum.

Ged

Motosikleti
Frenleme derken kast ettiğimiz şeyi hızı azaltma mı, durmak mı, bunu ayırmak gerekiyor.
Motosikletlerde hızı regüle etmek çok daha kolay diyebiliriz. Kompreson çok daha yüksek, gaz kapatıldığı anda hız ciddi şekilde düşmeye benziyor. Bu açıdan elektrikli otomobillere çok daha yakın mesela motosikletler..
Ama orada da bakıyorum "bu elektrikliler durmuyor" gibi bir şikayet var. Senin videolarda gördüklerinle de birleştirirsek, sebebin ne olduğu biraz ortaya çıkmış olur =)

Tamamen durma performansı başka bir şey. Onu konu dışında tutuyorum.
Elektriklilerde rejeneraayon freni orani onemli ama asil onemli olan agirlik. Bizdeki 2,5 ton neredeyse ve egimli ve temiz olmayan yolda arka kitleme egiliminde oluyor. Frene hart diye basmadigim halde ustelik. Dikkat edince farkettim, en yuksekten bir asagidaki seviyede kullaniyorum, rejenerasyon devreye aniden giriyor, bu durumda da arka kitliyor.
Iyi duruyor bu arada.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Yeni mesajlar

Çok Beğenilen Mesajlar