Yeni Nesil 2 Zamanlı motorlar ile ilgili yanlış bilinenler!!!

Ketchup ve Astral cevaplarınız için teşekkürler...

Ketchup; yüksek performans için üretildiklerini az çok tahmin edebiliyordum, çünkü değerler ortada. Fakat benim baştan beri anlayamadığım şey şu:

Hem düşük cc.'de performansı yüksek olacak, hem öyle çok fazla yakmayacak, hem bakım masrafları düşük ve bakımı oldukça kolay olacak hem motor çabuk bitse bile oldukça cüzzi bir miktara sıfırlanacak hem de bu kadar az üretilip pazara sunulacak bunu anlayamıyorum.

"hem öyle çok fazla yakmayacak" kısmını yanlış anlıyorsunuz o yüzden olayı kavrayamadınız sanırım. 2t "performans motorları" 4t aynı hacimlilere oranla neredeyse 2 katı kadar yakıyor. aynı teknoloji kullanılan motorlarda bir sorun yoksa, ürettikleri güç kadar yakıt yakarlar. yani benim 2t 125cc motorum 22 beygir güç üretiyorsa, yaktığı yakıt da 4t 125cc 11.5 beygirlik bir motorun iki katı gibi oluyor. çok yakmıyor derken söylemek istediğimiz "bu güç ve heycana bu yakıt değer"

"hem öyle çok fazla yakmayacak" kısmını yanlış anlıyorsunuz o yüzden olayı kavrayamadınız sanırım. 2t "performans motorları" 4t aynı hacimlilere oranla neredeyse 2 katı kadar yakıyor. aynı teknoloji kullanılan motorlarda bir sorun yoksa, ürettikleri güç kadar yakıt yakarlar. yani benim 2t 125cc motorum 22 beygir güç üretiyorsa, yaktığı yakıt da 4t 125cc 11.5 beygirlik bir motorun iki katı gibi oluyor. çok yakmıyor derken söylemek istediğimiz "bu güç ve heycana bu yakıt değer"

Tamam bu anlaşıldı, birinci eksisi 4t'den çok yakması desek bile (tabi 4 silindirli bir 4t kadar değil) bu tek başına çok yetersiz bir sebep, yani kafamdaki soru işaretlerinin tek sebebi bu olamaz.

"Hem öyle çok fazla yakmayacak" derken zaten bunu kastetmiştim çok abartı değil zaten. Hadi 100km/7lt falan olsa evet çok derdim ama 100km/4,5lt ortalama yakışı zannedersem, zaten 4t bir cbr125'te 100/3,3lt yakıyor ortalamda e aradaki 10bg içinde değer. Teşekkürler Ketchup.

Zaten düşük bakım maliyetiyle bunu oratdan kaldırırsın, başka bir sebebi olmalı 4t'nin daha popüler olması için onu bulmaya çalışıyorum.

Motosikleti
Piaggio beverly 400 / Aprilia sr gt 200
bir aerox kullanıcı olarak diyorum ki..

aerox 100 bw's 100 den farkı lastik ebatları daha büyük aerodinamik yapısı farklı deviri daha fazla vs vs..

motorumu alalı 5 gün oluyor ve tokatladığım ybr ve çin malı 150cc scooter sayısını aklımda tutamadım ben bi sonraki ışıkta yeşili beklerken onlar yeniyeni geliyolar..

motoru sakin kullanırsam 2,7 yakıyor spor kullanırsam 3,0 yakıyor..

şimdi 4,5 gram variatör bagası ve gianelli marka el yapımı egsoz alıyorum iridium buji takacam..
artık bu parçaları taktıktan sonra gerisini siz düşünün..

kadranda 120 yazıyor ve 120 yi rahat buluyor cep telefonumun kamerası olsaydıda şuraya bi fotosunu koysaydım..:pr:

maşallah kardeşim allah kaza bela vermesin yakıtıda gerçekten azmış hem bws den devirli hem daha az yakıyo gerçekten iyi eğer rpm yüksekse HP de yüksektir bws 8hp diye biliyorum ayrıca benim popcorn bile 100km de 4lt yakın yakıyordu:) benzin pahalanınca çekilmez oldu bende popcornla bi çok motoru ışıklarda tokatlıyordum ama düzde 80km yi geçmiyordu yanlış anlama popcornla kıyaslamıyorum 2 zamanlı motorları iyi bilirim bide senin aerox u 50cc olan modeli gibi su soğutmalı yapsalardı sen ozaman gör:cat:

Öncelikle Derbi 125R tipinde modern bir motosikleti 4 zamanlı Çin'lilerle karşılaştırmak çok mantıklı değil. Karşılaştırılacaksa kendisi gibi uç noktadaki 4 T supersport modellere bakmak lazım.

Genel olarak ortalama 2 zamanlı motorların daha atak ve hızlı olmaları dışında 4 zamanlılara göre hiçbir üstünlüğü yoktur. Bunun sebebi de 4 zamanlıların krankın her 2 tutunda bir iş yapmalarına karşın, 2 zamanlıların her turda iş yapmalarıdır. Buna karşın aynı gücü üretmek için daha fazla benzin yakarlar çünkü yanma sırasında temiz karışım ile yanmış gazlar birlikte bulunur. Kimilerinin hoşuna gitse de egzos gazları kokuludur ve duman çıkarırlar, rölantileri de düzensizdir veya sesi öyledir.

Bu olumsuzluklardan arındırılmış olan Derbi 125 R gibi modeller başta da yazdığım gibi uç noktalardaki modellerdir ve bunun bedeli olarak fiyatı da Yamaha YBR 250'ye yakındır. Herkesin zevki ve beklentileri farklı tabi. Bu fiyata ben her zaman çok daha konforlu ve sakin yapıda olan YBR 250'yi tercih ederim. Ayrıca her ne kadar motor yenileme daha ucuza yapılabilse de uzun yıllar motoru açtırmadan kullanabilmek isterim.

Bence Derbi firması Nude modelin 125 veya 250 cc 4 zamanlı versiyonunu çıkarsa mükemmel bir seçenek olur.

Bide şöle düşünmek gerek bence.Bu motorlar hobi amaçlı üretilmiş makineler.Temelde bir noktadan diğerine en az giderle ulaşım için dizayn edilmiyorlar.şöle düşün 4 zamanlı bir motorun 100000 km gitmesi için gereken bakım maliyetiyle 2 zamanlı bir motorun 100000 km gitmesi için gereken bakım maliyeti ve bakım esnasında harcanan zaman konusunda karşılaştırırsak 2 zamanlının cok daha az malıyetlı ve rektefiye surecının cok daha kısa olacagını gorebılırsınız.3 kere segman+pıston+gömlek degıstırırsın 2 zamanlıda 100000 km için ve bu degişimden sonra motorsikletin motoru '0' olur yine. Ama 4 zamanlının motorunu açtınmı toparlamak ve eski orjınal performansı almak oldukca güç.Çünkü daha karmaşık bir yapıya sahip.2 zamanlıda lego gibi al silindir kitini tak ve sıfır motorla bi 30000 km daha yola devam et.
Çünkü motor yapı olarak çok basit bir dizayna sahip.Bu basitlik bakım konusundada müthiş klaylık sağlıyor.

bende eski teknoloji 2 zamanlı var ve en sevdiğim özelliği bakım kolaylığı ve kolay rektifiye edilirliği.

yeni nesilllerin sesi zaten başlı başına bir ziyafet.yakıt konusuna gelince küçük 2 zamanlılar normal kullanıldığında öyle abartı bir tüketim sergilemezler. son gaz kullanımda dur-kalkta 2 kişide rampada yani zorlandığında çok yakarlar.

Son düzenleme:
4T motorlar cok daha kompleks motor yapısına sahipler 2T lere göre.İşte bu kompleks motor yapısı üreticiler için ayrı bir gelir kaynağı oluşturuyor.Bakım maliyetleri ne kadar artarsa üretici markalar için o kadar iyi.Satılan yedek parçalardan elde edilen karlar coğu zaman motorsikletlerin satışından elde edilen kardan daha fazla getiri sağlıyor.Bu otomotiv sektorundede böle bildiğiniz üzere.Sizce herseyi bu kadar basit ve cabuk onarılan bi yapıda yapsalar bu dev ureticiler karlılıklarını koruyabilirlermiydi.Olaya birazda stratejik açıdan bakmak lazım. 2Tden 4Tye geçişin aslında Safii bir teknoloji gelişim süreci oldugunu dusunmek pek akla yatkın gelmiyor bana.İşin içinde ticaret ve para kazanmak var. 4T nin birazda üretici markalar için yeni bir kazanç kapısı oldugunu yorumlamamız lazım bence.Üreticiler için servislere ne kadar çok geri dönüş, o kadar geniş yedek parça pazarı onlar için.

Son düzenleme:
Motosikleti
Sym Sympony ST200i E5 ABS
peki 2t motorlar ile 4t motorlar arasındaki vibrasyonda fark varmı? bir jawa veya mz 251 in çalışmasını düşünüyorum birde birde 250ybr nin sizce durum nasil?

Buraya yazan herkes, çoğunluk demiyorum, şu ana kadar herkes iki zamanlı şöyle iyi böyle iyi diye övmüş. Peki benim aklıma şu takıldı, bilmediğimden öğrenmek için soruyorum;

1- 2 zamanlı motorun tarihi mi eski yoksa 4 zamanlını mı?
2- Madem bu kadar avantajlı neden 4 zamanlı motosiklet modeli daha yaygın, yoksa Türkiye'de mi böyle?
3- 1. soruya bağlı olarak. Eski bi teknoloji nasıl olurda yeni bir teknolojiye üstünlük sağlar.
4- Yeni nesil 2 zamanlılarda eskilere göre ne gibi değişiklikler yapılmış olabilir ki eski olarak adledilen bir şey(1. soruya bağlı) yeni bir şeye anlatıldığı gibi bir üstünlük sağlasın?
5- Eğer 2 zamanlı bu kadar iyi ise neden 4 zamanlı motorlar düşük cc.'ye uygulanıyor? O zaman hepsini iki zamanlı yapmaları gerekmez mi?

2 zamanlı iyidir kötüdür tartışması için sormuyorum, bilmediğim mantık yürüttüğüm bir konuda bilgi almak istiyorum. Mantığımın almadığı yer de; 2 zamanlılar, maden o kadar çok yakmıyor, madem bakım masrafları düşük, madem motor çabuk bitmiyor neden 4 zamanlı uygulaması yapıyor onca marka çoğu modeline onu anlayamıyorum?

Soru sordum ki, cevaplara göre biraz daha anlamlı hale gelecek kafamdakiler. Lütfen işi iyi bilen birileri cevap versin ve cevapları kaynaklara dayandırırsanız ayrıca sevinirim. Yani link verebilirseniz çok makbule geçer...
Niye 4T tercih ediliyor dersen,buraya kim 2T sesi sever diye anket yapsam %90 ne o sinek vızıltısı der,bir ankette de arkanızdan hafif mavi duman çıksa birde egzos kokusu olsa tercih edermisiniz dese yine %90'ı ben istemem der,işte en başlıca 2 nedeni açıkladım,bu yüzden bu motorlar hep azınlıkta kalıyor...Yine dediğim gibi bu motorları performansı seven,merakı olan kişiler alır,bayiye gittiğinde ben 8 milyara motor bakıyorum dersen sana en son seçenek derbiyi ya da RS'i verir,neden işte yukarıda saydım,bayi bunun sonuna ekler abi bu motorlar çok yakar boşver sen onları sana CBR,YBR,HYOSUNG verelim demez mi? işte diğer nedeni de bu bayiler de teknolojiden bir haber yaşıyor...Ama ben demiyorum bu motor bir CBR ya da YBR kadar az yakar,hayır bu motor yaklaşık 250cc sınıfındaki motor kadar yakar ama yine tüketim makul sınırlarda kalır,yaktığınında sonuna kadar hakkını verir...
Niye 4zaman uygulaması yapıyor derken,yukarıda saydım bu motorları sahip oldukları özelliklere göre seven az niye adamlar az satacağı motoru üretsin? Ama üreticilere bakarsan KTM'nin cross modelleri hala 2zamanlı olarak da üretiliyor,Aprilianın,gileranın herzaman 2 zamanlı seçenekleri var yani bazı markalar çok satmasada hala bazı modellerden vazgeçemiyor,motogp 125 cc de yarışan bütün motorlar 2zamanlı,honda yakın zamana kadar NSR üretti o da derbi gpr gibi 2zamanlıydı,yani bu motorlar herzaman piyasada var ve olacakta...
Kısıtlı markalarda 2T ler üretiliyor diyorsunuz ama buyrun yamaha ingiltere sitesi ve size cross motorlar
http://www.yamaha-motor.co.uk/products/motorcycles/competition/yz125.jsp?view=techspecs
http://www.yamaha-motor.co.uk/products/motorcycles/competition/yz250.jsp
Düşük hacimden yüksek güç istiyorsanız 2T kaçınılmaz...

Son düzenleme:
1)Motorların tarihi önemli değil,önemli olan yapılan teknolojik gelişmeler,şimdiki motorlarda 1900 yılında ilk çıkan motor kullanılmıyor ki!
2) 4zamanlı motorlar genelde Türkiye'de yaygın,Yurtdışında ise küçük hacimli motorlar genelde 2 zamanlı 50-125cc arası, çünkü yüksek cc 2zaman çok tehlikelidir,60-70 lerde yapılan motogp yarışlarını görmüşsünüzdür,nedemek istediğimi anlarsınız...
3)2zamanlı motorlar günümüzde eski teknoloji değilki,Türkiye'de millet 4zamanlı motordan başka bilmediğinden,2zamanlı motorlarda Fransız kalıyor,ancak kullananlar ne gibi teknoloji olduğunu biliyor! Mesela en basiti ülkemizde olan modellerden örnekler; GPR 125; Euro2 normlarında egzos emisyonuna sahip,bunuda araştırın ne olduğunu,bu motorda EGR valfi var,değişken egzos zamanlayıcısı, hafif alaşım blok ve özel alaşım silindir var Aprilia RS 125'de ek olarak enjeksiyon sistemi var,eğer bu motorlar istenilen koşulları sağlamasaydı dünya çapında üretimden kaldırılırdı ama bakın 2008 gilera,gpr,rs,,ktm,cagiva hala 2 zamanlı ve öylede kalacak,çünkü 125cc de performans ancak 2zamanlı motor ile olur
4)tam tersine 2zamanlı motorlar düşük cc lere uygulanıyor,avrupa ülkelerinde bütün 50cc scooterlar 2zamanlı,125cc ss tarzı motorların çoğu öyle,Türkiye'de ise büyük cc merakı hat safada olduğundan bu motorlar gelmiyor bu yüzdende tanınmıyor,bende şuan bile aprilia 50cc 2zaman motor var,6HP güce sahip ve 100cc ler ile kafa kafaya gidiyor,km si 13000'de şimdiye kadar yaptığım bakım masrafı 50YTL,motor 2002 den beri bende,birde gilera runner 180'im vardı onada masraf pek yapmadım sattığımda 30000km de idi ve serviste usta bir 30000 daha gider demişti,daha sonra gpr 125 aldım o da dehşet bir motor,kısaca ben 2 zaman hastasıyım...niyemi tercih ediyorum performans,bakım maliyeti ve basitliği,ayrıca sesi ve egzos kokusu:cat:
Ayrıca bu motorların ömrü kısa değil,kullananlar genelde performans düşkünü ve son gaz meraklısı,ayrıca alınan yağ çok önemli benzinciden gidip açıkta patates yağı koyarsan 5000-10000de bitirirsin motoru,tam sentetik yağ alacaksın,düzgün benzin kullanacaksın,motoruda sakin kullan bak kaç km gidiyor,hadi motor bitti de olay 2 segmana bakar,o da olmadı bir piston takarsın 100-150ytl,elinden geliyorsa bu olayı kendinde yapabilirsin....yakıt olarak ise yeni teknoloji olanlar basmadıkça abartı bir yakıt harcamıyor,ben sakin kullanımda km de 120-130kuruş yakıyorum gpr ile

bence sen o hocayı bize yolla biz ona 2zaman eğitimi verelim,birde teknolojiyi takip etsin,dünyada neler var neler oluyor,miş muş olmaz belge göstersin,aprilianın,ktm nin,gileranın,derbinin vs kataloglarını bir incelesin 2008 yılının neler var baksın

Astral yine çok acıklayıcı bir şekilde olayı arkadaşa aktarmışsın teşekkür ediyoruz.Teknik bilginede guvenıyoruz, desteğini esirgememen dileğiyle

yeni başlıcak biri olarak kfamdaki tek motor 0km aprilia rs125 szce ii bi seçim yapmış olurmuyum bnde 2T lerin sesine ve gidişine hastayımda:silent:

yeni başlıcak biri olarak kfamdaki tek motor 0km aprilia rs125 szce ii bi seçim yapmış olurmuyum bnde 2T lerin sesine ve gidişine hastayımda:silent:

YENİ BAŞLAMA KONUSUNDA TEREDDÜT KONUSU olabilecek bir motor çünkü hırçın ve agresif bir motor.Ama yetenekli isen ve cabuk kavrarım kendımı kontrol eder gaz açmam diyorsan bişi diyemem.Deneyimli bir kullanıcı için bence mükemmel bir seçim olur.Başlangıç motoru olacak karakterde diil.Gerçi senin olayı cabuk kavrama durumuna göre değişim gösterir.Kimisi kaabiliyetli oluyor 600 cc lik racingle baslayan suruculer var .Doğru bişeymi diil tabiii.

estetik desen estetik,performans desen performans,servisinide ferco motor veriyor.he bide bişi diycem sakın motor hacmine kanma 125 cc diye.Kesinlikle hata yapmış olursun.Bu motor 2 zamanlı ve 33 beygir gucunde.kısaca uçurur

Son düzenleme:
önerileriniz için saolun bu topic sayesinde kafamdaki soru işaretlerine cvp buldum en kısa zamanda yeni motorumla aranıza katılıcam:wiinkk:

ama yukarıda kırk kere dile getirildi. iki zamanlı motor bittiği zaman maksimum 100ytl masraf ile sıfır motor yapılır. 4 zamanlı motorda ise durum farklıdır. bir dünya para harcayıp yeni motor yaparsınız, onda da uyum sorunları vs ortaya çıkar. çoğu ustaya bitik bir 4t motor götürürseniz size "bu motoru elden çıkarmaya bak" diyecektir. 2t ise böyle değildir. 20 dakikada motor yenilenir ve sıfır kilometre motor almış gibi yolunuza devam edersiniz. 4t motor kullanıyorsunuz diye niçin körlemesine 2t teknolojisini kötülüyorsunuz ki? ben hem 2t hem 4t kullanıyorum. ikisinin avantajı farklı. ama performans için 2t kullanılır işte.. bunda reddedecek ne var ki?

Kötülemekle ne alakası var. Sen duyduğun laflardan çok rahatsız olmuşsun anlaşılan, her yazılandan alınıyorsun sanırım. Yazdıklarım doğrumu değilmi sen onu söyle...

Forumdan Uzaklaştırıldı
Bilgiledirme: Bu mesajı yazan kullanıcının üyeliği iptal edilmiştir.
06bluedragger,Söylediklerin doğru ise aerox hiçte fazla yakmıyor,aslında ekonomik sayılır çünkü 150 cc çin malları 3 lt'nin altında yakmıyor :cat:

ben hussara kattığım benzinle sen istanbul antalya yapardın..:mrgreen:

abi 100cc ne yakacakki yakarsada helal olsun hakkını veriyor...:cat:

maşallah kardeşim allah kaza bela vermesin yakıtıda gerçekten azmış hem bws den devirli hem daha az yakıyo gerçekten iyi eğer rpm yüksekse HP de yüksektir bws 8hp diye biliyorum ayrıca benim popcorn bile 100km de 4lt yakın yakıyordu:) benzin pahalanınca çekilmez oldu bende popcornla bi çok motoru ışıklarda tokatlıyordum ama düzde 80km yi geçmiyordu yanlış anlama popcornla kıyaslamıyorum 2 zamanlı motorları iyi bilirim bide senin aerox u 50cc olan modeli gibi su soğutmalı yapsalardı sen ozaman gör:cat:

dostum bu motosikletler hala yurtdışında 50cc ve su soğutmalı olarak üretiliyor..

yamaha aerox 50cc
mbk nitro 50cc

iki motorda tıpatıp aynı hiçbir farkları yok..
su soğutmalı daha çabuk hararet yapıyor diye duydum..

bw's teker ebatları küçük olduğu için hak ettiği hıza ulaşamıyor bunlar devir farkı var artı devir saati orjinal olarak mevcut hussara kattığım 3 litre benzin bana 80-90 km yol yaptırıyordu buna 20 ytl lik koydum 200km geçtim bakalım bu gün 10 ytl lik benzin aldım km yi yazdım kesin bilgileri aktarırım..

popcorn 90cc 2 zamanlı bi motor ve yakıtı sömürüyor gazı ne kadar acarsan okadar yer sonuçta çinmalı olduğu için masrafları ve yakıt sarfiyatı adamı çileden çıkarıyor..

Son düzenleme:
Motosikleti
popcorn çin malı değil cpi firmasının motorudur taiwan malıdır ayrıca çinliler 2 zamanlı üretmiyo

Ö.Z.€.R;1125241' Alıntı:
Kötülemekle ne alakası var. Sen duyduğun laflardan çok rahatsız olmuşsun anlaşılan, her yazılandan alınıyorsun sanırım. Yazdıklarım doğrumu değilmi sen onu söyle...

yazılanlardan niye alınayım? tam tersine insanların alınganlık ve sabit fikirliliğine şaşırıyorum.
Yazdıklarım doğrumu değilmi sen onu söyle...

evet iki zamanlı motorda aşınma 4 zamanlıdan fazladır. (tabi yukarıda denildiği gibi 10.000km'de de bitmez abartmayalım) ama bu 4t'ye göre nispeten hızlı aşınma önemsiz bir ayrıntıdır. çünkü 4t motorun bitmesiyle 2t motorun aşınması farklı şeylerdir.

Forumdan Uzaklaştırıldı
Bilgiledirme: Bu mesajı yazan kullanıcının üyeliği iptal edilmiştir.
popcorn çin malı değil cpi firmasının motorudur taiwan malıdır ayrıca çinliler 2 zamanlı üretmiyo

kanuni hussar da cpı motorun malı ama kuralkan o motoru rezil etti..

hussar cpı motor üretiminde iken 2 zamanlı ve 50cc idi halada öyle üretiliyor..

hussarda gy6 teknolojisi kullanılmasaydı 10 numara olurdu..

popcorn a 125cc lik kit takılırsa hızı 120-130 km yi bulur..
yani senin popcorn kuralkanın eline geçince tırt olmuş..

cpı motor şu anda taiwan,, endonezya,, şangay,, usa,,europe gibi 5 farklı ülkede dev üretim fabrikaları bulunmakta..

2 zamanlılar 4 zamanlılara göre biraz daha fazla yakar motorları biraz daha erken biter ama yaktığı yakıtın hakkını verir ve motorlarının yenilenmesi daha az maliyetlidir şimdi söylüyorum 2 zamanlı seri bir makinenin tadını çıkara çıkara binmekmi daha mantıklı yoksa 4 zamanlıya binip aheste aheste gidip servislere dünyanın parasını bayılmakmı daha iyidir..

hangisi?

Motosikleti
çinlilerinde 50lik 2 zamanlı motorları var,özellikle avrupa piyasasında gidiyor

orasını bilmem doğrudur benim bildiğim adamlar ne satılırsa ona abanıyo çinlilerin avrupaya soktuğu motor da en kötü cbf 150 kalitesindedir kolay kolay almazlar

yakıt olarak en son ölçtüğümde 100 kmde 4.6 lt benzin tüketimi vardı motorumun.4 zamanlı motor da 3.5 yaksın hadi. 100 km de 3.5 ytl için 2 zamanlıdan asla vazgecmem. bende hem 4 zamanlı hem 2 zamnlı 125cc motosiklet var ama derbi gpr 125 im benim bir numaralı gözdem :):cat:

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Çok Beğenilen Mesajlar