1)Motorların tarihi önemli değil,önemli olan yapılan teknolojik gelişmeler,şimdiki motorlarda 1900 yılında ilk çıkan motor kullanılmıyor ki!
2) 4zamanlı motorlar genelde Türkiye'de yaygın,Yurtdışında ise küçük hacimli motorlar genelde 2 zamanlı 50-125cc arası, çünkü yüksek cc 2zaman çok tehlikelidir,60-70 lerde yapılan motogp yarışlarını görmüşsünüzdür,nedemek istediğimi anlarsınız...
3)2zamanlı motorlar günümüzde eski teknoloji değilki,Türkiye'de millet 4zamanlı motordan başka bilmediğinden,2zamanlı motorlarda Fransız kalıyor,ancak kullananlar ne gibi teknoloji olduğunu biliyor! Mesela en basiti ülkemizde olan modellerden örnekler; GPR 125; Euro2 normlarında egzos emisyonuna sahip,bunuda araştırın ne olduğunu,bu motorda EGR valfi var,değişken egzos zamanlayıcısı, hafif alaşım blok ve özel alaşım silindir var Aprilia RS 125'de ek olarak enjeksiyon sistemi var,eğer bu motorlar istenilen koşulları sağlamasaydı dünya çapında üretimden kaldırılırdı ama bakın 2008 gilera,gpr,rs,,ktm,cagiva hala 2 zamanlı ve öylede kalacak,çünkü 125cc de performans ancak 2zamanlı motor ile olur
4)tam tersine 2zamanlı motorlar düşük cc lere uygulanıyor,avrupa ülkelerinde bütün 50cc scooterlar 2zamanlı,125cc ss tarzı motorların çoğu öyle,Türkiye'de ise büyük cc merakı hat safada olduğundan bu motorlar gelmiyor bu yüzdende tanınmıyor,bende şuan bile aprilia 50cc 2zaman motor var,6HP güce sahip ve 100cc ler ile kafa kafaya gidiyor,km si 13000'de şimdiye kadar yaptığım bakım masrafı 50YTL,motor 2002 den beri bende,birde gilera runner 180'im vardı onada masraf pek yapmadım sattığımda 30000km de idi ve serviste usta bir 30000 daha gider demişti,daha sonra gpr 125 aldım o da dehşet bir motor,kısaca ben 2 zaman hastasıyım...niyemi tercih ediyorum performans,bakım maliyeti ve basitliği,ayrıca sesi ve egzos kokusu:cat:
Ayrıca bu motorların ömrü kısa değil,kullananlar genelde performans düşkünü ve son gaz meraklısı,ayrıca alınan yağ çok önemli benzinciden gidip açıkta patates yağı koyarsan 5000-10000de bitirirsin motoru,tam sentetik yağ alacaksın,düzgün benzin kullanacaksın,motoruda sakin kullan bak kaç km gidiyor,hadi motor bitti de olay 2 segmana bakar,o da olmadı bir piston takarsın 100-150ytl,elinden geliyorsa bu olayı kendinde yapabilirsin....yakıt olarak ise yeni teknoloji olanlar basmadıkça abartı bir yakıt harcamıyor,ben sakin kullanımda km de 120-130kuruş yakıyorum gpr ile
bence sen o hocayı bize yolla biz ona 2zaman eğitimi verelim,birde teknolojiyi takip etsin,dünyada neler var neler oluyor,miş muş olmaz belge göstersin,aprilianın,ktm nin,gileranın,derbinin vs kataloglarını bir incelesin 2008 yılının neler var baksın