motorum 30bine yaklaştı
dün motorumu söktürdüm.şanzuman vites dişlisinde grup dişli diye dişli varmış . onun göbeğindeki burç boşlukluydu . debriyaj tası bu burca giriyordu. çok çabuk balata yiyordu moto . bir de vitesler çok zor geçiyordu ince yağ koyunca.
söktürdüm krankı da değiştirdim krank kolu boşluk yapmış. bir de çok titriyordu. geçen sene de subap kırmıştı motor . silindirin içini temizletmiştik.yarım mm aldırarak. fakat küçük çizik kalmıştı oradan yağ yakıyordu.silindir de alalım dedik. hatta az büyük olsun dedik.
söktüğümüzde yağın içi metal tozlarıyla dolmuştu burcun son parçaları parçalanmış ve motorun içine dağılmış. silindir çizik çizik olmuş. grabej yapmış dedi usta. piston da yağ yakmaktan katı bir kurum bağlamış 1-2 mm kalınlığında.
yağ değişiminin önemini çok anladım. yağı sadece yağ özelliğini yitirdi diye değişmiyorlar kontrol etmek için ve risk almamak için değişiyorlar. ben bu yağı 3000km kullandım 1500 de olsa daha az çizilirdi silindir. otolarda 15bin km kullanılıyor diye yağ kayganlığını yitirmez 3000de diye hata ettim. debriyaj balatasını döküntüleri şanzuman dişlilerinin metal parçaları biraz kurum biraz havadan gelen toz ayrıca motorun otoya göre çok sıcak olması yağ değişimini önemli yapıyor.
cbr 125 te yağ değişim 4bin de bir.ama o hemsu soğutmalı hem de yağ filtresi var.
silindiri de 1.5 mm büyük aldık 185cc olacak diye herkes 185 cc oluyor demişti benim moto topiğinde. bugün hesap makinesini aldım elime hesapladım yalanmış 160cc oluyor yalnızca. neyse silindir çok pahalı değildi.
sonuçta bir krank (50 lira),3. vites dişlisi(9 lira) , burçlu dişli,silindir 150cc yerine 160cc 63.5 mm (silindir piston segmanla birlikte 80 lira) subap keçesi, yağ , conta ve usta el emeği 80 lira toplamda 230 liraya motorum bugün çıkacak
yağ erken değişeceğini anladım. bir de çok çeşitli yağ kullandım belki o yüzden çizik çizk oldu silindir ama daha önce yoktu bir aya kadar. sanırım metal tozları çizdi yağdaki.
motorum 150lik çin malı cbr 125 taklidi.