Arkadaşlar motor yağı konusu aklıma takıldığı için uzun bir süre araştırdım.
Yamaha ilk ürettiği 2002-2004 modellerde servis kitabcıklarında kendi yamalube SH sınıfı sentetik olmayan yağları tavsiye etmiş ve her 3.000 km bir değiştirin demiş.
2005 ve sonrasında ise Api Service SE, SF, SG veya daha yüksek tip motosikletler için üretilen sentetik yağ tavsiyesinde bulunmuş ve her 6.000 km bir değiştirin demiş.
Benim fikrimce eski kullanıcıların (2002-2004) servislerden ve bakım kitabcılarından aldıkları bilgi ile SH tip yağı her 3.000 km değiştirmeleri doğruydu. Fakat şimdi durum yeni modeller için değişmiş.
Motorun teknolojisi değiştiği ve tavsiye edilen yağ kalitesi artırıldığı için Şuanda SE, SF, SG yüksek sınıf yağı kullanmamız ve 6.000 km bir değiştirmemiz gerekiyor.
Küçük birde alıntı :
motosiklet ve araba için kullanılan yağların içlerindeki katkı maddelerinin oranları ve kimyasalları farklıymış ve anladığım kadarı ilede motorların sıkıştırma oranları ve devir sayısına görede aşınma şekilleri ve korunma ihtiyaçlarıda farklıymış,yağ üreticileri yaptıkları testler sonucu çıkan değerlere göre yağların içindeki katkı maddelerinin oranlarını ona göre ayarlıyorlar,sonuç olarak bir araba motoru ile bir motosiklet motoru aynı değil
Burdanda birkez daha motosikletler için üretilen yağların neden 2 kat pahalı, 2 kat kaliteli 2 kat uzun ömürlü olduğu anlıyoruz.(Hatta daha fazla olduğu söyleniyor)
SH sınıfı yağ ___________________________= 3.000 KM
Api Service SE, SF, SG veya daha yüksek tip = 6.000 KM