MT07 denedigimde (ABS li) arka frenin bu kadar kolay kitlemesine cok sasirmistim acikcasi. Tamam sonucta arka fren durdurmuyor motoru ama yine de ornegin eski motorum er6 ya gore daha cabuk kilitliyordu. Daha iyi lastikle bi nebze duzelecektir illaki ama arka frenden cok sey beklemeyin bence.
Bir de bir motor abs li diye illaki frenleri super olacak diye dusunmemek lazim, nice spor modellerin frenleri, benim diyen abs li motordan daha kisa mesafede durdurabilir. Yani demem o ki abs ye guvenip de aman nolacak durur illaki mantigi sizi biryerlere garfield yapabilir, bikac kez basima geldi, zor kurtardim ordan biliyorum![]()
İlk cümlendeki çelişkiyi çözemedim. ABS li motoru deneyip arka tekeri nasıl kitledin hacı ?
ABS nin erken devreye girmesini kastediyorsan, abs ayarı ile alakalıdır, fabrikanın tercihi. Mesela Ducatilerde 3 kademeli abs var, yani erken devreye giren yada artık suyu çıkınca devreye giren şeklinde ayarlanabiliyor. Üreticler modeller üzerinde bazı kriterlere göre bu abs devreye girme ayarını belirliyor.
Ha MT07 nin arkası ER6 ya göre hafiftir (ki motorlar arasında hatrı sayılır ağırlık farkı var) o yüzden arka teker "daha" erken kitlenme senromuna kapılıyordur belki onu bilemem, ama bu utanılacak (eleştirlecek) bişey değil bence. Hafifliğin bir getirisi.
Benim anlamadığım şey şu, benim motorda abs yok ve arka teker zırt pırt kitleniyor. Alıştık orası ayrı. Lan abs niz var, erken devreye girse ney, biraz geç girse ney. Motosikletin kontrolünü zaten neredeyse hiç kaybetmiyorsun, tehlike yaşamıyorsun... Ben alıştım kendi motorumu kitlemeden frenleme yapmaya sen nasıl o 180 lik arka lastiği abs'ye sokup da şikayet edebiliyorsun... Nasıl fren kullanıyorsun ? Sen milar milyor, sen neeee.. Bülent açıkla bunları !