burayı incelerseniz cevabını bulursunuz?
http://web.firat.edu.tr/iats/cd/subjects/Automotive/ATE-15.pdf
DENEY YAKITLARI
Deneylerde rafineri çıkışlı ve içerisinde herhangi bir katkı maddesi bulunmayan 95 oktan saf kurşunsuz benzin kullanılmıştır. Powermax katkısı içerik olarak dietil eter, izopropil alkol ve Jet A1’den oluşmaktadır. Deney yakıtlarının bazı özellikleri Tablo 1’de görülmektedir.
Dietil eter etanolün dehidrasyonu sonucunda elde edilebilir ve oldukça yüksek oktan sayısına sahiptir. Bu özelliği ile benzinli motorlarda vuruntu direncinin artmasına ve sıkıştırma oranının arttırılarak verimin yükseltilmesine yardımcı olabilmektedir. Özellikle dietil eter ve etanol karışımlı yakıtlar benzine göre mükemmel bir alternatiftir. Bu yakıtların yanma sonucunda benzine göre daha düşük sıcaklık oluşturması NOx emisyonlarını önemli ölçüde azaltmaktadır.
Deney sonuçlarına göre powermax yakıt katkısının buji ile ateşlemeli motorlarda saf kurşunsuz benzine ilavesinin motor performansı açısından saf kurşunsuz benzinden göre daha üstün olduğu görülmektedir.
Yapılan çalışmaya ilave olarak motor ayar parametreleri (sıkıştırma oranı, hava fazlalık katsayısı vb.) ve katılan powermax katkısının miktarı değiştirilerek motor performansı ve egzoz emiyonları üzerine etkilerinin araştırılması, powermax ilavesinin etkilerini daha iyi ortaya koyacaktır