Yağ hakkında araştırma

Motosikleti
Triumph Tiger 800XRx
Ecnebilerin başı İngilizler Castrol 10w40 yarı sentetik veya 10w50 tam sentetik yazmış kitabına, ben bizim eller çok sıcak kışın soğukta da binmiyorum diyerek hakiki Alaman malı Liqui Moly Street 15w50 yarı sentetik kullanıyorum. Acep ben ne kullanmalıyım? Kırbacı da hem düzde hem virajda yapıştırıyorum😬🫣

Ecnebilerin başı İngilizler Castrol 10w40 yarı sentetik veya 10w50 tam sentetik yazmış kitabına, ben bizim eller çok sıcak kışın soğukta da binmiyorum diyerek hakiki Alaman malı Liqui Moly Street 15w50 yarı sentetik kullanıyorum. Acep ben ne kullanmalıyım? Kırbacı da hem düzde hem virajda yapıştırıyorum😬🫣
5W40 tam sentetik kullanabilirsin yakıt tüketimin fark edilir şekilde düşecektir emin ol , 50 numara yağ hava sıcaklığı 40 derecenin üzerine çıkınca ve yarım saatten fazla 7bin devir üstü bir sürüşde iyidir..

Benim Vstrom da da katalog 10W40 idi ama Castrol gelişen yağ teknolojisi ile 5W40 tam sentetik tavsiye ediyor bu motora bende 100.000 kilometreden fazla 5W40 kullandım..

Motosikleti
Ns200 15"
Servis elemanlarına güvenip tavsiyelerini niye bu kadar ciddiye alıyorsunuz , İstanbul daki servis ile Antalya daki servis farklı tavsiye verince mi sorgulayacaksınız o güveni 🙂

Bakın aramızda servisde çalışmış Motoseverr de var ama daha katalog harici yağ tavsiye ettiğini görmedim çünkü adam okuyarak kendini geliştirmiş..

Motosiklet servisinde çalışmadım ama geçmişde otomotiv ve halihazırda dizel makinalar üzerine çalışan biri olarak biri bana şuna hangi vizkozitede yağ koyalım diye sorsa , katalogda yazanı koy derim..

Servisdeki elemanlar aynı arıza ile defalarca karşılaştıkları için tecrübeli olabilirler ama bir çoğu okuma özürlü olduğu için ilginç tavsiyelerde bulunabiliyorlar..
Abi mühendisten iyi bilemeyiz ama ustalarımız mühendisleri Yalova valisi ilan edip dinlemiyorlar. Çalıştığım bayinin yan kuruluşlarından biri Ducati, Triumph ve İtaljet bayisiydi. O bayide çalışan servisteki kişi ile desmo hakkında konuşmuştuk ve bana V4'lerde kayış olduğunu ve desmonun kayıştan ötürü söylendiğini bahsetmişti dahada irdelemedim zaten. :)

Üreticilerin bir tek uymayacağım konu önerdikleri yağ markası onun haricinde diğer şeyler harfiyen uygulamaya çalışırım.

Motosikleti
Ybr, Cygnus L
Yağ konusu en sevdiğim)
Şartnamede ne yazarsa onu kullanırım, markaya çok takilmam yeter ki orijinal olsun.
Araba, motor, traktör v.s. periyodik bakımları hep kendim yaparım.
İlk bakımda yetkili serviste ucuz yağ koyulduğunu gördüğümden beri oraya da gitmiyorum.

Bı de ilginç bir bilgi vereyim, 15 sene kadar önce arkadaş da Çin malı CG vardı.
20w50 dizel yağıyla tam 50 bin km kullandı sonra yağ yakmaya başladı Sonrasını hatırlamıyorum.
Motoru hor kullanan birisiydi de üstelik

Baska arkadaş japon Scootera olması gereken motosiklet yağı kullandı hep, o da CG ile aynı km lerde yağ yakmaya başladı.

Yağ sektörü bizi mi yiyor acaba 😠

Motosikleti
Rks Sniper Pro X
benim motorun kataloğunda Castrol 15W40 yağ tavsiye ediyor fakat bu yağ çok kalın bulunduğum bölge kışları çok soğuk yazlarıda çok sıcak oluyor yaza kadar 5W30 mu yoksa 10w40 mı kullanmalıyım motor daha 800Km

5W40 tam sentetik kullanabilirsin yakıt tüketimin fark edilir şekilde düşecektir emin ol , 50 numara yağ hava sıcaklığı 40 derecenin üzerine çıkınca ve yarım saatten fazla 7bin devir üstü bir sürüşde iyidir..

Benim Vstrom da da katalog 10W40 idi ama Castrol gelişen yağ teknolojisi ile 5W40 tam sentetik tavsiye ediyor bu motora bende 100.000 kilometreden fazla 5W40 kullandım..
Sen 5w40 yağı nereden aldın? İnternette bulamadım? 10w50 ve 10w30 var internette.

benim motorun kataloğunda Castrol 15W40 yağ tavsiye ediyor fakat bu yağ çok kalın bulunduğum bölge kışları çok soğuk yazlarıda çok sıcak oluyor yaza kadar 5W30 mu yoksa 10w40 mı kullanmalıyım motor daha 800Km
çok kısa mesafelerde (10 km kadar) kullanıyorsan kış için 5W30 kullanabilirsin , motosikletin hava soğutma ise 10W40 tavsiye edebilirim..

Castrol Power1 Ultimate veya Liqui Moly Race. (Castrol'ün sitesinden direkt pazaryeri sitelerindeki on-line dükkânlarından geçen ay 1.500₺ fiyata 4L tam sentetik 5W-40 aldım...)
Castrolun n11 sitesnden 1377 ye aldım. Hafta sonu indirim geldi. 1292 tl ye indirdiler. Dün baktım hiç bir yerde 5W40 yok. Sanki castrol tr deki bürün 5w40 yağları satıştan çekti. Allah'tan 4 litre aldımda 6000 km arkama bakmam. Eğer devamını bulamazsam motule geçerim. O da Caastrol'den aşağı kalır bir yağ değil.
Bu arada 10w 40 yağın 100 derecedeki akışkanlığı 13,5 mm^2/sn iken 5W40 ın 14,3 mm^2/sn. 5W40 ve 10W40 100 derecede aynı akışkanlığı sunmuyor. Çok önemli midir ? Bence değildir. Ancak hem motule hemde castrole baktım. Hepsinde viskozite değerleri aynıydı. Yani 10W40 castrolde ne ise motulde de 10W40 bire bir aynı akışkanlık değerlerinde. Yani kısacası yağınız orjinal ve bilindik bir marka ise ve de spektleri karşılıyorsa çokta takılmaya gerek yok. Aynı işi yapıyorlar. .

Motosikleti
2022 Suzuki V Strom 650 (DL650)
...
Bu arada 10w 40 yağın 100 derecedeki akışkanlığı 13,5 mm^2/sn iken 5W40 ın 14,3 mm^2/sn. 5W40 ve 10W40 100 derecede aynı akışkanlığı sunmuyor. ...
Doğrudur ufak fark oluyor, hatta yağ markaları arasında da olabiliyor. Bununla birlikte 10W40'ın 5W40'tan ince çıkması da ilginç geldi; tersini beklerdim.

Motosikleti
Triumph Tiger 800XRx

İndirimden 1240 liraya 4 litre Castrol Power 1 Ultimate 10w50 aldım hem de castrol yetkili satıcısından yeni üretim. Motul 7100 daha pahalı idi 4 litresi 2200 lira. Liqui Moly Race Street ise uçmuş 4 litresine 3.800 diyordu.

İndirimden 1240 liraya 4 litre Castrol Power 1 Ultimate 10w50 aldım hem de castrol yetkili satıcısından yeni üretim. Motul 7100 daha pahalı idi 4 litresi 2200 lira. Liqui Moly Race Street ise uçmuş 4 litresine 3.800 diyordu.
Aynen. Sanırım castrol stoklarını satıyor. Ya yağ işinden çıkacaklar. Ya da dolara dönüyorlar. Develüasyon falan var ise önceden haber almış olabilirler. Tabi bunlar varsayım.
Mesaj otomatik olarak birleştirildi:

Evet, geçen hafta Castrol 5W40 ultimate power 1 motor yağını, mevcut kullandığım Shell advance a7x 10W40 yağ ile değiştirdim.
İlk farkettiğim şey, yağ tapasını açıp shell yağı boşaltınca burnuma çok keskin karbon monoksit ve kükürt kokusunun gelmesiydi. Motor yağları değiştiğinde kötü koku olur ama bu kadar kötü kokmasını beklemiyordum. Yağ filtresini değiştirip yeni yağı doldurdum. Yağ tapa pulunu değiştirdim.
Eski tapa pulu da gayet iyiydi. Yede olarak sakladım.
Yeni yağ ile ilgili düşüncelerim. Herhangi bir ölçüm yapmadım. Bunlar nicel gözlemlerdir. Seste değişiklik olmadı. İlk marşı motor daha hızlı aldı. Yağdan mıdır bilmiyorum.
Viteş geçişleri netleşti. Özellikle 1 den 2 ye veya boşa alırken tıkır tıkır ve daha sakin geçiyor.
Yakıt tüketiminin bir 0,1 kadar azalmış görünüyor ama yağdan mıdır bilmiyorum.
Dün yaklaşık 100 km sürdüm. Yolculuk sonrası yağı kontrol ettiğimde herhangi bir değişiklik görmedim. ( görmeyi de beklemiyordum zaten.)
Motor daha pürüzsüz hissettiriyor. Ama dediğim gibi bunlar nicel gözlemler.
Bu arada Castrol power 1 ultimate 5W40 yağ piyasada harbiden yok.
Castrole mesaj attım. Bakalım ne diyecekler.

Geçenlerde forumlardan birinde Castrol teknisyenine sorulan bazı sorular cevapları ile yazılmış.
Linki aşağı ekliyorum.
İlgilenenler faydalanabilir. Bana çok faydası oldu.

Son düzenleme:
Bununla birlikte şöyle bir durum var; 5W-40 ile 10W-40 olan yağlar arasında 100C'de bile çok az bir fark oluyormuş.

Bunun temel sebebi bu 5-10-20-40 gibi rakamların spesifik bir vizkositeyi değil, bir aralığı işaret ediyor olması. 10W-40 olan iki yağın da çalışma sıcaklığı viskozitesi birebir aynı olmayacaktır - ancak 40 klasmanı / 40 aralığı içinde kalan bir değer olacaktır.
Genel olarak soğuk viskozitesi daha yüksek olan yağların sıcakken de viskozitesi daha yüksek oluyor.

Bir de bonus, bu iki rakam arasındaki fark ne kadar yüksek ise, yağın kullanım ömrü süresince yaşayacağı "kalite kaybı" daha yüksek oluyor.

Motosikleti
...

Bir de bonus, bu iki rakam arasındaki fark ne kadar yüksek ise, yağın kullanım ömrü süresince yaşayacağı "kalite kaybı" daha yüksek oluyor.
6.000'de bir değiştiriyoruz zaten, ondan korkmam, hele ki DL650 gibi bir motorda - canı ne ki yağı zırt diye bozalım, ort. tüketimim 4,5L oradan anlayın işte ne kadar mülayim kullanılıyor...

Motosikleti
Basıyosun demek ki işte =))
yok yok o kmlerde değiştirdikçe sorun olmaz, jenerik olarak estirdim öyle.
Benim Puretech 1,2L 130hp araba motorunda da yıl dolmuş dolmamış hiç bakmam 10.000'i gördüm mü değişirim yağı. (Normal değişim 15.000km veya 1 yıl...) 5 kuruş için riske girmeye gerek yok, kafa rahat olsun.

Benim Puretech 1,2L 130hp araba motorunda da yıl dolmuş dolmamış hiç bakmam 10.000'i gördüm mü değişirim yağı. (Normal değişim 15.000km veya 1 yıl...) 5 kuruş için riske girmeye gerek yok, kafa rahat olsun.

Benim eski araba da 12binde fix yakıyordu - ki aynı markanın hem daha eski modellerinde hem de mevcutta AB'de satılan modellerinde aslında sürüşe göre kendisi karar veriyor. Ama bu daha yenicelerde 12bin km fix çıkıyordu - çok gazlarsan kısıp azaltıyordu km'yi.
Ben hep 6000-7500km arasında değiştirdim kullanımıma göre. İki defa sanırım 11bin'e yaklaştım, yağ az uyarısı geldi sonlara doğru. Muhtemelen 9-10bin civarında ruhunu teslim etmeye başlıyordu yağ.
(16-17bin gibi aldım 110bin'de sattım, hep 8100 X-cess 5W-40 kullandım - sadece ilk aldığmda bi ücretsiz bakımı vardı, o sırada serviste 5W-30 koydular)

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Yeni mesajlar

Çok Beğenilen Mesajlar