Yağ hakkında araştırma

Geçenlerde bir başlıkta sorduğum sorunun cevabını araştırıyorum. Yağ üzerinde yazan 10W 30 veya 5W30 gibi sayıların gerçek hayatta nasıl yorumlanması gerektiği üzerine kafa yoruyorum.
Bunun yanında üreticilerin spesifikasyonları ve yağlazrın özellikleri ve standartlarını derinlemesine okumaya başladım.
Bu esnada bir sitede yağların karşılaştırılması ile ilgili bir sayfaya denk geldim. Linki ekliyorum.
Grafiklerin orjinal şekillerine oradan bakabilirsiniz.

Burada bazı karşılaştırmalar var. Benim anladığım ise şudur.
Eğer yağınız 5W-40, 10W-40, 15W-40 ise bu 100 derece motor çalışma şartlarında aynı viskoziteye geliyor ve benzer koruma sağlıyor demek oluyor.
Başlangıç şartlarında ise düşük viskozite olan yani 5w veya 0w olan yağ daha akışkan olduğu için daha çabuk yağlama sağlıyor.
Kısaca 100 derecedeki viskoizte soğuk çalışmadaki viskoziteyi çok etkilemiyor.
Ancak eğer yağlarınız 5W30 , 5w40 ,yada 5W20 gibi değerlere sahipse, 100 derece çalışma şartlarında yağ viskoziteleri farklı olduğu gibi, hepsinin başında 5W yazmasında rağmen soğuk hava şartlarında da farklı özellikle gösteriyorlar.

Kısacası 10w40 yerine 5W40 kullanabilirsiniz.

Özellikle soğuk bir yerde iseniz 5W20 yerine 5W30 kullanırsanız hem motorun ile çalıştırması sıkıntılı oluyor hem de 100 derecedeki yağ inceliği sıkıntı oluyor.
Baştaki viskozite sondaki viskoziteyi etkilemiyor ama sondaki viskozite baştaki viskoziteyi etkiliyor.

Motosikleti
2022 Suzuki V Strom 650 (DL650)
...

Kısacası 10w40 yerine 5W40 kullanabilirsiniz.

...
Evet, tamamen yukarıda yazılan sebeplerden ben de DL650'mde 12.000 yağ değişiminde 10W-40'tan 5W-40'a geçtim ve bu şekilde devam edeceğim. (18.000'de kullanacağım yağı aldım bile; Castrol Power1 Ultimate Tam Sentetik 5W-40.)

Başka bir konuda ilettiğiniz adresteki görseli direkt kullanmıştım sanırım:

Bununla birlikte şöyle bir durum var; 5W-40 ile 10W-40 olan yağlar arasında 100C'de bile çok az bir fark oluyormuş. (Yağın detay bilgi sayfasından bakmak gerekir, orada ölçüm / test değerleri yazar...) Dolayısıyla motoru sıkıştırarak kullanacaksanız 10W-40'ta kalmanın faydası olabilir. (Benim DL650 için böyle bir ihtimal yok; bu motosiklet öyle çok sıkıştırarak kullanılacak tarzda bir motosiklet değil...)

Son düzenleme:
Motosikleti
Ns200 15"
İşin bir farklı boyutuda aynı viskozite değerlerinde fakat farklı markaların sattığı yağlarda 100 derecedeki viskozite farkı meydana geliyor, fakat burada 100 derecedeki viskozite değeri ince olan yağ kalın olan olan yağdan kötü oluyor demek değildir burada önemli olan yağ filminin kopmamasıdır, örnek üzerinden gidersem Motul 300V 15w50'nin 100 derecedeki kinematik viskozite 18.1 iken Shell Advance 4T 15w50'nin 100 derecedeki kinematik viskozitesi 19.1'dir.

Shell 100 derecede Motul'den daha kalın bir yağ olmasına rağmen neredeyse Motul'un yarı korumasına sahip bir yağ (fosfor ve çinko oranı neredeyse yarısı), biri bir miktar daha kalın yağ tabakasına sahip fakat yük ve sıcaklık altında kopmaya daha müsait iken öbürü bir miktar daha ince yağ tabakasına sahip fakat film tabakası kopmayacak kadar sağlam.

Benim görüşüm çalışma sıcaklığında ince ve koruması yüksek olan yağ pompasını zorlamaz, basıncı yüksek olur, dolaşımı hızlı olduğundan yüksek sıcaklıklara çıkmaz, motor içinde toleranslarda ince olduğu için daha rahat çalışır hatta yüksek sıkıştırma oranına ve yüksek beygire sahip olan motosikletlerde 1-2 beygir artışı görülebilir.

Bu tablo ise yıllara göre api standardının değişimini gösteriyor.
Mesela benim motor NC 750x SG standardını kabul ediyor. Japon standardında da MA yı.
Listede SG 88-93 yıllarında kabul görmüş.
Putolineden motule maximotodan liqui moly ye yağların karşıladıkları standartlara baktım. Baktığım yağlar içinde sadece SP yani 2020 yılında gelmiş standardı sağlayan tek bir yağ var.
O da Motul. Hem 5100 hem de 7100 SP standardını karşılıyor. Tabi bu ne kadar önemli bilmiyorum. Ama önemlidir herhalde.

Motosikleti
Ns200 15"
Bu tablo ise yıllara göre api standardının değişimini gösteriyor.
Mesela benim motor NC 750x SG standardını kabul ediyor. Japon standardında da MA yı.
Listede SG 88-93 yıllarında kabul görmüş.
Putolineden motule maximotodan liqui moly ye yağların karşıladıkları standartlara baktım. Baktığım yağlar içinde sadece SP yani 2020 yılında gelmiş standardı sağlayan tek bir yağ var.
O da Motul. Hem 5100 hem de 7100 SP standardını karşılıyor. Tabi bu ne kadar önemli bilmiyorum. Ama önemlidir herhalde.
Abi şu an üretilen motosikletlerin bir çoğu SN vsertifikasını ister SN istenilen motosiklet SP koymakta bir sakınca yoktur fakat SN istenilen bir motosiklete SM veya SL koyulursa kurum birikimi ve katalizör sisteminde tıkanmalar meydana gelebilir.

Motosikleti
Suzuki Vstrom DL650 XT, Yamaha X max 250
Dolayısıyla motoru sıkıştırarak kullanacaksanız 10W-40'ta kalmanın faydası olabilir. (Benim DL650 için böyle bir ihtimal yok; bu motosiklet öyle çok sıkıştırarak kullanılacak tarzda bir motosiklet değil...)
Bu "motoru sıkıştırmak" ne oluyor ben hala anlamış değilim, konusu geçince biliyormuşum gibi hee hee diyorum ama kafamda net değil.
Boş otobanı bulup vstrom ile 180 basmak sıkıştırmak mı oluyor mesela? o hızda bile 8bin devir civarında çalışıyor motor, yani 10bin'de devir göstergesinde kırmızı çizgi var oraya gelmemiş oluyor, o zaman sıkıştırmamış mı oluyorum?

Motosikleti
Sym Wolf Sb250Ni
Bu "motoru sıkıştırmak" ne oluyor ben hala anlamış değilim, konusu geçince biliyormuşum gibi hee hee diyorum ama kafamda net değil.
Boş otobanı bulup vstrom ile 180 basmak sıkıştırmak mı oluyor mesela? o hızda bile 8bin devir civarında çalışıyor motor, yani 10bin'de devir göstergesinde kırmızı çizgi var oraya gelmemiş oluyor, o zaman sıkıştırmamış mı oluyorum?
Düşük vites + Yüksek devir sürmek buna örnektir. Sözgelimi senin motorun diyelim ki son hızı 220, sen 6. vites 180 ile gittiğinde bu sıkıştırma sayılmaz ama son hızının 190 olduğunu farz edelim, o zaman otobanda 6. vites 180 ile gitmen motoru sıkıştırmaktır.

10000 devirde redline başlıyorsa 8000 devirde sürmen sıkıştırmak değildir.

Motosikleti
2022 Suzuki V Strom 650 (DL650)
Düşük vites + Yüksek devir sürmek buna örnektir. Sözgelimi senin motorun diyelim ki son hızı 220, sen 6. vites 180 ile gittiğinde bu sıkıştırma sayılmaz ama son hızının 190 olduğunu farz edelim, o zaman otobanda 6. vites 180 ile gitmen motoru sıkıştırmaktır.

Ek olarak yüksek devirlere 10sn, 20sn, 30sn çıkmak veya en fazla 1-2dk sürmek var bir de yarım saat motorun anasını ağlatmak. Süre arttıkça güvenli / zorlamadan sürülebilecek devir de azalıyor bence. DL650 için azami tork alınan 6500 - 7000 dd arası çok sorun olmaz bence, ama gidip 8500 dd ile 1 saat sürmeye çalışırsan sanki motordan çok fazla bir şey istiyormuşsun gibi oluyor benim anlayışımda. (Belki çok muhafazakârım bilemiyorum...)

Motosikleti

O zaman sıkıştırmıyormuşum.
Düşük vites + yüksek devir de çok yapmıyorum, toban dışındaki sürüşlerimde zaten 6-7bin devirde vites yükseltme alışkanlığım var, virajlı falan yollarda kendimce düşük vites yüksek devir sürüşüm de 4-6bin devir arası sürmek oluyor, benim motorun 5. vitesi çok canlı diye mesela 5. vitesle 140a çıkmıyorum hiç. Demek sıkıştırmıyormuşum.
Yani 6. viteste 5bin devirdeyken gaz kolunu hart diye çevirip hızlanmak sıkıştırmak sayılmıyor, o zaman içim rahatladı.

Motosikleti
Ns200 15"
Bir de yüksek devirlere 10sn, 20sn, 30sn çıkmak veya en fazla 1-2dk sürmek var bir de yarım saat motorun anasını ağlatmak. Süre arttıkça güvenli / zorlamadan sürülebilecek devir de azalıyor bence. DL650 için azami tork alınan 6500 - 7000 dd arası çok sorun olmaz bence, ama gidip 8500 dd ile 1 saat sürmeye çalışırsan sanki motordan çok fazla bir şey istiyormuşsun gibi oluyor benim anlayışımda. (Belki çok muhafazakârım bilemiyorum...)
Bu tarz hep üst devir kullanımlarda yağ özelliği devreye giriyor, uzun süre yüksek devir kullanımı yağın ısınmasına sebep açıyor eğer koruması düşük bir yağsa karter havaladırmadan silindirlere giderek yağ eksiltmeye başlıyor.

Motosikleti
Ek olarak yüksek devirlere 10sn, 20sn, 30sn çıkmak veya en fazla 1-2dk sürmek var bir de yarım saat motorun anasını ağlatmak. Süre arttıkça güvenli / zorlamadan sürülebilecek devir de azalıyor bence. DL650 için azami tork alınan 6500 - 7000 dd arası çok sorun olmaz bence, ama gidip 8500 dd ile 1 saat sürmeye çalışırsan sanki motordan çok fazla bir şey istiyormuşsun gibi oluyor benim anlayışımda. (Belki çok muhafazakârım bilemiyorum...)
8500 devirde 1 saat sürmedim hiç, 170-180 ile bir saat sürdüm boş otobanda bir kez ama onda da 7500-8000 devir arasında gittim. Artık o hızlara da çok çıkmıyorum, lastiklere patlama önleyici jel koyunca 160'ı geçince ön tekerde titreşim başlıyor, 170i falan geçsem de hemen yavaşlıyorum öyle 1-2 dakikadan fazla gitmem, bir yandan ön lastiğe jel koymasam da olurdu patlamadı hiç lastiğim diyorum bir yandan da kafam rahat oldu hem böylece boş yolu bulunca gazlamamış olurum diyorum. Artık lastik ömrü bitene kadar jel kalacak.
Mesaj otomatik olarak birleştirildi:

Bu tarz hep üst devir kullanımlarda yağ özelliği devreye giriyor, uzun süre yüksek devir kullanımı yağın ısınmasına sebep açıyor eğer koruması düşük bir yağsa karter havaladırmadan silindirlere giderek yağ eksiltmeye başlıyor.
7500-8000 devir arası bir saat sürdüğümde motul 7100 10-40 full sentetik yağ vardı. yağ eksiltme de olmadığına göre çekinmeyeyim.
şimdi zaten castrol 10-40 yarı sentetik yağ var, yağ değişince bir şey farketmemiştim ama motoru ilk aldığım zaman yeterince son hız denediğim için artık öyle sıkıştırma hevesim de yok.

Motosikleti
Ns200 15"
7500-8000 devir arası bir saat sürdüğümde motul 7100 10-40 full sentetik yağ vardı. yağ eksiltme de olmadığına göre çekinmeyeyim.
şimdi zaten castrol 10-40 yarı sentetik yağ var, yağ değişince bir şey farketmemiştim ama motoru ilk aldığım zaman yeterince son hız denediğim için artık öyle sıkıştırma hevesim de yok.
Abi virajlı yollara çıkıp kırbacı vurmuyorsan endişe edeceğin bir durum yok. :D

Motosikleti
2022-SYM Jet 14 200 + 2011-KLX250 + 2015-KTM Duke 200(arızalı yatış)
Vizkoziteleri aynı 2 yağa bakarken gavurun shear stability dediği değere de bakmanız lazım. Bunu PDS dökümanında Hi-Temp Hi-Shear Viscosity olarak yazarlar. Ardından ben Flash Point bakarım.

Motosikleti
Yamaha XSR700
İşin bir farklı boyutuda aynı viskozite değerlerinde fakat farklı markaların sattığı yağlarda 100 derecedeki viskozite farkı meydana geliyor, fakat burada 100 derecedeki viskozite değeri ince olan yağ kalın olan olan yağdan kötü oluyor demek değildir burada önemli olan yağ filminin kopmamasıdır, örnek üzerinden gidersem Motul 300V 15w50'nin 100 derecedeki kinematik viskozite 18.1 iken Shell Advance 4T 15w50'nin 100 derecedeki kinematik viskozitesi 19.1'dir.

Shell 100 derecede Motul'den daha kalın bir yağ olmasına rağmen neredeyse Motul'un yarı korumasına sahip bir yağ (fosfor ve çinko oranı neredeyse yarısı), biri bir miktar daha kalın yağ tabakasına sahip fakat yük ve sıcaklık altında kopmaya daha müsait iken öbürü bir miktar daha ince yağ tabakasına sahip fakat film tabakası kopmayacak kadar sağlam.

Benim görüşüm çalışma sıcaklığında ince ve koruması yüksek olan yağ pompasını zorlamaz, basıncı yüksek olur, dolaşımı hızlı olduğundan yüksek sıcaklıklara çıkmaz, motor içinde toleranslarda ince olduğu için daha rahat çalışır hatta yüksek sıkıştırma oranına ve yüksek beygire sahip olan motosikletlerde 1-2 beygir artışı görülebilir.
Benim motorun kullanım kitapçığı cp2 için 10w40 öneriyor. Servis Yamalube 4r performance 15w50 yağını öneriyor. Yamalube 14w40 olanlar yarı sentetik olduğu için 4r performance önerdiklerini söylemişlerdi. Bunun bana katkısı zararı ne olur?

Motosikleti
Ns200 15"
Benim motorun kullanım kitapçığı cp2 için 10w40 öneriyor. Servis Yamalube 4r performance 15w50 yağını öneriyor. Yamalube 14w40 olanlar yarı sentetik olduğu için 4r performance önerdiklerini söylemişlerdi. Bunun bana katkısı zararı ne olur?
Cp2 bloğunu hiç incelemedim ama 15w50 bir tık kalın gelebilir ve böyle olursa yukarıda dediklerimin tersleri olur (Benim görüşüm çalışma sıcaklığında ince ve koruması yüksek olan yağ pompasını zorlamaz, basıncı yüksek olur, dolaşımı hızlı olduğundan yüksek sıcaklıklara çıkmaz, motor içinde toleranslarda ince olduğu için daha rahat çalışır hatta yüksek sıkıştırma oranına ve yüksek beygire sahip olan motosikletlerde 1-2 beygir artışı görülebilir.) parantez içinde belirttiğim basınç demek yanlış olur debi demek daha doğru.

10w40 Tam sentetik varsa en iyi seçim o fakat başka bir seçenek yoksa ve üretici desteklemiyorsa kalın yağ kullanmam.

Mesela Ducati tek seçenek sunmuş ve hiç bir zaman sıcaklığa göre değişen yağ seçeneği sunduklarını görmedim, aynı şekilde benin NS200'ün orijinal kılavuzunda sadece 20w50 yağ kullanılması gerektiği yazıyor.

Şimdi biraz baktım ve 2022 modelin yabancı kılavuzunda sıcaklığa göre bir belirtme yok, sadece 10w40 önermişler.

Şahsi görüşüm 10w40 değerine sahip yağa sadık kalmanızdır,

Servis elemanlarına güvenip tavsiyelerini niye bu kadar ciddiye alıyorsunuz , İstanbul daki servis ile Antalya daki servis farklı tavsiye verince mi sorgulayacaksınız o güveni 🙂

Bakın aramızda servisde çalışmış Motoseverr de var ama daha katalog harici yağ tavsiye ettiğini görmedim çünkü adam okuyarak kendini geliştirmiş..

Motosiklet servisinde çalışmadım ama geçmişde otomotiv ve halihazırda dizel makinalar üzerine çalışan biri olarak biri bana şuna hangi vizkozitede yağ koyalım diye sorsa , katalogda yazanı koy derim..

Servisdeki elemanlar aynı arıza ile defalarca karşılaştıkları için tecrübeli olabilirler ama bir çoğu okuma özürlü olduğu için ilginç tavsiyelerde bulunabiliyorlar..

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Yeni mesajlar

Çok Beğenilen Mesajlar