- Konu Yazar
Geçenlerde bir başlıkta sorduğum sorunun cevabını araştırıyorum. Yağ üzerinde yazan 10W 30 veya 5W30 gibi sayıların gerçek hayatta nasıl yorumlanması gerektiği üzerine kafa yoruyorum.
Bunun yanında üreticilerin spesifikasyonları ve yağlazrın özellikleri ve standartlarını derinlemesine okumaya başladım.
Bu esnada bir sitede yağların karşılaştırılması ile ilgili bir sayfaya denk geldim. Linki ekliyorum.
Grafiklerin orjinal şekillerine oradan bakabilirsiniz.
penriteoil.com.au
Burada bazı karşılaştırmalar var. Benim anladığım ise şudur.
Eğer yağınız 5W-40, 10W-40, 15W-40 ise bu 100 derece motor çalışma şartlarında aynı viskoziteye geliyor ve benzer koruma sağlıyor demek oluyor.
Başlangıç şartlarında ise düşük viskozite olan yani 5w veya 0w olan yağ daha akışkan olduğu için daha çabuk yağlama sağlıyor.
Kısaca 100 derecedeki viskoizte soğuk çalışmadaki viskoziteyi çok etkilemiyor.
Ancak eğer yağlarınız 5W30 , 5w40 ,yada 5W20 gibi değerlere sahipse, 100 derece çalışma şartlarında yağ viskoziteleri farklı olduğu gibi, hepsinin başında 5W yazmasında rağmen soğuk hava şartlarında da farklı özellikle gösteriyorlar.
Kısacası 10w40 yerine 5W40 kullanabilirsiniz.
Özellikle soğuk bir yerde iseniz 5W20 yerine 5W30 kullanırsanız hem motorun ile çalıştırması sıkıntılı oluyor hem de 100 derecedeki yağ inceliği sıkıntı oluyor.
Baştaki viskozite sondaki viskoziteyi etkilemiyor ama sondaki viskozite baştaki viskoziteyi etkiliyor.
Bunun yanında üreticilerin spesifikasyonları ve yağlazrın özellikleri ve standartlarını derinlemesine okumaya başladım.
Bu esnada bir sitede yağların karşılaştırılması ile ilgili bir sayfaya denk geldim. Linki ekliyorum.
Grafiklerin orjinal şekillerine oradan bakabilirsiniz.
Knowledge Centre | Penrite Oil
SAE stands for Society of Automotive Engineers. The SAE developed a numerical classification system to define the viscosity or thickness of oil. The original viscosity grades were all mono-grades, e.g. a typical engine oil was a SAE 30. This was an operating temperature viscosity. Basically, the...
Burada bazı karşılaştırmalar var. Benim anladığım ise şudur.
Eğer yağınız 5W-40, 10W-40, 15W-40 ise bu 100 derece motor çalışma şartlarında aynı viskoziteye geliyor ve benzer koruma sağlıyor demek oluyor.
Başlangıç şartlarında ise düşük viskozite olan yani 5w veya 0w olan yağ daha akışkan olduğu için daha çabuk yağlama sağlıyor.
Kısaca 100 derecedeki viskoizte soğuk çalışmadaki viskoziteyi çok etkilemiyor.
Ancak eğer yağlarınız 5W30 , 5w40 ,yada 5W20 gibi değerlere sahipse, 100 derece çalışma şartlarında yağ viskoziteleri farklı olduğu gibi, hepsinin başında 5W yazmasında rağmen soğuk hava şartlarında da farklı özellikle gösteriyorlar.
Kısacası 10w40 yerine 5W40 kullanabilirsiniz.
Özellikle soğuk bir yerde iseniz 5W20 yerine 5W30 kullanırsanız hem motorun ile çalıştırması sıkıntılı oluyor hem de 100 derecedeki yağ inceliği sıkıntı oluyor.
Baştaki viskozite sondaki viskoziteyi etkilemiyor ama sondaki viskozite baştaki viskoziteyi etkiliyor.