Transalpin 2008 ini bende merak ediyorum işin açığı. Sanırım biraz makyajlanmış ve enjektörlü gelecek.
Bu arada mutlaka bilen bilir fakat; karbüratörlü motorlara sahip olan arkadaşlara bir uyarı.
Motor soğukken marşa basarsanız sakın ve sakın 30 saniye 40 saniye çalıştırıp stop etmeyin. Bu bujilerin nemli kalıp, buharlanıp ardından yanmasına sebep olur. İllede çalıştırmışsanız en az 3 dakika stop etmeden motor ısınana kadar bekleyin.
Ayrıca F650 CS kullanıcısı olarak kayış aktarmalı sisteme güvendiğim ve sevdiğim için CS Scarver'in halefi F800 ile ilgileniyorum. F800 dünyada ve ülkemizde bir çok muadili modeli geride bıraktığı haberlerini okuyanınız vardır. Motoru fiziksel olarak denemiş olan varsa eğer lütfen görüşlerini yazsın.
Şimdi F800 dersek bana göre 650 den uzak ara üstün bir motordur. Nedeni ise basit, BMW F650 ile tek silindirde uzun süre inat etti ve sonunda bir yere varamayacağını geçte olsa anladı ve Bunun sonucu olarakta F800 doğmuş oldu

Bana kalırsa F800 e aslında hatalarından arındırılmış bir F650 bile denemez dolayısyla TA ile karşılaştırılabilir düzeyde iyidir ve hatta Benim tahminimce F800 TA den büyük bir ihtimalle üstündür. Çünkü F800 üretilirken büyük bir ihtimalle TA den iyi olmasına özellikle dikkat edilmiştir. Diğer taraftan Honda da bunun farkında olduğuna göre yeni TA de farklı işlere kalkması kuvvetle muhtemeldir bu nedenle ben motor almak için TA i beklemekte yine de fayda görüyorum.
Diğer taraftan BMW boxer motorlarda dünya lideridir. Ama BMW Honda karşısında bugüne kadar Rotax motor ile tutunacak bir somut örnek ortaya çıkarabilmiş te değildir. Sonuçta Honda da en az BMW kadar adı iyi bilinen ve profesyonellerin saygı duyduğu, prestijli ve aslında bir o kadar da pahalı bir markadır. Honda nın da aynı ayardaki motorlarının fiyatları BMW den aşağıda değildir hatta daha pahalıdır. (örnek; Goldwing) Bu nedenle olaya BMW nin daha kaliteli olduğu yönünde bir fikire sahip olmadan ortadan bakmak gerektiğine inanıyorum.
Yeni çıkan Çift silindir F800 çift silindir olmasının haricinde üstelik krank üzerinde balans ağırlıklı ve oldukça vibrasyonsuz bir motor ( Hatta F650 nin yasaklarını savarcasına vibrasyonsuz

) BMW bu motoru Avusturyalı üretici Rotax a yaptırmış durumda (kısacası motor yine de BMW orijinli sayılmaz ) F800 kayış aktarmalı bir motor ve kayış sistemi de bana göre zincirden iyidir en azından zırzır kafa ütülemez

(Zincir ve Kayış doğal olarak tercih meselesidir)
Uzun lafın kısası; F800 aslında F650 ile birçok yönden alakasız bir motor olduğu için F650 nin devamı değilde bambaşka bir motor olarak nitelendirilmelidir çünkü şasi sistemi bile F650 den farklı olarak üretilmiş durumdadır ve eğer TA ya rakip olacaksa TA den iyidir denebilir .... Diğer taraftan Honda kolay lokma değil bu nedenle yeni TA yı yine de bekleyin derim çünkü Honda nın bunlara seyirci kalacağınıda pek sanmıyorum