Erdoğan arkadaşımın sorularına dilim döndüğünce ve bildiğimce yanıt:
-Muhtemelen bu alacağım motor kış boyunca garajda yatacak haftasonları bir iki tur atılacak. Son hayalim 1200 GS almak ama ona birikimim yetmez.
Bizim millette nedir bu büyük motor merakı anlamam 1.600 cc motorlu arabaya biner, hatta 1.300 dieselinimi alsam der ama 650 cc motosiklet motoru küçük gelir. Basit bir orantı yapalım Ortalama 1600 cc bir araba 1.100 kg iken 650 cc bir motosiklet 180 kilo civarında, basit bir hesapla 1600 cc bir arabaya 650 cc bir motosikleti kıyaslarsak yaklaşık 4.000 cc gücünde bir arabaya denk gelir, buyrun buradan yakın. (Yukarıda verilen matematiksel bir ortalamadır, cevap için zıplamak isteyenler sürtünme katsayısı ıvırı zıvırı dahil etmeden kabaca fikir olarak yazdığımı düşünüp zıplamasınlar:mrgreen
) Dünyayı motorla gezenlerin çoğunun tercihi F650 veya Transalp yani demekki 650 cc yetebiliyor
Devamlı uzun yol yapacak olsam yukarıdaki orantıyı unutup yada unutmuştan gelip tabiki GS 1200 alırdım ama ben hep şehiriçi kullanıyorum.
F 650 GS kullanıcılarından özellikle beklediğim bazı cevaplar var;
- Uzun yolda bu motor gerçekten yorucu mudur? Titreşim ciddi sorun mu? Bu vibrasyon 150 cc lik scooterde de var, ama yolda titreşim felan kalmıyor, hissetmiyorsunuz bile, bu motorlardaki durum nedir?
Titreşim işi alışkanlığa bağlı, zamanla dokunmamaya başlıyor kanıksıyorsunuz hatta titreşimsiz bir motora bindiğinizde ne oluyor yahu motor stopmu etti diyorsunuz. Bu arada Transalp F650 den daha az titreşimli.
- Benzin masrafı nasıldır? tam depo ile kaç km. yol yapılıyor?
Senede 20.000 km yol yapacaksanız benzin masrafı önemli olabilir belki ama benim gibi motoru 2002 model olup hala 9.000 km de ise önemini yitiriyor. ama soracak olursanız ortalama 3.8 litre 100 kmde. Transalpi olan arkadaşlarım 7 litrelerden sözediyorlar ki bu karbüratör ve enjeksiyon farkı.
- Servis bakımları nasıldır? masraflı mıdır? Servis kalitesi benim için önemlidir, motorlarınızın parçaları servislerde kolayca bulunuyor mu parça fiyatları nasıldır?
Sonuçta orada BMW logosunun ceremesi ucuz değil pek, her güzel şeyin bir bedeli vardır. Niçin Nizamoğulları Kot Sanayii marka kot giymektense Levi's yada Mavi jeans tercih edip 10 liraya kot almak yerine 150 lira veriyoruz? Kalite ve güven için değilmi? Sonuçta BMW ve Honda Beynelminel markalar. Marka değeri bakımından BMW daha pahalı bir marka olsada bakım periyodları Hondadan uzun. Honda 6.000 km de bir bakıma gel yağ değiş derken BMW 10.000 km diyor. BMW daha pahalı serviste, kısacası servis giderleri yukarıdaki mantıkla 3 aşağı beş yukarı aynı. Honda servise 6 lira alıp 60.000 km de 10 defa servis görürken, BMW 60.000 de servis başı 10 liradan 6 defa servisle yine 60 liraya mal oluyor. Fakat; grenaj ve aksesuarda BMW daha pahalı.
- Yeni kasa, 30.000 km'de, 2000 model civarı motorlar alınabilir mi? Kaç km üstü olan motor alınmaz? Bu motor'un belli km den sonrası sürekli sorun çıkarır dediğiniz bir km. var mı?
Transalpte F650de kendini kanıtlamış makinalar, hatta kanıtlama ötesinde efsane olmuşlar, o yüzden KM konusunu baz almak yerine ne kadar düzenli bakımları yapıldıya bakmak lazım. İki markanında 150.000 km de olan kapak açılmamış makinalarına şahit oldum.
- 2. el alacağım için alırken hangi özelliklerine dikkat etmek gerekir? kronik rahatsızlıkları var mıdır? bu forumda bununla ilgili bir başlık var mı?
Yukarıda MrSandman'in tüm dediklerine imzamı atarım, nefis özetlemiş F650 kronik sorunları. Transalpin sorunlarını Kullanan arkadaşlarımızın yazması daha doğru olur. Anadolu yakasında Orçun, avrupa yakasında ise Saffet kendini kanıtlamış düzgün motor ustaları.
Alacağınız motorda mutlaka lastiklere bakın. Bence 3 sene üzeri olan lastikler değiştirilmeli. Malum 4 değil iki tekerle yol tutup duruyoruz. Hayati önem taşıyan en büyük malzeme lastik diyebilirim. 2 kaliteli markalı Lastik için en az 400-450 lirayı gözden çıkarın.
Umarım yardımcı olmuşumdur.
***Not: F650 CS Scarver sahibiyim, fakat F650 GS si olan arkadaşlarımın motosikletlerinden tecrübelerimi paylaştım. Makina olarak ikiside aynı, sadece sürüş özellikleri farklı.