Uzun Menzilli Elektrikli Motosiklet Önerisi..

kf9kae1.jpg

2k3qmye.jpeg

Arkadaşlar tekrar merhaba..Elektrikli vs5imiz 20.000e sıfır arıza sıfır bakım sıfır hata ile yaklaştı..Batarya hala çok iyi durumda.Yukarıdaki görseldeki kalan şarj 20 kmlik sürüşten sonraki kalan şarj..

4cyn6v6.jpeg

Bu arada yukarıdaki görselde görüldüğü gibi regen özelliğini açtım.. Yani kendi kendine şarj özelliğini açtım.. İki seçenek var bunun için isterseniz fren sıktığınızda kendini şarj edebiliyor veyahut isterseniz boşta giderken kendini şarj ediyor.. Ben boşta giderken şarj etsin diye ayarladım.. Boşa atınca ekranda fren lambası beliriyor ve hafiften motor freni yapıyor..Hatta bataryanın beyni ve yazılımı sayesinde boşta giderken pilin voltajının arttığını gördüm , ama uzun süre deneyemedim kısa denemelerin ardından faydası oldu gibime geldi..Modifiye için aldığım modülü vs5in içine taktım istediğim an araç üzerinde motorun beynine telefondan müdehale edebiliyorum yine aynı telefondan bataryayı kontrol edip yine bataryaya modifiye yapabiliyorum.. Modifiyeden sonra aşırı keyifli ve güçlü bir makina oldu..Vaktim olur ise rampa çıkma videoları çekip yükleyeceğim teşekkürler..

Batarya konusunu ayrı yazacak olur isem grupta tek şarj ile 150 km gidenler var..Fakat vs5i ile giderken bataryası patlayan canını zor kurtaran bir kullanıcı vardı haberlere çıkmış hatta bulur isem videosunu yüklerim buraya.. Yine vs5 grubun bataryacısının evinde müşteriden gelen vs5 bataryası patlamış ve evindeki oda tamamen yanmış..Yalan değil korkmadım değil.Fakat iki vakanında ortak noktası bataryanın birisinin el yapımı olması diğerininde bataryacıda patlayan bataryanın ise ömrünü doldurmuş olması..Yani iki bataryanın da sorunlu olması.. Aşşağıda grubun bataryacısının evinde patlayan bataryadan sonraki evinin hali..:silent: Şimdilik bende sıkıntı yok

3ec8ac9.jpg

Son düzenleme:
Uzun bir aradan sonra tekrar merhaba arkadaşlar..Elektrikli scooterımız 24 bine dayandı..
Son gelişmeler..
1- Uzun far patladı.. Yedek araçtan değiştirdim sorun yok..
2- Arka disk balata çok zayıfladı sorunsuz tutuyor ama diski çiziyor , öndeki daha uzun süre gider.. Yedek araçtan değiştiririz..Daha önce hiç değişmedi .. Bu kadar uzun km yapması çok çok iyi..
3- Kendi bataryası arada sırada sadece şarj esnasında bir tarafı ısınmaya başladı.Sürüş esnasında sıkıntı yok ve menzilde % 15 gibi bir düşme var..Tam şarj olmamaya ve batarya %10lardan direk kendini kapatmaya başladı bir ara..Şu an yok gibi ama voltaj düşmeleri çabuk olmaya başladı ve menzil kısaldı . Bataryacı arkadaşlara danıştığımda depolanan enerjinin ısı ile dağıldığını , işinin biraz uzun sürebileceğini ve düzeleceğini söyledi.. Grupta menzili 15 kmye kadar düşen bataryalar ilk günkü kadar olmasada 70 kmye kadar tekrar menzillerinin uzadığını bildiren arkadaşlar var.. Bu 15 kmye kadar menzil düşme sebepleri bataryaya bms takılmaması..
4- Yedek araçtaki bataryayı dönüşümlü olarak kullanıyorum..Fakat bu bataryada bms yok idi. Buda tam şarj ile 81 volta kadar şarj olmaya başladı..Normal değerleri 83-84tür.. Manisada bataryacı arkadaşa yolladım bms takıldı balans yapıldı acil deşarj düğmesi takıldı.. Bu düğme batarya tam boşladığında uykuya geçerse veyahut fazla voltaj yüklenmeleri ısınma gibi sorunlarda bataryayı koruyor sıfırlıyor..Bugün bu batarya geldi tam şarjda 83v gösteriyordu.. Gece 10 derece sıcaklıkta şehir içi 26 km yoldan sonra kalan şarj %77 idi bunlar çok güzel değerler..Yazın bu değerler çok çok artacaktır..

Aramız gayet iyi hafta içi yine sağa sola siparişe gideceğim işyerime malzeme alacağım..Herkese kazasız belasız sürüşler..

3d-gold-number-25000_568260-371.jpg

Merhaba arkadaşlar şu an 25200 km yol katettim.. Yukarıda yazdım ikinci bataryaya bms taktırdım şu an şehir içi ve bu soğuk havalarda şehir içi 95 km menzil sunuyor bu çok iyi.. İlk bataryada iyi durumda minimum 85 km menzil sunuyor kış havasına rağmen..Yukarıda yazmıştım arka fren balatası zayıfladı değişse iyi olur..Ön uzun far patladı onu değiştirdim..Bunlar 25 bin km bir araçta çok güzel değerler.. İş gereği müşteri sipariş veriyor.Tam şarj ile ortalama 55 km hız ile çayırovadan kadıköye 50 dakikada varıyorum..İşlerimi halledip yine 45 dakikada geri dönüyorum ve geri döndüğümde %15 gibi bir şarj kalıyor..Bu sipariş bana güzel bir kazanç sağlıyor bazen gün içi iki kez sipariş olduğunda bayağı kazanç sağlıyor..Bunlardan bağımsız sürekli sepet ürün ucuz ürün kovalıyorum ve bu ürünleri işyerimde kampanya ürün diye pazarlıyorum..Şu an vs5im ilk günkü gibi verimli ama ilk günkünden kat be kat güçlü..Yolda giderken göstergeyi seviyorum çok iyisin sen ya diye..Dükkanda kalıyor genelde dükkana sokarken yine aşkm hadi dinlen şarj edeyim seni diye seviyorum..
Böyle bir makine 4 beygirlik gücüyle kmde 10kuruşluk yakıt sarfiyatı ile bakım masrafı olmadan titreşimsiz bakımsız ısı olmadan bana en iyisini sunan aracım.. 🃏

---------- Mesajlar birleştirildi - 06:04 ---------- bir önceki mesaj zamanı 05:50 ----------

Evet 4 beygir ama aktarma organı olmadığı için direk motordan hareket sağladığı için verimi fosil yakıtlara göre kat be kat verimli bir araç.Deli gibi tork sağlıyor. Scooter olmasına rağmen vites arttırımlarında direk sırtını arkaya yaslayan bir güç veriyor..Sözün özür bu araçlar batarya konusunda tam verim sağlandığında çok uç noktalarda bir yere ulaşacaktır..Hiçbir aracı vs5ime değişmem...
Mesaj otomatik olarak birleştirildi:

Tekrar merhaba arkadaşlar..
Cuma günü vs5imle kötü bir gün geçirdim.. Zurnanın zart dediği yere geldik... Çayırovadan izmite malzeme almaya çıktım çift batarya..Eski batarya çantada yedek batarya olarak koydum..Giderken aşırı keyifli şekilde gittim 55-60 km hızla bazen 80in üzerine çıkarak vardım malzeme buldum işyerime güzel ürünler aldım..Yedek batarya ile toplamda ekstra 50 kg yükle çıktım yola..Geri dönerken körfezde d100de çukura düştüm maalesef..Ve ön sol amortisör patlatı..Yağ attı..Herekeye yakın bataryada %3 şarj kaldı yedek bataryayı takayım dedim.. fazla değil 8-10 km gittiken sonra şarj %80lerden direk %0a düştü ve motor durdu..Voltaj var hemde çok iyi seviyede var fakat bataryada akım yoktu..Telefondan görebiliyorum tüm değerleri..Bir kaç dakika dinlendikten sonra tekrar devam etti yola fakat rampa gördümü duruyordu..5 km kadar böyle devam etti..Arkadaşı arayacaktım yardıma..Neyse gittiği yere kadar gider dedim..%3 kalan bataryayı taktım yola çıktım..toplam uzunluğu 10 km olan tırmanma şeritlerini çıkıp toplamda 20 km yolu %3 şarj ile tamamladım dükkana 30 metre kala artık tamamen oda bitti..
Türkçesi artık eski batarya çok kötü bir durumda..Yaklaşık 20 bin km yol gitti..Ağır bakıma ihtiyacı var yada hücreler değişecek..

3l5l1mx.jpg

Sonrası şarj ettim.. Ve yukarıdaki görsellere bakarsanız 7-8 km yol gittim bataryadaki oranlar bu..Bakın bu batarya tam dolumda 83 küsür volt verir.. Gördüğünüz gibi bataryada voltaj durumu çok iyi ama kalan şarj oranı ise %43 ve akım ise 19 amper tam şarjda 45 amper verir.. Şimdi çıkacak maliyeti buraya yazarım ve ona göre durum değerlendirmesi yaparım 20 bin kmnin çok büyük oranı ağır şartlarda (gün içinde aşırı yol ve iki kişi yükle gezmeler ) ve aşırı kullanımda gerçekleşti..Bu süre zarfında bakım istemedi araç arıza yapmadı güç düşmesi vs olmadı..20 bin km normal bir kullanıcı için 3 senede ve belki daha fazlası bir gezi demek yanılıyor da olabilirim..Bu araç 2.5 senelik aktif kullanımı 1.5 senelik bir araç..
Sonradan alınan batarya ilk günkü gibi onu kullanıyorum oda yaklaşık 6 bin kmde..En kötü 90 km yol gidiyor tek şarj ile .. Yukarıda yazdım 12 derece sıcaklıkta , üstünde 50 kg yük ile 110 kmye yakın yol gitti tek şarj ile bunlar harika ötesi değerler..Arka fren balatası değişim istiyor ön frende zayıflık var ..Sorunsuz tutuyor ama değişmesi gerek..26 bin kmde ve bu balatalar hiç değişmedi..Hafta içi eski bataryayı yollayacağım artık ne masraf çıkaracak bilmiyorum..15-20de çıkarsa gözümde gözükmez..Çünkü bakım istemiyor arıza yapmıyor tamircilerde sürünmüyorum .çekişten düştü vs yok.. Bakım maliyetlerin buraya yazarım..

Son düzenleme:
Motosikleti
Suzuki Vstrom DL650 XT, Yamaha X max 250
Başından beri okudum hep. elektrikli araç niyeti olanlar için güzel kaynak olmuş.

Teşekkür ederim gelişmeler oldukça buraya yazacağım umarım iyi bir kaynak olur.. Kendim için gerçekten harika bir deneyim..Hani düşünün 25 bin km boyunca bir araç bakım istemiyor vergisi yok, sesi titreşimi yok..Ve gerçekten çok güçlü saniyeler içinde 90km ve üstü hıza çıkıyor..Ve tamamen telefondan herşeyi ile özelleştirilebiliyor ( tüm hız vites ve güç ayarları değiştiriliyor ve o anlık değerlerine bakılabiliyor..Yolda sürüş keyfi ise başka bir deneyim..Yolunuz düz ve biraz uzun ise..Hız sabitlemeyi açıyorsunuz ve sağa sola bakarak geziyorsunuz yok yağ yaktı yok ısındı sıkıştı derdi yok..Titreşim yok ısı yok..Işıklarda yakıt sarfiyatı ısı yok..
Ve bu araç piyasa malı çokta menem bir araç değil..Çok memnunum ama hemde çok..

Merhaba arkadaşlar bugün 27 bini aşmış bulunmaktayım..27 bin km boyunca Yaşadığım deneyimler..

Karşılaştığım olumsuz durumlar..

1- Şu an üstünde gelen ilk batarya akım tutmuyor maksimum 20 km yol gidiyor.. İlk bataryanın gittiği 20 bin km için normal diyebilirim ağır bakım istiyor artık .Ve bataryacıya gitti.. Bataryacı arkadaş üstündeki bms kart (batarya kontrol kartı) arızalanmış olabilir dedi..En kötü ne olur diye sorduğumda.. Lifepo bataryaya geçiş yapılır dedi tüm piller değiştirilir dedi.. Lifepo bataryanın ömrü 5 kata kadar daha fazla oluyor.. %20ye kadar daha hafif oluyor..Yanma patlama riski çok çok düşük lityuma göre.. Bataryanın ölçülerine göre %12ye kadar daha fazla güç ve menzil sunabilir dedi..Ama maliyeti 35 bine yaklaşır dedi.. Giden bataryadaki önce bms kart test edilip eğer sağlam ise sonra 220 pil tek tek test edilip çürük olanlar ayıtlanacak..Ama bu riskli bir işlem çünkü diğer eski piller sorun çıkartacak..Tek batarya ile 20 bin km sürüş için bakım masraflarınıda hesaplar isek.. Gayet iyi.. Sonucu bekliyorum yazarım buraya
2- D100de çukura düştüm ön sol amörtisör patladı..
3- Uzun far patladı
4- 43- 50 km arası önde bir trim sesi geliyor.Motor egzoz sesi olmadığı için sadece bu sesi duyuyorsunuz ve rahatsız ediyor. Üç kazası ve hergün merdivenlerden indirilen bir araç için yadırgamıyorum..
5- Arka disk zayıfladı iyi tutuyor ama sürtüyor disk..Ön disktede zayıflama mevcut..
6- Direksiyondaki park ve vites geçiş tuşları nadirende olsa basmamazlık yapıyor bakım olsa iyi olur
7- Grenajda ufak tefek boya soyulmaları..

Karşılaştığımız olumlu durumlar

1- Kesinlikle arıza çekişten düşme vs yapmadı..
2- En önemlisi bakım istemiyor..Sürekli çekişten düştü sabahları çalışmıyor gibi saçma sorunlar çıkarmıyor..
3- Hala 10 tlye şarj oluyor ve 120 kmye kadar yol gidiyor
4- Sessiz titreşimsiz ısı yok.
5- Çok çok yeterli bir güç . 3000 watt , 4 beygirlik bir araç olmasına rağmen , aktarma organları olmadığı için , yakıttaki patlama esnasında kayıplar olmaması gibi etkenler sayesinde , saniyeler içinde 90 km ve üstü hıza çıkıyor ve iki kişi çıkamadığı rapma neredeyse yok gibi..Özellikle ani hızlanma gereksinimi olduğu anlarda bunu kusursuz şekilde yerine getiriyor..
5- Araç yolda güven veriyor hani yolda bırakır veyahut yolda savrulur ezilir gibi düşüncelere yer vermiyor..Kesinlikle arıza çıkarmıyor..
6- Sanayiyi servisleri gerçekten unutuyorsunuz 27 bin km boyunca hiçbir şekilde arıza bakım gibi sebeplerden bu yerlere gitmedim..
7- Trafiğe gerçekten takılmıyor bisikletten hallice olduğu için heryere giriyor.. 2.vites bile trafikte ani hızlanmalar için çok çok yeterli oluyor.
8- Işıklarda yakıt sarfiyatı olmuyor ısınma duman atma gibi sorunlar olmuyor...
9- Herşeyi ile telefondan kişiselleştirilebilir bir araç..Viteslerdeki güç oranları hız limitleri..Devirlerdeki hız ve güç , eco sport mode ayarları..Motora ait özellikler , geri vites, kendini şarj özelliği , ön koldaki düğmelerin görevlerini değiştirme gibi onlarca özellik telefondan ayarlayabiliyorsunuz. Mesela gücü düşürüp son hızı çıkarabilirsiniz Yavaş hızlanır ama uzun yolda menzili uzatırsınız..Veyahut spor bir araç istiyorsunuz vites aralarındaki güç farklarını düşürür hız limitlerini çıkarır sport bir araç yapabilirsiniz.. Aynı şekilde bataryada kişiselleştirilebiliyor..
10- Arıza çıkaracak parçası çok az.. Batarya ve balata dışında sürekli yıpranan ömrü kısalan bir parçası yok. Yok marş motoru yok karbiratörü egzozu bilmem ne sensörü yok havası cıvası bujisi kışın geç çalışması vs hiçbirisi yok.
11- Değişen sadece ön far :D Oda uzunu patladı :D
12- Polis müdehale etmiyor..Etse de tüm evrakları tam.. Bendeki aracın önünde elektrikli işareti olduğu için sen geç diyorlar..

Şu an ikinci batarya ile devam ediyorum ikinci batarya çooook çoook iyi durumda , bir tek önden gelen ses rahatsız ediyor onuda hafta içi hallederim.. Hala deli gibi sipariş peşinde koşuyor..Tek siparişe min 350 bazen çoklu siparişlerde 2000 tllere varan kazanç getiriyor.. Tabi ucuz ürün peşinde koşuyorum bunlarda ekstra kazancı..Bazen işyerine ürün alıyorum bu hafta izmite gittim geldim.. .Bunlarda çok güzel kazançlar getiriyor.

İlk aldığımda bu aracı kadıköye gidip gelirken 45 km hızla gidiyordum ortalama , huyunu suyunu menzili yeter mi bilmediğim için..Baktım menzili yetiyor.. Hız aralığını 50-53 kmye çıkardım güç oranlarını yükselttim..Bir kaç kere sert kullanımdan sonra baktım çok fazla menzil düşmesi olmuyor..Bu hafta üç kere kadıköye gittim geldim üçünde de 60 km hız ve 2. viteste gittim geldim..Sadece %5 fark oldu. Ama sürekli arkadan iten bir tork gücü deli gibi hızlanma ve aşırı keyifli bir sürüş deneyimi oldu.. Hani olurda tekrar motosiklet alacak olursam yine elektrikli araç alırım..

Allah kaza bela vermesin kimseye..

7bukte7.jpg

Şu an şarj oluyor ve bu değerleri telefondan herşeyi ile izleyebiliyorum..Haftaiçi sürüş esnasında 3. viteste sonlara doğru yüklendim ve meraktan telefona baktım 25-26 ampere yakın akım çekiyordu araç..

Son düzenleme:
Motosikleti
2022 Suzuki V Strom 650 (DL650)
Pili bahsedilen tutarlara degiştirdiğinizde elektrik gideri hariç 100km'de yaklaşık 130₺ ek maliyet anlamına gelecek. Bu da elektrik gideri hariç bugünki fiyatlarla 2,8 l/100km gibi bir sarfiyata denk gelecektir. 4 hp bir araç için aslında fazla. Bununla birlikte bakım maliyeti olmaması ve diğer avantajları baki.

Pili bahsedilen tutarlara degiştirdiğinizde elektrik gideri hariç 100km'de yaklaşık 130₺ ek maliyet anlamına gelecek. Bu da elektrik gideri hariç bugünki fiyatlarla 2,8 l/100km gibi bir sarfiyata denk gelecektir. 4 hp bir araç için aslında fazla. Bununla birlikte bakım maliyeti olmaması ve diğer avantajları baki.
Gerçekten çok güzel bir hesap çıkarmışsınız..Ama bakım masrafları eklenir ise fosil yakıtlı araçlara çok farklı bir tablo çıkıyor..Bu araç 110 cc muadili bir araç.. 110 cc bir araç 1100 km de bir yağ değişimi ister..Bu benim 15-20 hatta bazen haftalık katettiğim yol..Hali ile 15 günde bir veyahut haftalık yağ değişimi beni sinir eder.. 27 bin kmde yağ bakımını hesaplar isek atla deve oluyor..Dahası debriyaj değişimi muadil araçlar için 5-6 binde bir yani en az 4-5 kere debriyaj bakımı ister bunun maliyeti hesaplanır ise yine bayağı farklı bir durum çıkıyor..Dahası bujisi hava filtresi marş motoru motorun aşınması vs derken..Çok farklı bir yerlere gidiyor bakım masrafları.. yok egzozu patlar arızası olur tamircide sürün.. Ayrıca elektrikli aracımın elektrik gideri fazla olmuyor konuda yazdım 27 bin kmde taş çatlasın 2500 tl çıkar..

Ekleme : 4 beygir araç ama ..Aracın ağırlı yok batarya ile 69 kg birşey..Aktarma organı yok direk motor tekerin içinde ve direk tekerden hareket alıyor..Burada bir kayıp olmuyor.. Ayrıca yakıtın yanma sırasındaki kayıpları vs bu araçlarda yok..Zaten bu yüzden 2 kişi her rampayı çıkıyor ve saniyeler içinde 90 km hıza çıkıyor..Ara gazlarda sırtınızı geri yaslıyor..

Googlede baktığımda şöyle bir bilgi var..

Elektrikli araba aküleri, araca güç sağlamak için enerjinin yüzde 59 ila 62'sini dönüştürürken, gazla çalışan arabalar enerjinin yalnızca yüzde 17 ila 21'ini dönüştürür.

Fosil yakıtların kullanıldığı içten yanmalı motorlarda verimlilik oranı oldukça düşüktür. Motorun içerisindeki hareketli parçalar ve diğer aksamlar nedeniyle üretilen enerjinin yaklaşık olarak %35'inden hareket ettirecek güç üretilir. Bu da elektrik bir otomobile kıyaslandığında düşük bir oran olarak kabul edilir.

Ayrıca, elektrikli araçların verimi içten yanmalı motorlu araçlara göre daha yüksektir ve yaklaşık üç kattır

Gibi birçok kaynak ve bilgi mevcut..

Şu an havalar aşırı soğuk kar yağışıda oluyor..Çok sürmesemde .Sürdüğüm zamanlarda kar yağarken olsun - derecede olsun çalışmama tekleme vs gibi bir sorun kesinlikle olmuyor..Yalnız menzili kısalıyor voltaj düşmeleri bayağı erken oluyor..Kontağı açıyorsunuz..Park düğmesine basıyorsunuz ve gaza bastığınız an aracınız teklemeden öksürmeden sorunsuz bir şekilde yolda gidiyor...Park düğmesini iptal edebilirsiniz kontağı çevirin ve sadece gaza basın..Marşa basmak geç alması akü zayıflaması vurdurması vs hiçbirisi yok...

Yani fosil araçların bakım masrafları batarya maliyetlerini tam karşılamasa da..Çok büyük oranda karşılıyor.. Elektrikli aracın arıza çıkarmaması , yakıt giderlerinin olmaması , konforu ek özellikleri yanınıza kazanç ve keyif sağlıyor.. Bir de bu araç piyasa malı bir araç hani ciddi kaliteli bir ürün olur bir marka olur demek durum çok farklı olacak..

Şöyle bir konu var..Aslında benim bu araca yönelmem deki en büyük etken.
Babama aldığım https://www.motosiklet.net/forum/konu/bu-arac-alinir-mi.212649/ bu araçtır.. Bu aracı hala babam kullanıyor daha bugün ben işyerindeki hurdaları üstüne yığdım hurdacıya götürdüm..Frenleri zayıfladı bu süre zarfında aküde %20ye yakın bir menzil düşmesi oldu.. Ama bu araç bir ay boyunca babamın her işini görüyor her yere bu araçla gidip geliyor..Ve bu ay son gelen fatura 31 tl bu araç için.. Normalde babam ile annem kardeşimin yanına minibüse binip gidip geliyorlar ve maalesef durağa kadar eşşek gibi rampa çıkıyorlar ee babamın tansiyonu kalbi var annem ayağından rahatsız çok yürüyemiyor.. Bu olumsuzluklara rağmen tek seferde minibüs ile gidip gelmek 54 tl bir maliyet ediyor..Ama babam bu araç ile ayda en az 12 kez kardeşin yanına gidip geliyor..Sağa sola gidiyor haftada en az bir kez işyerine getiriyor..Ve sadece bir ay boyunca 30 tl bir elektrik faturası ödüyor bu araç için...Ve inanın babama araç almaya gittim beraber yakıtı sigortası ile kim uğraşır emekli maaşı ile dedi..Ve istemedi üzüldü geri döndü..Ama bu elektrikli araca adam bayıldı inanılmaz mutlu oluyor sürerken...

Son düzenleme:
Motosikleti
Hero Dash125
Menzili bir şekilde yüzelli ikiyüz km yapabileceğim br elektrikli motor olsa benzinliye yanaşmam he...

Menzili bir şekilde yüzelli ikiyüz km yapabileceğim br elektrikli motor olsa benzinliye yanaşmam he...
Hocam çift batarya var şu an aracımda bayramda iki arkadaş yedek batarya çayırovadan çıkıyoruz avrupa yakasının altını üstüne getiririz günlük 130-140 km yol yapıyoruz..Geri döndüğümüz de ikinci bataryada %60 gibi şarj kalıyor.. Tek kişi 200 kmlere çıkabilir..

Motosikleti
Hero Dash125
Hocam çift batarya var şu an aracımda bayramda iki arkadaş yedek batarya çayırovadan çıkıyoruz avrupa yakasının altını üstüne getirim günlük 130-140 km yol yapıyoruz..Geri döndüğümüz de ikinci bataryada %60 gibi şarj kalıyor.. Tek kişi 200 kmlere çıkabilir..
Kuryeliğe gider diyorsun o zaman... (Mesajın bir önceki haline düzeltme😁 forum işlerinde yeniyim hatlar karışıyor bazen pardon emua🤣)

Son düzenleme:
Kuryeliğe gider diyorsun o zaman... (Mesajın bir önceki haline düzeltme😁 forum işlerinde yeniyim hatlar karışıyor bazen pardon emua🤣)
Dönüşümlü rahat yapılır.. Sabah çift batarya dolu güne başlarsın.. İlk batarya bittimi diğer bataryayı takarsın ilk bataryayı şarja takasın , ikinci batarya bitene kadar ilk batarya dolar zaten..Ayda taş çatlasın yakacağı çift batarya 500-600 tl elektrik..Yapacağın en az 5000 km yol..

Merhaba arkadaşlar.. Ben bir manyaklık ettim..

Yukarıda ilk bataryanın çok kötü durumda olduğunu ve şarj tutmadığını yazmıştım..İkinci batarya çok iyi durumda ve onunla işlerimi hallediyorum. İlk bataryayı bataryacıya yolladım..Bataryadaki üç hücre ölü durumda.. 20 hücre var toplamda.. Ve üstünde sonradan takılan bms kart yanlış hesaplama yapıyor..Bataryacı arkadaş 3 hücrenin yenileneceğini ve kartın değişmesi gerektiğini söyledi..Ama diğer hücrelerde eski olduğu için uzun ömürlü olmaz dedi..Belki bir ay sonra çöker belki bir sene sonra dedi...Toplam 9 bin tl masraf çıkardı..Yeni batarya yapsak en azından vereceğin para boşa gitmez dedi.. Lifepio batarya uygun fiyatlı uzun ömürlü fakat daha fazla alan kapladığı için tam kapasite batarya sığmaz dedi.. 36 amper ancak sığar dedi oda , 25 bin tl tutar dedi..Normalde üstündeki batarya 45 amper.. Aynı lityum batarya yaparsak oda 35e kadar çıkar dedi.. Kara kara düşünüyordum.. Ertesi gün beni aradı .. Arkadaşında yeni garantili 70amper bir batarya olduğunu ve 38 bine vereceğini söyledi.. Bu hayalimdeki gibi..Bu batarya ile aracım tek şarjda 150- 170 km yol yapacak koşullara bağlı olarak..Bu benim için harika birşey çünkü çayırovadan izmite mal almaya çift batarya gidiyorum haliyle bataryanın kapladığı alana artık ürün koyacağım ve biraz denge bozuyordu arkadaki yedek batarya ondanda kurtulacağım..Ayrıca çayırovadan tahtakeledeki toptancılara tek batarya gibi malzeme doldurup geleceğim..Üstelik geri döndüğümde %20lere varan oranlarda şarjım kalacak...Çayırovadan kadıköye yaklaşık 60 km hızla gidip geliyordum geri dönüşte %9 gibi şarj kalıyordu.. Artık 80-90 km hıza çıkıp çok seri bir şekilde gidip geleceğim...Bu arada piyasada bu menzili veren elektrikli scooterlar 160 binden başlıyor..

o6kqngn.jpg

Taksit yapacağını da söyleyince haliyle kredi kartından çektirdim..Montajı yapılıp gönderilecek batarya.. 38 bin belki çok gözükse de batarya güçlenmiş menzil %55 uzamış olacak... Hatta bu batarya kağıt üstündeki performansı verir ise.. Çift batarya ile bu araç pendik'ten sakaryaya tek şarj ile gidip gelecek :D Maliyeti ise bu yolun 25 tl gibi birşey olacak..

Bu arada arkadaşlar toplam maliyet ve benzinli ile karşılaştırma yapacağım ama.. Ne yağ fiyatı ne debriyaj fiyatı vs hiçbirisinin fiyatını değişim aralığını bilmiyorum... 110 cc muadili bir motosiklet bu araç.. Şu an böyle bir aracın debriyaj değişimi yağ değişimi kaç bin kmde değişiyor..Buji hava filtresi değişimi vs yazarsanız toparlarım.. Ama kafamdaki hesaplara göre bakım ücretleri ayrıca motorcularda sürünmesi arıza vs derken ciddi batarya fiyatının %60 gibi oranını yakalıyor süründüğün cabası..

Son düzenleme:
Dönüşümlü rahat yapılır.. Sabah çift batarya dolu güne başlarsın.. İlk batarya bittimi diğer bataryayı takarsın ilk bataryayı şarja takasın , ikinci batarya bitene kadar ilk batarya dolar zaten..Ayda taş çatlasın yakacağı çift batarya 500-600 tl elektrik..Yapacağın en az 5000 km yol..

Merhaba arkadaşlar.. Ben bir manyaklık ettim..

Yukarıda ilk bataryanın çok kötü durumda olduğunu ve şarj tutmadığını yazmıştım..İkinci batarya çok iyi durumda ve onunla işlerimi hallediyorum. İlk bataryayı bataryacıya yolladım..Bataryadaki üç hücre ölü durumda.. 20 hücre var toplamda.. Ve üstünde sonradan takılan bms kart yanlış hesaplama yapıyor..Bataryacı arkadaş 3 hücrenin yenileneceğini ve kartın değişmesi gerektiğini söyledi..Ama diğer hücrelerde eski olduğu için uzun ömürlü olmaz dedi..Belki bir ay sonra çöker belki bir sene sonra dedi...Toplam 9 bin tl masraf çıkardı..Yeni batarya yapsak en azından vereceğin para boşa gitmez dedi.. Lifepio batarya uygun fiyatlı uzun ömürlü fakat daha fazla alan kapladığı için tam kapasite batarya sığmaz dedi.. 36 amper ancak sığar dedi oda , 25 bin tl tutar dedi..Normalde üstündeki batarya 45 amper.. Aynı lityum batarya yaparsak oda 35e kadar çıkar dedi.. Kara kara düşünüyordum.. Ertesi gün beni aradı .. Arkadaşında yeni garantili 70amper bir batarya olduğunu ve 38 bine vereceğini söyledi.. Bu hayalimdeki gibi..Bu batarya ile aracım tek şarjda 150- 170 km yol yapacak koşullara bağlı olarak..Bu benim için harika birşey çünkü çayırovadan izmite mal almaya çift batarya gidiyorum haliyle bataryanın kapladığı alana artık ürün koyacağım ve biraz denge bozuyordu arkadaki yedek batarya ondanda kurtulacağım..Ayrıca çayırovadan tahtakeledeki toptancılara tek batarya gibi malzeme doldurup geleceğim..Üstelik geri döndüğümde %20lere varan oranlarda şarjım kalacak...Çayırovadan kadıköye yaklaşık 60 km hızla gidip geliyordum geri dönüşte %9 gibi şarj kalıyordu.. Artık 80-90 km hıza çıkıp çok seri bir şekilde gidip geleceğim...Bu arada piyasada bu menzili veren elektrikli scooterlar 160 binden başlıyor..

o6kqngn.jpg

Taksit yapacağını da söyleyince haliyle kredi kartından çektirdim..Montajı yapılıp gönderilecek batarya.. 38 bin belki çok gözükse de batarya güçlenmiş menzil %55 uzamış olacak... Hatta bu batarya kağıt üstündeki performansı verir ise.. Çift batarya ile bu araç pendik'ten sakaryaya tek şarj ile gidip gelecek :D Maliyeti ise bu yolun 25 tl gibi birşey olacak..

Bu arada arkadaşlar toplam maliyet ve benzinli ile karşılaştırma yapacağım ama.. Ne yağ fiyatı ne debriyaj fiyatı vs hiçbirisinin fiyatını değişim aralığını bilmiyorum... 110 cc muadili bir motosiklet bu araç.. Şu an böyle bir aracın debriyaj değişimi yağ değişimi kaç bin kmde değişiyor..Buji hava filtresi değişimi vs yazarsanız toparlarım.. Ama kafamdaki hesaplara göre bakım ücretleri ayrıca motorcularda sürünmesi arıza vs derken ciddi batarya fiyatının %60 gibi oranını yakalıyor süründüğün cabası..

Hocam merhabalar. Sizin yüzünüzden foruma üye oldum. Keyifle okudum bütün mesajlarınızı. Harcadığınız emek için çok teşekkürler. Her konuda yapılan geri bildirimleri çok seviyorum. Forum kültürü eskiden böyleydi. Çok hızlı yaşayan yeni nesille öldü gibi olsa da sizin gibi insanlar var olduğu sürece biz de keyif almaya devam edeceğiz.

Benim yorum yapmak için üye olma sebebim bu konuyu okuyacak olan arkadaşlara genel bir bilgi vermek. Kardeşimin Antalya'da kullanırım diye aldığı onvo ov-007 scooter'ını balkonda yağmur altına terk etmesiyle onu elinden kurtarıp genel araştırmalarıma başladım. Çok az ekipmandan oluşan bu araçlarda bizim ülkemizde olmasada pil, amerikadaki oktan farkı ile satılan benzine benziyor. İşin içine giriyorsak X volt Y amper diye genelleyerek konuşmamalıyız bence. Çünkü her pil aynı akım tüketiminde aynı performansı göstermiyor. Üretim standartları hepsinin aynı değil. Lego gibi ezberlenmiş bir kalıpta birleştirilebilecek bir kaynak da değil.

İdeal batarya yapımında pillerin iç dirençleri resmen aynı olmalı. Kullandığınız markanın 20mR iç direnci varsa yanındakiler 21 veya 19'dan fazla ya da az olmaması gerekiyor. (sürekli kullanımda fark daha da açılınca paralel pil sırasının voltajını bozuyor.) Bağlantı yapmadan önceki voltajları 0.01 farklılık ile olması gerekiyor, yüksek amperli pillerde kullanılan + ve - çıkışların pil üstündeki birçok noktadan çekilmesi gerekiyor vs. vs.

Sizin senaryoya gelince 20 seri X paralel olarak 70A diye belirtilen pilde fiyatları görece daha uyguna çıkma bulunabilen 2.5A EVE, LG gibi markalar tercih edilse 20s28p için 560 tane pil gerekiyor. Siaf kablolar, makaronlar, nikelleri katmadan 67 lira gibi bir rakam çıkıyor. 2.5A verebilen adam akıllı bir pil için 67 lira çok iyi rakam. Daha yüksek Amper pil kullanılmış olsa onların da fiyatları çok yükseliyor. Vesselam rakam marka modelini kötü olmadığını farzederek çok iyi verilmiş. FAKAT bir dahakine böyle bir işe girerken kesinlikle bu konu hakkında bilgi sahibi olarak konuşun. Bataryanın sadece volt amperden ibaret olmadığını bilirseniz kalitesini çok uzun süre koruyan bir ürüne sahip olabilirsiniz. Kullanılan pilin marka modelini sorun, sıfır mı ikinci el mi olduğunu sorun, testleri nasıl yaptıklarını sorun, harcanan gücün pil başına oluşturduğu akım stresini hesaplayın, pilin datasheet'inde nasıl bir karakteristiği olduğunu araştırın. Youtube kanallarında yüksek amper tüketim testlerinde doğruluğunu inceleyin, 1'den fazla aynı pilden alıp test edildiğinde iç dirençleri arasında çok fark olup olmadığını görün ki üretim standartları hakkında size büyük bir bilgi vermiş olsun. Batarya yapması öyle ekstrem zor bir şey değil önünüzde örneği olduktan sonra. Ona göre pilinizi kendiniz sipariş verip puntalayadabilirsiniz. Kuru akü ve motosiklet marş rölesi ile punta makinesi yapılabiliyor. nikel, makaron, arpa kağıdı internette ya da büyükşehirlerde uygun fiyata alınabiliyor ve en önemlisi pilleri kendiniz sıfır ya da ikinci el seçebiliyorsunuz.

Devamında nasıl tecrübeler yaşadığınızı okumak için sabırsızlıkla bekliyorum. Herkese kazasız, belasız sürüşler dilerim.

Hocam merhabalar. Sizin yüzünüzden foruma üye oldum. Keyifle okudum bütün mesajlarınızı. Harcadığınız emek için çok teşekkürler. Her konuda yapılan geri bildirimleri çok seviyorum. Forum kültürü eskiden böyleydi. Çok hızlı yaşayan yeni nesille öldü gibi olsa da sizin gibi insanlar var olduğu sürece biz de keyif almaya devam edeceğiz.

Benim yorum yapmak için üye olma sebebim bu konuyu okuyacak olan arkadaşlara genel bir bilgi vermek. Kardeşimin Antalya'da kullanırım diye aldığı onvo ov-007 scooter'ını balkonda yağmur altına terk etmesiyle onu elinden kurtarıp genel araştırmalarıma başladım. Çok az ekipmandan oluşan bu araçlarda bizim ülkemizde olmasada pil, amerikadaki oktan farkı ile satılan benzine benziyor. İşin içine giriyorsak X volt Y amper diye genelleyerek konuşmamalıyız bence. Çünkü her pil aynı akım tüketiminde aynı performansı göstermiyor. Üretim standartları hepsinin aynı değil. Lego gibi ezberlenmiş bir kalıpta birleştirilebilecek bir kaynak da değil.

İdeal batarya yapımında pillerin iç dirençleri resmen aynı olmalı. Kullandığınız markanın 20mR iç direnci varsa yanındakiler 21 veya 19'dan fazla ya da az olmaması gerekiyor. (sürekli kullanımda fark daha da açılınca paralel pil sırasının voltajını bozuyor.) Bağlantı yapmadan önceki voltajları 0.01 farklılık ile olması gerekiyor, yüksek amperli pillerde kullanılan + ve - çıkışların pil üstündeki birçok noktadan çekilmesi gerekiyor vs. vs.

Sizin senaryoya gelince 20 seri X paralel olarak 70A diye belirtilen pilde fiyatları görece daha uyguna çıkma bulunabilen 2.5A EVE, LG gibi markalar tercih edilse 20s28p için 560 tane pil gerekiyor. Siaf kablolar, makaronlar, nikelleri katmadan 67 lira gibi bir rakam çıkıyor. 2.5A verebilen adam akıllı bir pil için 67 lira çok iyi rakam. Daha yüksek Amper pil kullanılmış olsa onların da fiyatları çok yükseliyor. Vesselam rakam marka modelini kötü olmadığını farzederek çok iyi verilmiş. FAKAT bir dahakine böyle bir işe girerken kesinlikle bu konu hakkında bilgi sahibi olarak konuşun. Bataryanın sadece volt amperden ibaret olmadığını bilirseniz kalitesini çok uzun süre koruyan bir ürüne sahip olabilirsiniz. Kullanılan pilin marka modelini sorun, sıfır mı ikinci el mi olduğunu sorun, testleri nasıl yaptıklarını sorun, harcanan gücün pil başına oluşturduğu akım stresini hesaplayın, pilin datasheet'inde nasıl bir karakteristiği olduğunu araştırın. Youtube kanallarında yüksek amper tüketim testlerinde doğruluğunu inceleyin, 1'den fazla aynı pilden alıp test edildiğinde iç dirençleri arasında çok fark olup olmadığını görün ki üretim standartları hakkında size büyük bir bilgi vermiş olsun. Batarya yapması öyle ekstrem zor bir şey değil önünüzde örneği olduktan sonra. Ona göre pilinizi kendiniz sipariş verip puntalayadabilirsiniz. Kuru akü ve motosiklet marş rölesi ile punta makinesi yapılabiliyor. nikel, makaron, arpa kağıdı internette ya da büyükşehirlerde uygun fiyata alınabiliyor ve en önemlisi pilleri kendiniz sıfır ya da ikinci el seçebiliyorsunuz.

Devamında nasıl tecrübeler yaşadığınızı okumak için sabırsızlıkla bekliyorum. Herkese kazasız, belasız sürüşler dilerim.
Öncelikle hoşgeldiniz çok mutlu oldum sayemde buraya üye olmanıza.. Biraz sağlık sorunlarım var bu ara , şu anda da rahatsızım.. Özür dileyerek konuyu özetlemek zorunda kalacağım.. Vs5 grubu var facebookta oraya üyeyim.. Grupta batarya işini üstlenen arkadaş var bu işleri o hallediyor.. Söz konusu 70amperlik bataryayı oda batarya üretimi yapan arkadaşından aldı bana yolladı..
Bana denilen eve marka piller kullanılmış yüksek amperli 200 küsür tane 2680 mi 2860 mı dedi tam hatırlamıyorum.. Fakat batarya sıkıntı çıkardı.. %20den sonra çok çabuk şarjı bitiyordu ilk aldığımda ve devamında da öyle idi.. Fakat hedeflenen menzili verdiği için pek önemsemedim..Tam şarj ile 150-172 km yol yapıyordu ve orta kullanım sert kullanım karışık sürüşte.. Daha 3. şarjda tam şarj olmadı.. %88 şarj etti. Bms kartın ayarını 80ampere çıkardım iki defa düzeldi bu sorun sonra 70ampere geri aldım..1500 -2000 km yol kattettikten sonra bir akşam motor yolda durdu şarjı olmasına rağmen.. Baktım %0a düşmüş şarj..Akım yoktu . Fakat voltaj değerleri %76larda idi Ve 2. hücrenin voltajı yok gibiydi.. Ve sonrasında diğer hücrelerde sıkıntı çıkardı.. Arkadaşa yolladım tekrar oda batarya aldığı yere söylemiş tamamen yenileyelim demiş..Kabul etmemişler motorda problem vardır vs demişler 3 hücre pili yollamışlar ama.. Yine batarya toplanmış bu seferde başka hücre sorun çıkarmış..Arkadaş yine bataryayı aldığı yere söylemiş tartışmışlar ..Bu sefer arkadaş cebinden almış pilleri.. Şu an topluyordu..Fakat kıllandığım bir kaç konu oldu..Bana bu bataryaların toplu halde üretildiğini bir kaç tanesinde problem çıktığını söylendi..Sonrasında bataryaların hiçbirisinde problem çıkmadıya döndü.. Bir de bu arkadaşa ben eski sıkıntılı bir batarya yolladım üstünde bms kart vardı..Ve bu bms kart gün sayıyor bir sayacı var.. Bu 70 amper piller üstünde yeni bms kartı ile benim eski bataryanın kasasına dolduruldu..Fakat gelen 70amperlik batarya da ki bms kartın gün sayacına bakıyorum.Benim eski bms kartın günü ile aynı..Sordum kendisine bunu değiştirmediniz mi diye..Yok yeni piller yeni kart ile geldi denildi..Ama bana kalırsa eski bms kartı kullandılar..Ve eski bms kart hesaplama hatası yapıyor çünkü 45ampere göre tasarlanmış bir modeldi..Yeni bms kartlar 100amperlik pilleri bile yeterince besliyor kordine ediyor.. Evet işin ehli olmadığımız için basit bilgilerle değerlendiriyoruz..İşte voltaj akım diye..Oysa biraz youtubeden araştırdım da bayağı kıstas varmış..Zaten bundan sonra kendim toplamayı düşünüyorum pek hayır gelecek gibi gelmiyor bana bu bataryadan..Ayrıca bu yapılan işten dolayı da pek inanmıyorum bu işi yapanlara..Bu yüzden kendim gircem..Bu araçlar batarya dışında problem yaratmayan araçlar.Onuda kendimiz çözer isek harika olur..Ayrıca babamın 3 tekerli elektrikli kamyoneti var onada bir batarya yaparız işi çözer isek.. Bu arada kendi yedek ama orjinal bataryasını kullanıyorum şu an saat gibi çalışıyor. Aracımdan çok memnunum..

kx7vzfw.png

Konuya gelecek olursak.. Aracım 31 bine yaklaştı.. Evet bir defa 27 binde arıza yapıp yolda bıraktı.. Arkadaşın taksiye koyduk eve getirdik ön panelini açtık.. Reflektör ve devamı olan kabloların soketlerin ıslak olduğunu gördük.. Kar ve yağmur yağarken araç dışarıda olduğu için su almış..Kabloları saç kurutma makinesi ile kuruladık..Bir daha sorun yaratmadı..26 binde arka fren balatası değişti.. Önden rahatsız edici bir ses geliyordu.. Meğer ön çamurluk çatlamış orta yerden ve bunlarda kronik..Birde hergün merdivenlerden indiriyorum bunu , bir de yollarda aşırı bozuk...Normal olabilecek durum..Öndeki kontrol düğmeleri (korna vites arttırma gibi) biraz deforme oldu eskisi gibi dokunmatik değil..Boyasında dökülme olmaya başladı ..Uzun farı patlamıştı.Böyle ufak tefek eskimeleri var.. Fakat çalışmasında en ufak sorun yok , saat gibi çalışıyor işini sorunsuzca hallediyor.. Şu 70amper batarya ile bambaşka olmuştu..Artık 70-80 gibi hızlarda gidiyordum gideceğim yere vakitten de tasarruf ediyordum..Ve işyerime alıp satacağım ürünleri tahtakaleye gidip alıyordum diğer toptancılara göre %50lere varan oranlarda daha ucuza alıyordum.. Çayırovadan tahtaheleye git gel 12-13 tl gibi bir yakıt sarfiyatı oluyor :D Köprü 20 tl yazıyor :D Gelsin batarya bakacağız yine..
Hedefim bu araç ile en az 50bin..Grupta 66 bini deviren var. Ve sonrasında güçlü bir elektrikli araç alabilirim.. Bir daha pek fosil yakıtlı araca dönmeyi düşünmüyorum.. Bakımı gürültüsü titreşimi ısınmazı arızası tamircilerde sürünmesi aman aman fosil yakıtlı araç..Çünkü bu araçla tamirci yolunu unutuyorsunuz gerçekten..Bugüne kadar burgman 400 x9 500 gibi araçlarda dahil 10dan fazla motor değiştirdim.. En babası 25 bin km gitti.. En fazla yolu bu araç ile yaptım 30 bin km.. Ve bu 30 bin kmde toplamda 2500-3000 tl arası bir yakıt sarfiyatı oldu.. Ve 30 bin km boyunca sadece bir kere yolda bıraktı bakım istemedi.Kendime ait tüm rekorları kırdı ..Üstelik bu kadar kısa sürede..Ve araçtan hiç sıkılmadım.. Çünkü gerçekten çok keyifli ve seri bir araç..

Teşekkürler..

Son düzenleme:
Maşallah baya km yapmışsınız. Bende Sway N90 alarak elektrikli motosiklet dünyasına adımımı attım.
Bakalım benim serüven nasıl olacak? :unsure:

Maşallah baya km yapmışsınız. Bende Sway N90 alarak elektrikli motosiklet dünyasına adımımı attım.
Bakalım benim serüven nasıl olacak? :unsure:
Aaa hayırlı olsun güle güle kullanın...Aynı araç gibi iki araçta ...Size önerim batarya da bms yoksa kesinlikle hemen taktırın..Yoksa batarya çabuk bozuluyor 6-7 bin gibi tam şarj almamaya başlıyor..

Şöyle bir delilikte yapın :D 180 amper batarya süper ya :D

Aaa hayırlı olsun güle güle kullanın...Aynı araç gibi iki araçta ...Size önerim batarya da bms yoksa kesinlikle hemen taktırın..Yoksa batarya çabuk bozuluyor 6-7 bin gibi tam şarj almamaya başlıyor..

Şöyle bir delilikte yapın :D 180 amper batarya süper ya :D
Firmaya sorarım bms yi çünkü ben sizin gibi elektronik işlerinden pek anlamam 😏

Benimki 150 km menzili olan modeli

Çok güzel değerler güle güle kullanın..Allah kaza bela vermesin.

Ayrıca 3. sayfadan sonrası bms ile ilgili bilgiler mevcut... Bms yoksa sağlıklı bir batarya olmuyor maalesef..

Öncelikle merhaba umarım iyisinizdir.. Aylar önce babama http://www.motosiklet.net/forum/moto-sohbet/212649-bu-arac-alinir-mi.html şunu almıştık ve bayağı memnun kaldık ayda 30-35 tl (minimum 200 km yol geziyoruz) elektrik yakıyor bir ayda çoğu işimizi görüyor .. Çok zevkli bir makine bildiğin kamyonet gibi.. Şimdilerde kendime elektrikli uzun menzilli en düşük 90 km , hızı 70-80 km olan elektrikli bir motosiklet arıyorum.. Fiyatı 70bini geçmesin sıfır olursa çok iyi olur..

Şu çok hoşuma gitti https://www.sahibinden.com/ilan/vas...r-km-elektrikli-kurye-motoru-1084978974/detay Bu makineler son hızda kaç kmye düşer menzili ...

Hayırlı günler..
Arora zr im var ehliyetin yoksa elektrikli iyidir ama şarj etmek sıkıyor bi sure sonra bence ns125 veya jet x 125 alin daha iyi olur gibi elektrikli ehliyet varsa alınmaz

konu 2023de açılmış pardon

Öncelikle hoşgeldiniz çok mutlu oldum sayemde buraya üye olmanıza.. Biraz sağlık sorunlarım var bu ara , şu anda da rahatsızım.. Özür dileyerek konuyu özetlemek zorunda kalacağım.. Vs5 grubu var facebookta oraya üyeyim.. Grupta batarya işini üstlenen arkadaş var bu işleri o hallediyor.. Söz konusu 70amperlik bataryayı oda batarya üretimi yapan arkadaşından aldı bana yolladı..
Bana denilen eve marka piller kullanılmış yüksek amperli 200 küsür tane 2680 mi 2860 mı dedi tam hatırlamıyorum.. Fakat batarya sıkıntı çıkardı.. %20den sonra çok çabuk şarjı bitiyordu ilk aldığımda ve devamında da öyle idi.. Fakat hedeflenen menzili verdiği için pek önemsemedim..Tam şarj ile 150-172 km yol yapıyordu ve orta kullanım sert kullanım karışık sürüşte.. Daha 3. şarjda tam şarj olmadı.. %88 şarj etti. Bms kartın ayarını 80ampere çıkardım iki defa düzeldi bu sorun sonra 70ampere geri aldım..1500 -2000 km yol kattettikten sonra bir akşam motor yolda durdu şarjı olmasına rağmen.. Baktım %0a düşmüş şarj..Akım yoktu . Fakat voltaj değerleri %76larda idi Ve 2. hücrenin voltajı yok gibiydi.. Ve sonrasında diğer hücrelerde sıkıntı çıkardı.. Arkadaşa yolladım tekrar oda batarya aldığı yere söylemiş tamamen yenileyelim demiş..Kabul etmemişler motorda problem vardır vs demişler 3 hücre pili yollamışlar ama.. Yine batarya toplanmış bu seferde başka hücre sorun çıkarmış..Arkadaş yine bataryayı aldığı yere söylemiş tartışmışlar ..Bu sefer arkadaş cebinden almış pilleri.. Şu an topluyordu..Fakat kıllandığım bir kaç konu oldu..Bana bu bataryaların toplu halde üretildiğini bir kaç tanesinde problem çıktığını söylendi..Sonrasında bataryaların hiçbirisinde problem çıkmadıya döndü.. Bir de bu arkadaşa ben eski sıkıntılı bir batarya yolladım üstünde bms kart vardı..Ve bu bms kart gün sayıyor bir sayacı var.. Bu 70 amper piller üstünde yeni bms kartı ile benim eski bataryanın kasasına dolduruldu..Fakat gelen 70amperlik batarya da ki bms kartın gün sayacına bakıyorum.Benim eski bms kartın günü ile aynı..Sordum kendisine bunu değiştirmediniz mi diye..Yok yeni piller yeni kart ile geldi denildi..Ama bana kalırsa eski bms kartı kullandılar..Ve eski bms kart hesaplama hatası yapıyor çünkü 45ampere göre tasarlanmış bir modeldi..Yeni bms kartlar 100amperlik pilleri bile yeterince besliyor kordine ediyor.. Evet işin ehli olmadığımız için basit bilgilerle değerlendiriyoruz..İşte voltaj akım diye..Oysa biraz youtubeden araştırdım da bayağı kıstas varmış..Zaten bundan sonra kendim toplamayı düşünüyorum pek hayır gelecek gibi gelmiyor bana bu bataryadan..Ayrıca bu yapılan işten dolayı da pek inanmıyorum bu işi yapanlara..Bu yüzden kendim gircem..Bu araçlar batarya dışında problem yaratmayan araçlar.Onuda kendimiz çözer isek harika olur..Ayrıca babamın 3 tekerli elektrikli kamyoneti var onada bir batarya yaparız işi çözer isek.. Bu arada kendi yedek ama orjinal bataryasını kullanıyorum şu an saat gibi çalışıyor. Aracımdan çok memnunum..

kx7vzfw.png

Konuya gelecek olursak.. Aracım 31 bine yaklaştı.. Evet bir defa 27 binde arıza yapıp yolda bıraktı.. Arkadaşın taksiye koyduk eve getirdik ön panelini açtık.. Reflektör ve devamı olan kabloların soketlerin ıslak olduğunu gördük.. Kar ve yağmur yağarken araç dışarıda olduğu için su almış..Kabloları saç kurutma makinesi ile kuruladık..Bir daha sorun yaratmadı..26 binde arka fren balatası değişti.. Önden rahatsız edici bir ses geliyordu.. Meğer ön çamurluk çatlamış orta yerden ve bunlarda kronik..Birde hergün merdivenlerden indiriyorum bunu , bir de yollarda aşırı bozuk...Normal olabilecek durum..Öndeki kontrol düğmeleri (korna vites arttırma gibi) biraz deforme oldu eskisi gibi dokunmatik değil..Boyasında dökülme olmaya başladı ..Uzun farı patlamıştı.Böyle ufak tefek eskimeleri var.. Fakat çalışmasında en ufak sorun yok , saat gibi çalışıyor işini sorunsuzca hallediyor.. Şu 70amper batarya ile bambaşka olmuştu..Artık 70-80 gibi hızlarda gidiyordum gideceğim yere vakitten de tasarruf ediyordum..Ve işyerime alıp satacağım ürünleri tahtakaleye gidip alıyordum diğer toptancılara göre %50lere varan oranlarda daha ucuza alıyordum.. Çayırovadan tahtaheleye git gel 12-13 tl gibi bir yakıt sarfiyatı oluyor :D Köprü 20 tl yazıyor :D Gelsin batarya bakacağız yine..
Hedefim bu araç ile en az 50bin..Grupta 66 bini deviren var. Ve sonrasında güçlü bir elektrikli araç alabilirim.. Bir daha pek fosil yakıtlı araca dönmeyi düşünmüyorum.. Bakımı gürültüsü titreşimi ısınmazı arızası tamircilerde sürünmesi aman aman fosil yakıtlı araç..Çünkü bu araçla tamirci yolunu unutuyorsunuz gerçekten..Bugüne kadar burgman 400 x9 500 gibi araçlarda dahil 10dan fazla motor değiştirdim.. En babası 25 bin km gitti.. En fazla yolu bu araç ile yaptım 30 bin km.. Ve bu 30 bin kmde toplamda 2500-3000 tl arası bir yakıt sarfiyatı oldu.. Ve 30 bin km boyunca sadece bir kere yolda bıraktı bakım istemedi.Kendime ait tüm rekorları kırdı ..Üstelik bu kadar kısa sürede..Ve araçtan hiç sıkılmadım.. Çünkü gerçekten çok keyifli ve seri bir araç..

Teşekkürler..

Çok geçmiş olsun hocam.

Olmamasını umduğum şeyi yaşamışsınız. Pillerde teknik veri olsa da eli tabiri caizse tornavida tutan ve dikkatini toplayabilen herkes kendi başına biraz araştırma sonrası çözüm üretebilir.

Söyledikleri pil tipi 5 haneli olmalı. ilk 2 hanesi pilin çapını son 3 hanesi ise uzunluğunu verir. Genelde bizim piyasamızda da 18650 ve 21700 bulunuyor. 26800 tipi pillerde var ama TR'de olduğunu zannetmiyorum. Evet üretim bandında bazen bozuk pil denk gelmesi durumu olabiliyor. Size o mu denk geldi bilemiyorum. Kimsenin günahını almak istemem ama böyle tat vermemesi test etmeden takılan pillerde görülebiliyor. Samsung, Sony, Molicel bu işin bizim piyasamızda piri gibi görünse de hücre başına 300 lira gibi bir rakamlara satılıyorlar. Ben scooter'ım için 18650 baktığım için 21700'ler hakkında pek bilgim yok. Araştırılır.

BMS dediğimiz kart kalitede önemli olsa da çok basit bir işlemle uğraşıyor. Sizin elinizdeki büyük ihtimalle daly'nin akıllı bms'i. 20 seri pilin voltajını ayrı ayrı dengeliyor. Sizinkinde bir de ekstra bluetooth gibi veriyi dışarı verebilme özelliği bulunuyor. yaklaşık 3.5-4k civarı bir fiyatı var onun da. BMS'siz li-ion batarya olduğunu hiç zannetmiyorum ama sizin bu kaliteyi tercih etmeniz güzel olmuş.

Onun haricinde pillerde ilk başta belirttiğim stabilite ve batarya paketine çevirirkende önemli detaylara dikkat ettiğinizde sorun olması çok zor ihtimal. 2.elde yorulmuş pillerden oluşan bir batarya hazırlanırsa da olur. Sadece pillerin kapasite testi atıyorum Li500 ile ve iç direnç testleri de rc3563 ile yapılmış olması gerekiyor ki adam akıllı bir batarya çıksın ortaya. İlk başta ekipman için de biraz bütçe gerekebilir ama o bataryanızı yapanlara gel git yaparken sizde oluşturduğu stres ve zaman kaybının karşılığı olsun diyelim.

Kanal olarak piladamı takip etmenizi öneririm. Çok pahalı ekipmanlara sahip olduğu gibi neyi ne için yaptığını da çok iyi biliyor. Şu aşağıda paylaştığım videosu bir sürü forum konusu ve yorumun özeti niteliğinde;

Umarım elektrikli bir arabanız da olur. Paylaşımlarınızı takipteyim.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Yeni mesajlar

Çok Beğenilen Mesajlar