Herkese merhaba, konuyu açalı epey oldu, ufak bir güncelleme yapmak istedim. Öncelikle yorum yapan herkese teşekkürler. Yaşadıklarımı ve tecrübelerimi açıkça yazayım ki benzer bütçelerle bu yollardan geçecek arkadaşlara rehber olsun.
Baştan "çok bilmiş" veya bütçe sorunu olmayan arkadaşların yorumlarına peşinen cevap vereyim: Keşke imkanımız olsa da hepimiz direkt F750 GS alabilsek. Herkes kendi bütçesine ve ihtiyacına göre motor seçiyor. Sport touring kategorisi için 700 cc'lerin bile "başlangıç" sayıldığını biliyorum ama benim devasa bütçem yok. İstanbul'da aktif kullanıyorum ve genelde tek kişiyim. 400 cc'nin hızları bile bana fazlasıyla yetiyor; asıl mesele motorların tasarımlarının fiziksel beklentilerimi tam karşılamaması.
Geçmişe dönersek; 2 yıl N250 kullandıktan sonra KTM 390 Adventure'a geçtim. Tam 1 sene kullandım, 10 bin km'yi devirdim ama motoru yine değiştirmeyi düşünüyorum.
Öncelikle KTM 390 Adv kendi segmentine göre inanılmaz dolu ve kalıplı bir motor. Fakat selesi gereksiz yüksek; tam bir enduro değilken neden bu kadar yüksek tutmuşlar anlamak güç. 1.90'lık boyumla yere rahat bassam da beni asıl yoran şey, motorun çok "üstünde" kalmam oldu. Uzun boylu olduğum için bir süre sonra bu oturuş pozisyonu beni yoruyor, ön taraf aşağıda kaldığı için çok fazla rüzgar yiyorum. Motorda kronik hiçbir sorun yaşamadım ama 140 km/h'den sonra artan titreşim biraz yoruyor. uzun süre bindiğimde de gidon yükseltmesi olmasına rağmen gidon biraz aşağıda kalıyor ve sırt ağrısı yapıyor. Motor sanki 1.70-1.80 boylarındaki sürücüler için enduro edasında tasarlanmış ama çelik jantlı şehir içinde bam güm sürmek isteyenler için yüksek bir motor.... biraz arafta kalmış bir alet.
Zamanında bütçemi 250 bin TL'ye zorlayıp almıştım KTM'yi. Şimdiki aklım olsa çok daha ucuza Dominar 400 alır geçerdim. Gerçi o da muhtemelen başka sebeplerden tatmin etmeyecek ve şu an olduğu gibi yine değiştirme isteği uyandıracaktı.
Yeni motor arayışımda birkaç modeli eledim. Örneğin NC750'de asla rahat edemedim; motor bana göre inanılmaz küçük ve alçak. Geniş bir kasası var ama tam 1.70 boylar için yapılmış bir touring hissi veriyor, o yüzden onu sildim. Tracer 7 çok güzel bir makine ama gereksiz agresif ve çok sert. Tracer 9 ise bütçem yetse kesinlikle alacağım bir motordu.
Uzun ömürlülük ve sorunsuzluk benim için ön planda. Alıp 3-5 yıl, yaklaşık 50-60 bin km binmeyi planlıyorum. Bu yüzden, Allah izin verirse tercihimi Kawasaki Versys 650'den yana kullanmaya karar verdim. motor yüksek ve konforlu . sit in şeklinde sele içerde. önü ise daha yüksek ve dolu. Rüzgar koruması iyi. blok zaten çiçek gibi titreşimsiz ve konforlu. uzun ömürlü. bir parçalar pahalı diyorlar. oda artık hangi motorun ucuzki hepsi uçtu. 500k civarında inş ktmyi satarsam geçicem. 22 model sonrası yeterli yeni nesil tft ekran ve tcs falan var kafi.
suziki 650-800 leri denedim. 800 güzel ama bütçeyi aşıyor. tip olarakda çok eski duruyorlar o yüzden ilgimi çekmediler.
tiger 660 sport çok güzel makine ama oda cok kompakt rahat edemedim.
eğer bütçemi oralara çıkartamasaydım. 300k civarına voge 525dsx te güzel bir alternatif olarak duruyor. bizim gibi uzun boylular için.
Son olarak, eskiden benim konumumda (düşük-orta bütçeli) olanlara tavsiyem: Yeni başlıyorsanız Voge 300DS veya Suzuki V-Strom 250 çok mantıklı seçenekler. "Bana biraz daha güç lazım" diyenler ise doğrudan Dominar 400'e bakabilir. Herkese kazasız belasız sürüşler dilerim.