Türkçemiz Hakkında

aman aman de lere da lara dikkat yoksa kızılcık yersiniz kafanıza wtr affetmiyo valla acısı da unutulmuyo bkz:wooo :)

müsade varsa bu topiğe bende maydonoz olayım...musticim şimdi waterın ışın kılıcıyla birlikte hani şu meşhur savunma kalkanı vardır...kendisine eleştiri yapıldığında kabullenme ve hazmedebilme süresi epey sancılı geçiyor...burada bize da lara de lere dikkat edin diyen arkadaşın önce Türkçe ile barışık olması gerekiyor...çok basit bir anlatım bu...watercoloursun kelime anlamının kendisinde bıraktığı etki tepki ve izdüşüm kimsenin ve benim umrumda değil...:p

üye ismi değişmediği sürece Türk Dil Kurumu üyeliği korsan bir eylem olarak kabul edilecek tarafımdan...:p

şimdi savunma kalkanları devreye girer ve derki ben 22.562 cephede birden savaşıyorum...vs.vs. der... :p

watercolours ... xxxxx...viper_1...khutuck...womancan sizinde dikkatinizi çekmek isterim....yani üye isimleriniz bir tabu değil...istediğiniz takdirde değiştirebilirsiniz...Türkçeye saygı adına...ama birer Ertuğrul_Öz kabusuda olsun istemem...Akira çok güzeldi bir türlü alışamadım...:p

ama yinede benim için bir kompleks değil bu...kendinizi nasıl mutlu hissettiğinizdir mesele...:p

watercolours, watercolours'tır. ingilizce denen dil yok olsa bile rumuzum watercolours olacaktır.

watercolours dahili ve harici bedhahların olacaktır...

aradığın kudret damarlarındaki asil İngiliz kanında olacaktır...:rendeer:

bu açtığım konu sizleri nasıl etkiledi bilmiyorum ama bende çok olumlu etkileri var. mesela bu sıralar türkçe kelimeler kullanmaya her zamankinden daha çok dikkat ediyorum. Türkçenin önemiyle ilgili bir konu açtığım için böyle davranmalıyım gibi bir sorumluluk hissettim kendimde. Bu da hoşuma gitti doğrusu çünkü bazen insanın kendisine bir şeyleri hatırlatması lazım

Beni de etkiledi. İngiliz acanı olduğumu, Türkçe'ye zarar vermemin asli görevim olduğunu, Türk milletini düzgün Türkçe kullanmaya çağırarak yoldan çıkarmaya çalıştığımı, ama şanlı Türk milletinin benim gibi adi bir İngiliz acanının oyununa gelmediğini farkettim. :queen:
Davamdan vazgeçip ben de mi şanlı Türk milleti gibi yazım kurallarını imha etsem acaba?

nurguldemirbay' Alıntı:
NEDEN GÜZEL TÜRKÇEMİZE SAHİP ÇIKMIYORUZ ?

Türkçe düşünüyoruz Türkçe konuşuyoruz çünkü biz Türküz. Bunu bir milliyetçi bir slogan olarak algılamayın ama kendi ana diline bu kadar sahip çıkmayan kaç millet var bilmiyorum yalnız bizim kendi dilimize sahip çıkmadığımız çok açık ortada.
İstanbul üniversitesinde okurken hocalar entellektüel görünmek için sürekli ingilizce kelimeler kullanırlardı şimdi Sakarya Üniversitesi Tarih bölümünde okurken ise hocalar sürekli osmanlıca kelimeler kullanıyorlar. Neden Türkçemize sahip çıkmıyoruz.
Bir Fransız ya da bir Alman mümkün olduğunca İngilizce konuşmamaya ingilizce kelimeler kullanmamaya dikkat ederler. Tamam bir sözcüğün ingilizcesi Türkçesinden daha havalı duruyor olabilir ama sırf bu yüzden Türkçe kullanmamaya değer mi ?
Biraz önce sitemizde bulunan üyelerin takma isimlerine baktım. Ne yazık ki yarısından çoğu ingilizce isimler. Ben Sitemizdeki tüm üyeleri Türkçeye destek vermeye çağırıyorum. En azından kullandığımız isimler Türkçe olsun.
Bu konuda hepinizden yorumlar bekliyorum arkadaşlar.

Saygılarımla
Motosiklet.net üyesi
Nurgül Demirbay
sevgili nurgül iyi hoş güzel düşünüyorsunda bu dediklerin senin tarif ettiğin gibi yapılmaz

Motosikleti
Mondial Virago 50i
Nurgül bir numarasın. :cat:

Çok mu etkiledim seni Renklisu ''acan, macan'' ne oluyoruz? Hani bilelim öyle ise Sarımsaklı M.İ.T dan bir iki arkadaşa söyleyeyim gelip alsınlar seni. Bugün tam yanlarında denize girdik yarın yine görüşeceğiz. Bak lafı olmaz sakın çekinme yaranı bir güzel pansuman ederler. :p

Moustache, gelsinler tabii. Yaram yok, ama ışın kılıcımla çok güzel yara açarım :p

Tabii ki bütün "de" ve "da"lar ayrı yazılmaz. Veya şöyle diyelim, "de" ve "da"lar ayrı, "-de" ve "-da"lar bitişik yazılır. Ama millet hiçbirini ayrı yazmadığı için bari ayrı yazılanları bilsinler, değil mi?

Başka bir başlık altında yazılan, ancak o başlık kilitlendiği için buradan devam edeceğim, bir yazıya cevap :

BIYIKLI' Alıntı:
Sadece Türkçe dilbilgisi kurallarına uymaları yeterli yazarken dillimizi çorbaya çevirmesinler yoksa bir dil değil beş dil bilsinler.

Belki kafanız almıyor veya almak istemiyor ama benim sürekli söylemek istediğim yabancı dil eğitiminin Türkçe eğitimden önce gelmemesidir. Benim anlayamayacağım şekilde 'hebele hübele' konuşan, iki dili birbirine karıştıran, bunu yaparken bir halt yediğini sanan adı Türk yabancı hayranı gençlerin yetişmesini istemiyorum. Yani anaokulundan başlayan yabancı dil eğitimine hayır, hiçbir ülkede olmayan sadece bizde olan saçmasapan bir eğitim sistemine hayır. Temel eğitim Türkçe olmalı daha sonra en kaliteli dil eğitimini isteyen istediği yerde alır.

Öncelikle, şunu söylemek isterim ki, terbiyesizliğe ve saygısızlığa gerek yok.

Benim kafamın neyi alıp neyi almadığı ile uğraşmak yerine efendilik öğren !

Bambaşka konuları olan başka birçok başlık altında,sebebini tahmin ettiğim ve yukarıdaki yazılarımdan birinde belirttiğim bir gerekçe ile, alakalı ya da alakasız demeden her bir konuyu kendinin başarılı olamadığın yabancı lisan öğreten kolejlere bağladığın için, o kısa yazımı da espri amaçlı yazmıştım.

Benim hatam ! Senin ne kadar çabuk terbiye ve saygı sınırlarını aştığını unutmuşum.

Eğer "o" okulda başarılı olabilip bitirseydin önce yabancı lisan ve kültürün bu tip okullarda Türk kültürü ve lisanından öncelikli olmadığını anlardın !

Sonrasında da belki terbiye ve saygıyı öğretebilirlerdi sana, bir ihtimal....

Bir de, sanki bütün dünyayı çok biliyormuş gibi, ikide birde " dünyada başka örneği olmayan" ifadesini kullanmayı bırak !

Gerçi bu konuyu geçmiş yazılarımda uzun uzun yukarıda da anlattım ama zorla olmuyor. Benim kafamın kapasitesi ile uğraşacağına, bilmediğin bir konuyu kendi kafana sokmakla uğraş !

Bu yazı, seninle karşılıklı olan son, aynı seviyeye indiğim ilk dialoğum.

Bundan sonra istediğin kadar terbiyesizliğe devam edebilirsin, ben seni artık görmezden geleceğim. Herkes dengi dengine...

Motosikleti
Mondial Virago 50i
ledo' Alıntı:
Tek bir şartla ama değil mi ? Bayan moderatörler, kolej eğitimi almamış ve yabancı dil bilmiyor olacaklar ! :)

Asıl terbiyesiz yukarıdaki yazını her okuyanın notunu vereceği üzere sensin. Durduk yere kendini bir halt atfedip kaşınırsan lafı da yersin. Senin gibi karşısındakini küçümseyip hatta dolduruşa getirerek ağzını bozduracak karakterde bir insanı asıl ben muhatab almam. Söylemek istediklerim, hayat görüşlerim kişiliğinle bağdaşmıyorsa okumazsın gülüp geçersin. Başka bir laf anlamayana dediğim gibi ''hadi kardeşim git işine'' :farao:

Not: O okulu neden bitiremediğimi daha önce açıklamıştım senin için değil (çünkü anlayamıyorsun) başka merak eden arkadaşlar varsa kuyruk acın ve saygısızlığın ile birlikte bu konunun başlarında arayıp bulabilirler.

Benim burada gördüğüm tipik Türk kültürü. Türkçe kullanımı konusunda hassas birkaç kişi etraflarında sayısız dil katili varken, işi gücü bırakmış yok sen dili savunma hakkına sahip değilsin, yok öyle, yok böyle, birbirlerine sataşıyor. Aferin, tam da beklediğim şey yapılıyor.

Motosikleti
Mondial Virago 50i
Renklisu, ''dili savunma hakkına sahip değilsin'' diye ben bir tek sana çıkıştım. Yukarıdaki terbiyesiz durduk yere güyağı espri mahiyetinde bana laf sokmaya çalışınca karşılığını buldu, sinirlendi, asıl yüzünü gösterdi.

Arkadaşım içinizde kalmasın bazı şeyler, sürekli birbirimizi görüyoruz sonra alakasız yerlerde laf atmalar oluyor vs.vs. bende sana yapmıştım ama iki ahlaklı insan gibi tatlıya bağladık, şimdi ikimizin arasında tartışmaya, hatta kavgaya diyeyim çünkü hakaret, ağır tahrik var, müdahil olup durduk yere olumsuz konuşmanın manası nedir? Yoksa şikayet ettiğin tipik Türk kültürü bünyende kaldığı için midir?
Laf anlamayan özenti, inatçı yeni yetmelerle uğraşmaktan bıktım, usandım ben güzel kardeşim. Asıl bunun çıkış yerini kurutmak lazım diyorum, adam kolej mezunuymuş üstüne alıyor. Gidin biraz Oktay hocanın yazılarını okuyun, örnek alın yahu.

http://www.sinanoglu.net/

Valla benim görüşüm, ne yukarıdaki olanlar, ne bizim kendi aramızdaki tartışmalar olmamalıydı. Karşıt görüş olabilir ama sonuçta amaç aynı ise zıtlıklar unutulabilir. Amaç ise bağlaç olan "de" ve "ki"leri özgürlüklerine kavuşturmaktır. :queen:

Motosikleti
Mondial Virago 50i
Amacı aynı zıtlıklar olmaz bence. :) Şimdi bak asıl mesele tüm bu de-da-ki özürlü, cümlelerin arasına yabancı kelime sıkıştırmayı marifet sayan, hatta ben sana istersen düzgün bir forumdan örnek veririm emperyalist Dünya'nın kanını emen ülkeleri dahi savunan bir gençlik var. Bunlar bir takım bozuk, yobaz zihniyetin okullarından mezun olmuşlar ve/veya okuyorlar. O okullarda müthiş bir eğitim veriliyor. Yani şöyle söyleyeyim kalite üst noktada ama zihniyet tamamen laiklik, Atatürk düşmanlığı üzerine, benim daha çok ailemin ilgisizliği, iyice araştırmaması yüzünden gitme hatasına düştüğüm özel okulda bu bahsettiğim türdendir. O okullar hemen tasfiye edilmelidir. Diğer açılış amacı İst.daki azınlığın eğitimi olan özel kolejler ve türevleri ise yeniden yapılandırılmalıdır.

Hiç kimse bana küçücük bebeklere yabancı dil öğretmenin doğruluğunu kanıtlayamaz. Ben astığı astık kestiği kestik, ucuz mafya, güyağı milliyetçi nesiller yetiştirelim demiyorum. Temel eğitimden ama kaliteli temel eğitimden sonra yani ilk sekiz yıldan sonra isteyen istediği ek ders ile en iyi dil eğitimini alsın, hatta bir değil iki tane öğrensin fakat aynı eğitimi alan insan anadilini de korumayı, kullanmayı bilsin. Şu gidişat demek ki doğru değil, o kadar kolej var ama oradan mezunlar işyeri açarken veya konut yaparken ismini 'center', 'mashattan' gibi saçma, anlaşılmayan sömürge belirtileri ile süslüyorlar. Biran önce ufak ufak önlemler almamız gerekiyor, dil üzerine. Ufak ufak çünkü geldiğimiz nokta senelerin eseri, ve bir anda söküp atmak gerektiğinde türlü belalar ile karşılaşırız. Zaten önümüz seçim bu konuda ciddiyetine inandığım, çözüm önerileri hatta planları olanlara oyum gidecek öyle bir parti bulabilirsem pek tabi.

Zıtlıklar aynı amaca çıkabiliyor. Ben İngilizce kullanıyorum, ama asla ve asla Türkçe ile İngilizce'yi birbirine karıştırmıyorum. Cümlelerim yarı İngilizce, yarı Türkçe olmuyor. Türkçe ise Türkçe, İngilizce ise İngilizce. Ama asıl mücadelem ülkemi seviyorum diyen herkesin dilini de sevmesi gerektiği ve bnua sahip çıkması gerektiğini farketmesi.
Sonuçta, ben İngilizce biliyorum da kullanıyorum da. Sen benim bu davranışımı onaylamıyorsun (zıtlık). Ama ikimiz de etrafımızda düzgün Türkçe ile konuşan, Türkçe'yi koruyan, anadilin bir milleti millet yapan ve birarada tutan en önemli unsur olduğunu bilen insanlar istiyoruz. Görüşlerimizde tabii ki zıtlık var, ama ne zaman ki dil katillerini adam ederiz, ondan sonra sıra bizim görüş ayrılıklarımıza gelir.
Not: Kendimi senin saydığın kategoriye sokmuyorum. Çünkü o kişiler yabancı dili sular seller gibi bilip bir Türkçe kelimeyi layıkıyla yazamazlar. Daha da beteri Türkçe yozlaşıyor denilince aman bana ne derler. Senin de benim de karşı olduğum tiplerdir bunlar.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Yeni mesajlar

Çok Beğenilen Mesajlar