Yerli araba yapmaktan bahsediyorlar. Çok mu zor abi şaseye 2 teker koymak türk yapımı motor yapmak???
Zaten yerli üretim motosiklet markamız var: Bkz:
TT Motor. Sitenin About Us kısmında sertifikalı, seri ve yerli olarak üretim onayı almış modellerini görebilirsiniz. Ancak tamamen el yapımı olduğu için fiyatlar 50.000 € bandında. Bu da Tarhan Telli'nin hedefindeki motosiklet kitlesini bize anlatabiliyor.
TT Motor'un belgeseli vardı. Tarhan Bey senelerce tip onayı için ne kadar uğraştığını anlatıyordu. Neden yerli üretimin yapılamadığını, neden çok zor olduğunu o belgeselde çok çok iyi anlatıyor. Youtube'da şuradan izleyebilirsiniz:
Bunun dışında Hazey-Türk firması ilk yerli üretim trike'ları yaptı (VW 1303 motorunu kullanarak). Üstelik lansmanını Azra Akın ile yapmasına rağmen seri üretimde ödenek açısından önlerine konan taş yüzünden bu üretimi durdurdular. Bu sebeple artık kamyon, kamyonet yedek parçacılığı ve servisliği yapıyorlar. Ne kadar saçma değil mi ?
Hazey Türk'ün galerisine de
bu linkten ulaşabilirsiniz.
Yerli üretim otomobiller de sıkıntılı.
Etox mesela. Seri üretim için hala bir gelişme olmadı. Üretim yapacak ve tüm dünyaya ihracat yapacak kapasitemiz var. Ancak üretimi yapılabilecek olan konseptlerin dağıtımı hakkında hem devlet, hem de dış bağlantılar dolayısıyla pek çok engelimiz mevcut.
Hatırlarsanız Fiat'ın eski modellerinin motor ve şasi blokları kopyalanarak TOFAŞ'ın yerli olarak ürettiği Kuş Serisi, Türkiye pazarı için 1981-2004 yılları arasında üretildi. 1970'li yılların teknolojisine sahip olmasına rağmen, 1990'lı yıllarda özellikle yedek parçasının bolluğu, ülke yollarına uyumu, kolay modifiye edilebilmesi ve uygun fiyatı sayesinde Türkiye'de çok tutuldu. Yaklaşık 1.700.000 adetle Türkiye'nin en çok üretilen ve satılan binek otomobil unvanına sahiptir. Sonra ne oldu ? TOFAŞ-FIAT Türkiye'deki üretimde birleşti, marka ismi Fiat oldu. Ama Marea, Brava, Tipo, Uno, Tempra gibi modeller hep Türkiye'de üretildi.
Geçmişe döndüğümüzde 1961 yılında dönemin Devlet Başkanı Cemal Gürsel'in emriyle üretilen ancak içine benzin konulmadığı için rafa kaldırılan
Devrim, 1960'ların ortalarına doğru önce sedan modelinin, daha sonra ise station wagon ve pick-up modelinin üretilmesi düşünülen ama daha tanıtım aşamasında iken bazı kişilerin ve çevrelerin baskısı nedeniyle üretiminden vazgeçilmiş olan
Zafer, 1966 yılında Otosan'ın, İngiliz Reliant firmasına prototipini hazırlattığı ve prensipte fiberglas gövdeli, iki kapılı, bütün mekanik parçaları Ford’dan alınan, adı bir yarışma sonucu belirlenen ilk başarılı yerli üretim olan
Anadol, 1996 yılında Prof. Dr. Hasan Yurdakul'un el yapımı olarak ürettiği klasik tipteki
Maral, 1999'da Jet Fadıl'ın milleti kazıkladığı
İmza gibi markaları görünce motoruna kadar
%100 Yerli hiçbir araç üretmediğimizi görüyoruz. Ne kadar onur kırıcı değil mi ?
Şimdi Tarhan Telli, yanlış biliyorsam düzeltin motosiklet motor bloğu üretimi için de girişimde bulunarak ilk
%100 yerli araç üretimi konusunda düğmeye basacak. Belki o zaman daha uygun fiyatlı ve daha farklı çeşitte motosikletlerini görebiliriz TT markasının. Umut fakirin ekmeğidir di mi ? : )
Bonus:
Yerli Ferrari ŞAMİL. Şaka değil, gerçektir : )