TR'de cruiser, scrambler, cafe racer motor tercih edilmemesi

Abiler merhaba,

yıllardır motosiklete ilgim vardı, 25 yaşındayım. daha yeni cl250 ile aranıza katıldım. yıllardır sokaklarda gezerken hiç cruiser, scrambler ya da cafe racer tarzı retro motorlar görmüyorum. çok nadir yani. bu kültürün olmama ya da oturmama sebebi nedir sizce? gördüğüm motorlar hep cfmoto, mt25'ler vs. türklerin kanında biraz apaçilik var sanırım.

Motosikleti
Sym Wolf Sb250Ni
abi yine b*ktan da olsa rksler falan var mondialler. onları da görmüyorum hiç. sakaryadayım ben herkes teker yapıp gidiyor burada.
Sizin oraların yapısı bir farklı, Ankara'dan İstanbul'a otoban üzerinden dönerken Sakarya tarafları beni hep tedirgin etmiştir. Kenan Sofuoğlu etkisi olabilir başka bir şeylerin etkisi olabilir sizin oralarda otobanda sağlam gazlayan, hatta teker yaparak gazlayan yüksek hacim ss kullanan bir kitle var. Bir gün otobanda 150-160 görece hızlıyım, orta şeritteyim, laps diye iki yanımdan bir şeyler geçti de uzadılar gittiler. Tırsmadım desem yalan olur.

Sizin oraların yapısı bir farklı, Ankara'dan İstanbul'a otoban üzerinden dönerken Sakarya tarafları beni hep tedirgin etmiştir. Kenan Sofuoğlu etkisi olabilir başka bir şeylerin etkisi olabilir sizin oralarda otobanda sağlam gazlayan, hatta teker yaparak gazlayan yüksek hacim ss kullanan bir kitle var. Bir gün otobanda 150-160 görece hızlıyım, orta şeritteyim, laps diye iki yanımdan bir şeyler geçti de uzadılar gittiler. Tırsmadım desem yalan olur.
aahsahhasha tam olarak öyle abi. 25 yıldır buradayım ünide gidip geldim, değişen 0 zihniyette. ben burada stüdyo eve çıktım, ev sahibim çok nezih vs. dedi etrafı için. önümdeki parkta her gün esrar içiliyor, dereye atlanıyor intihar vs. inanılmaz bi yer. kaldırımdan giden motorlar vs vs vs.

Motosikleti
Sym Wolf Sb250Ni
aahsahhasha tam olarak öyle abi. 25 yıldır buradayım ünide gidip geldim, değişen 0 zihniyette. ben burada stüdyo eve çıktım, ev sahibim çok nezih vs. dedi etrafı için. önümdeki parkta her gün esrar içiliyor, dereye atlanıyor intihar vs. inanılmaz bi yer. kaldırımdan giden motorlar vs vs vs.
Ora nasıl bir yer be birader? Mordor'da mı ev tuttun? :)

Motosikleti
Kanuni Seyhan MZ 301 - 2001
Kendi adıma söylüyorum gereksiz geliyor. Arkasına çantaları bağlayıp her işime koşturabileceğim motorlar en mantıklısı geliyor. Diğer türlü bin boş boş gazla gel. İşi gücü olan adamlarız öyle bi lüksümüz yok ki.

Kendi adıma söylüyorum gereksiz geliyor. Arkasına çantaları bağlayıp her işime koşturabileceğim motorlar en mantıklısı geliyor. Diğer türlü bin boş boş gazla gel. İşi gücü olan adamlarız öyle bi lüksümüz yok ki.
orası doğru tabi, touring kafası için saçma.

Motosikleti
Forza 250
Gelişmiş ülkelerin çoğunda bence cafe racer tarzı motorlar genelde 2. Veya 3. Motor olarak 2 haftada 1 veya ayda 1 tamamiyle hobi amaçlı kullanıyor.Bizde millet 3. Motoru geçtim ilk motoru zor aldığından hobi olarak binilen bu motorları tercih etmiyor.En büyük etkende ekonomi bu tarzı seven az sayıda kişi parasını xsr125-700 tarzı modellere gömüp genelde ömürlük kullanımla biniyor.Ama diğer kısımda kalan büyük çoğunluk parasının değerini korumasını istediği için diğer modellere göre alındıktan sonra oldukça fazla değer kaybeden veya az rağbet gören motorları almaya çekiniyor.

Gelişmiş ülkelerin çoğunda bence cafe racer tarzı motorlar genelde 2. Veya 3. Motor olarak 2 haftada 1 veya ayda 1 tamamiyle hobi amaçlı kullanıyor.Bizde millet 3. Motoru geçtim ilk motoru zor aldığından hobi olarak binilen bu motorları tercih etmiyor.En büyük etkende ekonomi bu tarzı seven az sayıda kişi parasını xsr125-700 tarzı modellere gömüp genelde ömürlük kullanımla biniyor.Ama diğer kısımda kalan büyük çoğunluk parasının değerini korumasını istediği için diğer modellere göre alındıktan sonra oldukça fazla değer kaybeden veya az rağbet gören motorları almaya çekiniyor.
abi doğru diyorsun genel olarak ama şöyle de bir durum yok mu sanki; zamanında ekonomi daha iyiken de bu motorlar tercih edilip piyasası olabilirdi. hiç olmamış yani sanki.

Motosikleti
Yamaha XSR700
Motorun daha iyi olmasını topspeedin daha yüksek olmasına bağlayan güruhtan başka bir şey bekleyemiyoruz. Ben de şu anda xsr700 kullanıyorum. Bir sonraki motorum Triumph Boneville t120 ya da Bmw R nine t olacak. Ben bu tarzı seviyorum ve başka tarzda motor da kullanmayı çok düşünmüyorum açıkçası.

Motosikleti
Kymco Downtown350i/Dominar 400/Suzuki GSX-8S
1. Garaj
2. Bira
3. Para
4. Parça
5. Vizyon
6. Boş zaman
7. İşçilik bilgisi
BU söylediğin kültür doğası gereği kendi motorlarını kendi yapan grupların makineleri.

İlk sebep ekonomi. Bizim ülkede 1 motor her işi yapmalıdır çünkü ikinci motor alınacak durum yok(racing de piyasa yapmalıdır kız düşürmelidir ilgi çekmelidir vs).

İkinci sebep bu tarzların hiçbiri tek motor olarak kullanılamıyor, yanına ya scooter ya touring lazım, keyif motorlarıdır bunlar.

Üçüncü sebep artık kaliteli seçenek gelmiyo özellikle cruiser scrambler cafe racer sınıfında, bi rebel serisi yok mesela, cl250 yeni geldi beğenilmedi, cafe racer mutt falan var, kaliteli alayım desen yüksek cc ve pahalı modeller var, harley hariç tutulmayan markaların motorları var.

Dördüncü sebep bizde motor racingdir, maalesef at gözlüğüyle bakıyoruz olaya. 20 yaşındaki gençlere bile anlatamıyorum bakın naked şöyledir touring böyledir scooter medeniyettir falan. Yanınıza gelen motorla alakasız yabancının kaza yapan kuzeninde bile sizdekinin 1000lik reyzingi vardır, bi tanesinin kuzeni de nakedla scooterla cruiserla ölmemiştir hepsi binlik reyzingle ölmüştür.

O değil de rebel serisi gelmeli ya :) caddelerde cruiser göreceksek rebel serisi gelmeden olmayacak o iş.

Motosikleti
D400
Piyasa talebi ; ikinci el hızı.

Bir de belirttiğin modellerde cogu zaman fiyat yüksek oluyor. Yani şöyle düşün; 250cc çin cruiser alacağına gidip D400 alırsın. Hem daha saglam hem daha güçlü hem piyasası daha iyi.

Motosikleti
Kymco Skytown 125, Multistrada V2S
Yukarıdaki yorumların hepsine katılıyorum.
1) Her ülkenin kendine göre bir piyasası var. Mesela Amerika'da çok eski zamanlardan beri SUV sevilir. Bu yüzden markalar özellikle SUV sınıfında Amerika'ya abanır. Toyota'nın Lexus'u ortaya çıkarmasının nedeni de budur. Açılımı Luxury + EXport + US. Türkiye'de kullanıcısı olsa da çok yaygın değildir mesela.
2) İnsanların 2-3 motor alacak ekonomik gücü olsa belki keyfine alıp binecekler ve her yerde deli gibi bu tarz motorlar görmesek de daha canlı bir piyasa olacak belki.
3) Yamaha, Honda, Suzuki'nin çok güzel düşük ve orta CC retro motorları olmasına rağmen ülkemizde satılmıyor. Satılan modeller çok pahalı. Ucuz olanlardan da insanlar çekiniyor servis ve parça bulabilir miyim diye.
4) İlk maddede söylediğimle bağlantılı, Türkiye'de pek tutulan bir model değil.
5) Cruiser, Cafe Racer tarz motorları ya en baştan beri tutkunu olan insanlar tercih ediyor ya da genelde belirli bir süre farklı motorları tattıktan sonra "Yaşlandık artık namaza niyaza karışalım" diyen dedelerimiz misali "Yeter çok gazladık biraz da sakin sakin keyifle etrafı izleyerek gezelim" diyen durulma dönemine geçmiş insanlar tercih ediyor.
6) Top case taksan çirkin görünür. Yük + artçı taşımak istesen farklı ve uğraşlı yöntemlere başvurmak zorunda kalırsın o da top case takabildiğin bir motor kadar konforlu olmaz.

vs. vs.

pek çok sebebi var, ekonomik, ikinci el satış kaygısı, bu tarz custom motorların işlerinin daha fazla özen istemesi vs vs. ama bence toplum baskısı en büyük sebebi. bizim toplumun her konuda önüne 2-3 seçenek koyulur, o seçenekleri seçenler de kendi arasında bir fanatizme tutulur. o paraya bunu alırdın ile başlayan her cümle, ya da o paraya şu motor var şu kadar top speed vs vs gibi cümleler diğer ürünleri alanların eksik bişey almış, hata yapmış gibi hissetmesine sebep oluyor bence. teker yapmayan iyi şöfor değil, top speed şu kadar görmediysen dümdüz yolda şöfor değilsin diye uzar da gider bu. gençler de ne istediğini değil, ne alırsa ne yaprsa kabul göreceğini düşünmek dışında bir şey yapamayıp belki de saçma şeyler denerken ölüp gidiyor, ya da yanlış bir tercihle belki motordan soğuyor.

motosiklet hızlı sürülen ve apaçilik yapılan bir alettir, ben en çok o kısmını seviyorum ve aksini iddia etmiyorum ama gezilip tozulup keyif alınan da bir alettir. bizde henüz o kısım oturmadı. Adv sürücüleri var ama onların da çoğunluk olarak yaşı büyük. Yeni nesilde bir ilgi yok bu tarz alt kültürlere.

bu arada fanatizm konusu custom, cafe vs tarzlarında da çok var. herkes tek tipleşme çabasında olduğu için orada da custom var, custom var mantığı ile yine sosyo ekonomik bir gruplaşma oluyor. Genelde güzel vintage tarz motorlar çok pahalı, alan kitle de sadece tipini seviyor öyle vazo gibi davranıyor. O kitlede de çok anlaşıldığını düşünmüyorum bu kültürlerin.

Motosikleti
cbf 150
Türkiyede neden satılmıyor sorusuna yanıtı bulmak için geçmişe gitmek gerek. Bu ülkeye dragstarlar viragolar suzukiler ve kawasaki vn ler geldi geçti. Bütün motorlarlar daha gelmeden satıldı genç arkadaşlar bilmez. Lakin yıllar yılları kovaladı ve Harley ortalığa çıktı Harley resmi olarak Türkiyeye giriş yaptıktan sonra bütün herşey değişti bütün o saydığımız markalar bir anda ürün kataloglarından cruiserları çıkardılar. Bu antlaşmalı birşeydi. Ben eminimki bu japnyada Türklere cruiser vermiyelim diye bir konu değil. Bu türkiyedeki bayilerin tamamen harleye yol açmak için yaptıkları birşeydi bana göre. Nakedlara ve klasik motorlara gelirsek Türkiyede pek pazarları yok buda tamamen kültür meselesi. Ve bir 10bin yıl daha olmuyacak çünkü kültür birikimdir o birikim bizde yok.

Motosikleti
Kymco Skytown 125, Multistrada V2S
Nakedlara ve klasik motorlara gelirsek Türkiyede pek pazarları yok buda tamamen kültür meselesi. Ve bir 10bin yıl daha olmuyacak çünkü kültür birikimdir o birikim bizde yok.
Dünya çapında düşük/orta CC ve retro tarza geri dönüş furyası başladı.
Her ne kadar hala tutunup tutunmayacağını görmeyi beklesek de Royal Enfield da tekrardan ülkeye giriş yaptı.
Ben gelecekte ilginin bir tık daha artacağını düşünüyorum. Sizin düşünceleriniz nedir?

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Yeni mesajlar

Çok Beğenilen Mesajlar