modifikasyondan pek anlamam ama mantığım bana dişli küçültmen gerektiğini söylüyor. son hızını kaybedersin tabi.
yani predator un söylediği anladığım kadarıyla motoru hızlandırmıyor sadece daha atik bir hale getiriyor dolayısıyla kalkışlar daha serii hale geliyor.
Zincir dişlisinin değiştirilmesi ile zaten tekerleğe aktarılacak gücün değiştiğini normal zekaya sahip bir insan anlayabilir. Motorda modifikasyon yapmadan nasıl motorun ürettiği torku arttırabilirsin ki? İlla her konuda herkesin dediğini farklı yolla söyleyip bir tartışma ortamı yaratmak zorunda mısın? Sonuç olarak arka tekerleğe gelen tork artıyor mu? Tork ivmelenmeyi arttırır. Sonuç olarak dişli değişimi ivmelenmeni arttırıyor mu arttırmıyor mu?daha önce dedigim "motorun torku disli degisimi ile artirilmaz" dogrulugunu koruyor. ANCAK ön disli capi kücültülür ve arka disli capi büyütülürsa ARKA TEKERLEGIN yere aktarabilecegi kuvvet artacaktir - yani arka tekerlegin üstündeki tork artar.
Daha yüksek torku olan bi alet alman daha kolay sanırım :mrgreen:
Motorda modifikasyon yapmadan nasıl motorun ürettiği torku arttırabilirsin ki? İlla her konuda herkesin dediğini farklı yolla söyleyip bir tartışma ortamı yaratmak zorunda mısın?
zion1, senin makina Mondial 150, arkadaşının da CBR125R ise zaten ne yaparsan yap onu geçemezsin. Motorun performansını sadece motor hacmi belirlemez. Genelde küçük hacimli motorlarda tork arttırımı pek işe yaramaz. Senin motora göre de büyük dişli bulman biraz zor.
Demek ki esas soruya odaklanamamışsın. Ben artık insanların bu forumda ne kastettiklerini hemen anlayabiliyorum çünkü benzer soruları veya aynı soruları soruyorlar. Kimse Çin malı olan Mondial gibi bir makinanın motorunu indirip modifikasyon yapmaz. Başlığı açan arkadaşın esas öğrenmek istediği şey, "arkadaşının motorunu nasıl geçebileceği..." Yoksa teknik konularda detay bilgi vermenin zararı yok, tabi herkesin anlayabileceği bir dilde. Bak soruyu soran arkadaş bana "tamamiyle dogru bir analiz" demiş, demek ki konunun esas noktasını kavrayabilmişimbenim böyle ayritili ve biraz farkli cevap vermemin bir nedeni de milleti biraz uyandirmak. yapilan modifikasyonlarin arkasindaki mantigi anlamalarini saglayip sistemin genel isleyisini daha iyi kavramalarini ümit etmek.
Arkadaşım, öncelikle kullandığın motorla pek bu tür şeyleri denememeni öneriyorum. Özellikle Çin malı motorlara uygulayabileceğin modifikasyonlar olumlu sonucun aksine motora zarar verme olasılığı daha fazla. Tork arttırmanın (Predator[23rd] arkadaşımızın deyimiyle arka tekerleğe giden torku arttırmanın) en kolay yolu dişlilerle oynamaktır. Mondial bir yarış motoru olmadığından ona uygun dişliyi ancak CNC'cilerde yaptırabilirsin. Onu da kime yaptırırsın bilemem, kolay iş değil.tamamiyle dogru bir analiz ama motor da 5-10 km fark yaratabilirsen ne mutlu bana