Toki sistemindeki mantık

Motosikleti
2022 Suzuki V Strom 650 (DL650)
işin komik yanı menemen dedikleri bile menemen değil. su an acıklanan Doğaköy diye biryer, dağdaki bir köy, menemen merkeze o da 10 km falan.

projenin tüm kolları buraya yapılırsa, kurada cıksa bile almam o evi :D
Yani alınmaz tabi, Menemen merkeze yakın olsa hiç olmazsa orada İzban falan var. Baktım da az ilerisi Aliağa zaten. :D

ben ev alacaktım, 2019-2020 civarı devlet 0,78 kredi cıkarttı 300k olan evler 450 ye cıktı bir gecede. oe ev sahipleri.

bende bu şerefsizlerden ev alamam diye almadım. ne bileyim ah böyle rezalet olacağını, bedavadan ev sahibi oldu herkes 1 sene zorluk çekip.

arkadaşın evi 5 milyon su an, pandemi öncesi kredi cekip aldı 4bin lira kredi ödüyor su an.
Ev sahipliğine ciddi anlamda sınırlama getirmek lazım; para resmen beton ve yastık altı altında durup heba oluyor. Kira geliri ile geçinen emeklinin parasına gözümüz yok da kişi veya şirketlerin belli bir seviyenin üzerinde ev sahibi olmasına ciddi engel veya vergi getirmek lazım. 15, 25, 50, 100, 150 ... (binlerceye kadar gider) dairesi olan gerçek veya tüzel kişiler var. Bu ağalıktır / derebeyliğidir. Şirketler kendi topraktan yatırımları için binlerce "birinci el" konut sahibi olsun tabi, kendi üretmiş ona bir şey diyemeyiz, katma değer oluşturulmuş. Ama ikinci ellerde ciddi sınırlama lazım, çok adaletsiz ve verimsiz bir durum var; para kazanmak için arge ve üretime yatırım yapmak lazım, rantiyeye değil.

Motosikleti
D400
Maaş oranları aynı oranda artar mı acaba cünki tokinin mantıgında ilk yıllar ödeme zorluğu sonraki yıllar daha kolay oluyor deniliyor ama gelen zam ile birlikte vade sayında azalacağı icin daha az paraya bölünüyor

maaş oranları aynı oranda artsa bile sıkıntı şu. 10 bin tl'ye %10 zam gelse 11 bin oluyor. sonra zamlı 11 bin'e yine %10 gelse 12.1 oluyor. yani zamlının zamlısını ödemiş oluyoruz.

üfe/tüfe olarak düşünürseniz ev kirası ödemekten çok daha mantıklı, evler 25-30 bin gelen zam oranı %34.

fakat bu projede adamlar sözleşmeyi hemen yapıp ödemeleri istiyor, yani 5 yıl ev yapılmazsa bunu da ödemen lazım. hem kira hem toki ödemek g.t ister.

2022 alt gelir grubu oldugu için insaatlar %70 civarına geldiğinde ödeme yaptırıyorlar (ki 2022 nin cogu ortada yok düşünün 2025 ne zaman olur)
Mesaj otomatik olarak birleştirildi:

Yani alınmaz tabi, Menemen merkeze yakın olsa hiç olmazsa orada İzban falan var. Baktım da az ilerisi Aliağa zaten. :D

Ev sahipliğine ciddi anlamda sınırlama getirmek lazım; para resmen beton ve yastık altı altında durup heba oluyor. Kira geliri ile geçinen emeklinin parasına gözümüz yok da kişi veya şirketlerin belli bir seviyenin üzerinde ev sahibi olmasına ciddi engel veya vergi getirmek lazım. 15, 25, 50, 100, 150 ... (binlerceye kadar gider) dairesi olan gerçek veya tüzel kişiler var. Bu ağalıktır / derebeyliğidir. Şirketler kendi topraktan yatırımları için binlerce "birinci el" konut sahibi olsun tabi, kendi üretmiş ona bir şey diyemeyiz, katma değer oluşturulmuş. Ama ikinci ellerde ciddi sınırlama lazım, çok adaletsiz ve verimsiz bir durum var; para kazanmak için arge ve üretime yatırım yapmak lazım, rantiyeye değil.

kesinlikle birden fazla ev sahibi olundugunda ciddi bir ödeme cıkartılması lazım.

fakat ev sahiplerine çok kızmıyorum, yandaş mütahitler kazansın diye evleri %300 kar ile sattırıyorlar. siz evi 5-10 milyona satarsanız adam da kiraya 10 bine vermez dogal olarak.

önce evi yapıp satana sınırlama getirmesi gerek

Motosikleti
2022 Suzuki V Strom 650 (DL650)
...

fakat ev sahiplerine çok kızmıyorum, yandaş mütahitler kazansın diye evleri %300 kar ile sattırıyorlar. siz evi 5-10 milyona satarsanız adam da kiraya 10 bine vermez dogal olarak.

önce evi yapıp satana sınırlama getirmesi gerek
Evi yapana değil, "kiraya vermek için ev alana" (şahıs veya şirket) sınırlama getirmek lazım. Daha önce yazdığım gibi; başka gelir kaynağı olmayan birisi için 1-2 dairenin kira gelirine kimse laf etmiyor burada. Sıkıntı ağalık yapanlarda.

Benim en çok uyuz olduğum konu İstanbul'da hazine arazilerine çöken tiplerde şimdi onlarca apartman var. Benim ailem kaç nesildir alın teri ile çalışıyor, nereden geldiği belli olmayan milyonlarca adam benden çaldığı toprak ile benim gibilerin sırtından geçiniyor. Bu konuya çok ciddi takık durumdayım. (Bu duruma sebep olan bozuk politikaları üreten ve yürütenler artık yaşamıyor, dolayısıyla arkalarından konuşmayacağım... Devam ettirenlerin de Allah belasını versin.)

Motosikleti
D400
Evi yapana değil, "kiraya vermek için ev alana" (şahıs veya şirket) sınırlama getirmek lazım. Daha önce yazdığım gibi; başka gelir kaynağı olmayan birisi için 1-2 dairenin kira gelirine kimse laf etmiyor burada. Sıkıntı ağalık yapanlarda.

Benim en çok uyuz olduğum konu İstanbul'da hazine arazilerine çöken tiplerde şimdi onlarca apartman var. Benim ailem kaç nesildir alın teri ile çalışıyor, nereden geldiği belli olmayan milyonlarca adam benden çaldığı toprak ile benim gibilerin sırtından geçiniyor. Bu konuya çok ciddi takık durumdayım. (Bu duruma sebep olan bozuk politikaları üreten ve yürütenler artık yaşamıyor, dolayısıyla arkalarından konuşmayacağım... Devam ettirenlerin de Allah belasını versin.)

imar affı zart zurt dünyanın en iğrenç seyi.

sen çalış didin 1 ev için uğraş, adam araziye çöksün sonra af gelsin onun olsun sonra imar gelsin çöktüğü yerden onlarca daire olup zengin olsun.

bu ülkede namuslu olmak enayi yerine koyulmak anlamına geliyor.

annemin evin ilersinde yol kenarında milletin çökmüş oldugu yerler vardı, adamlar 20 yıl önce falan belediyeden bunları metrekaresi çok komik bir rakama aldılar. yani biz evi 30bine aldıysak bunlar 200 300 metrekare alanı 20 bine aldılar.

şu an o yol boyunca sıra sıra siteler apartmanlar var, yolda gördüğünde selam vermeyeceğin adamlar zengin oldu.

ama varoş heryerde varoş, anlıyorsun 2 muhabbet edince ne mal olduklarını.

18 yıldır kiracıyım, bu kez başvurayım başka türlü olmuyor dedim ama belirsizlikler yüzünden yine vazgeçtim.
Proje de çok belirsizlikler mevcut; ne zaman bitecek sorusu en mühimi. Evet taksit miktarı düşük ama hem taksit hem kira ödemek herkesin harcı değil. 2019 ve 2022 de ki projeler ne oldu mesela? Çevremden hiç duymadım bu projelerden ev sahibi olanı.
2. si, diyorlar ki, sen 2+1 istedin, ama sana 2+1 çıkma garantisi yok, talep kadar 2+1 yapılmazsa, sana 1+1 vereceğiz de diyebiliyorlar ki, ben şu an 2+1, 105 metrekare eve sığamazken 1+1, 50 metrekare eve nasıl sığayım?
Bir başka sorun ise projelerin yapılacağı lokasyonlar. Tamam, bir süre sonra o da halledilir ama, şu an için çoğu proje alanlarına arabayla ulaşmak bile sıkıntı. Oturduğum şehirde sözü edilen proje alanından, iş yerime araçla gelmek 1,5 saat sürer, aylık 7 bin lira gibi bir yakıt demek aylık (güzergah şehrin trafik yoğunluğunun en yüksek olduğu yollar).
Hadi bir şekilde aldık diyelim, oturmayıp kiraya vermek te yasak, borç bitmeden.
Ne bileyim, bekarsanız, ulaşım sorununuz yoksa, kira ödemiyorsanız girin derim ama öbür türlü çok çetrefilli.

Motosikleti
D400
18 yıldır kiracıyım, bu kez başvurayım başka türlü olmuyor dedim ama belirsizlikler yüzünden yine vazgeçtim.
Proje de çok belirsizlikler mevcut; ne zaman bitecek sorusu en mühimi. Evet taksit miktarı düşük ama hem taksit hem kira ödemek herkesin harcı değil. 2019 ve 2022 de ki projeler ne oldu mesela? Çevremden hiç duymadım bu projelerden ev sahibi olanı.
2. si, diyorlar ki, sen 2+1 istedin, ama sana 2+1 çıkma garantisi yok, talep kadar 2+1 yapılmazsa, sana 1+1 vereceğiz de diyebiliyorlar ki, ben şu an 2+1, 105 metrekare eve sığamazken 1+1, 50 metrekare eve nasıl sığayım?
Bir başka sorun ise projelerin yapılacağı lokasyonlar. Tamam, bir süre sonra o da halledilir ama, şu an için çoğu proje alanlarına arabayla ulaşmak bile sıkıntı. Oturduğum şehirde sözü edilen proje alanından, iş yerime araçla gelmek 1,5 saat sürer, aylık 7 bin lira gibi bir yakıt demek aylık (güzergah şehrin trafik yoğunluğunun en yüksek olduğu yollar).
Hadi bir şekilde aldık diyelim, oturmayıp kiraya vermek te yasak, borç bitmeden.
Ne bileyim, bekarsanız, ulaşım sorununuz yoksa, kira ödemiyorsanız girin derim ama öbür türlü çok çetrefilli.

2022 deprem nedeniyle ötelenmiş yogunluk oralara verilmiş fakat cogu hala bitmedi. 43 senede 1.7 milyon ev yapan şirket 2022+2025 de 1 senede 700k yapacagını söylüyor, gerçekçi değil.
2022'dekiler şansı ödemeler ev alımına yakın zamanda başlıyor. 2025'de bu yok (orta gelir grubu)
Çıkan evi begenmezsen almak zorunda değilsin, bu ihtimale karşı başvurmaman kötü olmuş. zaten Diğer kategorisinden başvuruyorsan tek seceneğin 2+1 oluyor. 1+1 yok.

Evet ne yazık ki şu an mesela izmir için yukarda bahsettiğim gibi uzak, çıksa da oraya taşınamam.

2025'i kiraya vermek serbest bu arada alır almaz =)

Motosikleti
Sym Wolf Sb250Ni
Arkadaşlar ne olursa olursa olsun ister banka kredisi, ister Toki, ister faizsiz Evim sistemleriyle alın ama dağ başında bile olsa başınızı sokacak bir eviniz olsun. Bugün dağ başı dediğiniz yer 10 sene sonra şehir merkezi olacak. İş yerim İzmir'de Forum Bornova karşısındaki villalarda, burası bile 20 sene önce tarlaymış, çingene kampıymış, buranın biraz ilerisine taksi bile girmezmiş. Konuta yatırım yapın demiyorum ama oturacak eviniz olsun.

Motosikleti
D400
Arkadaşlar ne olursa olursa olsun ister banka kredisi, ister Toki, ister faizsiz Evim sistemleriyle alın ama dağ başında bile olsa başınızı sokacak bir eviniz olsun. Bugün dağ başı dediğiniz yer 10 sene sonra şehir merkezi olacak. İş yerim İzmir'de Forum Bornova karşısındaki villalarda, burası bile 20 sene önce tarlaymış, çingene kampıymış, buranın biraz ilerisine taksi bile girmezmiş. Konuta yatırım yapın demiyorum ama oturacak eviniz olsun.

abi hem kira hem toki ödeyecek g.t olsa bende kredi çekip ev alırdım :D

bunlar 5 yıl yapmazsa evi muhtemel 3. sene sonunda evi de kaybederim motoru da

Motosikleti
Triumph Trident 660
maaş oranları aynı oranda artsa bile sıkıntı şu. 10 bin tl'ye %10 zam gelse 11 bin oluyor. sonra zamlı 11 bin'e yine %10 gelse 12.1 oluyor. yani zamlının zamlısını ödemiş oluyoruz.

üfe/tüfe olarak düşünürseniz ev kirası ödemekten çok daha mantıklı, evler 25-30 bin gelen zam oranı %34.

fakat bu projede adamlar sözleşmeyi hemen yapıp ödemeleri istiyor, yani 5 yıl ev yapılmazsa bunu da ödemen lazım. hem kira hem toki ödemek g.t ister.

2022 alt gelir grubu oldugu için insaatlar %70 civarına geldiğinde ödeme yaptırıyorlar (ki 2022 nin cogu ortada yok düşünün 2025 ne zaman olur)
Mesaj otomatik olarak birleştirildi:
Evet biz sözleşmeyi imza atıp %10 peşinat ödedik ve evler daha teslim edilmedi inşaat aşamasında yani hem kirada oturuyoruz hem de tokinin taksidini ödüyoruz.
Projele bazlı ödeme koşulları değişebiliyor sanırım dün murat kurum 500 bin konut projesi için 2027 de teslim edileceğini söyledi e onları teslim edeceksinde daha bizim evleri teslim etmedin ki tuzla-arnavutköy olan proje.
Ve su an bizim ödediğimiz peşinatta ve + 4 aylık taksit çöp oldu 😃

Orta-düşük gelirliyseniz, bir eviniz mutlaka olsun.
Çok iyi para kazanıyorsanız sakın ev almak gibi bir hata yapmayın.
O sertifika meselesiyle ilgili de... 15 sene sonra yazabilirim bişeyler :D Anlayın ama ne olduğunu buradan...

Motosikleti
Çükü Olanın Dükü Olur.
Dolandırılacaksam TOKİ yerine Jet Fadıl tarafından dolandırılmayı tercih ederim.
Otelde elemanlara iyi bahşiş bırakıyormuş. TOKİ'den ne fayda gördük bugüne kadar? 🥱
fadil.jpg

Cihat E. Çiçek adlı bir ağbinin "Dikkat, Zengin Yapabilir" adlı kitabını okumuştum. Ağbi kitabının başlarında kabaca, "konut kredisiyle ev alırım, hemen kiracıyı oturturum, kredi taksitlerini o öder, 10 yıl sonra bedavaya (ya da değerinin çok altındaki bir paraya) ev sahibi olmuş olurum" gibisinden bir fikirden bahsediyordu.

Kulağa çok hoş gelse de, pek o kadar kolay bir iş değil herhalde, çevremde böyle yapan pek kimse görmedim çünkü.
Isparta ve Eskişehir taraflarında böyle çok zengin olan kişi var sarı siteden Isparta'da ki kira veya ev fiyatlarına bakarsanız aşırı düşükler ben Sakarya'da Merkeze neredeyse 10KM uzakta bir sitede oturuyorum semt yapısı normal, ev 1+1 90metrekare kiram 16.500TL Isparta'da 22.***TLye 3+1 140 150metrekare güzel semtlerde neredeyse yeni yapılan binalar bulabiliyorsunuz. Biraz şans işi önceden faizler düşük olduğundan ve bankalar daha kolay kredi verdiğinden yapılabilirdi ama şuan yapılması bir tık zor

Motosikleti
D400
kütahyaya giderseniz 15bine 3+1 lüks daire kiralıyordunuz gecen sene :D

Liseyi Bornova Anadolu Lisesinde okudum. 1991 yili mezunuyum. Okula ilk basladigim yillarda o civardaki tek bina bizim okulumuzdu.

Güzel güzel okuyordum ne bilgili abi derken.

15, 25, 50, 100, 150 ... (binlerceye kadar gider) dairesi olan gerçek veya tüzel kişiler var.

Tüzel kişiler var deyince hiç bir şey bilmediğini anladım.

Motosikleti
Triumph Trident 660
kütahyaya giderseniz 15bine 3+1 lüks daire kiralıyordunuz gecen sene :D
Bu tarz yerlerde ya memur olacaksın ya da kendi işini cevreni kuracaksın.
Ben istanbulda doğmuş büyümüş biri olarak kütahyada ne yapabilirim ki meslegim gereği fabrika,atolye lazım muhtemelen daha düşük maaş verecek (bölgesel maaş muhabbeti) ve oranın insanların huyuna kültürünede adapte saglayacagım. Ben istanbulda yargılanıyorum anadoluda beni şeytan diye taşlarlar

Motosikleti
D400
Bu tarz yerlerde ya memur olacaksın ya da kendi işini cevreni kuracaksın.
Ben istanbulda doğmuş büyümüş biri olarak kütahyada ne yapabilirim ki meslegim gereği fabrika,atolye lazım muhtemelen daha düşük maaş verecek (bölgesel maaş muhabbeti) ve oranın insanların huyuna kültürünede adapte saglayacagım. Ben istanbulda yargılanıyorum anadoluda beni şeytan diye taşlarlar

yok sizin için demedim, izmirde 5 milyon ev iken kütahyada 1.5 milyon.

yani bazı bölgelerde toki ciddi anlamda enayilik :) oranın halkı için dedim

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Yeni mesajlar

Çok Beğenilen Mesajlar