Tesadüfen yaşıyoruz.

Motosikleti
Bajaj Pulsar NS125
Bugün 3 şeritli şehiriçi yolda orta şeridin ortasında normal bir hızda giderken sağımdan makas atarak bir transit geçti. Baştan sona kadar dibimden. Santim filan değil mm var aramızda ve sağ şerit bomboş. Ya korkutmaya ya da öldürmeye çalıştı. Sövercesine kornaya bastım nafile. Elim ayağım titredi plakasını alamadım. Alsam da ne yapacağım? Kamerasız yola çıkmak istemiyorum artık nasıl bir kamera alayım fikir verebilir misiniz? İnsta 360 çok pahalı geldi. Sadece önü gösteren kameralar iş görür mü? Kaskın yanına takılan intercomlu olanlar nasıldır işe yarar mı?Memnun kaldığınız f/p ürün var mı?
2 yıldır hero5 black kullanıyorum her türlü iş için ideal çekim kalitesi olsun titreşimi olsun on numara beş yıldız. Öyle yeni kameralara gerek yok hesaplı bulmadığınız sürece düzgün kullanılmış hero5 almanızı öneririm

Motosikleti
Forza250-cygnusL
Sizi koruyacak şey kamera gibi safsatalar değil daha sık ayna ve çevre kontrolüdür. Kaza sonrası patates olduktan sonra geçmiş olsun, kamera kaydının bir önemi yok. O pez...gi önceden fark etmek zorundayız, onun o mallığı yapacağını tahmin etmek zorundayız. Tecrübe budur. Tecrübe boş alanda debriyaj tokatlamak, ön kaldırmak, yanlamak değildir. Önceliğiniz haklılığınızı kanıtlamak değil sağlığınızı korumak olsun.
Kamera aslında bizim için şart...
Yolda bir sürü ibineyle uğraşıyoruz..
Kamera bizi korumaz haklısın.
Ama haklı da olsan , dediğin gibi patates de olsan , nasıl patates olduğunu ve nedenlerini kanıtlamak için şart..
2 tane dengesizin ifadesine dayanarak suçlu bulunmak istemez kimse..
Heleki ''sağdan gitsene, motorlar sağdan gitmek zorunda '' diyen az öküz yok trafikte...
Kamera tamamen bir olayın ıspatı için takılmalı..
Vlog muş Blogmuş koy kıçına rahvan gitsin...

Motosikleti
Sym Wolf Sb250Ni
Beşiktaş Barboros bulvarında kırmızı ışıklarda duran araç yeşil ışık yanınca arabasını kaldıramayıp geri geri kaydırdı ve bana vurdu.

İnip ellerini açıp olunca şirretlik ve cazgırlıkla bana arkadan gelip çarptın diye bağırmaya başladı, işte kamera bunlar için gerekli.

Tabii esas kural hiç bir şekilde risk almamak ama böyle durumlarda var.
Abi ben de bundan bahsediyorum; eğer arabada değil de motor üzerindeysen senin kırmızı ışıklarda araba arkasında ne işin var? Konumlanman hatalı. Biz önce kendimizi koruyalım, doğru yerde bulunalım ve çevremizi kontrol edelim. Tabi ki kamera takmak isteyen taksın buna kim ne diyebilir ki?

motor üzerindeysen senin kırmızı ışıklarda araba arkasında ne işin var? Konumlanman hatalı.
Yani motosikletin kendi şeridinin ortasında olması hatalı mı diyorsun?

Eğer hatalıysak üç şık ortaya çıkıyor.

1 - İki şeridi ayıran çizgi üzerinde durmak.

2 - Emniyet şeridinde durmak.

3 - Kaldırımda durmak.

Ya da hiç sokağa çıkmayıp evde durmak.

Motosikleti
Sym Wolf Sb250Ni

3 - Kaldırımda durmak.

Sen bilirsin İsmet Abi ama motoru araba sürermiş gibi sürdüğün sürece başına sıkıntı gelme potansiyeli çok fazla. En önde 2 aracın arasında durman ya da sağa dönüş yoksa en sağdaki arabanın sağında durman senin hayrına.

Motosikleti
K 1600 GTL

3 - Kaldırımda durmak.

4. şık iki aracın arasında durmak yada geçebiliyorsak en öne geçmek.....

Motosikleti
yok:(
Sj6 legend var 3 bataryalı alıp işine yarayacağına inan birisi varsa uyguna satarım 😂

Motosikleti
sym jet 14 125cc
Hem 2016 yılında ilk motorumda hemde 2021 de scooter aldığım kask+ kamera aldım güvenlik amaçlı kullanıyorum şuan sjcam 4k wifi var kaskın tepesinde konumlanma kötü ama yapacak birşey yok güzel çekim yapıyor full şarj ile 23 km git 23 km işe git gel şarzı yetiyor arada güzel video çıkarsa eğlencesine instaya atıyorum. Kameranın etkisi varmı bilmiyorum kendi hatasını bilen sürücüler için geri vites özür vs yaptırıyor.

Motosikleti
BMW 1250 GS ADV
Trafikte sağ şerit bomboşken orta şeritten gitmemek de bu tarz dengesiz hareketlerden kendimizi korumak için bir yöntem olabilir.
Motosikletlerin sağ şeritten gitmek gibi bir zorunluluğu yok. Akan trafik hızına uyduktan sonra orta veya sol şeritten de gidebilirsiniz. Tabiki 50 cc scooter ile sol şeridi kapatmak değil demek istediğim.

Uygun hızda olsa bile sağ değil de ortadan niye gittin denemez.

Motosiklet sürücüsü olarak trafiği okumak, ayna kontrolünü alışkanlık haline getirmek, bilgiyi al, kullan ver gibi tekniklerle her zaman dikkatli kullanmak zaten bir zorunluluk. Burada hızımız hangi şeride uygunsa oradan gideceğiz.

Sağ şeritten giden motosikletliye kavşağı kaçıran en soldan gelen araç da vurabiliyor, sağ da giderken tali yoldan çıkan başka bir araç da vurabiliyor.

Şeritten bağımsız olarak sürekli dikkatli ve trafiği okuyarak sürüş yapmamız gerekiyor. Yollarda motosikletleri adam yerine koymayan bir dünya sürücü varken biz de kendimizi sağ şeride mahkum edersek , başkası ne yapmasın?

Kamera olayına gelince,

Motosikletimin üstünde sürekli SCAM 4000 aksiyon kamera duruy. Kontak açıldığında (araba modu) çekime başlıyor. Hafıza kartı bittikçe eskiden silmeye başlıyor. Scam 4000 artık eski bir versiyon ama plakaları okuyabiliyor, dandik aksiyon kameraları gibi değil.

Kaskımda da gözlemli yol sürüş eğitimlerimde kullandığım DJI Osmo 4 kamera var. (Onu motosikletimin üstünde bırakmaya cesaret edemiyorum :) )

3 - Kaldırımda durmak.

Dedikleriniz teoride doğru olsa da Türkiye için pratikte yanlış.

Örneğin bir yaya geçidinde yayaya mutlak suretle yol verilmeli. Hatta çok ciddi cezalar verilmeli. Ancak biz bebek arabasıyla bile yaya geçidinde yol verilmiyor. Bu durumda herhangi bir yaya yol zaten benim hakkım, araçlar durmalı diyip kendisini yola mı atmalı? Mecbur herhangi bir insan evladının yol vermesini bekleyecek ya da yada yolun boşalmasını bekleyecek.

Biz motorcular olarak haklı olmaya çalıştıkça daha canımız çok yanar. Hele kamera kayıttaysa cesaretin dibine vurup 1 km öteden yola çıkan araçların aynasını kırarak cezalandırırız. (!)

Motosikleti
Suzuki Vstrom DL650 XT, Yamaha X max 250
Motosikletlerin sağ şeritten gitmek gibi bir zorunluluğu yok. Akan trafik hızına uyduktan sonra orta veya sol şeritten de gidebilirsiniz. Tabiki 50 cc scooter ile sol şeridi kapatmak değil demek istediğim.

Uygun hızda olsa bile sağ değil de ortadan niye gittin denemez.

Motosiklet sürücüsü olarak trafiği okumak, ayna kontrolünü alışkanlık haline getirmek, bilgiyi al, kullan ver gibi tekniklerle her zaman dikkatli kullanmak zaten bir zorunluluk. Burada hızımız hangi şeride uygunsa oradan gideceğiz.

Sağ şeritten giden motosikletliye kavşağı kaçıran en soldan gelen araç da vurabiliyor, sağ da giderken tali yoldan çıkan başka bir araç da vurabiliyor.

Şeritten bağımsız olarak sürekli dikkatli ve trafiği okuyarak sürüş yapmamız gerekiyor. Yollarda motosikletleri adam yerine koymayan bir dünya sürücü varken biz de kendimizi sağ şeride mahkum edersek , başkası ne yapmasın?

Kamera olayına gelince,

Motosikletimin üstünde sürekli SCAM 4000 aksiyon kamera duruy. Kontak açıldığında (araba modu) çekime başlıyor. Hafıza kartı bittikçe eskiden silmeye başlıyor. Scam 4000 artık eski bir versiyon ama plakaları okuyabiliyor, dandik aksiyon kameraları gibi değil.

Kaskımda da gözlemli yol sürüş eğitimlerimde kullandığım DJI Osmo 4 kamera var. (Onu motosikletimin üstünde bırakmaya cesaret edemiyorum :) )
Ben 3 şeritli yollarda genellikle en sağ şeritte kamyonlar olduğu için orta şeritten gidiyorum, mesela Edirne - İstanbul arası TEM otoyolunda hep bu şekilde gidiyorum, en sağ şerit zaten kamyonlar yüzünden yol da bozulmuş oluyor, orta şeritten gidiyorum, orta şeritte benden yavaş giden araba önüme çıkarsa da sol şeridi aynadan iyice kontrol edip geriye de bakıp sola geçip sollayıp tekrar orta şeride dönüyorum.

Ama yola katılım yerlerinde yani kavşaklara gelmeden önce sol şeride geçiyorum sol müsaitse, sol şerittten çok hızlı gelen araba varsa da orta şeridin sol tarafından gidiyorum çünkü sağdan katılanlar hızlıca orta şeride kadar dalabiliyorlar, yine sağa yol ayrımı varsa sol şeritten biri aniden aman yolu kaçırdım deyip sağa atlayabiliyor önceden bunu varsayıp ona göre konumlanmaya çalışıyorum. sürekli sağ şeritte kalsam sağdan katılanlar ya da orta ve en sol şeritten laps diye sağa atlayanlar biçer beni diye düşünüyorum.

Motosikleti
BMW 1250 GS ADV
Ben 3 şeritli yollarda genellikle en sağ şeritte kamyonlar olduğu için orta şeritten gidiyorum, mesela Edirne - İstanbul arası TEM otoyolunda hep bu şekilde gidiyorum, en sağ şerit zaten kamyonlar yüzünden yol da bozulmuş oluyor, orta şeritten gidiyorum, orta şeritte benden yavaş giden araba önüme çıkarsa da sol şeridi aynadan iyice kontrol edip geriye de bakıp sola geçip sollayıp tekrar orta şeride dönüyorum.

Ama yola katılım yerlerinde yani kavşaklara gelmeden önce sol şeride geçiyorum sol müsaitse, sol şerittten çok hızlı gelen araba varsa da orta şeridin sol tarafından gidiyorum çünkü sağdan katılanlar hızlıca orta şeride kadar dalabiliyorlar, yine sağa yol ayrımı varsa sol şeritten biri aniden aman yolu kaçırdım deyip sağa atlayabiliyor önceden bunu varsayıp ona göre konumlanmaya çalışıyorum. sürekli sağ şeritte kalsam sağdan katılanlar ya da orta ve en sol şeritten laps diye sağa atlayanlar biçer beni diye düşünüyorum.
Bazı motosiklet sürücülerini görürsünüz. Dersiniz ki " adama bak ya yağ gibi akıyor, yılan gibi kıvrıla kıvrıla, ne kadar da güzel akıcı kullanıyor"

İşte bunun sırrı trafikte erken konumlanmaktır. Erken konumlanmanın sırrı ise trafiği okumaktır. Gereksiz frenleme, gereksiz gaz açma büyük ölçüde trafiği okuyamamaktan kaynaklanır.

Örneğin, tali yoldan ana yola katılan bir aracı, ileriden geriye doğru yolu tarama sırasında erkenden fark edip, uygun şeride geçersek gereksiz yavaşlamamış oluruz. Örnekler çoğaltılabilir.

Tabiki ne kadar trafiği okusanda saçma sapan hareketler yapan, tahmin edilemeyen sürücülerde olacaktır. Bu defada engelden kaçma veya panik fren hafızamızın taze olması gerekir.

Eğitim almış isek beynimizdeki amigdala merkezine bu gibi panik veya acil durumlarda bedenimizin, kaslarımızın ne yapacağını kodlamışızdır. Bir süre sonra "unutulmuş kas hafizası" denen unutma nedeniyle boş ve kontrollü yollarda /alanlarda panik fren, engelden kaçma gibi hareketleri yapmamız bu unutmayı, panik anında kitlenip kalmamaya yardımcı olacaktır.

Eğitim almadan da panik fren veya engelden kaçma refleks olarak yapılabilir. Bir çoğumuzda yapıyoruz. Fakat eğitimle panik fren mesafesi 3-4 mt daha kısaltılabilir. Bu da hayatla yaşam arasındaki çizigiyi belirler.

Fren yaptığını zannedip, abs devreye girdiğinde freni bırakan, gerektiği gibi fren manetine basıncı vermeyen bir çok katılımcı, eğitim sonrası fren mesafelerinin belirgin ölçüde kısaldığını rahatlıkla görebiliyorlar.

Ya da engelden kaçarken kontra ile kaçılıyor fakat bakış, belirlediğimiz kaçış bölgesine tam çevrilmediğinde önümüzdeki engele kilitlenme yaşanabiliyor. Y a şansa kaçılıyor ya da engele bir şekilde çarpılıyor.

Sadetle, akıcı sürüşü sağlamak için orta , sağ veya sol şerit hangisi uygunsa, trafiğin gerektirdiği şekilde bu şeritleri kullanabiliriz. Tekerimize taş değmesin....

Motosikleti
Tiger1200, Tvs Apache

3 - Kaldırımda durmak.

ben artık ite bulaşmamak için çalıyı dolaşma moduna girdim, zamanım kıymetli, mümkün olduğu kadar beladan uzak durmam gerekiyor, haklı haksız mevzusunu ben aştım artık.

sadece canımı ve malımı kollamaya odaklandım.

Motosikleti
RKS TNT 202
İnterkomlu değil go pro tarzı. Bence interkomlu kamera almayın. Çünkü atıyorum trafikte birşey oldu adam kamerayı görüp ılımlı davranıyor. İnterkomlu kameralar pek görünmüyor gibi.
e ne guzel iste adam ilimli davraniyorsa. Mesele uzum yemek mi bagciyi dovmek mi. Biz zaten sorun ciksin elimizde goruntu olsun degil hic sorun cikmasini istemiyoruz. Kamerayi gorunce adam sakinliyorsa bozuk kamera bile goruntu olsun diye takilir

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Yeni mesajlar

Çok Beğenilen Mesajlar