Tamircinin Önemi

Selamlar,

Yaklaşık 2 hafta önce Arora Safari 50/125 motoruma Anlas 360Grip marka lastik takmak için özel bir motorsiklet tamircisi aramaya başladım.

İlk motorum ve ilk lastik değişimim için Armut üzerinden benimle iletişime geçen lokal bi tamirciyle anlaştık. Kısa mesafe'de olması tercih etmemdeki en büyük etkiydi.

Elemanın söylediğine göre yaklaşık 7 yıl tecrübesi varmış ve bu dükkanı da yeni açmıştı bu yüzden de dükkanda ekipmanlar baya yetersizdi. Zaten lastiği levye bile değil kalın ve düz uçlu bi tornavidayla sökmeye çalışmasından belliydi. Zaten jantın da içinden geçti lastiği çıkartırken.

Arka jantı sökerken baya zorlandı, pas tutmuş falan dedi şak çıkardı sıvı gress yağını sıktı. (ne somunda ne de civatanın dişlerinde gram pas yoktu bu arada)
Neyse buraya kadar normal zorlana zorlana söktü ama jantı geri takarken sürdüğü gres yağını dişlerden ve somundan temizlemedi.

Ben de motoru aldıktan yaklaşık 100 km sonra ışıklara yanaşırken birden arka teker yalpalamaya başladı balatanın üstüne oturdu. Yanaşınca baktığımda somun yerinde yoktu.

Özetle arkadaşımız sökerken sürdüğü sıvı gress i takarken temizlemediği için 100km boyunca motordaki titreşim somunu gevşetti ve en sonunda fırlattı.

Şanslıydım düşük bi hızda başıma geldi ama eğer hızım biraz daha fazla olsaydı sonuçları çok farklı olurdu.

Güvenilen yerlerde motorunuzun bakımını yaptırın, eğer kendiniz yapıyorsanız sökerken sıvı gress kullandığınız civata/somunları takarken temizlemeyi unutmayın.

7 Senelik tecrübe ve sonuç bu, eyvah eyvah. Şarjlı veya havalı somun sökme makinası yokmuydu?

Motosiklette lastik önemli bir konu.
Ben lastik değiştirmek için havaların biraz düzelmesini bekliyorum, doğru düzgün ekipmanı olan, motosiklet lastiği konusunda uzman bir yerde değiştirteyim dediğim için bulunduğum ilçeden 200km yol yapıp İstanbul'a gideceğim. istanbuldayken de xmax'ın lastiklerini değiştirtirken 50km yol yapmıştım.

Buradaki en büyük hata armut üzerinden bu işlemi yaptırmanız.

Direk yorumları iyi olan bir ustaya gitmeniz lazımdı.
google yorumları oldukça işe yarıyor bu konularda.
İstanbul'da yaşarken uzak mesafelere alışmıştım, bu gibi durumlar için 100km üzeri yol yapmak zor gelmiyor. önce google haritalardan konuma bakıp oradaki yorumlara bakıyorum güzel fikir veriyor.

7 Senelik tecrübe ve sonuç bu, eyvah eyvah. Şarjlı veya havalı somun sökme makinası yokmuydu?
Şarjlı somun sıkması vardı ama o da yetmedi sanırım gress yağından dolayı
Mesaj otomatik olarak birleştirildi:

Motosiklette lastik önemli bir konu.
Ben lastik değiştirmek için havaların biraz düzelmesini bekliyorum, doğru düzgün ekipmanı olan, motosiklet lastiği konusunda uzman bir yerde değiştirteyim dediğim için bulunduğum ilçeden 200km yol yapıp İstanbul'a gideceğim. istanbuldayken de xmax'ın lastiklerini değiştirtirken 50km yol yapmıştım.
Lastiği taşımak zor olacağı için ben yakın mesafe bi yer tercih ettim ama bunun yanlış olduğunu zor yoldan öğrendim. Mahalle arasındaki motosiklet tamircilerinde lastikçilerdeki lastik sökme makinesi olmuyor bunu da öğrenmiş oldum

İstanbul'daysanız lastiklerinizi Buzlas (Beyoğlu Cihangir Mah. ve Sarıyer Huzur Mah.), Motolastik (Sarıyer İstinye Mah.), Oltay Otomotiv (Maltepe Cevizli Mah.), Zenn Motor (Kadıköy Eğitim Mah.) gibi işinin ehli yerlerden alıp direkt orada taktırabilirsiniz. Bu saydıklarımın hepsi de motosiklet lastiği konusunda uzman garajlar. (Başkaları da vardır eminim; benim bildiklerim ve şimdiye kadar kullanmış olduklarım bunlar...)

eleman tam bir kasapmış anlaşılan :)
Evet. İşin enteresan tarafı somun düştükten sonra aradım yeni somun takması için yarım saat sonra elinde fiberli somun ile geldi üstüne bi de somun sabitleyici sürdü. Şimdi kafamda o somun nasıl ordan çıkacak diye düşünüyorum :)

mahalle aralarındaki motosiklet tamircilerinin genel profili bu galiba. ben de mahallemdeki esnafa destek olsun diye önemsiz birkaç işte gitmiştim mahalledeki bir dükkana. dünyanın kazığını yedim. sonradan öğrendim hem uyuşturucu hem de motor işlerinde her türlü dolandıcılıkları varmış.

İstanbul'daysanız lastiklerinizi Buzlas (Beyoğlu Cihangir Mah. ve Sarıyer Huzur Mah.), Motolastik (Sarıyer İstinye Mah.), Oltay Otomotiv (Maltepe Cevizli Mah.), Zenn Motor (Kadıköy Eğitim Mah.) gibi işinin ehli yerlerden alıp direkt orada taktırabilirsiniz. Bu saydıklarımın hepsi de motosiklet lastiği konusunda uzman garajlar. (Başkaları da vardır eminim; benim bildiklerim ve şimdiye kadar kullanmış olduklarım bunlar...)
Teşekkürler, ben izmir'deyim ama konuya gelen diğer arkadaşlar yardımı dokunur

Teşekkürler, ben izmir'deyim ama konuya gelen diğer arkadaşlar yardımı dokunur

Madem izmir'desin sana tavsiye vereyim.

Lastik değişimi - Moto Mekhan. Diğer yerlere göre kısmen ucuz ve montajını yapıyorlar.

Usta istersen motorunun yetkili servisini bilmiyorum ancak Motomania Gökhan ya da Motorcu Kazım usta'ya gidebilirsin.

Konudan bağımsız olarak söylüyorum, işte insanların elli cc tehlikeli demesinin sebebi de bu. Motorlar zaten cansız, tamirde doğru müdahale yapılsa da çoğu zaman eksik yapılıyor, bunun üzerine bir de yükseltmeye girince helvaya buyrun. Bir de üzerine biri çıkıyor yükseltme için kayış lazım, kayış varsa tamam gibi yorumlar yapınca iş tam curcuna... Elli cc alıyorsanız önce bir bakın motor tamamlanmış mı😜 Yükseltme ezbere üç parça değiştirmekle olmuyor, motora göre ivil civil bir sürü oynama yapmak lazım. Hem senin ehliyetin yok, sigortan yok, o ne özgüven o!

Son düzenleme:

F54

aga armut üzerinde tamirci bulmak nereden aklına geldi vallahi pes
bu işler öyle uygulama üzerinden bulduğun usta ile olmaz ya servise git yada düzgün bir usta bul
bu lanet scooterlar da arka lastik sökme işi harbiden adamı kanser eder yahu arkadaş şu arka tekeri tek bir somun söküp yerinde çıkaramıyorsun marka ne olursa olsun (istisnalar hariç ) gözümü bağla ellerimi bağla afrikanın tekerleri söker takarım 110 cc dio nun arka tekeri sökemedim lokma takımı almak lazım
geçen arka teker iniyor sibob değişeceğim motorcu arkadaşa gittim tekeri yerinde çıkartmadan bir şekilde sibobu değiştirdi öyle yapamasa arka tekeri motorcuda söktür lastikçiye götür 40 saat iş

aga armut üzerinde tamirci bulmak nereden aklına geldi vallahi pes
bu işler öyle uygulama üzerinden bulduğun usta ile olmaz ya servise git yada düzgün bir usta bul
bu lanet scooterlar da arka lastik sökme işi harbiden adamı kanser eder yahu arkadaş şu arka tekeri tek bir somun söküp yerinde çıkaramıyorsun marka ne olursa olsun (istisnalar hariç ) gözümü bağla ellerimi bağla afrikanın tekerleri söker takarım 110 cc dio nun arka tekeri sökemedim lokma takımı almak lazım
geçen arka teker iniyor sibob değişeceğim motorcu arkadaşa gittim tekeri yerinde çıkartmadan bir şekilde sibobu değiştirdi öyle yapamasa arka tekeri motorcuda söktür lastikçiye götür 40 saat iş
Somun sökme makinası yoksa iş çok zor oluyor, eskiden makinam yoktu anahtarı taktığım kola tepinerek sökerdim (115 kg civarıyım) ve anca çıkardı baktım işler böyle yürümüyor direkt olarak bir tane somun sökme makinası aldım şimdi kafam rahat :).

• Beğen
Tepkiler: F54

F54

Somun sökme makinası yoksa iş çok zor oluyor, eskiden makinam yoktu anahtarı taktığım kola tepinerek sökerdim (115 kg civarıyım) ve anca çıkardı baktım işler böyle yürümüyor direkt olarak bir tane somun sökme makinası aldım şimdi kafam rahat :).
İŞTE Bİ DÜNYA İŞ
hatta dio da egzoz u da sökmek lazım o ayrı bir sıkıntı

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Yeni mesajlar

Çok Beğenilen Mesajlar