Su soğutma planları :)

Ama bakın ben orjinalliği hiç bozmadan motor bloğuna hiç dokunmadan yapayım istiyorum bu işi, istersem 5 dk da iptal edebileyim diyorum. Ve bence bu motorun kendi hava soğutmasına pek bi zararda bulunmayarak ayrıca çokta yardımcı olacaktır.

kışın o sistem pek te iyi olmaz bence. yazın çok sıcaklarda da yeterli soğutma olmaz. gerçekten güçlü bir pompa, güçlü radyatör ve kaliteli bakır boru lazım. bi taş geldiğinde delinip suyu akıtırsa blok çatlar

ayrıca 2 yıl ybr kullandım bi günde 550 km yol yaptım (7,5 saat) dinlendirerek gidince bişey olmuyor. he dersen ki su soğutma olsa iyi olurmuydu, valla aynısının su soğutmalı versiyonu ya da su soğutma takmak için silindir kiti olsa alırım yani :)

Ama bakın ben orjinalliği hiç bozmadan motor bloğuna hiç dokunmadan yapayım istiyorum bu işi, istersem 5 dk da iptal edebileyim diyorum. Ve bence bu motorun kendi hava soğutmasına pek bi zararda bulunmayarak ayrıca çokta yardımcı olacaktır.

problem 1 - bakır boru açıkta korozyona uğrar, pörsümüş yeşil renkli bi motorun olur. bi süre sonra bakır borular iğrenç bi halde delinir. bakır boruyu boyaman gerekir. bu da verimini yarı yarıya düşürür.

problem 2 - motor bloğu ile bakır boru birbirine temas etse bile, metal yüzeyler pratikte 10 cm2 alandan birbirine basıyor gibi görünse de, sadece toplasan yarım metrekare alandan birbirine dokunu ( yüzey pürüzlülüğü sebebi ile ) dolayısı ile, bloktan bakır boruya yeterli ısı transferi mümkün olmaz. transferin mümkün olması için ısı transferini kolaylaştıran kimyasallar kullanman gerekir. bu da ıslandığı anda akar gider...

problem 3 - daha önce bakır boru büktün mü bilmiyorum, kolay değildir.

eğer iyi lehim yapabilen bir usta bulursan şöyle yapabilirsin.

ikinci bir silindir satın al. silindirin soğutma yaprakları arasına yarıklar aç ( suyun yapraklar arasında döne döne gidebilmesi için )

ardından uygun bir alüminyum plakayı yapraklar arasına lehimleyerek yaprakları kapat.

ardından devirdaim pompası ve radyatörü monte edersin.

aynı şeyi silindir kapağı için de yapman lazım. zira, silindir bloğu ile silindir kapağındaki soğuma veya ısınma birbirinden çok farklı olursa blok yada silindir kapağı çatlayabilir yamulabilir hatta pistonu felan sıkıştırabilir :)

....

karteri suyun içinde çalıştırmayı da mantıklı görmüyorum

napcanız karteri saran kutuyu komple silikonla mı yalıtacaksınız anlamadım :)...

---------------------------------------------------------

bu yukarıda birisi şey demiş.suyun yukardan silindire girmesi ve aşağıdan dönüp radyatöre girmesi gerek demiş.

pratikte ısınan su yükselir, yükselip silindirin üstüne çıkmaya çalışan su zorla aşağı itilmez.

devirdaim pompası radyatörde soğumuş suyu, radyatörün alt tarafından emer, silindirin alt tarafına basar. silindirde ısınan su, zaten pompaya yardımcı olarak yükselir ve üstteki delikten radyatörün üstüne girer, radyatörde soğuyan su aşağı çökerek devirdaim pompasının emme işini kolaylaştırır. yoksa 3 kat güçlü devirdaim pompası ile anca döndürürsün suyu....

zor bir iş :) suyla soğuttuğunda ekstradan bir performans artışı görmeyeceksin. bunu bil :) sadece dur kalklı trafikte biraz faydası olur. o kadar. ama onun içinde 150'lik bir motor sıkıntı yaratmaz emin ol.

yapılmayacak birşey değil, ama yapacağın motora göre çok fazla fantastik ve masraflı bir çalışma, eşi bulunmayan 1970 model bir motor olur da, soğutma performansı yetersizdir yaparsın mantıklı olur.

ama cbf150 için değmez uğraştığına. çünkü zaten yeter onun soğutması kendine...

Şimdi durum şöyle...Bir motosiklet soğukken çok yıpranırmış.
Doğrumudur? Doğrudur.
Her motorun çalışma sıcaklığı var sanırım.Ve bu da atıyorum ybr için 150 derece yağda olsun.Eğer sen bunu soğutursan bu motor o zaman hiç ısınmaz.Ve o zamanda hep soğuk motorun aşınmasına mağruz kalmaz mı? Ama dediğin sistemi beğendim.Montaj yapılabilir ufak bir geçmeli demir vs...Projeyi yakından tahmin ediyorum.Ayrıca takegawa markasının yağ soğutma-radyatör sistemleri var.Bunları da inceleyebilirsin. Gerçekten güzel kitler hazırlanmış

Hocam senin bu yapmak istediğini eskiden woswos(tosbağalara) yaparlarmış onlarda hava soğutmalı olduğundan ama illa su soğutmalı bi motor istiyorsan cfmoto cf150 a marka motora bak bende senin konuyu araştırırken buldum enjeksiyonlu felan hoş motor
Ayrıca bi fikir daha geldi aklıma tofaşların kalorifer fanını al uzun süre trakfikte kaldığın zaman çalıştırırsın biyere montajla aküye bağla en iyi çözüm bence

Son düzenleme:
Denemeye değer bir proje Pejo da denemeliyim....Fikir için teşekkürler çalmış gibi oldum ama kusura bakmayın....:):)((Artık pejoda Uzun yola Cıkabilir))

peteklerin belli bi kısmına kadar dışından kovan gibi bişey giydirilebilir. peteklerde doğru yerlere kanallar açılırsa pompayla silindirin etrafında su gezdirilebilir. bunun içn çok inca işçilik gerekecektir ama imkansız değil. hatta çok zor da değil. denemek gerek :)

dicektim ama arkadaşlar yazmış zaten :D

Son düzenleme:
işe yaramaz. silindirin boşluklarını 90 derecede sabitlemeye çalışıyorsunuz ama alt kısımlar ve bakır borularından dışarı taşan kısımlar yine ısınacaktır. sürekli hararet yapar.

Biliyorum 2011 lerde en az 5 tane kronik sorun mevcut. Gaz kesme statör yakma motordan ses gelmesi cart curt. (

ciddenmi biliyorsunuz bu sorunların olduğunu hatta kronik olduğunu? yaw bende 2011cbf 150 var 3300km yi geçtim ne tekleme ne gaz kesme ne statör yakma yaşamadım. hatta diyeceksiniz ki yağ yakıyor allah kahretsin o da yok. yoksa bana çakma cbf 150 mi kakaladılarki? motordan ses gelme demişsiniz ben daha sessiz çalışan bir motor görmedim, ha olması gerekenden farklı ses diyorsanız o da yok. sizin mesajları okuyunca ciddi ciddi kuşkulandım benim cıbıftan çakmamı yoksa diye.

Kocaeli İl Temsilcisi
sevgili arkadaşım bence bu enerji ,bilgi birikimi ve hevesini daha verimli işlerde kullanman daha çok işe yarar diye düşünüyorum , alacağın motosiklet, cbf yada ybr olacağı için , bir cbf kullanıcısı olarak bu güne kadar , soğutma dinlendirme gereği duymadım,

haaaa makinayı hiçmi sıkıştırmadım çok kere dip gaz gittim o,rüzgarsız , sıcaklarda , rampalarda çok gaz bastım fakat bu duruma karşın motoru soğutma , gereği hiç duymadım,

tabiki çok ısındığı oldu ama bu durumdan herhangi bir arıza doğmadı , seni anlayabiliyorum aslında fakat uğraştığın emeğe, ve harcadığın maliyete değecek ve üzerinde aslında çokta durulacak bir şey olarak görmüyorum ,

zira soğutma işi güzel olurdu fakat silindiri ne kadar bakır boruylada kaplasan tam manasıyla sistemi kafana görede kursan , yinede senin istediğin soğutmayı yapmayacak, ama küçükte olsa katkısı olacak ,

açtığın konu cbf yi 6 vites yapmak, yada fark yaratacak bir fikir olaydı emin ol şapka çıkartırdım ,olmayacak gibi olsaydı zaten bunu en başından su soğutmalı yaparlardı ,

sen şimdi konusunu açınca benimde aklıma devir daim pompası geldi sabit hızda mı çalışacak pompa ?

Bahsettiginiz iki motor da hava soğutma sistemi sorunsuz hizmet vermekte.Kullanılan malzeme kullanım hatası dışında sistemi zorlamamakta.Alimunyum blok yani petekler yaklaşık 10:1 kompresyon oranına kadar ,daha düşük kompresyon basınçlı su soğutmalı sistemde kullanılan döküm blok ve radyatör kadar hatda fazlası ile iş görmekde.Projenizde kullanacağınız bakır borular kaynak veya döküm esnasında olabileceği oranda bloga tam olarak temas edemeyeceği için beklenen performansı vermeyecek titreşim veya genleşme durumlarından borular deformasyona ugrayacaktır.Benim fikrimi soracak olursanız sisteme su degil termostadlı bir yağ soğutma radyatörü eklemeniz hem daha zahmetsiz hem daha estetik olacak.Pompadan çıkan yağ külbütör kapagı seviyesine kadar kendi kanalından çıkacak termostadlı bir vana ile yağ radyatörüne dolacak tekrar taşarken külbütöre girecek.Bu aradaki termostad ve vana ısı düşünce sistemi direk külbütöre aktaracak.Piyasada zongshen in 125 cc lik yagsogutmalı bir bloka uyguladığı orjinal bir versiyonu var.Hatda skıgo nun race tipli bir 125 cc ligi de var fakat ondaki daha çok normal su soğutmalı blok cbr 125 gibi.Kolay gelsin.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Yeni mesajlar

Çok Beğenilen Mesajlar