Sorunsal sorunu

Katılım
16 Eyl 2014
Mesajlar
385
Merhaba,

Türkçemizde problem manasına gelen sorun kelimesinin sırf kendini entel hissetmek veya entel zanneden kişiler tarafından

"ne alaka" denilebilecek anlamı olan SORUNSAL kelimesi sıkça kullanılmaya başlanmıştır.

sorunsal bir sıfatken ve çözümü olmayan anlamına gelirken, sorun kelimesinin anlamını taşıması beklenerek kullanılamaz.

Lütfen Türkçemizi egolarınız yüzünden katletmeyiniz.
 
Katılım
16 Eyl 2014
Mesajlar
3,050
Merhaba

tdk.gov.tr'den alıntı:

sorun:Araştırılıp öğrenilmesi, düşünülüp çözümlenmesi, bir sonuca bağlanması gereken durum, mesele, problem.

sorunsal:1-Çözümü belli olmayan . 2-Doğru olma ihtimali bulunmakla birlikte, şüphe uyandıran, kesin olmayan, problematik.
 
Katılım
29 Eyl 2007
Mesajlar
6,279
Xx.000km yaptım diyecek adam xx.k km yaptım ne len bu k eski köye yeni adet getiriyolar
 

COQ

Motosiklet Eğitmeni
Katılım
27 Ocak 2008
Mesajlar
11,744
Sorun -sal ve -sel eklerinin doğru kullanılması ise katılıyorum.
Fakat bu eklerin hiç kullanılmamasını tartışacaksak bıçağımı bileyip geliyorum.:)
 
Katılım
27 Nis 2015
Mesajlar
3,767
sorunsal, sıfat
sorun, isim

...miş kısacası.

sakın isim ne, sıfat ne diye sormayın!
 
Katılım
16 Eyl 2014
Mesajlar
3,050
Türkçe de -sel -sal ekleri var mi?

Bknz

http://www.bilgicik.com/yazi/tartisilan-sal-sel-ekleri-uzerine/
 
Katılım
10 Mar 2015
Mesajlar
24
Dediğiniz gibi Türkçede -sal -sel ekleri kullanılıyor. Ama kullanılıyor olması öz Türkçe olmasını gerektirmiyor. Dilimizde maalesef bir çok yabancı sözcük var.

-sal, -sel ekleri özellikle 1935 sonrasında yeni Türkçe oluşturma çabalarıyla gereğinden fazla kullanılmış bir ek. Örneğin : Ahlaksal, aletsel, mantıksal, parasal, partisel, primsel, puansal gibi kullanımları mevcut. Bütün bu sözcüklerin kökleri yabancı iken sonuna -sal ekleyerek Türkçeleştirmiş olmuyoruz herhalde.
 
Katılım
12 Mar 2007
Mesajlar
4,348
Sorunsal kelimesinden benim anladığım;

İç lastiğin sağına yama yapıp, akabinde sol tarafının kaçırması ve devam eden sorunlar zinciri, sorunların bitmemesi, ve sonunda çözülememesidir.
 
Katılım
17 Eyl 2015
Mesajlar
307
Merhaba,

Türkçemizde problem manasına gelen sorun kelimesinin sırf kendini entel hissetmek veya entel zanneden kişiler tarafından "ne alaka" denilebilecek anlamı olan SORUNSAL kelimesi sıkça kullanılmaya başlanmıştır.

sorunsal bir sıfatken ve çözümü olmayan anlamına gelirken, sorun kelimesinin anlamını taşıması beklenerek kullanılamaz.

Lütfen Türkçemizi egolarınız yüzünden katletmeyiniz.

Boş yere uğraşıyorsun arkadaşım. Hem boş yere uğraşıyorsun, hem de okuması zayıf, yazması berbat, kendini ifade etme yeteneği ise tek kelimeyle namevcut olan, ama sonsuz bilgileri ile etrafa ışık saçmayı kendilerine verilmiş ilahi bir görev zanneden birtakım zavallıların saldırısına da açık hale geliyorsun.

İnsanlar birbirleri ile konuşarak (biraz gelişince de yazışarak) anlaşır. Adam gibi anlaşmak için birinci kural, aynı dili konuşmaktır. Galiba bizde eksik olan da bu. Herkes kendi eğitim(sizliğ)ine uygun bir dil kullanıyor ve herkes derdini anlattığını, karşısındakinin de anladığını zannediyor.

Bir milleti esir etmenin en etkin yolunun dilini piç etmekten geçtiğini söylemiş (şimdi adını hatırlayamadığım biri). Çok doğru. Dilimizi öğrenemedik, öğrenmemiz gerekenleri bu yüzden öğrenemedik, kimse bu yüzden bizi adam yerine koymuyor dünyada.

Anlamak isteyenler için bu forumda yüzlerce örnek var. Adam bir derdini anlatmak için geliyor, ama sorusunu dahi o kadar zavallı bir lisan ile soruyor ki, hem anlamak mümkün değil, hem de yanlış anlamak son derece mümkün. Hemen yardımsever ve kendini alim zanneder milletimizden biri çıkıp bir öneri getiriyor, ama cevabını o kadar zavallı bir lisan ile veriyor ki, hem anlamak mümkün değil, hem de yanlış anlamak son derece mümkün.

Kolay gele!
 

DKN

Katılım
11 Ocak 2013
Mesajlar
4,729
sorunsala gelene kadar 50 kere okuduğum halde anlayamadığım yazılar oluyor. noktalama işaretlerini geçin, seri şekilde hızlıca okuduğum halde anlayamıyorum bazen
 
Katılım
16 Eyl 2014
Mesajlar
3,050
Merhaba ,

Her zaman anlamak veya anlaşılmak zorunda değiliz. Ancak her zaman birbirimize goruslerimize saygı duymak , karşıt durumlarda, anlasilamadigimiz durumlarda, yanlış anladigimiz durumlarda saygi cercevesinde iletişim gerçekleştirmek zorundayız.

Iletişim karsiliklidir ve sizin ne soylediginiz degil karsi tarafin ne anladigi ile sinirlidir.

Iyi ki konuyu açtınız. Bence boş yere uğraşmak değildir. Iyi ettiniz. "Sorunsal" kelimesini yirmi üç yaşıma kadar hic bu sekilde dusunup degerlendirmemis, bu kelime Türkçe mi -sel -sal eki Türkçe de var mi düşünmemiştim.

Entellik adına kullanılan bazı söylemlerden ibaret, sorun=sorunsal olarak düşünmüştüm. Daha sonra da Levent Gocmen 'in dedigi gibi bir anlam ihtiva ettigine karar kilmistim... Acaba diyerek araştırma eylemine de girismemistim.

Iyi oluyor seviyorum bu forumu.

Motosiklet.net iyi hissettirir diyorum :)
 

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Yeni mesajlar

Çok Beğenilen Mesajlar

Üst