Hepsi neredeyse birbirinden farklı kazalar ve bazılarında motorlunun suçu yok denecek kadar az.
Misal 1.videoda ne yaparsak yapalım hepimiz bu riski alıyoruz, ara sokakta bir dingilin bizi biçip biçmeyeceğini bilemiyoruz.
2.videoda arkadaş sola dönüş olduğunu görüp, önündeki aracın oraya dönebileceğini okuyabilseydi keşke, ayrıca sola dönen aracın kaza yaşandıktan sonra "ben sinyal vermiştim" demek için sonradan sinyal yakması tamamen art niyettir, kanun da bu tarz hareketlerin cezası olması gerekir.
Bir diğer benzer art niyet, 20.videodaki tali yoldan ana yola çıkacak olan gri sedan aracın yaptığında mevcut. Motorlu hızlı geliyor (çok aşırı hızlı da değil bence), kaskı da yok o da hatası, ama çıkan araca bakın çarpışma olduktan sonra geri geri geliyor ve beklemesi gereken yere alıyor aracı, sinyal mi ? O da ne yeni mi icat edildi ? Tabi ki arabasında o teknoloji olmadığı için sinyal verememiş vatandaş.
Peki ya Hendek'te yaşanan kaza ? Oradaki yolda belli ki ne kasis ne de ışık sistemi var, trafik denetleme tabi ki de yok. O yüzden arabası olup kendinin bir bok sanan ve aracı iyi kullanmayı cadde aralarında 3 haneli sayılara çıkmak sanan bir takım mahlukatlar yüzünden, öne çıkma hatasında bulunan motorlu çok ağır bir çarpmaya maruz kalıyor.
Kendi kendimize yaptığımız hataları biliyoruz, ya da bildiğimiz varsaymak istiyorum. Yol her zaman değişkendir, kendime de sürekli bunu söylemeye çalışıyorum. Bir gün öncesinin hatta 1 saat öncesinin şartları ile şu anın şartları çok farklı olabiliyor. Burada biz sürücülere düşen başkalarının hatalarından ders almak bana göre.
Şahsen kaza videoları her ne kadar kötü olsa da bana ülkenin ve insanların gerçeklerini söylüyor, kendime telkinde bulunmak açısından ders oluyor diyebilirim.
Ancak ve ancak, hata yapmadığımda bir hıyarın yüzünden sakat kalmak ve ölmek istemiyorum. Bunlar sadece motor kullanırken değil, yürürken veya araç kullanırken de başıma gelebilir. Ülkede ciddi bir trafik denetim sıkıntısı olduğunu düşünüyorum.
Kendi ülkemde hiç kenara kuytuya gizlenmiş, hızlı araçları yakalamak için pusmuş trafik polisi görmedim. Kasksız kuryelere denetim yapan polislere de rastlamadım. Bilenler bilir, Avcılar'da yanyolların bir şeridi yavaş yavaş araç parketme yerine dönüşmekte, bunlar hakkında da denetim görmedim.
Koyduğunuz hiçbir kuralı denetlemezseniz, kurallara uyan enayi, uymayan akıllı olur.
Kafanızı şişirdim, kusura bakmayın.