Sizce bu zararlı mı?

Mesela ben 2. veya 3. viteste bazende 1. viteste son devirlere kadar getirip bırakıyorum gazı debriyaja basmadan bi arkadaşım var serviste çalışıyor o zararlı yapma v.s diyor sizce bu zararlı mı? Biraz kendince uydurma yapan bi arkadaş o yüzden pek inanmadım sözüne :D

Yani benim bildiğim gazı sonuna kadar açıp vites düşürmek zararlı diye biliyorum arka tekeri kilitleyecek kadar yığdırmak.

Motoru kompresyona sokuyorsunuz. Kompresyonun neden bi zararı olsun ki? Bilen üstadlar daha iyi cevap verecektir ama bence zararı yok.

benimde doldurup doldurup kompresyona bırakmak hosuma gidiyor.

ama yakıt akışı azaldığı için patlamalar daha cılız olacaktır buda ısının bundan dolayıda surtunmenin az olacagi anlamina gelir.

Motosikleti
Sym Wolf Sb250Ni
İdeal devirde sürmek diye bir hadise var. Üstatlar ideal devri şöyle tanımlamış; gazı açtığında motor iyi tepki verip ivmelenebilyorsa gazı kapattığında kompresyona girip yavaşlayabiliyorsa o devir o motor için idealdir.

Sana şunu diyeyim sonra sen iyi mi kötü mü kendin karar ver: Motorda devir saati varsa eğer, o devir saatindeki kırmızı çizgili bölgeye çok zorunlu durumlar haricinde girilmemelidir. Oraya sürekli olarak girip, son devirlerde motor sürmeyi, motoru iyi sürmek, motorun hakkını vermek zanneden arkadaşlar bir süre sonra "motordan garip sesler geliyor", "motor kol çıkardı", "motor kitledi", "motor gaz veriyorum gitmiyor" şeklinde başlıklar açıyorlar. Devir yükseldikçe motorda hem sıcaklık ve titreşim artar, hem daha önemlisi piston çok hızlı inip çıktığından (9 bin devirde saniyede 150 kez gibi) motor içerisindeki yağ bu hıza yetişemez ve piston yeterince yağlanamaz. O yüzden çok zararlı ve motorun ömrünü tüketen bir harekettir.

Buna "bir şey" olmaz diyen adamdan korkacaksın.

Sana şunu diyeyim sonra sen iyi mi kötü mü kendin karar ver: Motorda devir saati varsa eğer, o devir saatindeki kırmızı çizgili bölgeye çok zorunlu durumlar haricinde girilmemelidir. Oraya sürekli olarak girip, son devirlerde motor sürmeyi, motoru iyi sürmek, motorun hakkını vermek zanneden arkadaşlar bir süre sonra "motordan garip sesler geliyor", "motor kol çıkardı", "motor kitledi", "motor gaz veriyorum gitmiyor" şeklinde başlıklar açıyorlar. Devir yükseldikçe motorda hem sıcaklık ve titreşim artar, hem daha önemlisi piston çok hızlı inip çıktığından (9 bin devirde saniyede 150 kez gibi) motor içerisindeki yağ bu hıza yetişemez ve piston yeterince yağlanamaz. O yüzden çok zararlı ve motorun ömrünü tüketen bir harekettir.

9 k da yağ yetişemiyorsa 14k rpm çeviren motorlar direk ölü doğuyor o zaman

Seko tespitini doğru bulmuyorum dostum

@seko

9 bin devirde çalışan bir motorun üst kapağını açık halde hiç gördün mü bilmiyorum ama 125 CC bir motor bile 9 bin devirde saniyeler içerisinde 1 lt yağı üst kapağa giden yağ kanallarından tazyikli bir şekilde atabilir. Yağ yetismemesi gibi bir durum söz konusu değil.

Konuya cevap olarak; herhangi bir viteste devir yükseltip bırakmak motora hiçbir zarar vermez. Tam tersi viteste değilken kesiciye sokmak yada fazla gaz vermek zararlıdır ve krankta beklenmedik strese yol açar.

Motosiklet yağından açıklama geldi ; Abi ben pistonların hızına yetişemiyorum bi el at be

sdt

Bir çok yorum göreceksin bu konuyla alakalı.
Genel hatları ile @Seko yorumlamış aslında.
Fakat her makinenin devir saati sana farklı aralıklar sunacaktır.

Örnek olarak, 12K çeviren bir makinenin 7K gibi değerde en yüksek torku verdiğini düşünürsek senin 11K çevirerek daha fazla güç ve tork üretemeyeceğini bilmen gerekiyor.
Çünkü sana verilen 7K değerinden sonra tork eğrisi düşer.
Böyle davranan bir makineye yüksek devirde sürekli gitmek demek silindir piston arasındaki ısıyı çok artırmak demek.
Bu olaylar sırasında da piston ile silindir arasındaki ilişkiyi güçlendirmek adına zaten makinenin soğutma ünitesi devreye girecektir.
Fazla ısıdan dolayı oluşabilecek sıkıntıları önlemek adına.
Ama bütün bunlara rağmen yüksek devirde sürekli kullanıma devam edersen, piston etrafındaki sekmanların yağsız kalması söz konusu olacak ve sekmanlar ise yıpranacaktır.
Sekman zarar gördüğünde piston ile silindir arasından sızan yağ, silindir içinde zamanla yanmaya başlayacaktır.
Genel olarak CBF150 Honda'ların yağ eksiltme sorunu bu şekilde oluşur.
Yağ eklemeden uzun süreli kullanımlarda da makinenin yağsız çalışması sonucunda ısınan malzemenin genleşmesi gibi fiziksel olaylardan da olsa krank gibi elemanlar sağlıklı çalışmayacaktır.

Yani çok daha uzun ve çok daha farklı senaryolarda yazılabilir.

Çözüm önerisi olarak: Elindeki makinenin limitlerini bilerek kullanmak en doğrusu.

Son düzenleme:
sürüş güvenliği açısından birinci viteste iken bunu yapma. birinci viteste motor kompresyonu çok etkilidir, hiç beklemediğin bir anda arka tekerin hoop diye yana döndüğünü görebilirsin.

motora etkisi açısından şöyle düşün; koşuyorsun. temponu 1-2 dakikalığına performansını sonuna kadar zorlayıp sonra küt diye durmak, nefes alışının normale dönmesini beklemek ne yorucudur. senin için yorucu olan, motor için de yıpratıcı, aşındırıcı olacaktır ve motorlar insan kasına benzemez, zorlandıkça gelişmezler. abartmamakta, alışkanlık haline getirmemekte fayda var.

sadece o kadar yüksek devirde araç sürmek zararlı o kadar. yani o şekilde kullanıyorsan motorun bakımını sakın aksatma. ayrıca şehir içinde egzozla falan yapmayın şöyle şeyleri. ben de öyle kullanıyrum ama otobanda veya şehir dışındaki virajlı yollarda

(ツ);4385746' Alıntı:
neden yaptığın, fayda sağlayıp sağlamadığı
daha önemli

Aslında gazı açarken başıma gelen olaylar yüzünden bırakıyorum önüme çıkan bi hayvan önüme kıran bi araç v.s Daha etkili yavaşladığım için.
Ama bazende keyfi yapıyorum hoşuma gidiyor :D

---------- Mesajlar birleştirildi - 17:32 ---------- bir önceki mesaj zamanı 17:30 ----------

Teşekkürler bilgiler için.

---------- Mesajlar birleştirildi - 17:34 ---------- bir önceki mesaj zamanı 17:32 ----------

Kusura bakmayın bi işim çıktı diğer yorumlara da bakacağım :)

Motorda gereksiz sürtünme olur, MOTORUN SOĞUMASINDA YAKITIN ÖNEMİ VAR!Gaz kesince piston tepelerine ve yanma odasına gaz verilmiş gibi YAKIT ve HAVA PÜSKÜRMEZ!Motorun içinde bir yerde oluşan sıcaklık tüm parçalara iletilir, yani yanma odasında sıcaklık yüksektir bu yüzden yarışlardaki gibi öyle vites düşürmek normal kullanıcı için uzun vadeli sıkıntı çıkarbilecek bir durumdur.

Bahsettiğim yanma odasında yağ bulunmaz veya sıyrılır, üst sekmanda ısı artışı yükselir bu ısı hem normal in çık sürtünmesindendir hemde pistonun tepesinden gelir, yanma ilk pistonun tepesine işler zaten yanan patlayan benzin hava pistonun tepesinden genleşip pistonu iter...

Yani piston aşağı olmasın sonra :)

---------- Mesajlar birleştirildi - 02:42 ---------- bir önceki mesaj zamanı 02:38 ----------

Bahsettiğim şeyler yüksek devir içindir.

Arkadaşlar, ben size kendi fikrimi sunmuyorum, tespit falan da yapmıyorum. Söylediğim şeyler fiziksel gerçeklerdir ve doğrudurlar. 14 bin devir çeviren motorun yağlama ve soğutma sistemi ona göredir. Ben konuyu yağlamadan bağladım ama soğutmayı da düşünmek lazım. Orada kırmızı çizgi varsa, o kırmızı çizgiye anlık çıkışlar hariç girilmeyecek, devir kesici varsa, devir kesici iptal edilmeyecek. Hiç merak etmiyor musunuz neden devir kesici diye bir şey var ? Anlaşılsın diye silecekten örnek vereyim. Yağmur hafifçe çiselerken silecekleri en hızlı ayarda çalıştırırsanız ne olur ? İşte aynısı yüksek devirlerde motorun silindirinde oluyor. Segman hızlı süpürüyor ve silindir kuruyor. Motor ısınıp kaynıyor, kol çıkardı deniyor. Bunun zararlı olduğunu bilmemek ve kabul etmemek gerçekten dehşet verici bir şey. Bu ülkede sahiden de ikinci el motor alınmaz, bunu bir kez daha anladım. Gerçi bu forumda devir kesiciyi nasıl iptal ederim diye soran "akıllılar" varken ben bunları boşuna oturup açıklıyorum. Hem bir şey bilmeyiz, hem bilmediğimizi bilmeyiz, hem de bilene "sen doğru bilmiyorsun" deriz. O zaman gazlamaya devam arkadaşlar.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Yeni mesajlar

Çok Beğenilen Mesajlar