sahinbirinci beni gerçekren duygulandırdın, neden?
bir kışla düşünün?
-askerliğini yapmak için kaptınız sülüsü, geldiniz kışlaya?
-çifte davul ve zurnalar çalınıyor?
(sen şok geçiriyorsun ama bu gördüklerinin 10'da biri.)
-nizamiyede seni ve aileni ikram edilen lokumla karşılayan kışla personeli, yanındaki minikleri ayyıldızlı balonlarla sevindiriyor ve bir görevli asker , gelen aileye arzu ederlerse çocuklarını, eliyle işaret ettiği bina içindeki oyun parkına bırakabileceğini hatırlatıyor.
-asker yakınlarına ve ailelerine verilen kışlayı tanıtıcı brifingle birlikte gelen asker adayı aileleri ile birlikte KAYIT KABUL MERKEZİ ne götürülüyor.
-orada ise ikram edilen çayın sıcaklığında, yine askerlere ve yakınlarına görsel olarak kışla tanıtılıyor ve bölükleri belirlenen asker adayları aynı bina içinde yapılan sağlık kontrollerine müteakip,
-giyindirme reyonunda alınan beden ölçülerinle birlikte istihkaklarını alıyor ve yanına verilen bir uzmançavuş ve asker başlıyor seni giydirmeye, botları bağlama işini dahi sen yapmıyorsun kesinlikle.
-başka bir uzmançavuş alıyor seni (seni diyorum çünkü eğer senden başka kimse yoksa, bekletme gibi durumla karşılaşmıyorsun.) günlük ihtiyaçların için kantine görüyor alışverişini yapyorsun ve oradan doğru
-bir astsubay, bir uzmançavuş ve bir asker nezaretinde banyo ya(tek eksiğin sırtına kese atmıyorlar, ama ısrar edersen onuda yaparlar. )
-askerlik yaşamına başlamadan önce sana anlatılan abuk sabuk, salak sulak, yalan yanlış mazileri ve anlatanlara kan kusmaya başlıyorsun artık seni bu denli korkuttukları için. hızlı bir şekilde kışlaya ve askerlik yaşamına adapte oluyorsun, çünkü en az baban veya annen kadar şevkatli ellerde olduğunu hissediyor ve yaşıyorsun.
- banyo sonrası sana, dolabının, yatağının neresi olduğu gösteriliyor, oradan bir üst kata doğru yazıhaneye,
-yazıhanede takım komutanı sıfatıyla bir başçavuş geçmiş ve yaşantın ile ilgili soruları soruyor ve danışmanlığını yapıyor.
-yazıcı seni karşı odaya bölük komutanının yanına götürüyor, ikram devam ediyor ve çikolata ile ağzını tatlandırıyor ve başlıyorsun, anadan, yar'dan, diyardan konuşmaya (olu ya ilk başta çekindiysen), çayınıda içtikten sonra
-ertesi gün yapacağın faaliyet anlatılıyor ve mışıl mışıl bir uykunun ardından oluyor sabah.
-eğitim esnasında açık arazide ilerleme tekniklerini(sürünmek, emeklemek), yanaşık düzen eğitimi konularından: birliğin dağılması, çök-kalk, yat-kalk gibi eğitim konularını yapmak neredeyse yasak. resmen söylenmese de, ima ile zerk ediliyor.
VE MUTLU SON
-anadolunun bağrından kopup gelmiş mehmetçiğim, sivil yaşantısında köftenin çeşitlerini bilmezken asker ocağında yemekleri beğenmez hale geliyor. (zamanında, kapuska, yeşil mercimek, kuru fasulye, pilav bunlar beğenilmezmiş şimdi ise, kebap çeşitlerini beğendiremiyoruz arkadaşlara.)
-sivildeki üç beş dangalak adamın tavsiyeleri doğrultusunda ilk gün danışmanlık yapılırken, kendisinin bir yığın psikolojik problemi olduğunu, heran birisini öldürebileceğini, çevresindeki insanlara zarar vermeyi bit hobi olarak gördüğünü, geçmişinde esrar, eroin, kokain ne kadar uyuşturucu madde varsa hepsini kullandığını beyan ediyor ve bu yüzden 2 ay boyunca hastane yollarında askerliğin güya büyük bir kısmını yiyor, sonrasında ise yan gel yat osman, nöbet yok, silah yok, iş yok, bir hayvandan farkı kalmıyor karnını doyurup yatıyor. inanırmısın yatmayı dahi becermeyipte firar eden adam oluyor.
-askere aman birşey olması, aman benim birliğimden vukuat çıkmasın hesabı yapan komutanlar, görev yapan subay-astsubay-uzman erbaş askere alet ediliyor.
nasıl mı?
askere iş verirsin yapmaz, kanunen ceza vermeye kalkarsın komutan karşı çıkar. neden eğer ki mahkemeye giderse o komutanın birliği disiplinsiz olacak.
-ve iş çığrından çıkar ki denetlemeye hazırlanıldığı zaman asker çıkıp şunu diyebilir "kafamı bozma atmamda, koşmamda, vurmamda"
yazılamsı gereken daha nice şeyler varken sinirimden anca bu kadar yazabiliyorum.
(SARIKAMIŞTA ŞEHİT DÜŞEN ASKERİMİZ VAR OLMAYAN TEÇHİZAT VE MALZEMENİN KURBANIDIR. KİŞİLER KENDİ HESABINA DEĞİL, VATANA MİLLETE ÇALIŞMALIDIR...)