Yaklaşık 25 yıl içtikten sonra 6 yıl önce tam olarak eşimle beraber bıraktık.Bir yılbaşı akşamıydı ve bıraktım.Yılın sadece son ayında, aralık ayında bir ay boyunca içiyor ve yılbaşında bırakıyorum.İrademe güveniyorum fakat bir gün birisi uzattığında kanıp almamak için her yıl 1 ay kendimi iğrendiriyorum.O da bana yetiyor.Olay tamamen irade meselesi.Azaltma işi cidden zor...
Belki kızacaksınız ama söylemek zorundayım. Bence her yeni başlayan yılı, o sigara içeceğiniz son bir ayı bekleyerek geçiriyorsunuz. Hala bir tiryakisiniz. Neden o bir ay içip daha sonra kendinizi 11 ay boyunca "böyle güzel bir şeyden" yoksun bırakıyor sunuz ki ?
İrade ile bırakılır diyenlere cevabım. Mesela bence gti_king arkadaşın iradesi hepimizinkinden güçlü çünkü sigarasızlığa 11 ay DAYANABİLİYOR. Ben ise çok iradeli bir adam değilim. Ama benim sigara içmemek için iradeye ihtiyacım yok çünkü ben sigara içmeyi BIRAKTIM. Ben sigarasızlığa dayanmak zorunda değilim.
Son bir kelimede azaltarak bırakmaya çalışanlara. Diyelim ki günde bir paket yani 20 tane sigara içiyorsunuz. Yine diyelim ki 20 birim "zevk" alıyorsunuz. (Zevk ifadesi yanlış anlaşılmasın zaten tırnak içinde dikkat ederseniz. Sigara içmenin keyifle yakından uzaktan alakası yoktur). Demek ki siz alışkın olduğunuz 20 birim zevk için 20 sigara içiyorsunuz. Yani 1 sigaranın sizin için değeri:
Zevk/Sigara sayısı = 20/20 = 1
Şimdi diyelim ki bu hafta sigarayı 15 taneye düşürdünüz. Ama vücut hala 20 birim "zevk" istiyor. Bu hafta artık sizin için 1 sigaranın değeri:
20/15 = 1.33
Hımmmm....İçtiğiniz tek bir sigaranın önemi daha da arttı galiba. Tamam 10 taneye düşürün.
20/10 = 2
Eeeeee...İçtiğiniz her bir sigaranın değeri hala artıyor. Tamam o zaman günde bir sigara için artık.
20/1 = 20
Günde bir paket sigara içerken tek bir sigaranın değeri 1 birim iken, artık 20 birim oldu.
Hangisinden daha kolay vazgeçersiniz ? Sizin için değeri 1 birim olan bir şeyden mi yoksa 20 birim olan bir şeyden mi ?
Kim ne derse desin, günde 1 sigara içen insan bence en zavallı tiryakidir. Bütün bir günü o bir tek sigara için yaşar. O tek bir sigara kendisi için o kadar değerlidir ki ondan asla vazgeçemez ve gün gelir artık dayanamayarak tekrar sigarayı artırmaya başlar.
Bence durum budur diyorum :mrgreen: