Eski acemilik zamanlarım aklıma geldi. Motor hayatıma Nmax 155 scooter ile başladım. SYM Curiysm 250, Forza 300, İntegra 750.... buraya kadar bir insan neden vitesli motorla uğraşır ki? Neden hammallık yapar mantığındaydım.
Sonra ilk vitesli motorum VStrom DL 650 oldu. İlk iki gün neredeyse sürüşte başa dönmüş acemi gibi olmuştum. Hatta ikinci gün ilanlara bakıp, otomatik vites bir motor arayacak kadar kafayı bozmuştum. Ama üçüncü gün acayip bir şey oldu. Beyin birden vitese adapte oldu. Sonra Ducati 950 S ve şimdi GSA 1250...
Eğitimlerde alınmaya başlayınca sürüş dinamikleri, özellikle ileri sürüş dinamikleri devreye girdiğinde, vitesin, depoyu kavramanın, büyük çaplı lastiğin bu dinamiklere etkisini öğrendim ve deneyimledim. Şu anda yıllarca nasıl scooter kullanmışım diye hayıflanıyorum.
Şimdi bir eğitmen olarak eşimle birlikte her yıl en az 5-6 bin km 'lik yurt dışı turlarımız var. Tamam bu turlara vitesli bir touring motosiklet büyük kolaylık sağlıyor.
Şehir içinde ise;
Şehir içi pratikliği açısından scooter kolaylık gibi görünse de şu anki motorum R1250 GSA ile de hiç bir sıkıntı yaşamıyorum. Scooter' ın geçtiği 100 aranın 90'ından ben de geçiyorum. (Güvenliği elden bırakmamak kaydıyla) Yakıt anlamında scooter tabiki daha tasarruflu, İkinci motor olması amacıyla scooter alacak maddi gücüm yok fakat 1250cc motorum şehir içinde 5,7-5,9 civarı tüketiyor. Tabiki 2,2-3,5 lar da değil ama ben bu farkı seve seve veriyorum, ekonomik gücüm ikinci motora yetmese de benzin farkına yetiyor Allaha şükür. Market , pazar alışverişlerinde scooter sele altı ve topcase açısından biraz daha avantajlı, ben de yan çantaları takmasam da topcase bakkalda , pazarda beni çok mağdur etmiyor, tabiki scooter kadar rahat değil.
Sadetle,
Kullanım amacı burada çok önemli. ben eğitimlerim sonucu Türkiye ve yurt dışında gezmek, arada işe gidip gelmek, ihtiyacım olduğunda bakkala, çakkala gitmek için büyük depolu motor kullanıyorum ve ah be şimdi bir scooter olacaktı ki düşünesine hiç kapılmadım.
Başkası da scooter dan hem zevk alır, hem daha ekonomik yolculuk yapar. Ülkeker arası gezmek gibi bir derdi yoktur, 100-150 Km sağa sola gideyim bana yeter der. (Tabi 250cc değil İsmet abi gibi 100cc ile Türkiye turu yapanlarda var tabiki) Tamamen kişisel ihtiyaçlara göre motosiklet şekilleniyor.