Schubabschaltung=türkcesini bilmiyorum

Biliyorum biktiniz benim buradan Alman forumundan alintilarim icin..
Ama güzel seyler var buradada..
Benim bu sayfalarda bulamadigim konular...
Burada bunu okudum ve sizler ne diyorsunuz bu konuda merak ediyorum...
Yazilan su..

--------------------------------------------

Motorbremse bei der CBF 600 S ?Hallo Freunde!

Ich stell hier mal ne Frage aus dem Fahrpraktischen Bereich! Kürzlich hatte ich eine kleine kontroverse Diskussion mit einem Freund. Beim Autofahren schalte ich systematisch die Gänge runter wenn ich beispielsweise auf eine rote Ampel zufahre, um Sprit und Bremse zu sparen. Das heist ich nutze die Bremskraft des Motors aus.

Nun mache ich gleiches auch bei meiner CBF 600 S denn was bei dem einen gut ist kann bei dem anderen nicht schlecht sein, denke ich. Nun meinte mein Freund aber, ich wüde den Verbrauchdamit noch erhöhen, da ich eine Vergasermaschine habe und es nicht zur Schubabschaltung kommt.

Seid Ihr jetzt mmal die Schiedsrichter und sagt mir wer da richtig liegt!

Ich bin auf Eure Meinungen gespannt!

Euer Solobiker
-------------------------------------------------

Tercümesi.. Bu saatte anca bukadar kusuruma bakmayin...

---------------------------------------------------

CBF 600 s de motor freni

Size burada pratikten bir soru soracagim..
Kisa zaman önce bir arkadasimla biraz tartistik..
Araba kullanirken önümde kirmizi isigi gördügüm zaman vitesleri teker teker asagi düserim.. Benzin ve fren tasarrufu yapmak icin..Yani motor frenini kullanirim..

Ve simdi aynisini CBF 600 s imle yapiyorum.. Birisi icin iyi olan ötekisi icin kötü olamaz diye düsünüyorum...
Ama arkadasimin bana dedigi..
Böyle kullanmakla benzin tasarrufu yerine cogaltiyorsun karbüratörlü bir motosiklet kullandigim icin..
Schubabschaltung olmadigi icin..
(schubabschaltung un türkcesini bilmiyorum..Hani ucaklarda kullanilir..motorlar ters cevrilir fren yapmak icin..Yani ileri itim kesilir.. Motorun araci ileri itmesi kesilir..Umarim azicik anlatabildim)

Siz simdi hakem olun ve kimin hakli olduguna karar verin..

Yorumlarinizi merakla bekliyorum

-----------------------------------

Yazilan bu..

Anladiginiz kadariyla motosiklette, arabada gibi vites düsmek benzin tasarrufu yaparmi yapmazmi???

------------------------------------

Simdi bende meraklandim yahu...:cherry:

Karbüratörlü motorda motor freninin yakıt tasarrufu yapıcağını hiçmi hiç sanmıyorum çünkü halen emmekte olduğu hava yakıt karışımını eksozdan atarken karışımın büyük bir kısmını eksozda patır kütür patlatıyo (bende böyle en azından, hoşumada gidiyo ayrı konu tabide :p)... Ve bu durum bana hiç tasarrufmuş gibi gelmiyo benim düşüncelerim bu yönde en azından, bakalım yorumlardan neler çıkacak bende merakla bekliyorm :)...

karbüratörlü motorda yakıt tasarrufu yerine kesinlikle arttıracaktır sonuçta karbüratör içinde hali hazırda bekleyen en az 250 cc yakıt var motoru frenlemeden durdurduğunuzda emme sübabından karburatördeki yakıtı çekecektir tıpkı enjektör pistonu gibi (tıpta kullanılan) piston geri hareketinde karburatördeki benzini kesin çekecektir
ama enjeksiyonluda olacağını sanmıyorum onda yakıt tasarrufu yapar gerçekten

Kompresor dedigimiz motor freni sadece frenleme ile kontrolu kaybetmeden durmamizi saglar yoksa yakit tasarufu filan saglamaz. Zaten gunumuzde ABS var o yuzden komprosorun bir anlami kalmadi, ucaklarda ABS yok o yuzden throttle back dedigimiz , guc kolunu geri cekerek ters itme veriyorlar.

Tam uyanık halde değilim dolayısıyla yazdıklarımın %100 doğru olduğunu iddia etmeyeceğim.

Hobby olarak Uzaktan kumandalı uçak yapıyorum. ve bunları yaparken gerçeğe en yakın özellikte yapabilmek için, oturup gerçek bir uçaka neler olur bunlarıda araştırıyorum.

Öncelikle bir uçağın motorlarının ters çalıştırılmasının tek nedeni karlı havalarda motorun içinde oluşan buz parçalarını çözmektir. bu da jet motorunun egzost çıkışını kapatan hareketli bir parça sayesinde yapılıyor.

Uçakta hız kesmenin en ekili yolu flap kullanmaktır. flap kanat gövdesine bağlı ve aşağı hareket eden bu harekei yaparkende havayı utarak fren etkisi yapan dolayısıyla uçağı yavaşlatan kanat parçacığıdır.ve bu parçacık sadece uçak piste inerken açılır.uçağın lastikleri piste dokunduğu ve yere temas ettiği zaman piste durma mesafesinin kısaltılması için ters motor gücü verilir. bildiğim kadarıyla , uçak havada iken böyle bir ters motor gücü ile uçma yöntemi yok.

Arabada veya motorsiklette, havayı keserek hız düşürmeye yardımcı olan böyle bir parçacık olmadığından dolayı , geriye anladığım kadarıyla açılan başlıkta , kompresyon frenin , yakıt tasarrufu yapıp yapılmadığı soruluyor.

Şimdi yanlış hatırlamıyorsam ağır vasıtalarda , kompresyon fren yapmak için özel bir pedal bulunuyor ve bu pedal egzos manifoldu içinde özel bir vanayı kapatarak, egzos çıkışını engelliyor.egzos çıkışı olmadığından dolayı , anlık ve bilinçli olarak motor boğuluyor ve dolayısıyla araç yavaşlıyor.

Arabalarda ve motorlarda böyle özel bir düzenek bulunmadığı için ,vites düşürmek sadece frenlemenin daha etkin yapılmasına yardımcı olur.burada bir tasarruftan söz etmek ne derece doğru olur bilemem . çünkü vites düşürdüğünüz zaman yanma haznesinde mevcut yakıt hava karışımı çiğ olarak egzostan atılır.sıcak egzostla temas eden bu karışımda egzosta bir patlamaya neden olur.

Özetle : motorsiklette kompresyon fren yapmanın, bence yakıt tasarrufu yapmaya bir katkısı yoktur.sadece mevcut hızı düşürmek ve o an fren yapılıyorsa motor çekiş gücü düşürüldüğü için daha kısa mesafede durulmasına yardımcı olur.

Son düzenleme:
Sevgili Deli Cerkes dostum hatiri sayilir ucus tecrubesi ve amator pilotluga aday biri olarak flaplarin gorevi kesinlikle hiz kesimi degildir. Flaplar aero dinamik ortamda dusuk hizlarda ucagin ucmasini saglar.Hava akimini kanatin icinde turbulans gibi cevirerek ucagi havada asili tutar bu yuzden de asagi dogru iner flaplar. Genelikle landing position ve take off ta kullanilir.

Simdi ucagin hizini kesen faktorlerden biri air break dedigimiz ust kanatta acilan ters acili flaptir

0.jpg

throttle back ise buzlanma icin degildir, jet motorlu ucaklarda anti ice sistemi vardi bu gerek goruldugunde devreye girer. Jet motoru havada calismadan duran bir sey degilki buz yapsin , ucaklar icin tehlikeli olan pistte buzlanma yapar ise havada sikinti yaratabilir.

Sonucta throttle backin kullanilmasinin sebebi yolcu ucaklari yaklasik 170 knot ile piste teker degdirirler bu esnade fren yaparlar ise ucak pistten cikar. Fren sistemi 100knot tan sonraya devreye girer Bu hizi dusurmenin en guvenli yolu geri itis sistemi.

Hatta soyle diyelim tek pervaneli ucaklarde bunlarin hic biri yok. Piste inersin frene basar durursun , frene basmasanda durursun ama biraz vakit alir :)

Ne ise konu dagildi ama sonucta fren papuclari pahali bir sey degilki oyle vitesler ile akrobasi yapalim. Birde motorda iki vites dusurduk diye fark etmeden 4 vites dusururz , debriyaji biraktigimiz anda arka tekeri kitlememiz icten bile degil..

Enjeksiyonlu araçlarda tasarruf yaptığına eminim çünkü bizim arabadan biliyorum ne zaman motor freni yapsam yol bilgisayarı yakıt sarfiyatını "0" gösteriyor boştayken bile "0.5-0.6" falan gösteriyor ve bunu bikaç enjeksiyonlu arabada test ettim onayladım:cat:

Enjeksiyonda yakıt sarfiyatını sıfıra düşürüyor evet. Çünkü orada çip kontrolü var. Karbüratörlü bir sistemde bu olur mu emin değilim ama benim 1997 model Opel Corsa'nın kitapçığında "yokuş aşağı giderken aracı kompresyona bırakmanız, hem frenlerinizin ömrü hem de yakıt sarfiyatı için önemlidir. aracınızın kompresyonda yakacağı benzin, rolantide yakacağından çok daha azdır" benzeri bir bilgi vardı.

Evet ayık kafayla yazdıklarımı okudum . Sevgili Zeda 3000 anlamaya çalıştığım ama beceremediğim , kavramı daha basit kelimelerle gaye anlaşılır şekilde anlatmış.

anti buz sisteminin çalıştırılmasıda , uçak piste çıkmadan , yerde yapılan bir işlemdi bunu yazmayı unutmuşuz.

yakıt tüketimine etkisini hiç düşünmedim ancak yüksek devir çeviren ve yüksek sıkıştırma oranına sahip motosikletler de kompresyona düşürmenin şanzıman ve yürüyen motor aksamı için sağlıklı olduğunu düşünmüyorum.

enjeksiyonlu araçlarda kompresörde gittiğiniz zaman yakıt SIFIRA iner.çünkü enjektör kaliperleri kapanır ve yakıt göndermez.ancak karbüratörlü araçlarda bu olmaz.ama yinede yakıt azalır.sadece rölantide ki kadar yakar.yani çok yakma sözkonusu değil ama sıfır yakıtta değil.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Çok Beğenilen Mesajlar