meriç şöyle diyim. motoru çalıştır. ısıt. stop et.
hava filtresi kapağını sök . hava filtresini çıkart. gene çalıştır motoru.
şimde filtre kutusunun sağ tarafında bir büyük delik var, karburatore giden. motora hava akışını sağlıyor. parmağınla bak vakum yapacak.
bu deliğin altında bide küçük bi delik var. motorun üstünden gelen bir boru. buna parmağını koy. sıcak hava geldiğini göreceksin. işte bu egr borusu. bunu iptal edersen motor daha soğuk ve oksijenli hava ile çalışacağından verim artacaktır.
malum 1 birim soğuk havada 1birim sıcak havaya göre daha fazla oksijen vardır.
hatta arabalarda intercooler denen sistem bu iş için vardır. egr den gelen sıcak havayı soğutarak motora daha zengin oksijen vermeye intercooler deniyor.
bu yüzden motosiklette egr iptali daha fazla performans veriyor.
abi o hortum motorun tam olarak neresinden geliyor?
eğer karterden geliyorsa karter havalandırması o.
buharlaşan yağı oradan atıyor diye biliyorum.
bir de 145 yapan ybrye hasta oldum yokuşa geldi 125e indi
benim motor böyle gitse ömür boyu ybryi değişmem valla.
bu bakımı 3000 kmde yaptım. yağ biraz eksik çıktı.
usta "bakımı geçirmişsin yağ buharlaşmış, egzozunu kontrol ettim duman falan atmıyor" dedi.
tabi benim motorun "bitme"si ihtimali de var.
eğer benim motor sizlere ömür ise ybryi 150 cc yapıp yağ tıpalarından ek boruyla yağ radyatörü koyacağım.
bu arada çok önemli bir konu:
ybr için performans cdi, aynı şekil ateşlemem bobini ve kablın buji kablosu ve buji piposu satan bir yer buldum bana 100 tl fiyat verdi. eğer yanında statör ve konjüktörü de onun dediği parçalarla değişirsem yüzde 25-30 güç artışı olurmuş. 5. viteste devirlenmiyor çünkü ateşleme yetmiyor dedi. bir de eğer motoruna rektifiye yapılmışsa silindiri delebilir dedi. karbüratör memesini de büyütürsen daha iyi performans alırsın dedi.
bu ay maaşı aldığımda 100 tl muayeneye 100 tl de bu parçalara gidecek.
eğer benim motor da bitmişse 150 cc siparişini de veririm. yanında diğer malzemeleri de isterim, 15 dişli büyük karbüartör memesi falan.
bulduğum usta çok mantıklı açıklamalar yapıyor. komple modifiye edelim dersem tüm parçaları gönderecek bilgiye sahip gibi geldi.
zaten anasını satiyim motoru değişemiyorum, bari olan hızlansın.
bir de yukarıda yazdığım 4 işlem de yapılırsa benim motur da o videodaki ybr gibi gider :queen:
Adem abi bu konuyu konuşmuştuk hatırlarsan, ybr için olanını uzun uğraştan sonra buldum işte.