Otomobil ve Motosikletlerin Durma Mesafesi

Pro'cum, oradaki motor piyasadaki en yüksek performanslı araç. GSXR1000 ile Şahin karşılaştırılmaz zaten, GSXR'la da 206 GTi karşılaştırılır ama. 206 bile 4,39sn'de duruyorken en performanslı motosiklet 5,63'te duruyorsa demek ki otomobiller frenlemede daha iyi!

Not:206GTi:Ön disk, arka disk
GSXR1000:Ön 2 disk, arka disk

Benzer fren yapısı oldu mu :)

Son düzenleme:
Pro'cum, oradaki motor piyasadaki en yüksek performanslı araç. GSXR1000 ile Şahin karşılaştırılmaz zaten, GSXR'la da 206 GTi karşılaştırılır ama. 206 bile 4,39sn'de duruyorken en performanslı motosiklet 5,63'te duruyorsa demek ki otomobiller frenlemede daha iyi!

Y2K ile Formula 1 arabasını karşılaştırıp motosikletler otomobilleri geçer diyebilir miyiz? :wiinkk:

Bilgiledirme: Bu mesajı yazan kullanıcının üyeliği iptal edilmiştir.
"Aynı fren yapısına sahip iki araçtan (motosiklet ve otomobil) hangisi daha erken durur?" olacak çıkış noktamız.

Pro
soruyu böyle sorarsan cevap tabii ki motosiklet olacaktır.
Tüm fizik kurallarını filan bir kenara bırakırsak.
Frene bastığımız an giden aracı durdurmak için bir güç uygulamış olacağız.

Şimdi diyelimki 10 birimlik bir güç uygulandı.
Bu gücün 150 kiloluk bir aracı durdurması, tabii ki 900 ve üzerinde ağırlığa sahip bir aracı durdurmasından daha kolay olacaktır.

Ama aynı fren sistemine sahip ve aynı ağırlıkta olan iki araçtan (motosiklet ve otomobil) hangisi önce durur dersen cevap otomobil olacaktır.
İşte burada sürtünme kuvveti devreye girer.

Pro'cum çok uç örnekler vermedim ki, 206GTi her gün gördüğümüz bir araç, GSXR da çok bilinen bir model. Yatma çamura şimdi :cherry:

Pro'cum çok uç örnekler vermedim ki, 206GTi her gün gördüğümüz bir araç, GSXR da çok bilinen bir model. Yatma çamura şimdi :cherry:

Ben sadece o teste inanmıyorum o kadar. Bunu da şu aşağıdaki linkte yer alan 0-60 ve 0-100 mile verilerindeki farkla çok kolay açıklayabiliriz. Yanlış ölçüm olması muhtemeldir. Bu adamlar bu araçları aynı anda kaldırıp aynı anda durdurmadılar sonuçta. Farklı hava koşullarında ve farklı saatlerde denemiş olmaları muhtemel. Hatta belki de farklı yönde.

http://www.topspeed.com/motorcycles/motorcycle-reviews/suzuki/suzuki-gsxr-1000-ar1858.html

Kapalı bir alanda 100-0 km şeklinde denemeye hazırım ben :)

Off off abi kısaca yuh demek istiyorum.

Msj.ların yazılış saatlerine bakıyorumda gece 00:00 da başlamış, 4:00 e kadar sürmüş yaw. En güselide gece saat 3:00 gibi formüllere girişmişsiniz koptum yaw. Abi işiniz gücünüz yokmu gecenin saat 3:00 unde formüllerle neyapıyorsunuz? :)

Yuh bu ne ya, okumaktan gözlerim patladı valla :mrgreen:
Gece gece işiniz yok mu heheh, evde pc olsa sanki ben başka olcam :p :cherry:

Motosikleti
Forza250-cygnusL
Çok Asena gördüm seni abi :cherry: Hadi bence de git yat sen, uykusuzluk yaramıyor sana :mrgreen:

Yaramaz tabi...Bi tutturmuşun motor önce durur...Hayır adam teknik verilerde koyuyor önüne...Ama hala dediğim dedik... Asena kim belli...:queen:

Verdiğin listede sabit olmayan bir şey var o da fren sistemleri. O listede GSXR1000'in yanına Anadol, Skoda, Tofaş vs. koysaydın GSXR1000'in frenleri süper diyecektik. GSXR1000'in yerine de CBR125 koysaydık sıralama bilemeyeceğimiz bir şekilde yine değişecekti.

Teoriyi bırakın demişsin ama bu listedeki arabalar her gün yollarda önümüze çıkan arabalar değil. Günde 3 tanesini anca görürüz taş çatlasın. O yüzden teoriden uzaklaşmamak zorundayız. Uzaklaştığımız an bozulur iş.

"Aynı fren yapısına sahip iki araçtan (motosiklet ve otomobil) hangisi daha erken durur?" olacak çıkış noktamız.

Sabit fren sistemleri derken neyi kastediyosun ki?
Sanki senin gsx1000 ini her gün görüyoruz...R1 le ışıklarda en az 2 tanesiyle karşılaşıyoruz ya.....:queen:

Tamam ..Şöyle düşünelim o zaman..Senin için o da...
Bir hyundai ile ybr veya herhangi bir çinli motosiklet olsun..... Şimdi gene motosiklet dersen artık ne diyim sana......:pr: :pr: :queen:

Motorlar tek fren ile arabalardan %25 daha uzun fren mesafesine sahiptir cift fren ve kompresor ile otomobillerden %25 daha erken durabildigi bilinmektedir.

Motosikleti
Forza250-cygnusL
Motorlar tek fren ile arabalardan %25 daha uzun fren mesafesine sahiptir cift fren ve kompresor ile otomobillerden %25 daha erken durabildigi bilinmektedir.

Baba bildiğinin kaynağı ne....Koyabilirmisin ortaya?......:cat:

Yada kendin denedin mi?.....:silent:

Gece yarısından beri zaten bunu tartışıyoruz şimdi yangına körükle gittin....:p
Otomobillerde çift fren ve kompresörle durursa noolcak?...:wiinkk:

ya arkadaşlar benim amacım motormu daha çabuk durur yoksa arabamı demek değildi. kimin daha önce durduğu önemli değil, önemli olan motorlarda ne kadar usta olursanız olun refleks meselesi çünkü,eğer abs sisteminiz yoksa ani bir frenlemede arka tefekerin kayma meylinden dolayı en kötü ihtimalle kendinizi yerde bulup, size maddi ve manevi yönden hasar vermesi idi.yoksa araba daha kısa mesafede durmuş, motor daha kısa mesafede durmuş umurumda değil. Şurası bir gerçek ki; motorcuların, araba kullananlara göre(emniyet kemeri takılı ise)daha az hasar göreceğidir. Attan düşen ölmezmiş ancak; eşekten düşen ölür hesabı.......

Motosikleti
Forza250-cygnusL
Bu konu uzadıkça uzar....Bence teknik verilerden çok kullanma tecrübeleri önemlidir...Çünkü b testleri yapan Usta motor binicileri ve usta araba binicileri...

Otomobilde hiç beklenmeyen tehlike anında 160 dan 0 km ye düşmekle Motosiklette Hiç belenmeyen anda 160 - 0 a düşmek çok farklı bir olay....

Otomobil daha güvenli bir şekilde durabilirken , Motor olayın zaten içine dalmış olur.... Sürücünün tepki vermesi ve motorun o tepkiye uyması, yere basan teker sayısının sürtünmeyle olan ilişkisi muhakkak uzayacaktır...

Arkadaşlar çok mesnetsiz bir tartışma olmuş bence. Arabadan hızlı duran motorda vardır. motordan hızlı duran araba da. Bu durum tamamen bir fizik kuralıdır.
buna etki eden birçok faktör vardir. Ortamların pistin ve hava şartlarının aynı oldugu bir ortamda buna etki eden faktörler;
1 Her iki aracın kütlesi.
2 Sürtünme katsayıları (ki burada etken lastik oluyor ve lastiklerin kalınlığı, havası, şekli vs vs etkili.)

Demek istediğim araçların farklı duruş mesafeleri vardır. yani bu tip bir genelleme yapılmaz kesinlikle. Her araç kendine özgüdür.

Motosikleti
Forza250-cygnusL
ya arkadaşlar benim amacım motormu daha çabuk durur yoksa arabamı demek değildi. kimin daha önce durduğu önemli değil, önemli olan motorlarda ne kadar usta olursanız olun refleks meselesi çünkü,eğer abs sisteminiz yoksa ani bir frenlemede arka tefekerin kayma meylinden dolayı en kötü ihtimalle kendinizi yerde bulup, size maddi ve manevi yönden hasar vermesi idi.yoksa araba daha kısa mesafede durmuş, motor daha kısa mesafede durmuş umurumda değil. Şurası bir gerçek ki; motorcuların, araba kullananlara göre(emniyet kemeri takılı ise)daha az hasar göreceğidir. Attan düşen ölmezmiş ancak; eşekten düşen ölür hesabı.......

Konunun özü ne biliyomusun....Trafikte araçlardan daha çabuk hızlandığını bildiğini ama otomobilin ondan daha çabuk ve güvenli şekilde durduğunu bilmeyen arkadaşları bu konuya dikkat çekmek için uzuyor...

Bir şeyler kapacaklarsa uzasın ...Yazarız......:cat:

bende bişi yazacam...
http://www.sportrider.com/ride/146_9510_motorcycle_braking_tips/
burda yapılan testte
Bir adet bandit 600s kullanılmış
ve ne kadar kısa sürede durabilceklerini hesaplamışlar...
teste başlamadan önce de en iyi frenleme nasıl yapılır diye de denemeler yapmışlar....

ilk test sadece ön fren kullanımında 60-0 mil den
46 mt de durabilmiş...
ikinci test sadece arka fren 60-0 milden
88 mt de durabilmiş...
üçüncü de ise ikisi beraber olarak 60-0 mil
44.5 mt de durabilmişler....

tabi buda bi test bende yazayım dedim...

60 mil = 96 km
hade kolay gelsin

Konuyu Toplam 10 üye okuyor. (9 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
erginbay, canavar_hk, alp_tunay, -BSI-, free_ride, mavimerdiven, mlmotor, ati_03, zangif

Yaw bu kadar tartışmaya değermi?

Bugun hafta son neden çıkıp denemiyorsunuz? video kameralı biride çeksin siteye koyar. Deneyeceğiniz yeri yazın bizde gelelim gözlerimizle görelim.

Buluşma yeri saati? :))

arkadaşlar ayşe şule bilgiç'in bu konu hakkında daha önce gazete yayınlanmış bi yazısı vardı, bilen bi kişiye sormuş hangisi daha önce durur diye alınan yanıt teorik olarak motosiklet'in daha çabuk durması gerektigi ama pratikte ivmelenmeden dolayı daha geç durduguyduydu
hatta tatmin edici örneklerde vermişti

Süper Moderatör
Yönetici
Motosikleti
Harley Davidson Softail 107
Ortalama bir motor ve ortalama bir araba, araba daha çabuk durur.

Teoride belki motoru daha çabuk durdurabilirsiniz, ama bunu pratiğe dökmek için 100 deneme yapsanız, araba 3 denemede sizle ya aynı durur yada daha çabuk :)

Motorda frenleme komplike bir iştir.

Burda rakamlar ve teorilerle yazanların hiç biri o birimleri pratiğe dökemez.

Dökebilecek kapasitede adamların yaptığı testlerde de zaten motorun durma mesafesinin arabadan uzun olduğunu görebilirsiniz.

Kütüğün verdiği rakamları neden kabul edip tartışmayı noktalandırmıyorsunuz anlamadım :)

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Çok Beğenilen Mesajlar