otomatik eksantrik zinciri gergisi?

bu parçanın bir ömrü varmı? yani yayı sona gelmesi gibi, bozulması hariç

birde manuel gergi kullanılmaz mı 1000lik motorda?

yada yan sanayisi kullanılmazmı yarı fiyatından daha ucuz

Manuel gergi kullanılır.Orjinal gergilerin bazıları boşluk yapıyor sonra ses yapıyor.1000 cc için veya başka orjinal gibi yan sanayi gergi ilk defa sizden duydum.Zincir çok salmışsa evet gergi sonuna kadar açılır.Yine aşırı ses yapar çünkü zincirin yarısı sıkık yarısı gevşek şeklinde çalışır.

Son düzenleme:
1000 lik makinada kesinlikle yan sanai,ekleme,saplama,gerdirme,uzatma malzeme kullanmayın.Ekzantirik zinciri değişim km.si gelmişse ekzantirik zinciri,ekzantirik gergisi,ve paletleri set olarak değişir bilginize.Bir arkadaşım ekzantirik zincirini değiştirdi gergiyi değiştirmeden yayını (biraz uzatmışlar) otobanda beraber gazlarken motoru sübap yakaladı 6 adet sübap eğdi,allahtan piston falan delmedi.Yani demem o ki set olarak değişmesi en sağlıklısı.

1000 lik makinada kesinlikle yan sanai,ekleme,saplama,gerdirme,uzatma malzeme kullanmayın.Ekzantirik zinciri değişim km.si gelmişse ekzantirik zinciri,ekzantirik gergisi,ve paletleri set olarak değişir bilginize.Bir arkadaşım ekzantirik zincirini değiştirdi gergiyi değiştirmeden yayını (biraz uzatmışlar) otobanda beraber gazlarken motoru sübap yakaladı 6 adet sübap eğdi,allahtan piston falan delmedi.Yani demem o ki set olarak değişmesi en sağlıklısı.

piston falan neden delsinki yani sonuçta oralar ayrı kısım bu kısım ateşleme sırası için

O kısım ateşleme sırası için değil eksantirik zinciri ve gergisinin ateşlemeyle alakası yok.Bu zincir sübapları iten kam millerini çevirir.Bir nedenle zincir kopar veya atlarsa sübapların açılma kapanma zamanı değişeceğinden piston yukarı gelirken açık kalan sübap pistonu durdurup kitler sübap eğilir ve veya en kötüsü pistonu delip geçer kırar piston sibobu çekiçlermiş gibi vura vura parçalar, pistın hafif alüminyum olduğundan sübap metal çelik olduğundan pistonu kırar deler.

---------- Mesajlar birleştirildi - 03:03 ---------- bir önceki mesaj zamanı 03:00 ----------

---------- Mesajlar birleştirildi - 03:06 ---------- bir önceki mesaj zamanı 03:03 ----------

Ateşleme okuyucusu için uygun yer eksantiriği döndüren dişli alt kısmı olduğundan oraya konumlandırılmış bir taşla iki kuş vurmak gibi :)

O kısım ateşleme sırası için değil eksantirik zinciri ve gergisinin ateşlemeyle alakası yok.Bu zincir sübapları iten kam millerini çevirir.Bir nedenle zincir kopar veya atlarsa sübapların açılma kapanma zamanı değişeceğinden piston yukarı gelirken açık kalan sübap pistonu durdurup kitler sübap eğilir ve veya en kötüsü pistonu delip geçer kırar piston sibobu çekiçlermiş gibi vura vura parçalar, pistın hafif alüminyum olduğundan sübap metal çelik olduğundan pistonu kırar deler.
---------- Mesajlar birleştirildi - 03:03 ---------- bir önceki mesaj zamanı 03:00 ----------
[url]https://i.hizliresim.com/zM5bm9.jpg[/url]
---------- Mesajlar birleştirildi - 03:06 ---------- bir önceki mesaj zamanı 03:03 ----------
Ateşleme okuyucusu için uygun yer eksantiriği döndüren dişli alt kısmı olduğundan oraya konumlandırılmış bir taşla iki kuş vurmak gibi :)

O zaman eksantrik zincirinin duzgun saglam olmasinin duzgun ateslemede cok rolu var,

Bu arada asıl konumuz egzantrik zinciri gergisi benden çıkan bitmiş denildi ama yenisi geldiğimde karşılaştır atacağım Nasıl bir bitmiş Yenisi ile farkı ney göstermesini isteyeceğim

O zaman eksantrik zincirinin duzgun saglam olmasinin duzgun ateslemede cok rolu var,
..........
Zincirin ateşleme ile alakası yoktur. Ateşleme için ECU'ye sinyal veren okuyucu (pick-up sensor) zincirin bağlı olduğu alt kısımda, statorun bulunduğu yerdedir.
Burada eks. zincirini döndüren dişlide bulunur, zincir yukarıda yine dişliye bağlı kam millerini çevirir ve millerde subapları açar, kapatır.

Doğrudan ilgilidir , hem ateşleme zamanlamasını hem subab sıralaması zamanlasının ara tanzim parçasıdır , bollaşması/diş atlaması sente problemine yol açar , hayatidir kıraldır vesselam.

Doğrudan ilgilidir , hem ateşleme zamanlamasını hem subab sıralaması zamanlasının ara tanzim parçasıdır , bollaşması/diş atlaması sente problemine yol açar , hayatidir kıraldır vesselam.

Doğrudan ilgilidir demişsiniz, yanlışınız var.

Zincir uzaması, atlama dediğimiz sente kaçıklığı bujilerin ateşleme zamanlarına etki etmez. Ateşlemeyle ilgili sensör, kranka doğrudan bağlıdır.
Okuyucu sensör, statorun üzerindeki mıknatısların olduğu tasın (rotor) üzerinden ateşleme zamanlarına karar verir.
Zincirin uzaması ateşleme zamanına etki edemez.

Son düzenleme:
Doğrudan ilgilidir demişsiniz, yanlışınız var.

Zincir uzaması, atlama dediğimiz sente kaçıklığı bujilerin ateşleme zamanlarına etki etmez. Ateşlemeyle ilgili sensör, kranka doğrudan bağlıdır.
Okuyucu sensör, statorun üzerindeki mıknatısların olduğu tasın (rotor) üzerinden ateşleme zamanlarına karar verir.
Zincirin uzaması ateşleme zamanına etki edemez.

Tabi , subablarin egzoz zamaninda/acik oldugu sirada ateşletin o'halde , görelim yüreyecek motoru , volana/kranka göbekten bağlı ayrıca , doğrudan ilgilidir.

Neyse.. anlaşamıyoruz.:)
Belki de aynı şeyleri söylüyoruz.

Neyse.. anlaşamıyoruz.:)
Belki de aynı şeyleri söylüyoruz.

Yo aynı şeyleri söylemiyoruz , 4 zamanlı motorun işleri arasındaki "yanma" işini sıhhatli olmasını sağlatan enstürmandır , o olmasa bu zaman/iş olmaz , doğrudan ateşleme ve zamanlamsı ile ilgilidir , bahsettiğiniz switch/bobin amele/hammal/asli unsur olsada , subab/zaman işleri dolayısı ile daha hayati önemdedir.

Haklı olduğunuz kısım , tariflerde bobin/buji/switch/volan diye yüklenici parçaların tarifi , egzantrik ise bunların işvereni , bollaştığı zamanda düzendizlik/ses performans düşüşlerini hiss ettirir , işlevi biterse çalışmaz/hasarlara sebeb olur , elbette bilgili oldugunuzu görüyorum.

Kısacası , ormanda ne olup bittiğini merak edersen, büyük ayı'nın izlerini takib et , sözünde bahs edilen büyük ayı egzantrik oluyor:mrgreen:

Zincirin bollaşması, sente kaçırmasının subapların açma/kapama zamanlarını değiştireceğini yazmıştım zaten.
Bu durumda motorun düzgün çalışmayacağı kesin.

Ben zincir buji ateşleme zamanına etki eder anladım. Silindirdeki düzgün yanma/tahliye kısmında etkilidir.

bollaştığı zamanda düzendizlik/ses performans düşüşlerini hiss ettirir , işlevi biterse çalışmaz/hasarlara sebeb olur
ses performans düşüşleri derken? egzoz sesi kötüleşmesi mi?

Zincirin bollaşması, sente kaçırmasının subapların açma/kapama zamanlarını değiştireceğini yazmıştım zaten.
Bu durumda motorun düzgün çalışmayacağı kesin.

Ben zincir buji ateşleme zamanına etki eder anladım. Silindirdeki düzgün yanma/tahliye kısmında etkilidir.

zaten aynı şey olmuyor mu? hemen hemen, tamam bende ateşlemeyi yapması için beyine bilgi gönderiyor demedimki, evet okuyup ateş görevini verdirten cmp ve ckp sensörü ama sübapları açıp kapayan bu zincir, yani işin aslında hepsine ateşleme diyip geçmiştim

mesajdan sormuştun burayada yazayım başlığı yeni gördüm , gergi ve paletler önemlidir hatta zincirin kendisinden daha önemlidir , gergi ve paletler aşınmış ise sıfır orjinal zincir taksanda verim alamazsın vede asla ucuz yan sanayi gergi kullanmanı tavsiye etmem , ha ustan derki kardeşim ben bu malı defalarca taktım tecrube ettim sıkıntı çıkarmadı garantisi benim , o halde uygun fiyatlı olanı al tak ama o zincir 10.000 devirde bir diş atlarsa film biter pistonlar siboplar birbirine yapışır aman dikkat..

....
zaten aynı şey olmuyor mu? hemen hemen, tamam bende ateşlemeyi yapması için beyine bilgi gönderiyor demedimki, evet okuyup ateş görevini verdirten cmp ve ckp sensörü ama sübapları açıp kapayan bu zincir, yani işin aslında hepsine ateşleme diyip geçmiştim

Ateşleme yerine patlatma, yanma gibi terimler kullansak karışıklık olmazdı.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Çok Beğenilen Mesajlar