1000 lik makinada kesinlikle yan sanai,ekleme,saplama,gerdirme,uzatma malzeme kullanmayın.Ekzantirik zinciri değişim km.si gelmişse ekzantirik zinciri,ekzantirik gergisi,ve paletleri set olarak değişir bilginize.Bir arkadaşım ekzantirik zincirini değiştirdi gergiyi değiştirmeden yayını (biraz uzatmışlar) otobanda beraber gazlarken motoru sübap yakaladı 6 adet sübap eğdi,allahtan piston falan delmedi.Yani demem o ki set olarak değişmesi en sağlıklısı.
piston falan neden delsinki yani sonuçta oralar ayrı kısım bu kısım ateşleme sırası için

O kısım ateşleme sırası için değil eksantirik zinciri ve gergisinin ateşlemeyle alakası yok.Bu zincir sübapları iten kam millerini çevirir.Bir nedenle zincir kopar veya atlarsa sübapların açılma kapanma zamanı değişeceğinden piston yukarı gelirken açık kalan sübap pistonu durdurup kitler sübap eğilir ve veya en kötüsü pistonu delip geçer kırar piston sibobu çekiçlermiş gibi vura vura parçalar, pistın hafif alüminyum olduğundan sübap metal çelik olduğundan pistonu kırar deler.
---------- Mesajlar birleştirildi - 03:03 ---------- bir önceki mesaj zamanı 03:00 ----------
[url]https://i.hizliresim.com/zM5bm9.jpg[/url]
---------- Mesajlar birleştirildi - 03:06 ---------- bir önceki mesaj zamanı 03:03 ----------
Ateşleme okuyucusu için uygun yer eksantiriği döndüren dişli alt kısmı olduğundan oraya konumlandırılmış bir taşla iki kuş vurmak gibi![]()
Zincirin ateşleme ile alakası yoktur. Ateşleme için ECU'ye sinyal veren okuyucu (pick-up sensor) zincirin bağlı olduğu alt kısımda, statorun bulunduğu yerdedir.O zaman eksantrik zincirinin duzgun saglam olmasinin duzgun ateslemede cok rolu var,
..........
Doğrudan ilgilidir , hem ateşleme zamanlamasını hem subab sıralaması zamanlasının ara tanzim parçasıdır , bollaşması/diş atlaması sente problemine yol açar , hayatidir kıraldır vesselam.
Doğrudan ilgilidir demişsiniz, yanlışınız var.
Zincir uzaması, atlama dediğimiz sente kaçıklığı bujilerin ateşleme zamanlarına etki etmez. Ateşlemeyle ilgili sensör, kranka doğrudan bağlıdır.
Okuyucu sensör, statorun üzerindeki mıknatısların olduğu tasın (rotor) üzerinden ateşleme zamanlarına karar verir.
Zincirin uzaması ateşleme zamanına etki edemez.
Neyse.. anlaşamıyoruz.![]()
Belki de aynı şeyleri söylüyoruz.
ses performans düşüşleri derken? egzoz sesi kötüleşmesi mi?bollaştığı zamanda düzendizlik/ses performans düşüşlerini hiss ettirir , işlevi biterse çalışmaz/hasarlara sebeb olur
Zincirin bollaşması, sente kaçırmasının subapların açma/kapama zamanlarını değiştireceğini yazmıştım zaten.
Bu durumda motorun düzgün çalışmayacağı kesin.
Ben zincir buji ateşleme zamanına etki eder anladım. Silindirdeki düzgün yanma/tahliye kısmında etkilidir.
....
zaten aynı şey olmuyor mu? hemen hemen, tamam bende ateşlemeyi yapması için beyine bilgi gönderiyor demedimki, evet okuyup ateş görevini verdirten cmp ve ckp sensörü ama sübapları açıp kapayan bu zincir, yani işin aslında hepsine ateşleme diyip geçmiştim
Ateşleme yerine patlatma, yanma gibi terimler kullansak karışıklık olmazdı.