gelişen teknolojik icatlarla elektronik bileşenlerin araçlara tam entegre edilmesi benim gibi "kara düzen" sistemi sevenler için güzel bir durum oluşturmuyor ne yazıkki.İşin cılkı çıktı çünkü.2001 model,karbüratörlü motorum var.Belki biraz yakar ama bir arızası olduğu zaman el atıp kendim tamir edebilirim ancak işin içine eletronik beyin sistemleri,her yere konan sensör vb aygıtlarla bir süre sonra sürüş zevki denilen olay ortadan yok oluyor.ELbette başından yeni elektronik sistemlere alışıp yola çıkanlar buna alışkın olabilir ancak şuan sıkça etrafımızda görüp denk geldiğimiz "şu servis bu yanlışı yapıyor" veya " sorunun çözümünde efektif davranılmıyor" gibi problemlerin asıl kaynağıda bu aşırı teknolojik sistemlerin getirdiği handikaptır.
Ben çocukluğumda ailemizin arabasını levent oto sanayiye götürür,orada bildiğimiz ,inandığımız ve güvendiğimiz ustamıza teslim eder,ustanın yanında iki çay muhabeti edip ,icabında elimize anahtar alır aracımızı daha yakından tanıyıp "kullandığımız arabayı" öğrenmeye çalışırdık.O zamanlar "serbest çalışan" ustalar o kadar çoktuki her usta kendisine gelen müşterisini memnun edip kaybetmemeye uğraşırdı.O ustalara gitmek bizler için handikap değil , bir " psikolojik rahatlama" ortamıydı.Şİmdi ne o samimi ustalar kaldı nede öylesi psikolojileri rahatlatan servis ortamları...her markanın kenine özel servisi var,takıyor cihazını bakıyor soruna ardından al gülüm ver gülüm durumu..aracını kullananların "çoğu" günümüzde aracının tepkisini,sıkıntısını veya buna benzer problemlerini "önceden" algılama kapasitesinde değil çünkü elektronik sistemler o kadar abartılı şekilde araçlara monteliki en ufak bir arızada kullanıcı "servis yolu göründü" diyip mecbur kalıyor servise gitmeye çünkü elektronik anlamda aracına el atıp düzeltme imkanı yok,bilmiyor haliyle.
Zaten önümüzdeki 20 yılda dünya genelinde elektrikli araçlar çoğunluğa geçeceği içinde bu tarz yeni icatların yaratacağı son kullanıcıda " arıza anında çaresizlik" durumu daha da artacak.Servislerle daha fazla haşır neşir olunacak ama bu etkileşim eski kara düzen zamanlarındaki "samimi" ortamı yaratmayacak.Bazı insalar vardır cidden aracını kendi tamir etmek,ayarlamak isteği olan bir grup var hayatta ama ellerini kolarını bağlıyor bu "eletronik sistemler"..Belki yeni nesil bunu tersine çevirebilir,farklı bir jenerasyon araçların elektronik sıkıntılarını servise gitmeden çözebilir,belki de yeni bir "elektronikli kara duzen" çevresi çoğalabilir.Dolayısıyla bu elektroniği fazla araçların geleceği bizim gibi eski kafa kullanıcılar için çok hayra alamet değil.Çünkü bana göre normal yaşamda " çok fazla teknoloji" bir insanın özgürlüğünü farklı açılardan bakıldığında çok kısıtlayan bir mevzu.