Merhaba,
Evet tecrübeli arkadaşlar, abiler yorum yapıyor ve yeni başlayanlar için düşük CC'li motor öneriyor hatta kusura bakmayın ancak at gözlüğü takıp körü körüne savunuyorlar bu tezi..
Ancak ben, ehliyetimi aldıktan sonra eğitim ile beraber ilk motorum olan Yamaha Tenere 660 aldım.. Evet ilk motorum, hiç tecrübem yoktu.. Ve iyi ki böyle bir motorla başlamışım.. Dolayısıyla sen kendine güveniyorsan, adam akıllı şımarmadan motosiklete binerim diyorsan kararı sen vermelisin..
Düşük CC'li bir motorla başlayıp, 1 ay sonra değiştirmek bana saçma geliyor.. Onun yerine eğitim, ekipman ve sonrasında istediğin motosikleti alabilirsin..
Hiçkimse yüksek cc ile başlarsan motoru kullanamazsın ya da kısa sürede kaza yapıp ölürsün demiyor. Bu şekilde başlayıp yıllarca da kullanabilirsiniz.
Belli bir yaşta belli bir eğitim seviyesinde olan biri 1000cc super sportla da başlasa gaz koluna hakim olduğu müddetçe büyük kaza bela yaşamadan motosiklet serüvenini devam ettirebilir.
Anlamak istemediğiniz şu:
Düşük cc tavsiyesinin sebeplerinden biri ve en geçerlisi motosiklete hakim olmayı ama gerçekten hakim olmayı becerebilmek burdan geçiyor.
660 kullanabilirsiniz ama siz mi motoru kullanıyorsunuz yoksa motor mu sizi kullanıyor ondan emin misiniz ?
Herkes bir motosikletin gazını frenini debriyajını öğrenir. Ama yokuş yıkarı bir yolda artçınızla birlikte dar bir U dönüşü yapmanız gerektiğinde 3 manevrada bunu yapıyorsanız işte o motosiklet kullanmak değil, yüksek CC motosiklet kullanmak hiç değildir.
İşte motora bu denli hakim olabilmek için küçük CC ve düşük ağırlıklı motorla başlamak önerilir.