Motoru ısıtmak ?

Arkadaşlar yola çıkmadan önce motorun 90' dereceye kadar ısınmasını beklemek zorundamıyız ? Bu görselde tamamen ısınmış halde Bi motor var sağ alttaki 3 çizgi sıcaklık göstergesi ve bu haliyle 90' derece.ben her zaman bu kadar beklemek istemiyorum 1 çubuk yandığında yani 30' derece iken yola çıkıp tamamen ısınana kadar max 30 La devam ediyorum yoluma bu Zamanla herhangi Bi sorun teşkil eder mi ? (2014 cbr 250)

Ben 1 çizgi yanana kadar bekliyorum genelde ama çok acil işim olursa o kadar bile beklemem

Forumdan Uzaklaştırıldı
Bilgiledirme: Bu mesajı yazan kullanıcının üyeliği iptal edilmiştir.
Beklemek zorunda degilsiniz. Motor calistiktan 20 saniye sonra yola cikabilirsiniz. Sadece motor tam isinana kadar cok abanmayin gaza yeter.

Dostum, sorduğun soruyu "ısıt yada ısıtma" diye cevaplamaktansa olayın özüne inmen için biraz bahsedeyim.

öncelikle motorun çalışma prensibini çok basite indirgeyerek anlatıyorum.
şimdi motosikletinin kartelinde yağ var. yağ en alt kısımdadır. ve motoru sadece piston silindirden oluştuğunu düşün. piston bi yuva içinde sürekli in çık yaparak motorun çalışmasını sağlar. sıfıra sıfır olan bir şeyin bir odacık içine girip çıktığını düşün sürekli. örneğin motorun rölantisinde motorun "1.500" devirde çalışıyorsa o piston dakikada 1500 kere dönüyor demektir. bunlarda hemfikiriz.

motorun en zarar gördüğü an motor soğukken, yağ viskozite olana kadar geçen zamandır. çünkü motor ilk çalıştığında piston yukarı aşağıya giderken o silindirle piston arasında yağ yoktur. yağ yoktur derken bunu basite indirgeyerek anlattığımı unutma, tam sentetik yağlar var örneğin silindire tutunuyor vs. bunlara girmiyorum. sadece motor soğukken orda yağ istenildiği basınçta ve viskozitede değildir.

şimdi yağ olmayan bi kısımda, iki metalin birbirine sürtünmesinden dolayı birbirini çizebilir. buda motorunun yağ yakmasına, kompresörü düşmesine sebep olabilir. ama bu bahsettiğimiz kısa zamanda olacak şeyler değildir.

şimdi diyeceksin ki, "e rölantide ısınmasıyla benim gaza asılıp ısıtmam arasında ne fark var?"
şimdi piston dakikada 1.500 kere çıkıp iniyor motor gaz yemiyorken durduğu yerde. lâkin sen gaz verip giderken daha yüksek devir çeviriyorsun. örneğin 2 bin. ordaki aşınma çok azken sen bunu hızlandırıyorsun.

ben çok basite indirgeyerek anlattım, çünkü piston kartele yakındır yağ hızlı gelir ama örneğin en üst tarafa silindir üst kapağına, eksantrik keplerine biraz daha geç gelir. sadece piston zararından bahsetmiyorum, yukarıdaki kısımlarda zarar görür. ben epey basite indirgeyerek anlattım. kolay gelsin. :)

90 derece olması için baya bi beklemen gerekir dostum sen 1. çizginin yandığını gör ondan sonra yavaş bi şekilde gaza çok abanmadan kalkışını yap 2. vitesde aşırı hızlanmadan ilerle 2. cizginin yanıdığını gördüğünde(Tahmini 1-2 dk sonra) gazlayabilirsin

Ee peki sıcaklık göstergesi olmayan arkadaşlar ne yapacak Dereceli yağ kontrol çubukları var uygun olan bi ürünü alıp motorlarına takabilirler fiyatı 10-15 lira sanırsam

Motorunuzun kullanma kılavuzunu okudunuz mu? Bu tip bilgilerden bahseder büyük ihtimalle.
Genel olarak birkaç dakika isitmayi tavsiye ediyorlar ama bosta rolantide fazla uzun birakmamak da gerektigi belirtiliyor.
Motorunuz enjeksiyonlu. Zaten motor belli bir sicakliga gelene kadar sistem rolantiyi yukselk tutup motoru isitiyor.
Ben ilk calistirmada rolanti devri normale dusene kadar bekliyorum. Sonra devam.

Son düzenleme:
sabahları motoru yan ayaklıktan alır düz bir şekilde çalıştırır hararet göstergesinin 1 tık yukarsına kadar beklerim daha sonra tam olarak ısınana kadar 40km hızı geçmem..

ben bu kadar özenip bakarken sorun çıkarsa japonyaya gider fabrikanın önüne atarım

90 Dereceye gelene kadar motoru rölantide çalıştırmak asıl zarar verici unsurdur.
Arkadaşların dediği gibi kısa bir süre bekleyip sonra da ideal ısıya gelene kadar fazla devir yükseltmeden kullanmak yeterlidir.

Hatta en güzel zamanlama. Motoru çalıştırıp kaskı takıp montun fermuarını çekip eldivenleri takmak ve Bismillah denecek kadar zaman tanımaktır. Zaten bunları yapana kadar motor yola çıkacak ısıya gelmiş olur.

90 derece tam ısınmış halidir. Kıyafetlerinizi giymeden önce çalıştırırsanız giyene kadar 45-50 derece olur. 60 dereceye kadar da çok fazla sıkıştırmayın yeter.

Motosikleti
Ybr, Cygnus L
Hem arabalarımda hem de motosikletlerimde 10-15 saniye beklerim o da motor ısınsın diye değil, kartere çöken yağ tam dolaşımını tamamlasın, motor içinde yağsız bi yer kalmasın diye. Bi tur devirdaim için bu zaman yeterlidir.
Tek dikkat ettiğim, motor ısınana kadar yüksek devir çevirtmem, çok sakin kullanırım.
Sıfır alıp senelerce kullandığım araçlar da oldu bu konuda en ufak bi sıkıntı yaşamadım.

Fakat şunu belirtmeliyim ki Antalyada yaşıyorum havalar zaten sıcak. Kışın çok soğuk biyerde olsam daha fazla beklerdim.

Valla ben antalyadayim ilk actigimda olcemiyor sanirim olcmeye basladiginda 40 derece falan oluyor ama ben 40 50 bile olsa cikiyorum yola 90 icin cok beklerim, bence 1dk bile calismasi cok bile

bende gösterge yok motorun yanına gidince eldivein kaskı giene brandayı torbalayana kadar ayakta boşta çalıştırıyorum 2-3 d sonra basıyorum gidiyorum sıkıntı olmuyo.90 dereceye zor gelir o motor

Benim scooter da da gösterge yok orta sehpaya alıyorum çalıştırıp bırakıyorum arka teker bakıyorum çok yavaştan dönüyor 1 2 dk sonra arka tekerin dönmesi duruyor ve karbirotörlü olması rağmen ilk çalışma yoğunluğundan hafifçe uysal ve sesiz bi şekilde rolentide çalışıyor sanki jikle açmışım kapamışım sanırım oto jikle var göstergesi olmayanlar orta sehpada arka tekerin durması yeterlidir sanırım ısınmıştır deyip yola çıkıyorum

Ve motoru her stop etikten sonra kısa süre dönsem bile üzerine binmeden çalıştırıyor 3 5 saniye sonra biniyorum veya üstüne binsem bile ayaklarım yerde ağırlığımı vermiyorum diyiceksin neden yapıyorsun bir usta veya bir arkadaş ilk çalıştırmada ağırlığını verme hemen yüklenme demişti aklımda kalmış

Son düzenleme:
Bu zamana kadar kullandığım tüm motorları montun önünü kapayıp, eldiven kask giyene kadar ısıtmışımdır. Kimi diyor tamamen ısınana kadar bekle kimi diyor gerek yok.

Gerçi şu an kullandığım araba, çalıştıktan sonra hemen yola çıkmayıp 10 saniye kadar oyalanırsam ekranda uyarı çıkıyor "motoru durur vaziyette ısıtmayın" diye. (buna benzer bir şey) Arabayı yaz kış hiç ısıtmıyorum. Isıtmak mı ısıtmamak mı lazım bu arabadan arabaya veya motordan motora değişen bir durum mudur çözebilmiş değilim.

40-50 dereceye kadar ısıtmak yeterlidir. karenajlı ve yüksek beygirli bir motorunuz yok ise eğer rolantide çalıştırsanız bile motorunuzun 80-90 derecelere ulaşması için 45 dk dan fazla çalıştırmanız lazım buna gerek yok. Göstergenize göre 2 çizgi uygundur.

Arkadaşlar yola çıkmadan önce motorun 90' dereceye kadar ısınmasını beklemek zorundamıyız ? Bu görselde tamamen ısınmış halde Bi motor var sağ alttaki 3 çizgi sıcaklık göstergesi ve bu haliyle 90' derece.ben her zaman bu kadar beklemek istemiyorum 1 çubuk yandığında yani 30' derece iken yola çıkıp tamamen ısınana kadar max 30 La devam ediyorum yoluma bu Zamanla herhangi Bi sorun teşkil eder mi ? (2014 cbr 250)

[url]http://i.hizliresim.com/lEdr8r.jpg[/url]

enjeksiyonlu motorda 30-40sn yeterlidir. Çok çok soğuk havalarda 1-2dk.

Karbüratörlüde durum farklı, onda daha fazla ısıtma gerekli.

Isıtmadan gitmeyin, iyicene ısınana kadar motoru zorlamayın sıkıntı olmaz.

Forumdan Uzaklaştırıldı
Bilgiledirme: Bu mesajı yazan kullanıcının üyeliği iptal edilmiştir.
1. Yağın viskozitesinden bahseden arkadaşlar olmuş. Peki soğukken yağın viskozitesi niye düşük? Yani yağ soğukken niye daha akışkan? Tabii ki daha kolay devir daime girsin, daha çabuk koruma sağlamaya başlasın diye. Bu da bahsettiğim 20 saniyelik süre. Motor yağı zaten bunun için dizayn edilmiş. Kulaktan duyduğum bir bilgi değil, Harley motor mühendisiyle yapılan bir röportajda yazıyordu.

2. Birçok araba ve motordaki sıcaklık göstergesi antifriz sıcaklığıdır. Ama motor yağı sıcaklığı (genelde spor arabalarda ve motosikletlerde olur) çok daha farklı. Antifriz çabuk ısınır, motor yağı çok daha geç ısınır. 90 saniyede ideal sıcaklığa gelmez. Sıcak havada yola çıkıp gaza bassanız bile minimum 7-8 dakika alır, motorun büyüklüğüne göre.

Velhasıl bekletmeye gerek yok. 20 saniye sonra hafif hafif çıkın yola. İlk başta nazik davranın. Az ısınınca normal, 5-10 dakika sonra vurun kırbacı :)

Son düzenleme:

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Yeni mesajlar

Çok Beğenilen Mesajlar