Dostum, sorduğun soruyu "ısıt yada ısıtma" diye cevaplamaktansa olayın özüne inmen için biraz bahsedeyim.
öncelikle motorun çalışma prensibini çok basite indirgeyerek anlatıyorum.
şimdi motosikletinin kartelinde yağ var. yağ en alt kısımdadır. ve motoru sadece piston silindirden oluştuğunu düşün. piston bi yuva içinde sürekli in çık yaparak motorun çalışmasını sağlar. sıfıra sıfır olan bir şeyin bir odacık içine girip çıktığını düşün sürekli. örneğin motorun rölantisinde motorun "1.500" devirde çalışıyorsa o piston dakikada 1500 kere dönüyor demektir. bunlarda hemfikiriz.
motorun en zarar gördüğü an motor soğukken, yağ viskozite olana kadar geçen zamandır. çünkü motor ilk çalıştığında piston yukarı aşağıya giderken o silindirle piston arasında yağ yoktur. yağ yoktur derken bunu basite indirgeyerek anlattığımı unutma, tam sentetik yağlar var örneğin silindire tutunuyor vs. bunlara girmiyorum. sadece motor soğukken orda yağ istenildiği basınçta ve viskozitede değildir.
şimdi yağ olmayan bi kısımda, iki metalin birbirine sürtünmesinden dolayı birbirini çizebilir. buda motorunun yağ yakmasına, kompresörü düşmesine sebep olabilir. ama bu bahsettiğimiz kısa zamanda olacak şeyler değildir.
şimdi diyeceksin ki, "e rölantide ısınmasıyla benim gaza asılıp ısıtmam arasında ne fark var?"
şimdi piston dakikada 1.500 kere çıkıp iniyor motor gaz yemiyorken durduğu yerde. lâkin sen gaz verip giderken daha yüksek devir çeviriyorsun. örneğin 2 bin. ordaki aşınma çok azken sen bunu hızlandırıyorsun.
ben çok basite indirgeyerek anlattım, çünkü piston kartele yakındır yağ hızlı gelir ama örneğin en üst tarafa silindir üst kapağına, eksantrik keplerine biraz daha geç gelir. sadece piston zararından bahsetmiyorum, yukarıdaki kısımlarda zarar görür. ben epey basite indirgeyerek anlattım. kolay gelsin.