Motorla uzun yol için dikkat edilmesi gerekenler, hazırlık nasıl olmalı

Motosikleti
2024 Duke390
Yanlış anlaşılacak veya alınacak gücenilecek bir durum yok. Benim foruma dahil olma ana nedenim benden çok daha deneyimli abilerle kardeşlerle tanışmak, fikirlerini almak ve yol gösterici olması. 40 yaşında motorla ilk tecrübelerimi yaşıyorum burada 17 yaşında belli deneyimi olan birinin fikirleri de benim için çok önemli 60 yaşında bir sürücününde.

Uzun yolun şimdilik bana göre olmamasının sebebi nedir?

Kardeş yanlış anlama ama bu uzun yol bence şimdilik senlik değil. Risk alma derim.

Sadece Tommy değil açtığım konuya benim yanıtlarım hariç 20den fazla fikir tavsiye gelmiştir herkesi dinliyorum. Herkesin verdiği bilgiler benim için çok kıymetli, ona göre hazırlanacağım ve bu bilgileri kulağıma küpe yapacağım. Dinlemeden öğrenemem, öğrenemeden daha iyi sürücü olamam :)
Tommyi dinle ziktir et daha öğrenmen lazım

Sene 2025. Eğer çok ıssız dağ yollarına falan girmeyeceksen, ekipmanın (yağmurluk vs dahil) tamsa, ihtiyacın olan tek şey yakıt.
Her yer tesis, yerleşim yeri, yakıt istasyonu artık, bir sıkıntı olsa max 30 dk sonra işin görülür. Çokta kasma, dikkatli sür, keyfini çıkar.

çoğu kişi şu lastik tamir kiti öneriyor da kaçınız lastikten yolda kaldığınızda kullanabileceksiniz ki o malzemeleri, bazen lastik öyle bir yarılır ki tamir kiti fayda etmez. bence boşuna yük. uçsuz bucaksız yollara girmeyecekseniz her türlü telefonla ulaşım sağlayıp işinizi çözebilirsiniz.

Motosikleti
2024 Duke390
Büyük yarıklı lastik hasarına dediğin gibi yapacak bişi yok. Allah korusun kaza bela vermesin o hasarlar.
Ama ben yanıma kullanımı kolay olduğu için sprey veya fitil kiti alacağım. Yola çıkmıyor olsam bile evde bulunması gerekiyor hem araba hem motor için

Motosikleti
Suzuki Vstrom DL650 XT, Yamaha X max 250
çoğu kişi şu lastik tamir kiti öneriyor da kaçınız lastikten yolda kaldığınızda kullanabileceksiniz ki o malzemeleri, bazen lastik öyle bir yarılır ki tamir kiti fayda etmez. bence boşuna yük. uçsuz bucaksız yollara girmeyecekseniz her türlü telefonla ulaşım sağlayıp işinizi çözebilirsiniz.
Ben de yanımda lastik tamir kiti taşımıyorum. küçük delikler, çivi/vida falan tekere girerse diye lastik tamir köpüğü taşıyorum en azından eve geri dönebileyim de motorla sanayide ustaya gidene kadar lastiğin havası azaldıkça yanımda taşıdığım şarjlı pompa ile hava basa basa gideyim diye.
Tabi şarjlı pompa da şart, mesela intekom ya da aksiyon kamerasına para ayırana kadar güzel bir şarjlı pompa taşımak daha öncelikli çünkü benzin istasyonlarındaki pompaların çoğu kalibrasyonu düzgün değil.

Bunun dışında, daha büyük lastik patlaması yaşarsam herhalde çekici çağırırım, kasko poliçemde yılda bir bedava çekici çağırma hakkım da olduğu yazıyordu ona güveniyorum.

Motosikleti
Bajaj Dominar 250D
Lastik için tamir kiti, şarjlı pompa bunların hepsi koçtaş'ta mevcut yarın mecidiyeköy tarafında işim var cehavir'den hallederim onları.
Şarjlı pompa ben de arıyorum, tamir kiti var ama pompa yok :) Xaomi mağazasından yolda alırım demiştim ama 2500 civarı birşey söylediler yanlış hatırlamıyorsam. Koşarak kaçmıştım. Benim de Levent-Şişli arası evim ve işyerim bulursanız koçtaşta uygun birşey paylaşır mısınız?

Büyük yarıklı lastik hasarına dediğin gibi yapacak bişi yok. Allah korusun kaza bela vermesin o hasarlar.
Ama ben yanıma kullanımı kolay olduğu için sprey veya fitil kiti alacağım. Yola çıkmıyor olsam bile evde bulunması gerekiyor hem araba hem motor için
hocam o fitili bile doğru düzgün takmak beceri istiyor. ben muhtemelen hiç girişmem sanırım öyle bir durumda. çoğunluğun da benim gibi olduğunu düşünüyorum. ancak işi bilen tabi ki kitlerini taşısın, ancak normal bir kullanıcı için o kadar alet edevata gerek yok diye düşünüyorum.

Motosikleti
Husqvarna Svartpilen 250

Ben farklı motorlarda 3 kere fitil attım. Dolayısıyla arkadaşımıza da önerdim. Kendisi fitil atmayı bilir ya da bilmez, nasıl kullanılacağını araştırıp, istişare edip ona göre malzemeyi tedarik edip kullanabilir. Elbette yarık var, yarık var... Aldığı hasara göre değişir. Çok şükür daha önce başıma fitil atmama rağmen tamir edemediğim lastikle karşılaşmadım. Telefon ile yardım istemek de bir seçenek tabi ki...

Motosikleti
2024 Duke390
Dün zorlu mediamarkt'ta bir tane şarjlı pompa gördüm 1600-1700liraydı. Bugun cevahir koçtaş ve teknosa'ya bakıp ona göre satın alıcam bir tane buradan tabi paylaşırım.
Şarjlı pompa ben de arıyorum, tamir kiti var ama pompa yok :) Xaomi mağazasından yolda alırım demiştim ama 2500 civarı birşey söylediler yanlış hatırlamıyorsam. Koşarak kaçmıştım. Benim de Levent-Şişli arası evim ve işyerim bulursanız koçtaşta uygun birşey paylaşır mısınız?
Daha önce kendi kendime fitil atmadım ama arabamın lastiğine 2 defa lastikçide fitil uyguladılar atla deve değil gibi duruyor kullanması. Pense ile saplanan şeyi çıkartıp saplamalı zımparamsı bişi ile deliği düzeltip/genişletip, fitilli yapıştırıcı ile sokup fazla kısmı falçatayla kesip hava bastılar.
hocam o fitili bile doğru düzgün takmak beceri istiyor. ben muhtemelen hiç girişmem sanırım öyle bir durumda. çoğunluğun da benim gibi olduğunu düşünüyorum. ancak işi bilen tabi ki kitlerini taşısın, ancak normal bir kullanıcı için o kadar alet edevata gerek yok diye düşünüyorum.
Ben farklı motorlarda 3 kere fitil attım. Dolayısıyla arkadaşımıza da önerdim. Kendisi fitil atmayı bilir ya da bilmez, nasıl kullanılacağını araştırıp, istişare edip ona göre malzemeyi tedarik edip kullanabilir. Elbette yarık var, yarık var... Aldığı hasara göre değişir. Çok şükür daha önce başıma fitil atmama rağmen tamir edemediğim lastikle karşılaşmadım. Telefon ile yardım istemek de bir seçenek tabi ki...

Olası tatsız senaryoda kafamda şöyle bir plan var. Sprey ile anlık müdahale ederek şişirdikten sonra motorla daha güvenli gölgelik bir alana geçip fitil uygulamak. Sprey nedense fitil kadar güven vermiyor bana :/

2 gece ağaç altı bir kamp alanında kalacağım için yanıma çok cicili bicili eşyalar almaya gerek olmadığından çantamda yer var ne olur ne olmaz diye mümkün olduğunca tüm ihtiyaçlarımı koyacağım.

Motosikleti
xiaoami'nin pompasını ben almıştım, ben aldığımda 250TL verip almıştım sonra yıllar geçince fena zam gelmiş. Geçenlerde 3-4 yıl kullandıktan sonra sibop tarafına giren ucundaki vidalı metal parçanın vida dişleri bozulmuştu, hortumu ayrıca yedek parça olarak aldım 280 küsür lira vermiştim, ama bu haliyle daha yıllarca kullanmaya devam edeceğim gibi görünüyor. içindeki batarya da 3 yılı geçince zayıflamıştı, 18650 tipindeki lityum iyon pillerin iyilerinden iki tane satın alıp cihazı açıp pil puntolama aleti ile pilleri değiştirdim şimdi rahat rahat 4 tane araba lastiği şişiriyor.

Motosikleti
2024 Duke390
Ben bu tarz kullanım kolaylığı olan şarjlı ürünlerde 2 sene beni idare ediyorsa okeydir kafasıyla bakıyorum çok uzun süre performans beklemiyorum :D 4 sene f/p için çok ciddi zaman
Dışarı çıkıp 2-3 kadeh rakı içip biraz meze yesen zaten aynı paraya geliyor ne yazıkki.

F54

türkiye içinde istediğin yere git en uzak yardım bulman 6 saati geçmez bu en uç nokta
eğer e5 köy yolu şehirler arası yollarda gidiyorsan zaten yanından geçen ilk motorcu durup sana yardım edecektir
pompa fitil sprey felan taşımana gerek yok boşuna hammallık yapma
kredi kartı akıllı telefon varsa hiç korkma yolda kalmazsın

Motosikleti
Ben bu tarz kullanım kolaylığı olan şarjlı ürünlerde 2 sene beni idare ediyorsa okeydir kafasıyla bakıyorum çok uzun süre performans beklemiyorum :D 4 sene f/p için çok ciddi zaman
Dışarı çıkıp 2-3 kadeh rakı içip biraz meze yesen zaten aynı paraya geliyor ne yazıkki.
işte ben de 3 yıldan fazla kullandımtan sonra iki lastiğin havasını tamamlarken zorlanmaya başlayınca içindeki 18650 pilleri dğeiştireyim dedim, piyasada bulabildiğim en kaliteli ve en yüksek kapasiteli 185650 pil Sony VTC6 modeli pillerdi iki tane sipariş ettim, puntolama aletim de vardı kendim puntoladım. Yalnız bu sony vtc6 pillerin çok sahtesi var ve anlamak zor, umarım uzun dayanır da sahte değilmiş derim hala emin değilim.
Mesaj otomatik olarak birleştirildi:

Bu arada geçen ay artçı ile yunanistan turumda yanımdakileri yazayım fikir verir:
Benim motorda 3lü çanta seti var, ek olarak depo üstü çantayı da cüzdan olarak kullanıyorum, içinde cüzdan, anahtar, ıvır zıvır, pasaportlar falan oluyor.
yan çantaların birine 2 kişilik şişme yatak, nurgaz marka tüplü kamp ocağı, iki çift spor ayakkabı
diğer yan çantaya giyecekler, şort, mayo, havlu, tshirt falan.
arka çantaya sıcaklığı koruyan termos çanta denen çanta içine 3 tane yarım litrelik pet şişe su (2 gün önceden derin dondurucuda dondurunca yolda anca eriyor, soğuk su ihtiyacı için iyi oluyor), xioami şarjlı pompa, 2-3 tane ucu kancalı lastik, kafa feneri, minik şarjlı el feneri, kablo bağlama cırtlarından 5-6 tane, bir küçük kargaburun, bir tane mikrofiber bez, minik spreyli plastik kolonya şişesi içinde kask temizleme sıvısı, 6-7 tane ıslak mendil (köftecilerden topladıklarımı çantaya atıyorum yollarda lazım oluyor) fazladan 1 metrelik mini spanzet 2-3 tane. yine 1-2 tane usb type-c ve microusb şarj kablosu, powerbank, alyen anahtar seti.
çadır ve uyku tulumunu arka çantanın üzerindeki bağlama demirlerine spanzet ile sımsıkı bağlamıştım.
tamir gerekirse motorun yanında gelen ve sele altında bölmesinde yerinde duran tornavida-anahtar takımı.

bir de üzerinde 2016 tarihi yazan, motoru aldığımda çantaların birinden çıkan lastik tamir köpüğü, kesin bozulmuştur ama çöpe atmadım, lazım olursa denerim demiştim duruyor öyle.

Bu kadar malzeme ile git gel Yunanistan/İskeçe'ye kadar gittik, Dedeağaç (Alexandroupoli)'de belediye kampinginde çadır kurduk kaldık. 2 günde toplam 700km yol yapmış olduk.

Son düzenleme:
Motosikleti
2024 Duke390
Cehavir koçtaş'ta pratik şarjlı pompalardan yoktu. Zorlu mediamarkt'tan satın aldım. ürün bu sitede 200lira daha uyguna satıyorlar 1600 ödedim ben mağazada
Şu an sahibi olduğum motorla imkansız ama ilerleyen yıllarda hanımla birlikte böyle bir uzun yol hayalim var. Çok keyifli olmuştur kesinlikle, okuması bile keyifliydi :)
Bu arada geçen ay artçı ile yunanistan turumda yanımdakileri yazayım fikir verir:
Benim motorda 3lü çanta seti var, ek olarak depo üstü çantayı da cüzdan olarak kullanıyorum, içinde cüzdan, anahtar, ıvır zıvır, pasaportlar falan oluyor.
yan çantaların birine 2 kişilik şişme yatak, nurgaz marka tüplü kamp ocağı, iki çift spor ayakkabı
diğer yan çantaya giyecekler, şort, mayo, havlu, tshirt falan.
arka çantaya sıcaklığı koruyan termos çanta denen çanta içine 3 tane yarım litrelik pet şişe su (2 gün önceden derin dondurucuda dondurunca yolda anca eriyor, soğuk su ihtiyacı için iyi oluyor), xioami şarjlı pompa, 2-3 tane ucu kancalı lastik, kafa feneri, minik şarjlı el feneri, kablo bağlama cırtlarından 5-6 tane, bir küçük kargaburun, bir tane mikrofiber bez, minik spreyli plastik kolonya şişesi içinde kask temizleme sıvısı, 6-7 tane ıslak mendil (köftecilerden topladıklarımı çantaya atıyorum yollarda lazım oluyor) fazladan 1 metrelik mini spanzet 2-3 tane. yine 1-2 tane usb type-c ve microusb şarj kablosu, powerbank, alyen anahtar seti.
çadır ve uyku tulumunu arka çantanın üzerindeki bağlama demirlerine spanzet ile sımsıkı bağlamıştım.
tamir gerekirse motorun yanında gelen ve sele altında bölmesinde yerinde duran tornavida-anahtar takımı.

bir de üzerinde 2016 tarihi yazan, motoru aldığımda çantaların birinden çıkan lastik tamir köpüğü, kesin bozulmuştur ama çöpe atmadım, lazım olursa denerim demiştim duruyor öyle.

Bu kadar malzeme ile git gel Yunanistan/İskeçe'ye kadar gittik, Dedeağaç (Alexandroupoli)'de belediye kampinginde çadır kurduk kaldık. 2 günde toplam 700km yol yapmış olduk.

Motosikleti
Şu an sahibi olduğum motorla imkansız ama ilerleyen yıllarda hanımla birlikte böyle bir uzun yol hayalim var. Çok keyifli olmuştur kesinlikle, okuması bile keyifliydi :)
Benim de önceki motoru aldığımda çok kızmıştı, hatta motoru merak edip yakından bile bakmamıştı, hala xmax duruyor, ona dokunmamıştı bile. Ama geçen sene yeni motoru alınca heves etti sonunda, ona da ekipman topladık, ilk gezimizde bizim köfteci ekibiyle gittiğimiz köfteciye sürdüm, 20km yol çok yakın geldi tabi, baktım daha gezmeye niyeti var aynı gün iğneada'ya gidip geldik, 250km yol yapınca nasılmış, yoruldun mu dedim, motora yeşil sigorta yaptıralım yunanistana geçelim dedi. Motorla gezmeyi sevdi ama daha çok kamp seviyor, şimdi okul açılmadan bir kere daha gitme niyetimiz var.

Motosikleti
2022 Suzuki V Strom 650 (DL650)
Benim de önceki motoru aldığımda çok kızmıştı, hatta motoru merak edip yakından bile bakmamıştı, hala xmax duruyor, ona dokunmamıştı bile. Ama geçen sene yeni motoru alınca heves etti sonunda, ona da ekipman topladık, ilk gezimizde bizim köfteci ekibiyle gittiğimiz köfteciye sürdüm, 20km yol çok yakın geldi tabi, baktım daha gezmeye niyeti var aynı gün iğneada'ya gidip geldik, 250km yol yapınca nasılmış, yoruldun mu dedim, motora yeşil sigorta yaptıralım yunanistana geçelim dedi. Motorla gezmeyi sevdi ama daha çok kamp seviyor, şimdi okul açılmadan bir kere daha gitme niyetimiz var.
Seninle Yunan ellerine gidemeyeceğiz gibi duruyor :)

Motosikleti
2024 Duke390
Benim hanım motora binmek istiyor ama ben biraz bencillik yaptım alırken :) full çantalı 390 adventure alabiliyordum gittim duke 390 aldım kendim binip keyif yapayım şundan olmasın diye dauhfajfadjha. Ama bu kışı geçirip kısmet olursa bir de tur motoru alabilme hayalim var hanımla yol yapabilmek için.
Geçen yıl tatilde ispanya'da motor kiraladık sym 'nin 125lik scooter'ı o plaj senin bu koy bizim 1 haftada 600km ye yakın yol yaptık ada içerisinde.

Motosikleti
Hero Dash 125
@Belentepe elin gavur memleketinde o plaj senin bu koy benim gezdik diyorsun. Şu kadar kilometre yaptık diyorsun. Sonra kalkıp diyorsun ki Asos'a gideceğim ne alayım yanıma ne lazım olur. Arkadaşlar arabalarla (birden fazla araba olacak demek) gidecekler diyorsun.
Koçtaş'tan kriko, Mediamarkt'tan şarjlı pompa alıyorsun/bakıyorsun.

Sen bizlerle dalga mı geçiyorsun, trollemek mi amacın? Kendi kendine senaryolar üreterek eğlenmek mi amacın?

Yurt dışında düzgün bir avadanlık yapmadan malzemesiz kiralık sukuterle plaja, koya gittiysen şimdi yurt içinde nasıl giderim, ne alayım yanıma diye mi soruyorsun? Madem arkadaşların arabalarıyla gidecek, yolda başına bir iş gelse telefonla arkadaşlarını ararsın gelirler yolda kaldığın yere. A noktası ve B noktası arası en fazla 4-5 saatlik yol.

İnsanlar iyi niyetle tavsiyelerde bulunuyor. Konuyu dallandırıp budaklandırıyorsun. Bazı kullanıcıların aklına belki senin forumla dalga geçebileceğin gelmiyor ve uzun uzun cevaplar yazıyor. İnsanlarla uğraşma, dalga geçme.

Cebinde benzin alacak paran olsun, telefonunun şarjı olsun başka bir şeye ihtiyacın yok.

Hırbo sen misin la?

Motosikleti
2024 Duke390
Gavur memlekette götte deniz şortu motorun arka çantasında havlu ile adanın bir ucundan diğer ucuna 50km mesafe varken yapılan yol ile. İstanbuldan çıkıp 450km yol yapmak aynı şey mi sence? inanmazssan google maps

Burada beşiktaştan çıkıp çekmeköy'e gidicem nelere dikkat etmem lazım nası gideyim diye sormadım farkındaysan.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Yeni mesajlar

Çok Beğenilen Mesajlar