Motora hangi yağı koydurayım?

Motosikleti
Honda CB750 Hornet - Triumph Bonneville Bobber
Arkadaşlar Hornet 750'im şu anda 920km'de honda drd hasanpaşa, ataşehir ve doğu batıyı arayıp hangi yağı koyduklarını sordum.

Hasanpaşa Honda'nın Castrol'ün ve Motul'ün 10-30 yağını koyuyor. Ataşehir de aynı şekilde bunları söyledi ama 10-30 yerine biz 10-40 kullanıyoruz dediler ve motulu 7100 yerine 5100 koyuyorlarmış. Doğu Batı'da drd ataşehir ile aynı. Bütün bayilere Putoline N-Tech Pro R+ getirsem siz sadece işçilik ücreti alsanız oluyor mu dedim bizim için sorun yok ama bir şey olursa garantiden çıkar dediler o yüzden direkt kafadan eledim yağı kendim alıp götürme mevzusunu.

Daha önce hiç 10-30 yağ kullanmadığım için bi denemek istiyorum şahsen horneti olan agalar siz motorunuzda hangi marka yağ kullanıyorsunuz veya hangi marka yağı önerirsiniz memnun kaldığınız yağları bekliyorum.

Motosikleti
Piaggio beverly 400 / Aprilia sr gt 200
Garantili makine ise servise teslim olacaksın maalesef yapacak bir şey yok, kitabında viskozite ne yazıyor ise onu koyuyorlar mı onu kontrol edin önemli olan o. bir şey olursa bahaneleri olmasın. honda da bir 10w30 yağ olayı var neden bilmiyorum, benim 1991 model honda c90 cub motorumda bile bu yağ yazıyordu.

bende geçen gün beverlyi rodaj bakıma götürdüm, motul 5w40 scooter expert koydular, bana kalsa liqui moly getirirdim ama olmuyor işte.

Motosikleti
Garantili makine ise servise teslim olacaksın maalesef yapacak bir şey yok, kitabında viskozite ne yazıyor ise onu koyuyorlar mı onu kontrol edin önemli olan o. bir şey olursa bahaneleri olmasın. honda da bir 10w30 yağ olayı var neden bilmiyorum, benim 1991 model honda c90 cub motorumda bile bu yağ yazıyordu.

bende geçen gün beverlyi rodaj bakıma götürdüm, motul 5w40 scooter expert koydular, bana kalsa liqui moly getirirdim ama olmuyor işte.
Kitapçığında JASO 10-30 öneriyor hocam. Ataşehire de söyledim bunu kitapçıkta 10-30 siz neden 10-40 koyuyorsunuz diye bana verdikleri cevap şu; Kitapçıkta 10-30 yazıyor ama Honda Türkiye'nin önerdiği yağ 10-40
Mesaj otomatik olarak birleştirildi:

Sahte olmayan her markayı öneririm , şu fani dünyada bir canlı yok ki motora koyulan yağın farkını sürerken anlasın 😅
Viskozite olarak 10W30 yakıt tüketimini düşürür kışın iyidir , 10W40 ise sıcak coğrafyalarda daha iyidir tercih senin..
Önümüz kış zaten o yüzden de 10-30 koydurmak istiyorum. Kış bitip yaza girdiğimizde diğer bakım zamanı gelmiş olur zaten onda da yine 10-40 dan devam ederim büyük ihtimalle.

zeytinyağı koymadıktan sonra hangi yağı koyduğunun çok bi önemi yok. motul, ipone, castrol herhangi birini koydur geç. 10-30 ve 10-40 olayı yaşadığın yerin durumuna göre değişir. 10-30 daha akışkandır 10-40 a göre. eğer havalar çok ısınıyorsa 10-40 daha iyidir, ancak çoğunlukla kışın kullanacaksan 10-30 daha iyi olabilir.

Motosikleti
Forza250-cygnusL
Lique moly 10 40 koy geç..Düşünme...

Motosikleti
Nasıl yok aga ya bu videolardaki aşınma sürtüme testleri neyi gösteriyor o zaman tabii ki etkisi var yağın ama biz sürücü olarak ondan da önce insan olarak bunu algılayıp hissedemeyebiliriz ama elbet var etkisi.

Lique moly 10 40 koy geç..Düşünme...
Koyamam o riski göze alamam garantiden çıkar diyor adamlar söylediğimiz yağlar haricinde yağ kullanırsan. Olmaz olmaz olur bana denk gelir motorda bir arıza çıkar blokla ilgili bir şey olur sonra uğraş dur servislerle bayilerle zaten motorları garantiden çıkarmaya yer arıyorlar.

Nasıl yok aga ya bu videolardaki aşınma sürtüme testleri neyi gösteriyor..
Motor yağı yerine şanzuman yağı kullan o sürtünme test sonucu daha iyi çıkar..
O halde hep beraber şanzuman yağı kullanalım 😂
Motor yağı blok içinde hareket eden bir filim oluşturmalı ve yüksek ısı altında o filim kopmamalı..
Filim koparsa filim kopar 😉

Motosikleti
Motor yağı yerine şanzuman yağı kullan o sürtünme test sonucu daha iyi çıkar..
O halde hep beraber şanzuman yağı kullanalım 😂
Motor yağı blok içinde hareket eden bir filim oluşturmalı ve yüksek ısı altında o filim kopmamalı..
Filim koparsa filim kopar 😉
O nasıl mantık hocam :unsure:

Motosikleti
Forza250-cygnusL
Nasıl yok aga ya bu videolardaki aşınma sürtüme testleri neyi gösteriyor o zaman tabii ki etkisi var yağın ama biz sürücü olarak ondan da önce insan olarak bunu algılayıp hissedemeyebiliriz ama elbet var etkisi.

Koyamam o riski göze alamam garantiden çıkar diyor adamlar söylediğimiz yağlar haricinde yağ kullanırsan. Olmaz olmaz olur bana denk gelir motorda bir arıza çıkar blokla ilgili bir şey olur sonra uğraş dur servislerle bayilerle zaten motorları garantiden çıkarmaya yer arıyorlar.
Peki bize neden soruyorsun ki?..
Garantiden çıkmaması için kucağa oturacaksın..
Maalesef kaçış yok...

hocam o testlerdeki sonuçlara göre motoru 1 milyon km kullanırsan belki farkı hissedersin, ancak 40-50 bin km de hepi topu 5-6 yağ değişimde bu farkı anlayamazsın. o yüzden çok bi önemi yok dedim.

Motosikleti
Dominar 250
Yağ konusuna bu kadar takmayın. Motul çok çok iyi bir yağ. Motorun sağlıklı çalışması ve çalışmasını sürdürmesi için hayli hayli yeterli yağlar üretiyorlar.

Bence bu konuyu takıntı yapıp kendinizi üzmeyin. Keyifle kullanın motorunuzu.

Motosikleti
Şanzuman yağı bu testde daha iyi sonuç verir , bu teste göre seçim yapacaksan buyur sana mantık 😉

Motor yağının blok içinde nasıl hareket ettiğini bilmiyorsun , bu sebeple bu test seni etkiliyor..
Bu kadar önyargılı olmayın bilmediğimi nereden çıkardın? Çok şükür elim alet tutar bugüne kadar da arkadaşımla beraber tam 2 tane kelle motor indirip tamamen söküp takmışlığımız var. Ben sadece araştırmacı bir insanım, bu sadece motor yağı için geçerli değil hayatım boyunca böyleydim bir şeyi almadan veya yapmadan önce türkçe kaynak yabancı kaynak hepsini araştırır iyice bilgi edinir öyle alırım veya yaparım. @LynXMaSTeR 'ın dediği gibi bu testteki sonuçları belki uzun kilometreler kullanınca anlaşılır ama sonuçta anlaşılıyor bu da demek ki her yağ aynı değilmiş değil mi? Hepsinin değerleri farklı hee takıntı konusunda haklısınız evet biraz takıntılı ve mükemmeliyetçi bir insan olmamdan kaynaklanıyor bunlar ama şurada yapılan testin hiçbir anlamı yokmuş gibi davranıp şanzıman yağı test'de daha iyi sonuç verir demek çok saçma mantık falan yok burada kusura bakma 😉

Bu kadar önyargılı olmayın bilmediğimi nereden çıkardın? Çok şükür elim alet tutar bugüne kadar da arkadaşımla beraber tam 2 tane kelle motor indirip tamamen söküp takmışlığımız var. Ben sadece araştırmacı bir insanım, bu sadece motor yağı için geçerli değil hayatım boyunca böyleydim bir şeyi almadan veya yapmadan önce türkçe kaynak yabancı kaynak hepsini araştırır iyice bilgi edinir öyle alırım veya yaparım. @LynXMaSTeR 'ın dediği gibi bu testteki sonuçları belki uzun kilometreler kullanınca anlaşılır ama sonuçta anlaşılıyor bu da demek ki her yağ aynı değilmiş değil mi? Hepsinin değerleri farklı hee takıntı konusunda haklısınız evet biraz takıntılı ve mükemmeliyetçi bir insan olmamdan kaynaklanıyor bunlar ama şurada yapılan testin hiçbir anlamı yokmuş gibi davranıp şanzıman yağı test'de daha iyi sonuç verir demek çok saçma mantık falan yok burada kusura bakma 😉
Kelle motor söküp takmakla yağ hakkında tecrübelenemezsin biraderim ,
Kullandığın yağı bugüne kadar farklı ısılarda , farklı yük ve devirde takip ettin mi ?
Herhangi bir taşıtdan çıkan yağı laboratuvara gönderdin mi ?

Bunları yapmak zorunda değilsin elbette , satın alıp motoruna koyman yeterli..

Satın aldığın yağ sahte olmasın gerisi hikaye ,
bir tavsiye istersen eğer , şu testlerle parlatılan markalara 3-4 misli para harcama 😉

Motosikleti
Kelle motor söküp takmakla yağ hakkında tecrübelenemezsin biraderim ,
Kullandığın yağı bugüne kadar farklı ısılarda , farklı yük ve devirde takip ettin mi ?
Herhangi bir taşıtdan çıkan yağı laboratuvara gönderdin mi ?

Bunları yapmak zorunda değilsin elbette , satın alıp motoruna koyman yeterli..

Satın aldığın yağ sahte olmasın gerisi hikaye ,
bir tavsiye istersen eğer , şu testlerle parlatılan markalara 3-4 misli para harcama 😉
Kral sen lafı anlamak istediğin yerden anlıyorsun seninle hiç tartışmaya girmeyeceğim orada verdiğim kelle motor örneği beni boş insan sanma diye verdiğim bir örnek evelallah profesyonel olmasak da zorunluluktan öğrensek de mekanik bilgimiz de var elektronik bilgimiz de var hepsinden azar azar kendi işimizi kendimiz görecek kadar.

Bugüne kadar motul dışında bir yağ kullanmadım onu da zaten ister istemez motoru kullanırken kullanıcı deneyimi olarak test etmiş ve deneyimlemiş oluyorsun zamanla. Çıkan yağı laboratuvara gönderecek kadar fantezi yapmaya gerek yok. Onun yerine ben araştırma yapmayı tercih ettiğim için bu konuyu açıp o videoyu attım zaten anladın? Laboratuvara göndersen de o videodaki adamın yaptığı gibi test yapılacak zaten eee ne değişti? Önümde hazır bilgi varken neden böyle bir işle uğraşayım?

Ha ek olarak bu tartışmanın uzamasına hiç gerek yok Castrol POWER1 ULTIMATE 4T 10W-30 yağ koyup geçeceğim. Bakalım biraz da Castrol deneyimleyelim ne değişiyor ne değişmiyor :)

Laboratuvara göndersen de o videodaki adamın yaptığı gibi test yapılacak zaten eee ne değişti?
Bilmediğin birşey hakkında açıklama yapıyorsun yukarıda 🙄

Ok birazda Castrol kullan yada Petrol Ofisi veya Opet den satın al , fark ettiğin tek şey cüzdanından çıkan para miktarı..
Yani yağ içerde ne yapıyor o farkı anlayamazsın..

Motosikleti
Ns200 15"

Bu videoda yağın içinde ne kadar fosfor ve çinko oranı olduğu bahsedilmiyor, bir motor yağında önemli olan şeyler bahsettiğim değerlerdir.

Fosfor ve çinko değeri şuan tam sentetik sınıfında en yüksek değer olan yağ 7100'dür (300v saymıyorum) buda en iyi korumayı ve basınç altında çalışan yağ oluyor. Yağın çalışma sıcaklığındaki akışkanlığı önemli değildir, önemli olan sıcaklık ve basınç altında yağ filminin ne kadar uzun süre kopmadan dayandığıdır.

Yağlar bu tarz testler ile test edilmez, motordan çıkan numuneler ile laboratuvar ortamında test edilir ve içindeki çıkan değerler görülür.

Yağın gerçek etkisini görmek isterseniz 2. değişimde anca görürsünüz...

Motosikleti
Honda CB750 Hornet / Kanuni Seha 150
Sevgili dostum,

Hem rodaj bakımında hem de ilk yıllık bakımında Hornet'e serviste orijinal Honda 10W-40 yağ koyuldu. Ben de aynen senin gibi kullanım kılavuzuna atıfta bulunarak neden 10W-30 koymadıklarını sordum elbette. Aldığım yanıt, mevcut durumda Honda'nın bu yağı önerdiği ancak önümüzdeki dönemde iyileştirilmiş 10W-30 yağın getirileceği şeklindeydi. Ayrıca istersem kendi getirdiğim herhangi bir yağı veya yine serviste bulunan Motul yağ koyabileceklerini söylediler. Ben açıkçası Honda orijinal yağı tercih ettim.

Ankara koşullarında çoğunlukla iyi ve sıcak havalarda kullandığım için çok üzerinde durmadım. Bugüne kadar da yağ ile ilişkili herhangi bir şikayetim olmadı (gerçi motorla ilgili herhangi bir şikayetim yok). Siz de İstanbul koşullarında süreceğiniz için çok fark etmeyecektir.

Kısaca bence hiç kafanızı karıştırmadan Honda'nın önerdiği kendi orijinal yağını kullanın. İnanın sürerken hiçbir şey fark etmeyeceksiniz.

Motosikleti
Sevgili dostum,

Hem rodaj bakımında hem de ilk yıllık bakımında Hornet'e serviste orijinal Honda 10W-40 yağ koyuldu. Ben de aynen senin gibi kullanım kılavuzuna atıfta bulunarak neden 10W-30 koymadıklarını sordum elbette. Aldığım yanıt, mevcut durumda Honda'nın bu yağı önerdiği ancak önümüzdeki dönemde iyileştirilmiş 10W-30 yağın getirileceği şeklindeydi. Ayrıca istersem kendi getirdiğim herhangi bir yağı veya yine serviste bulunan Motul yağ koyabileceklerini söylediler. Ben açıkçası Honda orijinal yağı tercih ettim.

Ankara koşullarında çoğunlukla iyi ve sıcak havalarda kullandığım için çok üzerinde durmadım. Bugüne kadar da yağ ile ilişkili herhangi bir şikayetim olmadı (gerçi motorla ilgili herhangi bir şikayetim yok). Siz de İstanbul koşullarında süreceğiniz için çok fark etmeyecektir.

Kısaca bence hiç kafanızı karıştırmadan Honda'nın önerdiği kendi orijinal yağını kullanın. İnanın sürerken hiçbir şey fark etmeyeceksiniz.
Teşekkürler hondanin kendi yagi zaten daha ucuza geliyor belli olmaz bakım sırasında belki son anda karar değiştirebilirim ama 10-30 koyduracagim kesin sadece yağ markasi değişebilir belki.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Yeni mesajlar

Çok Beğenilen Mesajlar