Cumhur Bey buji çok önemli birşeydir, sadece çalıştırırken işe yaramaz içten yanmalı motorun her çevriminde ateşlemeyi sağladığından uygun olmayan buji kullanıldığında ateşleme doğru olmaz tork düşer tüketim artar dolayısıyla doğru bujiyi kullanmak gerekir. Espri yaptıysan ayrı konu biz de atlamış olduk :cherry:
İkinci konu geçen merak ettim Mondial'in sitesinde motorun güç ve tork değerlerine bakayım dedim. Max güç 18,5kW 9000d/d ve max tork 22,5kW 7000d/d yazıyor Allah Allah dedim açtım Zongshen'in kendi sitesine baktım onda da aynı bilgi mevcut. Burada büyük bir hata var. Tork yani momentin birimi kilogrammetre (kgm) veya Newtonmetre (Nm) dir. Çoğunlukla Nm kullanılır. kW güç birimidir. Böyle bir hata nasıl olur anlamadım, bunlara bakan bir mühendis yok mudur bünyede, hadi Mondial neyse de Çinli de aynı hatayı yapmış, zaten Mondial aynı bilgiyi kopyalamış. Biz 25 sene önce İTÜ Gümüşsuyu'nda Makina Mühendisliği okurken iş, güç, enerji, moment vs. birimlerini karıştıranı direk sınıfta bırakıyorlardı ama şimdi o hocaların çoğu rahmetli oldu.