merhabalar 250 lik choperımı satıp kısmetse almayı düşündüğüm scoterlardan birisi olan zc yi almayı düşünmekteyim. Aklıma takılan bazı sorulara cevap bulabilmek için ilk 70 sayfayı okudum ama tam olarak istediğim soruların cevabını alamadım maalesef. Okumaya devam etmekteyim kısmetsede sonuna kadar okuyacağım. Aklıma takılan sorular:
1-) herkesin motoru aynı yakmaz ama şehir içi ve şehir dışı kullanımda 100 kmde kaç litre yakmakta ortalama olarak(lütfen 10 kuruş yakıo gibi cevaplar vermeyin ilerde okuyan arkadaşlarada yardımcı olması açısından benzin fiyatı sürekli değişmekte çünkü)
2-)çok az km yapmış(0 ile 1000 km arası) ikinci el bulabilirsem onları tercih etmeyi düşünmekteyim bununla igili rodaj harici sıkıntı yapabilecek bir durum olabilir mi?
3-)yakın bi arkadaşımda sıfır olarak aldı henüz 500 kmde ve herhangi bir sorunla karşılaşmadı ama alırsak önem ve hassasiyet göstermemiz gereken yada değiştirmemiz gereken yerleri var mıdır, var ise nereleridir?
4-)son sürati ve performansıyla ilgili merak ettiğim noktalar var ortalama 85 90 km son hızıdır sanırım okuduğum kadarıyla bu doğru mudur? bunu kesinlikle hız yapmak filan için sormuyorum bi motor 100 110 yapabiliuosa 80 e 90 a daha kolay çıkabilir benim maksimum gideceğim hız 90 km civarıdır uzun yolda bunun için sormaktayım.
cevap verebilecek arkadaşlar varsa çok mutlu olurum şimdiden teşekkürler kalan 140 sayfayı okumaya devam etmekteyim aklımda 125 zn ve rf 150 de var henüz karar verebilmiş değilim.
Öncelikle okuduğun içinve okumaya devm ettiğin için seni kutlarım:cat:
Cevaplara gelince..
1-) ben benzinin fiyatı 3.50tl iken tek başıma şehir içinde ölçmüştüm. eğer 45 km/s hızı geçmezsen spor kalkışlar yapmazsan 0,11 tl falan yakıyor! 110 kgyim bunuda göz önünde bulundur... km olarak ta o zamanlar 18-19binde falandı alet yani şu arada 25binde ama değişmedi pek yalnız dikkat edilmesi gereken şeyler var...
Spor kalkmıcak aralarda yüklenmeyeceksin.Otomatik jigle devrede olmayacak yani motor ısınmış ve rpm göstergesi normal olacak yoksa çok yakıyor. ve hız konusu 50yi falan geçince yakmaya başlıyo...Ve tabi ben dur kalk yapmıştım şehir içinde şehir dışı daha az yakar..
TOPARLARSAK şu günümüzde de 1 km gidince 11 krş yakıyor 100 kmde 11 TL falan yakar heralde.
2-) Çok az km yapmış değil HİÇ KM YAPMAMIŞ'ı tercih et zaten alet ucuz yani o yüzden RİSKE girmeye hiç değmez RODAJ çok önemli o yüzden 0 al KESİNLİKLE!
3-)MOtorunm GENEL OLARAK HERYERİNE HASSASİYET göstermen gerekiyor...bunu ben defalarca yazdım yani tek tek değilde komple hassas davranırsan uzatırsın ömrünü...Lakalardan kaç ya da çok yavaş geç.Spor kullanma motorunu hep doktor bey gibi gitmeye çalış bırak milllet uçsun kaçsın..Rodajını dayan ve düzgün yapmaya çalış ilerdeki motor ömrü olarak sana olumlu sonuçlar verecektir bu dünyadaki tüm motorlarla aynıdır.
motorunu başkasına verme kimse senin kadar hassasiyet göstermez. rodajdayken iki kişi binme çok dik yokuşlarda sıkıştırma aleti...Yağlarını hep kmSinden biraz önce değiştir 500de mi gel diyo sen 420-430da git ! 1500de mi gel diyo sen 1300lerde git ve UCUZ YA ASLA KOYDURMA bir yağ markası seç hep onu kullan!!
4-) bu konuda ben şöyle söylüyorum benim motorum 25binde 116 kgyim şu an rüzgar müzgar ters esmeden motor ısınmışken eğimsiz güzel asfalt yolda iyi devirlendirirsem 80e geliyor ama ben düz yolda 90-100 göremedim GÖRMEMDE çünkü benim odometrem hatalı değil hızım neyse onu gösteriyor ve zaten 75-80 gibi hızlarda motor GÜVENSİZLEŞİYOR bunu hissetmeden kullanan bir adam OLAMAZ varsa da kusura bakmasın ODUNdur yani...
yani 60-70e kadar hızlanması güzel ama sonra biraz tabi diğer faktörler devreye giriyor...Ha yok mudur gerçekten daha hızlı gideni illa ki vardır adam 90a getirebiliyordur ama 25bin kmye de getiremiyordur ya da motorla ilgili çok şey değiştirmiştir oynamıştır...
Şunuda belirteyim motorda çok parça değişti zamanla ama MOTOR KISMINDAN buji hariç daha hiç birşey değişmedi!!!!
Yani sevgili kardeşim kitapçığında zaten 85km max yazıyo sakın yeni zamanlarda falan son hız deneme iyi olmaz motorun için 2500-3000den sonra denemeler falan yaparsın o da kısa süreli olsun hep o devir çevirmesin alet zaten görecek ve hissedeceksin neler olduğunu....
Özetlersek nazik kullan o da sana az masraf çıkarsın daha uzun ömür versin evet belki zevkiniz azalıyor spor kullanamadığnız için ama öyle kullanırsanda
çok arıza daha çok masraf ve ömür kısalığı veriyor...
tercih sizin zcnin ne amaçlı bir motor olduğu belli siz nasıl kullanırsanız o da benim hamurum bu diyerek size cevabını verir:bounce: