@Evribadi
İstanbul'da yaşamadan yazmak kolay
İstanbul'un tam göbeğinden geçen en önemli yolun genişliği eskiden 3 şerit (+emniyet şeridi) idi. Her şeridin genişliği 3,5 metreydi. Yolun bir ucundan diğer ucuna genişlik (1 metrelik orta refüj dahil) 15 metreydi.
Sonra Metrobüs geldi. Bu zımbırtı inşa edilirken yola (bazı yerlerde) iki yandan birer metre eklendi, Haliç Köprüsü gibi yerlerde hiçbir şey eklenmedi. Şu an şeritler 2.75-3 metre arasında değişiyor! Yolda çoğu yerde emniyet şeridi hak getire. Böylece aşağıdaki gibi bir yol oldu:
----------------\_________/-----------\____/--------------------------\_______/-------\________/
Avcılar- - - - Bakırköy -- -- Merter - Haliç -- Okmeydanı -- -- M.Köy -- Levent - Köprü
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Metrobüs yolu -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- --
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Sağ şeritten giderken bir anda orta şeride düşüyorsunuz. E-5'in asfaltıyla kıyaslanınca Trakya'nın çoğu köy yolu Formula 1 pisti gibi. Evim Haliç Köprüsü çıkışında, okula giderken her gün Okmeydanı bağlantısından Çevreyolu'na çıkıyorum, Levent'ten Etiler'e dönüyorum. Metrobüs yokken motorum da yoktu, ama okula gitmek için bu güzergahta haftada bir otomobil kullanıyordum, haftada dört gün de otobüse biniyordum. Son bir yıl içinde (abartısız) Haliç Köprüsü-Levent arasından 300-400 defa geçtim, ondan önceki 3 yılda da yılın 9 ayı günde 2 kez geçtim. 2 yıl önce bu yol gayet sıradandı, Okmeydanı'ndan yola çıkar, Levent'ten ayrılır, Etiler'den geçip okuluma giderdim.
Şu an yol şöyle:
Haliç Köprüsü'nden sonra tırmanıyoruz. Bir anda E-5'in ortasında bir köprü ayağını görüp bir anda sağa veya sola kıran "yola acemi"lerden kaçıp "anam anam" diyoruz. Okmeydanı'nda emniyet şeridi yok, bu bölgede şeritler az daha geniş. Okmeydanı kavşağından 500m ileride, Darülaceze önünde emniyet şeridi başlıyor. Bu bölgede şeritler sabit genişlikte. Ama tam Perpa'nın önüne gelince oradaki köprünün yeniden inşa edilememesi yüzünden en sağ şerit 3.5 metreden 3 metreye düşüyor, emniyet şeridi de yok oluyor. Sağ şeridin solundaysak köprüye girmemek için şeridi ortalıyoruz. Sonra yol tekrar genişliyor, Çağlayan ayrımına dek emniyet şeridimsi bir yer var ama burası şeritten çok otobüs durağı için yapılmış bir cebe benziyor. Çağlayan kavşağından önce yolun ortasında bir aydır 15-20 kadar içi çimento dolu çuval var, iki şeritli ayrımın soldaki bir şeridini komple iptal etmiş durumdalar. Çağlayan bağlantısının orada emniyet şeridimsi bir yer var. Çağlayan bağlantısı ile Mecidiyeköy çıkışı arasında orta sağ ve en sağ şeritlerin asfaltı aşağı yukarı 7 şiddetinde deniz kadar dalgalı (azıcık abarttım, 6 şiddetinde kadar). Mecidiyeköy'de viyadük kısmı en güzel yer, en sağdaki 3 metrelik şeridin 50cm'lik bölümü, şeridin diğer 2.5 metrelik bölümünden 5-6cm daha yüksek!!! En sağ şeridin ortasından giderken hafif sağa yanaşmak isterseniz motordan düşme riskiniz var, aradaki yükseklik farkı ray etkisi yaratıyor, birkaç defa arka tekerimi kaydırdım.
Bu anlatım Spa-Franchorcamps veya Nürburgring'de bir turun apekslerinden bahsediyormuşum gibi gelebilir, ama her gün bu yoldan 11 HP'lik bir motorla geçtiğinizi düşünün.
Her gün geçtiğim yaklaşık 7-8km'lik bu güzergahın neredeyse her metresini ezberledim, bu yolun her metresi için bu yolu yapanların her metresine ve metreslerine metrelerce şerit metre metrajlamak istiyorum.