açıklamayı SNELL kuruluşundan Steve Johnson bizzat e-mail ile bana yapmıştı zaten, 'amerigada çok varsa eyidir azsa ya da yoksa kötüdür' ya da 'çok pahalıysa eyidir, çok pahalı değilse yaramaz' diyen birisinin bana birşey açıklayabileceğini sanmıyorum. :cherry: bu satırdan sonraki yazılanlar teknik ve kapsamlı bilgi içerir, eğerki amerigadaki redneck nüfusuna +1 katkı sağlayan ihraç çomarlardan biri iseniz okumayın,değilseniz de kişisel atışmadan ziyade seviyeli olarak yazışalım. Forumdaki her yazı,bilgiye ihtiyacı olan birileri tarafından yıllar sonra bile okunabilir,kirletmemekte fayda var
Snell 2010 standartlarında darbe testinin 300g'dan 275g'a düşmesinin sebebini ile ilgili mailleşmiştim Snell firması ile, konu fiber ve plastik kask arasındaki farka gelince bana şunlar iletildi: (şablona benziyor)
''As far as materials go, injection molded plastics have come a long way in the last decade. Helmet manufacturers can produce shells less expensively than using fiberglass and composite laminates which generally require more hand work. There are some trade offs though. Plastic shells perform differently than laminate shells. To achieve the same results, very often plastic shells need to be a bit thicker and also require a thicker, or denser foam liner. While the plastics are lighter, you need more material. Fiberglass helmets are very durable. They are generally not affected by petroleum products or most paints, things that can severely degrade most plastic helmets. The new laminate materials, Kevlar, carbon fiber and the compsites allow manufacturers to create lighter, stronger, thinner designs that work exceptionally well. The materials are generally more costly and they are more work intensive to construct. You probably noticed the cost differences.
Molded ABS or polycarbonate materials are also very sensitive to contamination during the molding process. The material used has to be of a very high grade or the integrity of the shell may be compromised. Manufacturers who produce Snell certified helmets must use very strict quality control guidelines especially those who make plastic helmets.''
yazının tamamını anlamışsınızdır ancak ben diğer arkadaşlara özet geçeyim:
- abs kask üretimi diğerlerine göre hem işçilik hem malzeme olarak ucuzdur
- fiberglass daha güvenlidir,ve petrol bazlı malzemelerden etkilenmezler
- kevlar,karbon fiber bileşenler daha hafif daha güçlü ve ince malzeme ile benzersiz biçimde çok iyi iş görür
- ayrıca abs ve polikarbon kasklar eğer çok yüksek kaliteli ham madde kullanılmaz ise kabuk zehirleyici olabilir, bu sebepten snellde plastik ve polikarbon kasklara daha kapsamlı test yapılır (mt ve ls2 kasklarda dönüştürülmüş plastikten üretim yapıldığına dair haberler vardı link bulunca eklerim)
Snell testinin normalde 'araba' kaskı test etmesi ve yalnızca bazı eyaletlerde dot harici snell testi gereklilik olmamasından dolayı çok motosiklet için fazla geçerli bir test olmasından ziyade prestij amaçlı bir testtir. Zira Schubert'in de snell testine gerek duymaması Schubert'ten ziyade Snell'in prestij kaybı demektir bence. Schubert'in Laboratuvar'ın Motorrad'ın yaptığı hemen hemen her testte 'snell onaylı' bir çok japon kaskın tel tel dökülmesi de zaten snell'in sorgulanmasına yol açsada herkesin kask güvenlik kriteri değişiyor.
- Temel olarak çoğu sharp yıldız testini ciddiye alır, pahalı kaskların düşük yıldız almasını sorgular/güvensiz bulur
- Avrupada satılan kasklar için ECE 22.05, Amerikada satılanlar için DOT,(bir kaç eyalette snell), İngiltere ise Sharp ve ECE testini şart koşar, ingiliz pisti ise ACU GOLD denen ayrı bir test sonucu ister profesyonel yarışlar için. Müşterilerde satın alırken yaşadığı yere göre bunları sorgular. Bazı markalar bu sebepten dolayı ülkere göre aynı kaskı model kaskta ufak güvenlik değişikliği yaparak gönderir.
Örnek verirsek snell'in sitesinde, Türkiye'de satılan bir çok shoei modelinin testi geçtiğini göremezsiniz:
http://www.smf.org/certlist/std_M2015
örnek olarak SHOEi NXR sitede yoktur ancak onun dengi olan RF1200 vardır.
http://www.revzilla.com/motorcycle/shoei-rf-1200-brigand-helmet
shoei nxr brigand ve shoei rf1200 brigand hemen hemen aynı gözükselerde rf1200 daha ağırdır çünkü 'double hit' yani tam tepedeki aynı noktaya ard arda iki kere vurulan test için o bölge kuvvetlendirilmiştir. (bazı başka ufak farklar daha var ama konumuz değil)
- Özellikle Almanyadaki dergilerin yaptığı testler vardır, online bulmak güç ancak üyeler paylaşırsa forumlarda rastlamak mümkün oluyor
Onun dışındaki test ve incelemeler bilimsel ortamlarda değil tabi, çekiçle dalmaca üstünden kamyonla geçmece , üst katlardan fırlatma vb.
içersindeki koruyucu malzemenin çatlayıp çatlamadığını görmek röntgen ile mümkün olsa da kimse gidip kaskının röntgenini çektirmez :mrgreen:
- Bazı firmalar bazı test sonuçlarını yayınlarlar sitelerinde, scorpion firması da bunlardan biri, testteki en kötü sonuç yine arai'ye ait
http://www.scorpionsports.eu/files/scanner_test_motorrad_news_aout_2012-gb.pdf