ama güç aktarımları bg ve tork ne olacak şimdi şöyle söylim yada örnekleyelim. olay anlamamk deil fizik kurallarına göre elinde 20 kg ile sabit durdugunuzda siz ne kadar yorulsanızda fiziki olarak hiç bişey yapmamış olursunuz.beraber anlatalım acıklayalım olurmu ? bnm motorum 12.000 devir 6.000 devirde 80 km hıza ulasıyor. (km tartışmayalım bnmkinin üzerinden gidelim 10 km fazla gösteriyor bnmki) motorumla 12.000 devir 5. viteste rüzgar arkamda 130 km ye ulaşabildim burdaki kayıp neden ? oysaki 160 kmh ulaşabilmem lazım. birde su videolarda izlediğimiz top speed lere bakalım hayabusa (5 vites) 5.vites 9.000 devir 240 kmh 11.000 devir 320 kmh fakat hesap yaptıgımızda 9.000 devirde 270kmh yapması lazım. bunu acıklarmısın? inan ben fazla anlamam hesap işlerinden. ayrıca senin düşündüğün mantıgı anlıyorum 10.000 devir bir motorda hiç vites olmadıgı zaman senin dediğin olur yani 1.000 devirde 10 kmh hız yapan bir araç 10.000 devirde 100 kmh hız yapar ama vitessiz bir motorda olur bu umarım anlatabilmişimdir. vites li motorda senin yürüttüğün mantık olmaz çünkü işin içine vites oranları bg ve tork gb şey ler giriyor.
açıklayalım...eğer motorun debriyaj balatası kaçırıyorsa dediğin olur...
söyle diyeyim...diğer viteslerii unut...(her vites kendi arasında doğru orantılı çalışır.)sadece 5. vitesin var...motoruda orta sehpaya aldın ve arka tekerin boşta...bujiyi çıkarttın..kompresör de yok... şimdiiii...motoru 10 tur çevirdiğinde diyelimki tekerin 1 tam tur dönüyor...bu da ne demek? onda bir denebilirmi?? evet..peki motoru 100 tur çevir tekerlek bu durumda 10 tur dönecektir..motoru 1000 tur çevir tekerlek 100 tur dönecek...
basite indirgeyelim yahu

dişli muhafazayı çıkar...ön dişliye ve arka dişliye birer referans yeri işaretle...ve çevirmeye başla...arka dişli başlangıç noktasına geldiğinde ön dişli kaç tur döndü??? atıyorum 7 tur..tamam...
bunun kaçarı varmı??? diş atlama olabilirmi??? hayır..
peki birbirine bağlı iki dişli (biri büyük biri küçük)yavaş döndürülürse küçük olan 5 dönerken büyüğü 2 döner ama hızlı döndürürseniz küçüğü 50 tur dönerken büyüğü 20 dönemez 15 dönebilir derseniz bu dişlinin atlatması anlamına gelir...imkansızdır ve bu durumda ne yaparsanız yapın 20 tur dönmek ZORUNDADIR...
ama bu devirlere ulaşması zor olur..rüzgar direnci burada devreye girer...
küçük dişliyi dakikada 500 tur yaptırırsanız büyük olanıda 200 tur yapmak zorundadır...çünkü kaçıramaz bir şekilde dişli ile-zincir ile birbirlerine bağlıdırlar...yapamaz diyen o dişlilerden anlamıyor demektir...yani arada bir 2-3 diş aradan çıkıp tekrar devreye girer demektir...sorunun yegane sebebi debriyaj balatasının o gücü tam iletemeyerek hafifte olsa kaçırmasıdır ki balata yüzeyleri ayna gibi pırılpırıldır..kaçırması da muhtemeldir..ama dişli kaçıramaz...
inanmayan motoru orta sehpaya alsın..ÇOOK dikkatli olarak (şanzumandan km tahriği almalı tabi) 5.vitese çıksın ve baksın motor kaç km ye ve kaç saniyede çıkıyor..ama üstüne bindiğinizde malesef bu sürenin çoook daha fazlasını ve son süratin de yanına bile yaklaşamadığınızı görürsünüz...
km saatleri de manyetik bir parçanın metal bir tası manyetik olarak sürüklemeye çalışması mantığıyla çalışır..hayabusa gibi çok ani devirlenen ve çok güçlü makinalarda debriyajın kaçırması yada km saatinin manyetik olarak o süratte doğru bilgiyi aktaramaması durumu ortaya çıkar...
of be daha ne yazayım???alın elinize zincirleri dişlileri çevirin ölçün biçin..karara varın..ben bu makina-mekanik konularına ömrümü adadım yaw...bu kadar basit bişeye bu kadar yazarsam avans ayarını yazsam açıklamak için 3 gün yazmam gerekecek..
kalın sağlıcakla...

---------- Mesaj ekleme zamanı: 21:11 ---------- İlk mesajı ekleme zamanı 21:08 ----------
ya bende diyorum 150 yapmaz yapamaz die ben sametgirin düz mantıgına şaştım o yüzden açıkla yapıp açıklama yapmasını bekliyorum. samet girin dediği doğru fakat vitessiz bir motor ve dediğin gb rüzgar, sürtünmenin sıfır olması lazım.
samet girin değil üleyyn:queen:
Samet Ağır :cat: