Lastikleri değiştirmeli miyim?

Çok komiksin yahu. Bilmiyormuşum yada yanlış biliyormuşum demek bu kadar mı zor? Şehirler arası motor süren hemen hemen herkesin lastiği o sıcaklıklara çıkar zaten öyle olmasa üreticiler lastiklerin optimum çalışma sıcaklığını 60 ila 80 derece yaparlar mı. @Lombardo ne oldu el öptürmekten vazgeçtin galiba eleman sizin klandan çıkınca 😄
Güzel kardeşim Emre ile benim aramda takribi 25 yaş fark var. O sebeple kendisi kardeşim olur isterse elimi öper. İstemezse öpmez. . Hem bu sözler türkçenin alışılagelmiş deyimleridir. Hem el öptürme konusuna bu kadar takmana anlam veremedim. Bu arada Emre sözümün arkasındayım diyor. İspatlarsan elini öper. Önemli olan bunun ispatını yapabilmek.
Bunun yanında Çok ünlü bir iş adamı/ yatırımcı var. Belki tanırsınız. Adı Ray Dalio. Onun bir kitabı var. Kitabın adı "İlkeler."
Bu ilkeler kitabının konusu ne biliyor musunuz? Spoiler vermemek adına sadece kısa birkaç maddesini yazacağım. Belki aramızda okumak isteyenler olur.
Ego ve gerçeklik arasındaki çatışma, Dalio'nun felsefesinde şu şekilde özetlenir:
  • Ego Bariyeri Nedir?: İnsanın hatalarını ve zayıf yönlerini kabul etme konusundaki içsel direncidir. Aksine kanıtlar olsa bile kişiyi kendini haklı çıkarmaya iter. [1, 2, 3]
  • Öğrenmeyi Engeller: Ego tatmini peşinde koşan bir kişi, "öğrenmek" yerine "haklı çıkmaya" odaklanır. Oysa hatalar, gelişimin ve başarının en önemli kaynağıdır. [1]
  • Gerçeklik ile Çatışır: Dalio'nun temel mottosu şudur: Gerçekle yüzleşin ve onunla başa çıkın. Ego tatmini, gerçekleri çarpıtarak objektif düşünceyi yok eder.
  • Radikal Açıklık: Dalio, egoyu yenmenin yolunun "radikal şeffaflık" ve "radikal açık fikirlilikten" geçtiğini savunur. İnsanlar zayıf yönlerini kabul edip başkalarından geri bildirim aldıklarında ego tatmininden kurtulurlar

Burada önemli olan konu şu . Biz tartışırken öğrenmeyi amaçlıyoruz yoksa haklı çıkmayı mı? Haklı çıkmayı amaçlıyorsak bu çok kötü çünkü haklı çıkmaya çalışmak öğrenmenin önündeki en büyük engel. Amaç haklı çıkmak değil öğrenmek olmalı.

• Beğen
Tepkiler: Ged
Motosikleti
Kymco Downtown350i/Dominar 400/Suzuki GSX-8S
Bir sürü değişkene birer puan ver.
1. Lastik
2. Asfalt
3. Yetenek
4. Eğitim
5. Tecrübe
6. Hesaplanabilir ortam değişkeni
7. Hesaplanamaz ortam değişkeni
8. Anlık ruhsal durum
9. Motosikletin geometrisi
10. Senin vücud geometrin
11. Lastik ısısı
12. Asfalt ısısı
13. Mikro iklim
14. Mentaliten
vs.
Bunların ideal bileşimi pist sürüşü.
Normal yolda kaçı hesaplanabilir? Hesaplayabilirsin. Seni iyi ve kötü sürücü olarak kaç puan tanımlar.
Toprak kötü sürücümü? Daha bir şey yapamadı. Kaldı ki listeye bilmediğimiz ne değişkenler eklenecek. Velhasılı başkasınınkini görene kadar hepimizinki keser sapı.

Motosikleti
K 1600 GTL
Benim elimi öpebilirsiniz. Benim olduğum bölgede asfalt sıcaklığı minimum 70 derece zaten. Asfalta yumurta kırsanız pişiyor. ;)
John gottinin yazdığı mesajı benim yazdığımı zannederek yukardaki mesajı yazmadın mı? Bu mesajdan motorsiklet lastiklerinin o sıcaklıklara çıkmasının çok da olağan dışı bir şey olmadığı anlamı çıkmıyor mu? Sonra mesajı onun yazdığını anlayınca onun verdiği cevabı beğenmek garip olmuyor mu? Ondan sonra ego kasan haklı olmak için çabalayan ben oluyorum yahu el insaf.

John gottinin yazdığı mesajı benim yazdığımı zannederek yukardaki mesajı yazmadın mı? Bunu mesajdan motorsiklet lastiklerinin o sıcaklıklara çıkmasının çok da olağan dışı bir şey olmadığı anlamı çıkmıyor mu? Sonra mesajı onun yazdığını anlayınca onun verdiği cevabı beğenmek garip olmuyor mu? Ondan sonra ego kasan haklı olmak için çabalayan ben oluyorum yahu el insaf.
Haklısın, bu anlam çıkıyor. Bak, haklısın demek ne kadar kolay.
Peki, hala başkalarına kendini onaylatmak için konuyu uzatmak sürekli haklı olduğunu belirtmek de ego tatmini olmuyor mu? Ben söyleyeyim, aynen böyle oluyor. Zaten bu sebeple yukarıda yazdığım ilk madde iç ego bariyeri ile ilgili.
Bu durumu fark etmek ve sürekli kendini onaylatma düşüncesi, ben de dahil olmak üzere hepimizde bol miktarda var. Bu sebeple tartışmayı uzatmak ve her mesaja cevap verme dürtüsü ve hatta kendini mağdur gibi gösterme çabası da bu iç ego bariyerinin sonucudur.
Önemli olan söylenen sözün özünü anlamaktır.
Sözün özü ise bu konuda lastiğin ısısına gelene kadar aşılması gereken dünya kadar konu olduğudur. Fakat biz her zamanki gibi yine kişisel detaylara takılıp kaldık.
Çok ilginç. Siz şimdi haklı çıkmak için buna da bir cevap verirsiniz. Ama diyecek bir şey yok. Zor öğrenen bir milletiz.

Motosikleti
K 1600 GTL
Haklısın, bu anlam çıkıyor. Bak, haklısın demek ne kadar kolay.
Peki, hala başkalarına kendini onaylatmak için konuyu uzatmak sürekli haklı olduğunu belirtmek de ego tatmini olmuyor mu? Ben söyleyeyim, aynen böyle oluyor. Zaten bu sebeple yukarıda yazdığım ilk madde iç ego bariyeri ile ilgili.
Bu durumu fark etmek ve sürekli kendini onaylatma düşüncesi, ben de dahil olmak üzere hepimizde bol miktarda var. Bu sebeple tartışmayı uzatmak ve her mesaja cevap verme dürtüsü ve hatta kendini mağdur gibi gösterme çabası da bu iç ego bariyerinin sonucudur.
Önemli olan söylenen sözün özünü anlamaktır.
Sözün özü ise bu konuda lastiğin ısısına gelene kadar aşılması gereken dünya kadar konu olduğudur. Fakat biz her zamanki gibi yine kişisel detaylara takılıp kaldık.
Çok ilginç. Siz şimdi haklı çıkmak için buna da bir cevap verirsiniz. Ama diyecek bir şey yok. Zor öğrenen bir milletiz.
Bu kadar psikanaliz yapmana gerek yok ben zaten bu başlığa yazmayı bırakmıştım ki arkadaş diğer sayfada bana laf çarptığı için tekrar yazdım. Bir analiz yapmadan önce konuya tam olarak vakıf olmak da fayda var. Ama asıl sorun ne biliyormusun burada ne yazık ki gurup halinde hareket etmek zorunda hissediyor olmanız. Bence derin psikolojik analizleri biraz da bu konu üzerine yapabilirsen arkadaşlara da faydan olur.

Son düzenleme:
Bu kadar psikanaliz yapmana gerek yok ben zaten bu başlığa yazmayı bırakmıştım ki arkadaş diğer sayfada bana laf çarptığı için tekrar yazdım.
Demek ki analizlerim doğru. Haklı çıkma kaygınız var.

Bir analiz yapmadan önce konuya tam olarak vakıf olmak da fayda var. Ama asıl sorun ne biliyormusun burada ne yazık ki gurup halinde hareket etmek zorunda hissediyor olmanız.
"Gurup" diye yazılmaz "grup" diye yazılır. Grup halinde hareket hareket etmek zorunda hissediyor olduğum kanısına nasıl vardınız?
Bence derin psikolojik analizleri biraz da bu konu üzerine yapabilirsen arkadaşlara da faydan olur.
"Arkadaşlara da" yazdığınız için size faydam olduğunu kanısında varmış bulunuyorum. Size faydalı olduğumu kabul edip aynı zamanda öğütlerimi diğer arkadaşlara da tavsiye ettiğiniz için çok mutlu oldum. Sizin gibi genç ve tecrübesiz kişilere bildiklerimi anlatmak ve onları yaptıkları bu hatalardan kurtarmak, toplum içinde nasıl konuşulacağını öğretmek ve onları hem kendileri, hem aileleri, hem de vatana millete daha faydalı ve eğitimli birer fert haline getirmek her Türk vatandaşının görevi olmalı. Beni çok mutlu ettiniz. Teşekkür ederim.

Motosikleti
Sym Wolf Sb250Ni
@Alpbatur bu Utkuyla düşüp kalkmaya başlamandan önce senin bu kadar osuruğu cinli bir adam olduğunu tahmin edemezdim. Tutturdun bir "klan da klan" diye. Söyle bakalım kim bu klan? Kimlerden oluşuyor?

Motosikleti
K 1600 GTL
@Alpbatur bu Utkuyla düşüp kalkmaya başlamandan önce senin bu kadar osuruğu cinli bir adam olduğunu tahmin edemezdim. Tutturdun bir "klan da klan" diye. Söyle bakalım kim bu klan? Kimlerden oluşuyor?
Aşk olsun tomygun, Utkuyla düşüp kalkmak biraz kaba oldu sanki kendisiyle birebir görüşmüşlüğüm yok. Osuruğu cinli ne yav ilk defa duyuyorum... Madem Utkudan açtın konuyu klan ona düşman olanlar diyeyim.

Motosikleti
Sym Wolf Sb250Ni
Aşk olsun tomygun, Utkuyla düşüp kalkmak biraz kaba oldu sanki kendisiyle birebir görüşmüşlüğüm yok. Osuruğu cinli ne yav ilk defa duyuyorum... Madem Utkudan açtın konuyu klan ona düşman olanlar diyeyim.
Ben tanıştım mesela, yüz yüze çok tatlı bir insan. Bak kaç yaşında adamım bu kadar saygılı, kibar birisini hayatımda görmedim. On numara beş yıldız. Lakin forum ortamında biraz sıkıntılar yaşadı, yaşattı, olmadı.

Motosikleti
K 1600 GTL
Demek ki analizlerim doğru. Haklı çıkma kaygınız var.

"Gurup" diye yazılmaz "grup" diye yazılır. Grup halinde hareket hareket etmek zorunda hissediyor olduğum kanısına nasıl vardınız?

"Arkadaşlara da" yazdığınız için size faydam olduğunu kanısında varmış bulunuyorum. Size faydalı olduğumu kabul edip aynı zamanda öğütlerimi diğer arkadaşlara da tavsiye ettiğiniz için çok mutlu oldum. Sizin gibi genç ve tecrübesiz kişilere bildiklerimi anlatmak ve onları yaptıkları bu hatalardan kurtarmak, toplum içinde nasıl konuşulacağını öğretmek ve onları hem kendileri, hem aileleri, hem de vatana millete daha faydalı ve eğitimli birer fert haline getirmek her Türk vatandaşının görevi olmalı. Beni çok mutlu ettiniz. Teşekkür ederim.
Gurup düzeltmesi için teşekkürler klavyenin azizliği diyelim. Dediğim gibi analiz yapmadan önce analiz yapacağınız konu yada kişi ile ilgili bilgi sahibi olmazsanız böyle komik yorumlar yaparsınız. Beni tanısaydın yukarıda yazdıklarından dolayı utanırdın emin ol.

Ged

Motosikleti
Forza 250, Tiger Sport 660
Ben tanıştım mesela, yüz yüze çok tatlı bir insan. Bak kaç yaşında adamım bu kadar saygılı, kibar birisini hayatımda görmedim. On numara beş yıldız. Lakin forum ortamında biraz sıkıntılar yaşadı, yaşattı, olmadı.
Valla forum ortaminda eski degilim ama benim gordugum kadari ile her yeni nick ile yeni bir karaktere burunuyor. Bi sure sonra gelir genr baska bi kimlik ve baska personna ile.
Benim sasirdigim nokta su: yarattigi her yeni kimlige bu kadar kolay adapte olmasi adeta yasamasi. O yuzden gercek hayatta karsilassam aklimdaki soru isareti asla yok olmaz

Motosikleti
Sym Wolf Sb250Ni
Valla forum ortaminda eski degilim ama benim gordugum kadari ile her yeni nick ile yeni bir karaktere burunuyor. Bi sure sonra gelir genr baska bi kimlik ve baska personna ile.
Benim sasirdigim nokta su: yarattigi her yeni kimlige bu kadar kolay adapte olmasi adeta yasamasi. O yuzden gercek hayatta karsilassam aklimdaki soru isareti asla yok olmaz
Büyük yemin etti, bu sefer geri dönerse kendinden gider. Öyle ya da böyle bir kesim için saygı gören bir üyeydi, o saygıyı yitirmesini istemem.

• Beğen
Tepkiler: Ged
70C çok iddialı bir sıcaklık. Şöyle ki, bildiğim kadarıyla lastiğin içindeki havanın basıncı her 5,3C'de 1PSI değişiyor. Yani 30C hava sıcaklığında soğukken 33PSI olarak doldurduğunuz lastik 70C sıcaklığa erişebilirse içindeki basınç (70 - 30) / 5,3 ~= 7,5PSI artacaktır.

Kendi TPS sistemimde yaptığım ölçümlerde yazın sıcak havada 33PSI bastığım ön lastiğin 37PSI'ı geçtiğini hiç görmedim. Tersten işlem yaparsak; (sıcak - soğuk) / 5,3 = 4PSI'dan (sıcak - soğuk) ~= 21C çıkıyor. Yani lastiği en fazla 21C ısıtabilmişim. Lastiği sabah şişirdiğimde 30C olduğunu varsaysak (daha azdır da fazla kabul edelim), 30 + 21 = 51C.

70C'ye bu gözle bakabilirsiniz...
Karkas sıcaklığı, dış kabul sıcaklığı ve iç hava sıcaklığı farklı oluyor ya. Ama ben tamamen yol kullanımında da 8psi yükseldiğini hatırlıyorum. XJ6F varken görüyordum. Yalnız düşününce o zamanlar arka lastiğe 42 psi basıyordum ya evlerden ırak =))

Dave Moss genelleme olarak "3 psi up is OK, 4 means you're pushing" der.

Supercorsa için verilmiş bir 70c gibi bişey var mı nedir tam bilmiyorum orayı ama, onlar yüzey sıcaklığıdır. tabii yüzeyi 70'e nasıl getirdiğin önemli, karkas soğukken yüzey ısındıysa mesela gelsin ordan cold tear. Pist işlerinde ısıtıcıları 90c'de tutun denir genelde.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

• Yeni mesajlar

Çok Beğenilen Mesajlar