Merhaba.
55 yaşımdayım.
38 yaşımda Honda Güvenli Sürüş 1;
43 yaşımda Honda Güvenli Sürüş 2;
47 yaşımda da Honda Güvenli Sürüş 3 eğitimlerini aldım.
Bunların üstüne, forumda konusu da açılmış olan 7-8 Mart 2026 tarihli motosiklet eğitim programına da katıldım ve hem Okan hem de Mallaca hocalarımızdan dolu dolu bir eğitim aldığım gibi kendileriyle ve de eli çabuk olduğu için eğitim kontenjanına katılan 10 hızlı gonzales forumdaş ile birlikte trafikte sürme şansına eriştim.
Kapalı bir grup olduğu için Honda'nın eğitimlerine göre daha dolu dolu geçen eğitim sonunda ilk kez gördüğüm konuların yanında önceki eğitimlerimde de gördüğüm ama,
1. üstüne yeterince pratik yapmadığım için artık tamamen silinmiş;
2. üstünden oldukça fazla süre geçmiş olduğu için pratikte artık hiç uygulamadığım;
... o kadar beceri varmış ki anlatamam.
Gördüğüm derken görüp uyguladığım demek istiyorum tabii.
Bunlara bir de yıllar içinde alınan yaşlarla birlikte körelen gözükaralık ya da gelişen risk almama dürtüsü de eklenince heyecandan uzak bir sürüşüm olduğunu da fark ettim.
Neyse ki CRF 250 kullanıyorum da seçtiğim rotalar ve geçtiğim yollar işi heyecanlı kılıyor.

Eğitim grubunun hem başlangıçta hem de sonunda en vasat öğrencilerinden birisi olduğumu da düşünmekteyim bu arada.
Eğitim almak ile almamak arasındaki en temel fark neymiş biliyor musunuz
@eserasking ?
Eğitim almayanlar teorik bilgiyle haşır neşirler.
Hayatları teorik bilgi hatta.
Yanlış anlama olmasın, teorik bilgi kesinlikle çok ama çok önemli.
Ancak bunu pratik uygulama ile birleştirip taçlandırmadıkça bir yerden sonra boş kalıyor işte.
Sadece dile vuruyor.
Ya da klavyeye.
Tıpkı bizim sadece sınava hazırlayıp da hayatı ıskalayan sınav sisteminin bir yansıması gibi.
Teorik bilgi olarak neredeyse her şeyi yalayıp yutmuş olan bir motosiklet sürücüsünün uygulamaya gelince ilk başlarda sudan çıkmış balığa dönmesi neredeyse kaçınılmaz.
Konudaki çoğu mesajı okumadım ve konunun gelişimine de pek hakim değilim ama sizin alıntı yaptığım mesajda teorik kısmı referans almanız ve eğitime katılıp pratikte neyken ne hale gelmiş olanların tecrübelerine burun kıvırmanız da sanırım yazdıklarımı doğruluyor.
Kendi programınıza, bütçenize, vaktinize, düzeyinize uygun ve kaliteli ve kurumsal bir eğitim alsanız, motosiklete bakışınız bile değişeceğinden burada yazdıklarınızdan utanıp forum yönetimiyle görüşüp "sadece teorik bilgiye sahip olup hiçbir sürüş eğitimi almamış olduğunuz halde eğitim alanların ve hatta eğitim verenlerin yazdıklarına cansiperane şekilde karşı çıktığınız (varsa tabii öyle mesajlarınız), o mesajlarınızı sildirmek bile isteyeceksiniz.
Üstelik eğitim almamış ama teoride zirve halinizle bile eğitmen Mallaca hocamızdan eğitim sonunda hâlâ hangi teorik bilgiyi kazanacağınızı ve hangi engin bilginin sizi hayretlere sokacağını öğrendikten sonra kendisinden duyacağınız bilgiyi zaten biliyor olduğunuz cevabını yapıştırıp kendisini mat etme peşindesiniz gibi hissettim.
Yanılıyorsam kusuruma bakmayın.
Bu yazarak çizerek öğrenilmez ki...
Yaşamanız lazım.
İhtiyacınız olan başkalarının tecrübesi değil.
Sizin bunu deneyip, tecrübe edip, uygulayıp, yaşayıp görmeniz.
Motorla kazık frene basınca şu kadar metrede durur bilgisi teoriktir, örneğin.
Ancak motor tipi, lastik, sürat, zemin, eğim, tecrübe, yaş gibi o kadar fazla değişken var ki bununla ilgili...
O yüzden hiçbir tecrübe başka birileri için %100 doğru olacak diye bir koşul yok.
Bunu kapalı bir parkurda kendiniz (size eğitmenler tarafından söylenen şekilde ve onların uygun gördüğü şartlarda bizzat ve defalarca farklı derecelerde kazık fren yapıp) uygulayıp yaşamalısınız ki olası bir acil durumda o deneyiminiz size ışık tutsun.
Son olarak;
Eğitim alsanız, motora ve motorculuğa bakış açınız değişecektir zaten.
Ama tek değişen bu olmayacaktır kanımca.
Bu yazışmamızdaki alıntıladığım mesajınızdan yola çıkarak, hayatı en azından motosikletle ilgili olarak teorik yaşadığınızı düşündürten forum nikinizi bile değiştireceğinizi düşündüm şimdi.
@esernomoreasking
@eserapplying
@eserriding
@eserblendingtheoryandpractice
@eserlivinglifetothefullest
... alternatiflerinden birisi bile yaparsınız sonra.
Demedi demeyin.
Selamlar.